Hat százalékkal csökkenhet a nyugdíj, ha megszavazza a nép

2015. július 28. 20:30

Évi kétszázmilliárd forintra lenne szükség, ha a jelenleg aláírásgyűjtés alatt álló, férfiak 40 év munkaviszonya utáni nyugdíjazásról szóló népszavazás eredménye ezt megköveteli. A finanszírozásra nincsenek egyszerű megoldások, azonban muszáj megoldást találni, mert sem a nyugdíjkassza, sem pedig a költségvetés hiánya nem borulhat fel.

Felpörögtek az események a szakszervezetek által indított, a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásról szóló népszavazás körül. A referendum kiírásához szükséges 200 ezer aláírás gyűjtése már elkezdődött, és a szakszervezet vezetői egy csapásra már meg is találták a plusz kiadás fedezetét.

A férfiak korai nyugdíjba vonulásának lehetősége ugyanis - amennyiben a nép is úgy dönt - nem kevés pénzbe kerül. Korábbi számításaink szerint 200 milliárd forintot is elérheti már az első évben ez a kiadási tétel.

De ki fizeti?

Adódik a kérdés: ki fogja fizetni ezt a 200 milliárd forintot, ha a program a népszavazást követő január elsején már életbe is lép, hogy az ne borítsa fel a nyugdíjkasszát és ezzel a költségvetés hiányát?

Több lehetőség is adódik ebben az esetben:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Nem a nyugdíjkassza egyensúlyát oldja meg a kormány, hanem a költségvetés egyensúlyának felborulását akadályozza meg. Ennek egyik lehetősége, hogy általános adóemeléssel finanszírozza a plusz kiadásokat, vagyis a teljes adófizetői kör finanszíroz egy olyan intézkedést, ami bizonyos réteget hoz előnybe, évről-évre.
  • A másik költségvetési opció logikusan a tartós (vagyis minden évben hatással járó) kiadás oldali lefaragás, vagyis nem fűnyíróelvszerű intézkedéssorozat. Az esetlegesen reformintézkedésnek is nevezhető lépések azonban azonnal nem tudnák kompenzálni a többletkiadásokat.
  • A nyugdíjkassza egyensúlyának megbomlását igyekszik a kormány megakadályozni, első körben a bevételek emelésével, vagyis a szociális hozzájárulási adó, járulékok emelésével. Ennek a munkaerőköltségre és a vállalatok munkaerőkeresletére gyakorolt hatását nem is szükséges részletezni.
  • A nyugdíjkasszán belüli másik opció a kifizetések leszorítása olyan szintre, hogy a jelenlegi keretbe beleférjen ez a 200 milliárd forintra becsült kiadási tétel. Itt értelemszerűen a havi nyugdíjellátások csökkenésére kell gondolni.
  • Az ötödik forgatókönyv (melynek nagyon alacsony a valószínűsége), hogy a kormány nem kompenzálja a többletkiadást, vagyis ennyivel emelkedik a költségvetés hiánya. Jövőre ez hozzávetőlegesen 2,7%-ra tornászná fel a 2%-ra kitűzött költségvetési deficitet.

Íme a szám!

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter megnyilvánulása, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium Portfolio-nak küldött válaszából (miszerint egy ilyen intézkedéssel a nyugdíjasok jövedelme is csökkenhet) arra következtetünk, hogy a kormány a nyugdíjkifizetések visszavágásával kezelné a helyzetet. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2014. decemberi adatai alapján a következőkből indulunk ki megközelítő számításainkban:

  • Tavaly az állam 2,182 millió személynek utalt ki összeget nyugellátás címen.
  • Átlagosan havonta 111 630 forintot.
  • Éves szinten ez 2922 milliárd forintnak felel meg.
Ahhoz, hogy ez a kiadási összeg nominális szinten ne változzon, miközben 150 ezer fővel emelkedne az érintettek köre, arra lenne szükség, hogy az egy főre eső havi átlagos kifizetések megközelítőleg 6,4 százalékkalkal csökkenjenek. Egy átlagos nyugdíjas esetében ez azt jelentené, hogy a havi 111,6 ezres nyugdíj helyett a jövőben 104,5 ezres nyugdíjat kap.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?