6 °C Budapest

Súlyos a helyzet: 10-ből 4 magyar családnak erre sincs pénze hó végén

2021. február 19. 16:42

Rengeteg háztartásnak jelentenek gondot akár a mindennapi kiadások is az Európai Unióban, és azon belül Magyarországon is. Egy frissen publikált kutatás viszont arra világított rá, hogy az olyan háztartásokban, ahol mozgáskorlátozott személy(ek) (is) él(nek), még sokkal jellemzőbbek a megélhetési gondok. Az EU-ban az arányuk 26,1, Magyarországon 39 százalék!

2019-ben az Európai Unióban az olyan háztartások 26,1 százaléka küzdött megélhetési gondokkal (bevételeik nem fedezték az alapvető szükségleteik költségeit sem), amelyben testi fogyatékkal élő (mozgáskorlátozott) személy (is) élt. Minden más háztartás közül ezzel szemben mindössze 16 százalék volt a megélhetési gondokkal küzdők aránya az Eurostat adatai szerint.

Van olyan EU tagállam is van, ahol a fogyatékkal élők háztartásainak (több mint) háromnegyede küzd pénzügyi nehézségekkel: Görögország (76,5%) és Bulgária (65,7%). A lakosság 40-50 százaléka Horvátországban (49,2%), Cipruson (43,2%) és Romániában (40,9%) küzd ilyen gondokkal.

A legjobb a helyzet Finnországban (9,9%), Németországban (10,4%), Svédországban (13,1%), Luxemburgban (14%), Dániában (15,8%), Ausztriában (16,2%), Hollandiában (18,2%) és Észtországban (19,6%), ahol 20 százalék alatt maradnak azon fogyatékkal élők háztartásai, akiknek megélhetési gondjaik vannak.

A grafikonról leolvasható, hogy Magyarország az élbolyban van, ami a megélhetési gondokat illeti, főként a fogyatékkal élők háztartásai esetében (39%), a románok csak 1,9 százalékponttal vannak előttünk. Az összes többi háztartást tekintve is 23,1 százalék az aránya azoknak, akiknek túl nagy kiadást jelentenek az alapvető szükségleteik is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az EU-ban átlagosan 10,1 százalékpont a különbség a megélhetési gondokkal küzdő háztartások között aszerint, él a háztartásban mozgáskorlátozott személy vagy sem. Magyarország ebben az összevetésben sem szerepel túl jó helyen: a horvátoknál 19,6, a bolgároknál 18,5, a letteknél 18,1 százalékpont a különbség, míg hazánkban 15,9 (akárcsak Szlovéniában).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem