14 °C Budapest
Most éri meg LTP-t kötni: változik az állami támogatás?

Most éri meg LTP-t kötni: változik az állami támogatás?

Pénzcentrum
2016. február 12. 11:30

A NOK bevezetésével párhuzamosan lecsökkenhet a lakástakarék pénztárak után járó állami támogatás. A nyilatkozatok alapján valószínű, hogy a korábban megkötött szerződések támogatása továbbra is jár majd, de aki nem bízik ebben, annak érdmes minél előbb megkötnie a lakástakarék szerződését. A 30 százalékos jóváíráshoz azonban nem árt sietni a szerződés megkötésével.

A Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK) keretein belül 10 éven belül új lakáshoz juthatunk majd, azonban az új rendszer bevezetése miatt csökkenhet a lakástakarék pénztárak (LTP) állami támogatásának mértéke. A kormányzati ígéret szerint nem módosulnak a feltételek, viszont aki ebben nem bízik, annak érdemes minél előbb megkötni a 30 százalékos jóváírást biztosító szerződést.

Hol érdemes most LTP-t nyitni?

A lakástakarékok megtakarítási futamidejétől függ a hozam, minél rövidebb a megtakarítási időszak, annál magasabb az EBKM (egységes betéti kamatmutató). A négy éves konstrukciók kivétel nélkül 10 százalék feletti, fix hozammal kecsegtetnek. Ha azt vesszük, hogy fix hozamunk lesz, akkor a 10 éves lakástakarékok 4-5 százalékos hozama sem számít rossznak. A termékek összehasonlítása azonban nem olyan egyszerű, mint az elsőre tűnik.

Ha csak a megtakarításokat hasonlítjuk össze és a futamidő végén felvehető fix hitellel nem kalkulálunk, akkor három szempontot kell figyelembe venni:

  • A futamidőt,
  • Az EBKM-et és
  • A megtakarítás végén felvehető összeget.

Ebből a szempontból az OTP megtakarítása nyújtja a legmagasabb hozamot, a képet azonban árnyalja, hogy a futamidő mindössze 3 év és 9 hónap, így a fajlagos hozamban van jelentős előny az állami támogatás jellege miatt. Az Erste a Fundamenta és az Aegon EBKM-je valamivel alacsonyabb, de még így is 10 százalék feletti, az első kettőnél ráadásul az alacsonyabb hozammutató részben a hosszabb futamidőnek is köszönhető. Ezért cserébe viszont magasabb a felvehető összeg, hiszen a befizetés is több a megtakarítási időszak alatt.

Érdekes, hogy az Aegon EBKM-je alacsonyabb az OTP-nél, mégis szinte pontosan ugyanakkora a felvehető összeg. A négy éves futamidejű termékeknél tehát nem találunk olyan megtakarítást, ami kiemelkedne a többi közül, így ennél az dönthet, hogy melyik szolgáltató a legszimpatikusabb számunkra.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A 10 éves futamidejű termékeknél viszont más a helyzet. Annak ellenére, hogy a Fundamenta futamideje három hónappal hosszabb, ennek a megtakarításnak a legmagasabb az EBKM-je. A többi szolgáltatónál viszont nem találunk jelentős eltéréseket, azonos futamidő mellett csupán párszáz forintos különbségek vannak a felvehető összegben.

Mire figyeljünk az LTP kiválasztásánál?

  • Az EBKM ugyan lényeges tényező a kiválasztáskor, azonban ezzel együtt nem árt megnézni azt is, hogy milyen futamidejű a termék, ebben ugyanis néhány hónappal eltérhetnek a szolgáltatók a megadott futamidőtől.
  • A lakáscéljainkhoz érdemes igazítani az LTP futamidejét, egyrészt aszerint, hogy mikor szeretnénk felhasználni a megtakarított összeget, másrészt aszerint, hogy mikor gyűlik össze a céljainkhoz szükséges pénz.
  • A felvehető összeg mellett a futamidő végén igényelhető fix kamatozású hitellel is számolhatunk. Ezzel ugyanis a legtöbb esetben a lakásra költhető pénz a duplájára, vagy akár nagyobbra is nőhet.
Pénzcentrum vélemény
A jelenlegi kamatok mellett az egyik legjobb megtakarítási lehetőség az LTP, azonban a NOK részletei még nem ismertek. Ha nem új lakást vennénk (vagy építenénk), akkor a lakástakarék a megfelelő választás. Ha viszont a NOK a későbbiekben olyan jelentős kedvezményt nyújt, hogy megéri átlépni, akkor egy most megkötött LTP-t akár fel is mondhatunk, és beléphetünk az új rendszerbe. Ilyenkor az eddigi befizetés utáni állami jóváírást elbukjuk.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?