16 °C Budapest

Itt az UNICEF jelentése: ennyire családbarát Magyarország

2019. június 17. 16:40

Az UNICEF friss jelentése azt vizsgálta, hogy különböző európai, illetve OECD országokban mennyire családbarát az aktuális (2016-os adatok alapján) politika. A vizsgálódásnak négy indikátora volt, az UNICEF ezeken belül rangsorolta az országokat. Azt lehet mondani, hogy Magyarország átlagosan kicsivel több mint a 16. helyen végzett a vizsgált területeken, ami elég volt ahhoz, hogy éppenhogy becsusszanjunk a vizsgált 31 európai ország közül a Top 20-ba. Amivel azonban kitűntünk, az az anyáknak biztosított rendkívül hosszú szülői szabadság, ami a 2. legtöbb az összes vizsgált országot figyelembe véve.

OECD statisztikák alapján az UNICEF azt vizsgálta friss jelentésében, hogy az egyes európai és más OECD országok mekkora mértékben folytatnak családbarát politikát. A vizsgálódást négy fő indikátor mentén végeztek, ezek alapján rangsorolták az országokat. Az indikátorok a következők voltak:

  • anyák rendelkezésére álló fizetett szülői szabadság;
  • apák számára fenntartott fizetett szülői szabadság;
  • gyermekgondozásban való részvétel 3 év alatti gyerekek esetében;
  • gyermekgondozásban való részvétel 3 éves kortól iskolás korig.

Így muzsikálunk

Ha sorra vesszük az UNICEF, 2016-os adatok alapján készített összesítését akkor azt látjuk, hogy Magyarországon az anyák rendelkezésére álló fizetett, szülői szabadsága mértéke 72 hét, ami a 41 vizsgált ország közül a második legtöbb. Ennél is többet fizetett szabadságként csak az észt anyák maradhatnak otthon, náluk a szabadság mértéke 85 hét. Az első indikátor kapcsán tehát a 2. legjobb helyen végeztünk.

Érdekes megjegyezni, hogy ilyen támogatás néven az USA-ban egészen pontosan 0 hét jár az anyáknak, de Új-Zélandon és Ausztráliában is csupán 8. Európában a legkevesebb fizetett szülői szabadságban a svájci, illetve ír anyák részesülhetnek, 8, 9 héttel. 

Az apák számára fenntartott fizetett szülői szabadság mértéke világszerte nagyon alacsony. Az UNICEF jelentése szerint Magyarországon 2016-os adatok alapján egy hét fizetett szülői szabadság járt a férfiaknak. Ám ez az alacsony szám is elég volt ahhoz, hogy az összesített listán a 21. helyen végezzünk. Igaz ez csak annyit jelent, hogy nálunk legalább egy hetet kapnak az apák, ennél kevesebb már csak a nulla, ami 15 országra igaz. A második indikátorban tehát 21. vagyunk. 

Érdekes megjegyezni, hogy a vizsgált országok közül Japánban maradhatnak otthon a legtöbbet fizetett szabadságra az apák, ami az esetükben 30 hetet jelent, összehasonlításképp a japán nők 36 hetet kapnak. Európában a legtöbb fizetett szülő szabadság Portugáliában jár az apáknak, ennek a mértéke 12 hét.

A 3. vizsgált indikátor a 3 éves kor alatti gyermekfelügyeleti beiratkozások aránya. Ebben Magyarország eléggé a lista végén végzett, ugyanis a vizsgált időszakban a 3. év alatti magyar gyerekek csupán 16 százaléka vett részt ilyenben. Ez az összesített listán a 24. helyre volt elég.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Összehasonlításként, az éllovas Dániában például a 3 év alatti gyerekek 70 százaléka, igaz itt az anyák például csak 27 hét fizetett szülői szabadságot kapnak. De például Norvégiában, ahol 45 hét fizetett szabadság jár az anyáknak, a 3 éves kor alatti gyerekek 52 százaléka mégis részese valamilyen gyermekfelügyeleti intézményben. 

Az UNICEF jelentés 4. indikátora a 3 éves és iskolás kor közötti gyerekeknél vizsgálta a gyermekfelügyeleti beiratkozás arányát. Ezen a listán Magyarország a 18. helyet szerezte meg, 87 százalékos aránnyal. A lista élén egyébként Izland végzett, ott az ebbe a korosztályba tartozó gyerekek 99 százaléka részese valamilyen gyermekfelügyeleti intézménynek, de ezen kívül még 4 másik ország is 95 százalék vagy a fölött végzett. 

Verdikt

Ha megnézzük a négy indikátor alapján elért helyezésünk, és ezt átlagoljuk, akkor az jön ki, hogy Magyarország az egyes indikátorokat nézve átlagosan a 16,25 helyet szerezte meg az UNICEF friss jelentése szerint. 

Ez elég arra, hogy ha csak európai országokat nézzük, akkor az összesített listán beférjünk a Top 20-ba.

Így olyan országokat magunk mögé utasítva, mint például Svájc, az Egyesült Királyság vagy éppen Írország.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm