Itt az UNICEF jelentése: ennyire családbarát Magyarország

2019. június 17. 16:40

Az UNICEF friss jelentése azt vizsgálta, hogy különböző európai, illetve OECD országokban mennyire családbarát az aktuális (2016-os adatok alapján) politika. A vizsgálódásnak négy indikátora volt, az UNICEF ezeken belül rangsorolta az országokat. Azt lehet mondani, hogy Magyarország átlagosan kicsivel több mint a 16. helyen végzett a vizsgált területeken, ami elég volt ahhoz, hogy éppenhogy becsusszanjunk a vizsgált 31 európai ország közül a Top 20-ba. Amivel azonban kitűntünk, az az anyáknak biztosított rendkívül hosszú szülői szabadság, ami a 2. legtöbb az összes vizsgált országot figyelembe véve.

OECD statisztikák alapján az UNICEF azt vizsgálta friss jelentésében, hogy az egyes európai és más OECD országok mekkora mértékben folytatnak családbarát politikát. A vizsgálódást négy fő indikátor mentén végeztek, ezek alapján rangsorolták az országokat. Az indikátorok a következők voltak:

  • anyák rendelkezésére álló fizetett szülői szabadság;
  • apák számára fenntartott fizetett szülői szabadság;
  • gyermekgondozásban való részvétel 3 év alatti gyerekek esetében;
  • gyermekgondozásban való részvétel 3 éves kortól iskolás korig.

Így muzsikálunk

Ha sorra vesszük az UNICEF, 2016-os adatok alapján készített összesítését akkor azt látjuk, hogy Magyarországon az anyák rendelkezésére álló fizetett, szülői szabadsága mértéke 72 hét, ami a 41 vizsgált ország közül a második legtöbb. Ennél is többet fizetett szabadságként csak az észt anyák maradhatnak otthon, náluk a szabadság mértéke 85 hét. Az első indikátor kapcsán tehát a 2. legjobb helyen végeztünk.

Érdekes megjegyezni, hogy ilyen támogatás néven az USA-ban egészen pontosan 0 hét jár az anyáknak, de Új-Zélandon és Ausztráliában is csupán 8. Európában a legkevesebb fizetett szülői szabadságban a svájci, illetve ír anyák részesülhetnek, 8, 9 héttel. 

Az apák számára fenntartott fizetett szülői szabadság mértéke világszerte nagyon alacsony. Az UNICEF jelentése szerint Magyarországon 2016-os adatok alapján egy hét fizetett szülői szabadság járt a férfiaknak. Ám ez az alacsony szám is elég volt ahhoz, hogy az összesített listán a 21. helyen végezzünk. Igaz ez csak annyit jelent, hogy nálunk legalább egy hetet kapnak az apák, ennél kevesebb már csak a nulla, ami 15 országra igaz. A második indikátorban tehát 21. vagyunk. 

Érdekes megjegyezni, hogy a vizsgált országok közül Japánban maradhatnak otthon a legtöbbet fizetett szabadságra az apák, ami az esetükben 30 hetet jelent, összehasonlításképp a japán nők 36 hetet kapnak. Európában a legtöbb fizetett szülő szabadság Portugáliában jár az apáknak, ennek a mértéke 12 hét.

A 3. vizsgált indikátor a 3 éves kor alatti gyermekfelügyeleti beiratkozások aránya. Ebben Magyarország eléggé a lista végén végzett, ugyanis a vizsgált időszakban a 3. év alatti magyar gyerekek csupán 16 százaléka vett részt ilyenben. Ez az összesített listán a 24. helyre volt elég.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Összehasonlításként, az éllovas Dániában például a 3 év alatti gyerekek 70 százaléka, igaz itt az anyák például csak 27 hét fizetett szülői szabadságot kapnak. De például Norvégiában, ahol 45 hét fizetett szabadság jár az anyáknak, a 3 éves kor alatti gyerekek 52 százaléka mégis részese valamilyen gyermekfelügyeleti intézményben. 

Az UNICEF jelentés 4. indikátora a 3 éves és iskolás kor közötti gyerekeknél vizsgálta a gyermekfelügyeleti beiratkozás arányát. Ezen a listán Magyarország a 18. helyet szerezte meg, 87 százalékos aránnyal. A lista élén egyébként Izland végzett, ott az ebbe a korosztályba tartozó gyerekek 99 százaléka részese valamilyen gyermekfelügyeleti intézménynek, de ezen kívül még 4 másik ország is 95 százalék vagy a fölött végzett. 

Verdikt

Ha megnézzük a négy indikátor alapján elért helyezésünk, és ezt átlagoljuk, akkor az jön ki, hogy Magyarország az egyes indikátorokat nézve átlagosan a 16,25 helyet szerezte meg az UNICEF friss jelentése szerint. 

Ez elég arra, hogy ha csak európai országokat nézzük, akkor az összesített listán beférjünk a Top 20-ba.

Így olyan országokat magunk mögé utasítva, mint például Svájc, az Egyesült Királyság vagy éppen Írország.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 6. 20:40
A kormánypárti politológus mérvadó lap helyett 3,4 milliós mínuszt hozott össze a tavalyi üzleti évb...
Holdblog  |  2023. június 6. 12:29
Water Street 25., New York, Manhattan-sziget: a város történetének legnagyobb méretű konverziója, ir...
MNB Intézet  |  2023. június 6. 10:18
Nem feltétlenül kell feladnia az emberiségnek a gazdasági növekedést azért, hogy 2050-re elérje a ki...
Kiszámoló  |  2023. június 6. 06:49
Az OTP Bank felvette a kesztyűt a Revoluttal szemben és ingyenes, középárfolyamon végzett devizavált...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?