18 °C Budapest
Budapest, 2013. november 27.Fotómontázs a sárga csekk - készpénzátutalási megbízás - illusztrálására.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre ***************************Kedves Felhasználó!Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget.

Túlélési tippek a legvégső esetre: így kerüld el a végrehajtást, vagy hogy kikapcsolják a közműveket

2023. június 24. 16:04

Bárki kerülhet nehéz helyzetbe egy váratlan kiadás, vagy egy egészségügyi krízis miatt: kevesen gondolnak arra, hogy ha nem tudják minden számlájukat, törlesztőjüket rendezni az adott hónapban, akkor hogyan is kell priorizálni a költségeket. A szakértők szerint az első és legfontosabb dolog, hogy tájékoztassuk a bankot és a közműszolgáltatókat, hogy bajba kerültünk, és próbáljunk egyezségre jutni az átmeneti, nehéz időszakban.

A munkahely elvesztése, egy egészségügyi krízis vagy akár egy elkerülhetetlen, váratlan kiadás gyorsan kizökkenthet minket a pénzügyi pályáról, főleg, ha eddig csekkről csekkre éltünk. Ilyenkor a legutolsó dolog, amire az embernek még szüksége van az az, hogy kikapcsolják a szolgáltatásokat, vagy tetemes kötbért varrjanak a nyakába. A CNN szakértőkkel szedett össze néhány tippet vész esetére, amelyekkel úgy lehet kezelni a helyzetet, hogy minimálizáljuk a negatív következményeket.

Az első és legfontosabb dolog, amit tenned kell, hogy tudatod a hitelezőiddel, bajban vagy. Kommunikálj mindenkivel, akinek tartozol, tudasd velük, mi történt a pénzügyeiddel kapcsolatban, és hogy szerinted ez mennyi ideig lesz hatással a költségvetésre. Ha őszintén beszélsz róla, és hajlandó vagy egyezkedni, az olyan kedvező megoldásokat szülhet, amelyekről egyébként nem is tudtál addig

- mondta Bruce McClary, a National Foundation for Credit Counseling szóvivője, egykori hitelesített hiteltanácsadó. Például felajánlhatják, hogy egy-két hónapig büntetlenül kihagyhatunk egy-egy kifizetést, vagy részösszegekben is fizethetjük a törlesztést, amíg pénzügyi helyzetünk nem javul.

Jellemző, hogy a bankok is inkább megtartják a nehéz helyzetbe került ügyfelet, minthogy végig kelljen menni a behajtási folyamaton. A felek kölcsönös érdeke, hogy adott esetben ne dőljön be az ügyfél hitele, ezért az esetek többségében lehet átmeneti kompromisszumokat kötni - tette hozzá McClary.

Linda Robertson okleveles pénzügyi tervező, a Financial Finesse pénzügyi coaching igazgatója szerint ha már nagyjából tudjuk, milyen számlákat kell befizetni, de nem vagyunk képesek az összeset rendezni, érdemes rangsorba szedni a kifizetendő számlákat, és először a legszükségesebbeket letudni:

Először az alapvető szükségletekről gondoskodj. A lakhatás, a víz-, gáz, áramellátás alapvető fontosságú. Ha lakáshitelünk van, mindenképpen szóljunk a banknak, hogy gond van, próbáljunk megoldást találni. Ha bérlakásról van szó, akkor is érdemes a tulajdonossal egyeztetni, hajlandó-e haladékot adni. Ezután gondoskodj azokról a számlákról, amelyek segítenek megtartani a munkahelyed - persze, ez csak akkor gaz, ha nem annak elvesztése miatt kerültél nehéz helyzetbe. Ha autó nélkül nem tudsz eljutni a dolgozni, vagy internet- és telefonszolgáltatás kell hozzá, mindenképpen ezeket helyezd előtérbe. Ugyanez vonatkozik a gyermekgondozási kiadásokra is

- sorolta a szakember. Hozzátette, még a baj beállta előtt el kell gondolkodni azon, hogy milyen egyéb kiadásaink vannak, amelyekre valójában nincs szükség.

McClary például azt javasolja, hogy ha több streaming-szolgáltatásra is előfizetsz, csökkentsd azokat, amelyeket nem nézel olyan gyakran. Vagy gondold át, tényleg szükséged van-e új telefonra, amikor a régi még mindig tökéletesen működik.

Ennyi idő után kapcsolják ki a közműveket Magyarországon

Korábban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben a felhasználó nem tesz eleget fizetési kötelezettségének, úgy a földgáz-, villamosenergia- vagy víziközmű szolgáltató a szolgáltatás felfüggesztését vagy korlátozását kezdeményezheti. 

A lakossági felhasználók esetében akkor kezdeményeznek kikapcsolást, ha a fogyasztó 60 napot meghaladó fizetési késedelemben van. A kikapcsolás további feltétele az, hogy nem vezetett eredményre a fogyasztó által kezdeményezett egyeztetés a fizetési haladékról vagy a részletfizetési lehetőségről.

Fontos, hogy a szolgáltatónak a lakossági felhasználót két alkalommal kell értesítenie a tartozásról és a kikapcsolási kilátásba helyezéséről. A második értesítést a szolgáltató az átvétel igazolására is alkalmas módon küldi meg a fogyasztónak. A MEKH is kiemeli, hogy a fogyasztó kérése alapján a szolgáltatók mérlegelhetik a fizetési haladék, illetve a részletfizetés engedélyezését.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A felhasználónak tehát lehetősége van a kikapcsolás elkerülésére, ha problémáját időben jelzi a szolgáltatónál, és a szolgáltatóval közösen keres megoldást a fizetési nehézség áthidalására - tették hozzá.

Amennyiben a kikapcsolásra sor került, a fogyasztó kérheti a szolgáltatás visszakapcsolását, a korlátozás megszűntetését, amennyiben tartozását, immáron a visszakapcsolással együtt járó költségek megfizetésével együtt, teljes összegben megfizette a szolgáltatónak.

Több tízezer magyar a tönk szélén

A magyar családok tartozásairól még tavaly év végén beszélgettünk Felfalusi Péterrel, az Intrum vezérigazgatójával, aki többek között arról beszélt, a Covid-járvány alatt romlott a lakosság hitelképessége, de a hitelmoratórium és a kamatstop miatt ez a nem teljesítő hitelek számán nem hagyott nagyon mély nyomot.

Ebből a szempontból tehát a legsúlyosabb időszak még nem jött el, igazán a következő 1-2 év lesz nehéz, amikor a hitelmoratóriumból kihulló adósok nem tudnak tovább törleszteni, illetve az infláció és a rezsiköltségek növekedése tovább csökkenti a háztartások rendelkezésre álló jövedelmét

- magyarázta. Hozzátette, annyi jó hír van, hogy a CSOK-on és Babavárón túl az igazán kockázatos hiteleket kivezették a magyar piacról a szigorúbb jegybanki szabályozások miatt, emellett a lakosság is jóval óvatosabb a hitelfelvétellel, és egyre inkább a fogyasztóbarát banki hiteleket választották.

Abban biztosak vagyunk, hogy jelentősen nő majd a nem teljesítő hitelek száma, hogy mennyivel, az nagyrészt a kormányzati intézkedésektől és a nemzetközi fejleményektől – energiaárak, a háború esetleges vége – függ

- tette hozzá.

Címlapkép: Faludi Imre, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm