Családok tízezreire leselkedik a hitelkrach, rezsirémálom: újabb állami mentőcsomag jöhet?

Családok tízezreire leselkedik a hitelkrach, rezsirémálom: újabb állami mentőcsomag jöhet?

2022. október 4. 05:46

A koronavírus járvány alatti meredek visszaesés és az azt követő felívelés után az elmúlt hónapokban ismét csökken a magyarok fizetőképessége. Amíg egyeseket már a villanyszámla is anyagi csődbe dönthet, más családok hiteleik feltételeinek nem teljesítése, vagy egyszerűen a rohamosan növekvő kamatok miatt kerülhetnek kritikusan nehéz helyzetbe. A helyzetről Felfalusi Pétert, az Intrum  vezérigazgatóját kérdeztük. A közgazdász szerint többek között a moratórium kivezetése és a rezsicsökkentés visszanyesése is tömegeknél okozhat fizetésképtelenséget, a helyzet súlyossága viszont függ majd a kormányzat további intézkedéseinek hatékonyságától és a nemzetközi helyzet alakulásától is.

Pénzcentrum: Az elmúlt két évben számos szokatlan élethelyzethez és kormányzati intézkedéshez kellett alkalmazkodnia az embereknek. Követeléskezelői szemmel melyik volt 2020 óta a legpörgősebb időszak? Mikor váltak a legtöbben fizetőképtelenné?

Felfalusi Péter: A Covid-járvány alatt romlott a lakosság hitelképessége, de a hitelmoratórium és a kamatstop miatt ez a nem teljesítő hitelek számán nem hagyott nagyon mély nyomot. Ebből a szempontból tehát a legsúlyosabb időszak még nem jött el, igazán a következő 1-2 év lesz nehéz, amikor a hitelmoratóriumból kihulló adósok nem tudnak tovább törleszteni, illetve az infláció és a rezsiköltségek növekedése tovább csökkenti a háztartások rendelkezésre álló jövedelmét. Az inflációt és az energiaárak hirtelen növekedését ma nem kompenzálja a jövedelmek emelkedése, gyorsan csökken a lakosság fizetőképessége, így a törlesztésre is kevesebb pénzük marad, ha marad egyáltalán. A fix futamidejű hiteleseket a kamatstop ellenére érinti a kamatok emelkedése, mert nem a futamidő végéig van fixálva esetükben a kamat, hanem csak egy bizonyos, jellemzően 5-10 éves periódusra, amikor is átszámolódik a törlesztőjük.

Ezeket az úgynevezett fogyasztóbarát hiteleket 2017 óta értékesítik a bankok, úgyhogy mostanság várható az átárazódásuk, ami akár 30-40 százalékos növekedést jelenthet a törlesztőrészletekben.

A követeléskezelőknél rendszerint a már legalább fél éve lejárt, felmondott követelések vannak, így arról tudunk beszámolni, hogy az eleve fizetési készség/képesség problémákkal küzdő állomány viselkedése hogyan alakult: Egyrészt, sajátos módon az elmúlt 2 évben az esetleges nehézségeket/kockázatokat ellensúlyozta, hogy a foglalkoztatás magas szinten volt ( például a pandémia sújtotta ágazatokból a logisztikába - csomag/ételszállítás, kiskereskedelem átszivárgó munkaerőnek hála), a jövedelmek is jelentősen emelkedtek és számos intézkedés segítette az állampolgárokat (lakásfelújítási támogatás, SZJA visszatérítés gyermekeseknek, nyugdíjprémium). Másrészt az elmúlt időszak újdonsült problémákat is teremtett. Elsősorban a pandémiás időszakban volt tapasztalható, hogy a bezárással, korlátozott nyitvatartással sújtott ágazatban dolgozók számára a részletfizetéseket át kellett ütemezni, különféle méltányossági megoldásokat kidolgozva segíteni kellett őket a kedvezményes teljesítésben.

Milyen területeken nőtt a legjobban a fizetésképtelenné válók száma ezen időszak alatt?

Egyelőre a banki hitelekkel rendelkezők közül a moratórium miatt még nem sokan váltak fizetésképtelenné. Az elmúlt fél-egy évben emiatt jellemzően rezsitartozások, telefondíj-tartozások és hasonlók dőltek be. A jövőben a legrosszabb helyzetben a CSOK- és Babaváró hitelesek lehetnek, akiknél nem született meg a vállalt gyermek, hiszen rájuk egy a piaci kamatoknál is magasabb büntető jellegű kamat vonatkozik. Nem zárható ki persze, hogy a kormány indít valamilyen programot a megmentésükre. (Szerk: az interjú a büntetőkamat múlt heti módosítása előtt készült)

A kulturális ágazat (rendezvényszervezés, idegenforgalom) és a vendéglátás volt a pandémia során a lezárásokkal/korlátozásokkal leginkább érintett szektor, ide a vendégkör is nehezen, lassan, néha nem is teljes mértékben tért vissza, és mindeközben az élelmiszer-alapanyag-, üzemanyag- és energiaárak is nehezítik az ágazat szárnyalását. Sőt, újabb bezárási hullám várható ezeken a területeken. Egyes ágazatokban a különböző logisztikai akadályok, beszállítói problémák (nyersanyag, chiphiány) miatt munkaidő korlátozásokat vezettek be, ami negatívan érintette a munkaerő állományt.

Most ismét számos új kockázati faktorral kell számolni. Az elszálló hitelek mellett a rezsicsökkentés visszanyesése miatt is rengeteg embernek okozhat problémát akár a számláik kifizetése is. Elképzelhető, hogy tömegesen válnak fizetőképtelenné?

Legutóbbi kutatásunkban vizsgáltuk, hogyan érinti az áram- és gázáremelés a családokat. A háztartások 3,9 százaléka tartozik a legveszélyeztetettebb kategóriába: mintegy 38 százalékos kiadásnövekedést érzékelnek majd a jövedelmük arányában, emiatt költségvetésük fenntarthatatlanná válik. A súlyosan veszélyeztetett, de nem bedőlő kategóriába tartozik a háztartások 7,5 százaléka, amelyek 12 százalékos kiadásnövekedést érzékelnek. A harmadik kategória a kis mértékben veszélyeztetett háztartások csoportja, amelyek átlagosan 10 százalékos kiadásnövekedést érzékelnek majd jövedelmük arányában, ide körülbelül a háztartások 10 százaléka tartozik. A helyzet már az energiaár-növelések előtt is veszélyes volt, hiszen az infláció már az év eleje óta növekszik. Saját fizetőképességi jelentésünk szerint a háztartások pénzügyi helyzete már tavasz óta stagnál, miközben az adósságállomány többéves csúcsra emelkedett.

A hitelmoratórium szintén olyan időzített bomba volt, ami rövid távon mentőövet jelentett sok adósnak, hosszú távon azonban minél tovább maradt bent valaki, annál jobban nő a futamidő és annál többet kell visszafizetnie. A törlesztőösszegek nem nőnek, azonban a futamidő igen.

Bízunk abban, hogy ha elkerülni nem is lehet a költségek növekedést – de az egyéni lehetőségekhez képest a hatást tompítani lehet.

Egy nagyon érdekes paradoxon is van a mai gazdaságban: miközben teljes foglalkoztatottságról beszélünk, a megugró energiaárak következtében rengeteg vállalkozás fog nehéz helyzetbe kerülni, vagy akár csődbe menni, ami az alkalmazkodásukon keresztül kihat a munkanélküliség alakulására is.

A hitelpiacon is hasonló kérdéseket vet fel a kamatstop kivezetése, bár utóbbi ugye csak 2023. június 30-tól válik majd aktuálissá. Erre készülnek valamilyen formában, felmérték, milyen mértékű változásokat hozhat a január?

A kamatstop megszüntetését követően fokozatos növekedésre számítok a bankok nem teljesítő hitelállományában, de hogy mikor és hol éri el a csúcsot, az attól is függ, meddig maradnak fenn egyéb kormányzati intézkedések és utána milyen gyorsan tisztítják ki a portfólióikat a bankok.

Fontos kiemelni, hogy a kamatstop és a hitelmoratórium nem vonatkozik a követeléskezelők állományára, továbbá a kamatstop nem érintette a hitelek jelentős részét.

Így nem vonatkozott a jelzálogfedezettel nem rendelkező és a vállalati hitelekre (ilyenek például a személyi kölcsönök, babaváró hitelek, áruhitelek, nagyvállalati vagy kkv-hitelek), valamint a piaci kamatozású (nem kamattámogatott) 3, 5, 10, 15 éves kamatperiódusú vagy mindvégig fix kamatozású jelzáloghitelekre (ez az MNB adatai alapján jó 130.000 darab ügyletet jelent, 525 milliárd forint értékben). És a hatályán kívül estek a kamattámogatott, de végig fix, legfeljebb 3%-os kamatozású CSOK-hitelek, otthonfelújítási hitelek és Zöld Otthon Program-hitelek is.

Önnek egyébként mi a személyes véleménye az ilyen állami árszabályozásokról?

Az állam piaci beavatkozásai ideiglenesen alkalmasak lehetnek a fogyasztók védelmére, de örökké nem tarthatók fenn. Fontos, hogy legyen egy jól belátható időn belül lévő kivezetési pont, mert hosszú távon hiányt okoznak, azt pedig sokan átéltük a ’90-es évek előtt és tudjuk, hogy hova vezet. Emellett törvényszerűen a kereskedők magasabb marzsot tesznek a nem támogatott termékeikre, ezáltal az infláció tekintetében akár kontraproduktív is lehet. A kamatstoppal további probléma, hogy hátrányosan érinti a tudatos fogyasztókat, akik fix kamatozású hitelekre váltottak magasabb törlesztőrészleteket vállalva, hisz mind az MNB, mind a bankok 3 éven keresztül ezt sulykolták nekik. Ez a teljes szektor irányába rombolhatja a bizalmat, és igazságtalan azokkal szemben, akik tudatos pénzügyi döntést hoztak, hallgatva a szakértőkre.

Ennek az intézkedésnek az az üzenete, hogy nem érdemes pénzügyileg tudatosan viselkedni, mert az állam úgyis megment.

Ráadásul, szemben a devizahitelek felfutásával, amiben a bankrendszernek is jelentős felelőssége volt, a bankrendszer, élén a jegybankkal, mindent megtett, hogy az embereket meggyőzze a helyes cselekedet kapcsán. A legjobb megoldás az lenne, hogy a mai piaci kamatszint alatt, de a tavaly októberi szint felett (valahol félúton) az ügyfelek vagy kötelezően fixesítenek, vagy maradnak a változó kamatozás mellett, de megszűnik a kamatsop.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mely hiteltípus jár ön szerint jelenleg a legnagyobb kockázattal és melyik válhat sérülékennyé a közeljövőben?

Ahogy említettem: a babaváró hiteles és CSOK-os családok hitelei, ha nem teljesítették a feltételeket: a CSOK bevezetésekor azt írták a törvénybe, hogy ha nem született meg a gyermek, akkor a jegybanki alapkamat ötszörösét kell visszafizetni. A bevezetéskor az alapkamat csak 0,6 százalék volt, szóval nem volt nagy a büntetés mértéke, most viszont 13 százalék, ennek ötszöröse pedig 65 százalék (Szerk: Ez az a veszély, amit, ahogy a Pénzcentrum is megírta, azóta állami beavatkozással elhárítottak.). Továbbá minden olyan hitel kockázatos, amely moratóriumban volt. Júniusi lejárta előtt még az összes hiteles ügyfél 5 százaléka benne volt a moratóriumban. Feltételezzük, hogy a moratóriumban eddig is főként olyan háztartások maradtak, amelyeknek a megnövekedett teher fenntarthatatlan változásokat okozna a családi költségvetésben.

A kamatstop által nem érintett jelzálog és fedezetlen ügyleteket emelném ki, ahol a fix kamatperiódus biztonságot jelentett 5 évig, de az átárazódás fájdalmas lesz.

Végül fontos figyelmet fordítani a vállalati hitelekre is. A kormány gazdaságpolitikáját most a kiadáscsökkentés határozza meg, számos beruházást lefújnak, ezzel magánvállalatok is bevételektől esnek el. A rezsiemelés már eleve kettős nyomás alatt tartja a vállalatokat (csökken a lakossági fogyasztás, miközben nőnek a saját rezsikiadásaik, valamint egyre elviselhetetlenebb számukra az elszabaduló bérinfláció), és ez a hiteltörlesztési képességeiket is veszélyezteti. A vállalati hitelezés helyzete az egész gazdaságra kihatással van, a visszaeső hitelezés GDP-stagnálást, vagy recessziót hozhat, ami hamarosan a lakossági jövedelmek csökkenéséhez, a munkanélküliség megugrásához vezethet.

Már említettünk néhány kockázati faktort és talán nem túlzás azt a kijelentést sem megtenni a gazdaság bizonyos szegmenseire nézve, hogy egy nagyobb válság küszöbén állhatunk. Mekkora bedőlési hullámot hozhat ez? Különösen a legutóbbi, 2008-as világválsághoz mérve?

Napjainkban egy összetett válság van kialakulóban, amelyben egyrészről a cégeknek korlátozottan áll rendelkezésükre nyersanyag, hogy szolgáltatást vagy terméket állítsanak elő. Volt egy világjárvány, amely szétzilálta az ellátási láncokat és rámutatott, milyen sérülékeny a globális gazdaság. Másrészt februárban 24-én Oroszország lerohanta Ukrajnát. Ennek hatására kínálati és erőforrás hiány, energiaválság jött létre. Ezek együtt akár még recesszióba is taszíthatják az európai gazdaságokat.

Abban biztosak vagyunk, hogy jelentősen nő majd a nem teljesítő hitelek száma, hogy mennyivel, az nagyrészt a kormányzati intézkedésektől és a nemzetközi fejleményektől – energiaárak, a háború esetleges vége – függ.

Ami jó hír, hogy a CSOK-on és Babavárón túl az igazán kockázatos hiteleket kivezették a magyar piacról a szigorúbb jegybanki szabályozások miatt, emellett a lakosság is jóval óvatosabb a hitelfelvétellel, és egyre inkább a fogyasztóbarát banki hiteleket választották. Emellett most a lakosság megtakarításai is jóval nagyobbak, mint 2008-ban, és ha sokaknak hozzá is kell nyúlni a félretett vagyonhoz, át tudják vészelni a válságos időszakot. Fontos azonban, hogy az emberek közel fele még most sem rendelkezik megtakarítással. A mostani válság elemei, mint az infláció, a rezsiemelés a legkisebb jövedelmű családokat érintik leginkább. Tehát most nem elsősorban konkrét hiteltípusok jelentik a kockázatot, hanem az anyagi szempontból eleve kiszolgáltatott emberek vannak leginkább veszélyben.

Ön szerint összességében mennyire van felkészülve egy ilyen válsághelyzetre a bankszektor, illetve a követeléskezelők?

A cég és cég közötti (B2B) szektorban összességében még viszonylag kevéssé ismerik a követeléskezelés módjait. Egy nemrég végzett felmérésünk szerint a legtöbben még mindig jogi eljárással szereznék vissza jogos követeléseiket, ami azonban egy bizonytalan, elhúzódó folyamat, ráadásul igen magas kiadásokkal is jár. A követeléskezelő szolgáltatásoknak éppen az a lényege, hogy ne kelljen fizetési meghagyást, felszámolási eljárást indítani, és a hitelezők gyorsan megkapják a pénzüket.

A lakossági banki, telekommunikációs, közüzemi piacok szereplőitől a nem fizető hitelek nagyobb része már rövidebb távon a követeléskezelőkhöz kerül, mivel ezeknek a cégeknek csekély a saját behajtási képessége.

Az Intrum és általánosságban a követeléskezelői szektor, minden korábbinál jobban felkészült arra, hogy a nem teljesítő állományt átvegye. Igaz ez a fogyasztóvédelem, az adatvédelem, a compliance és technológiai érettség szempontjából egyaránt. A piac szereplői az elmúlt évtizedben nagyon jelentős fejlődésen mentek át, amihez az is hozzájárult, hogy a megbízásos követeléskezelés felől a követelésvásárlás felé mozdult el a piac.

A követeléskezelési szektorra mekkora terhet ró az állam által kivetett különadó? Milyen változásokat hozhat ez a szektorban?

A meglévő, az esetünkben amúgy is magas bankadóra rárakodó extra-profit adó számottevő konszolidációt indíthat el. Rendkívül magas az új adóteher, és jelentős likviditást fog elvonni a szektor szereplőitől, így sokaknak, különösen a kisebb szereplőknek nem fogja megérni, hogy továbbra is ezen a piacon tevékenykedjenek.  

A banki különadót a követeléskezelőkre is kivetették, és a bankokkal ellentétben ezt nem lehet áthárítani a fogyasztókra, így egyértelműen bevételkieséssel számolunk.

Ha egy dekonjunktúra alakul ki, akkor fel kell készülni arra is, hogy csökkenni fog a térülésünk a már meglévő portfoliókon. Az Intrumnál a finanszírozási költségek növekedése még nem fog nagy szerepet játszani, ami egyébként szintén negatívan érinti a szektor jövedelemtermelő képességét, mert az Intrum csoport hosszú lejáratú kötvények kibocsátásával védte be magát, az első komolyabb lejárataink majd valamikor 2025-ben lesznek.

(Képek: Mónus Márton, Portfolio)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm