Időben elkezdett apróbb megtakarításokkal jelentősen növelhető a nyugdíjaskori jövedelem

Pénzcentrum
2008. július 1. 11:05

{{DINT}}Az AXA csoport nyugdíjazással kapcsolatos, Retirement Scope néven 26 országban elvégzett felmérése szerint a magyar nyugdíjasok mintegy egyharmada havi átlagban 28.400 forinttal kevesebbel kénytelen beérni, mint a megélhetéshez szükségesnek ítélt havi mintegy 100 ezer forint.

Ezzel szemben több európai országban fordított a helyzet: a nyugdíjasok számára folyósított összegekből megtakarításokra is jut. A környező országokban igaz ez a csehekre is, ám a hazai 28 százalékos hiányhoz képest még Szlovákiában és Lengyelországban is kedvezőbb az arány. A hiány ezekben az országokban mindössze a megélhetéshez szükséges összeg 5, illetve 16 százalékát teszi ki.

A Retirement Scope hazánkban több ezer megkérdezettet felölelő felmérésből kiderül az is, hogy a magasabb keresetűeknek nyugdíjba vonulásuk idején lényegesen nagyobb hiánnyal kell számolniuk, ha az aktív korukban megszokott életszínvonalat a munkabérüknél jóval alacsonyabb összegű nyugdíjból kell fenntartaniuk.

Ezt támasztják alá az AXA csoport Magyarország ingyenes "pénzügyi tervezés" szolgáltatásának tapasztalatai is: az elmúlt évek során a szakemberek több ezer ügyfél anyagi helyzetét mérték fel és tettek javaslatot a pénzügyi biztonság elérése érdekében. Megállapították, hogy életkortól és nemtől függetlenül igaz az az összefüggés, miszerint minél magasabb valakinek a jelenlegi fogyasztása alapján elvárt nyugdíjaskori szükségleti szintje, jellemzően annál nagyobb az ehhez mért hiány mértéke. Eszerint aki most tehetősebb, az sem tesz félre időskorára jövedelmével arányosan magasabb összeget. Továbbá a hölgyeknek komolyabb összeget kell megtakarítaniuk, hisz várhatóan tovább élnek, így hosszabb nyugdíjas időszakra kell felhalmozniuk vagyont.

Egy átlagos, 30-40 év közötti, havi 150 ezer forintot költő férfi időskorra szánt megtakarításai jelenlegi szükségleteinek 60 százalékára nyújtanak fedezetet, tehát a hiány 40 százalék. Ezzel szemben egy 300 ezer forintból élő férfi esetében ez az arány megfordul, és a hiány ekkor már közel 60 százalék.

Az alábbi grafikon a mintaként kiragadott korosztálynál végzett pénzügyi tervezések során felmerült havi szükségletek és az azokhoz kapcsolódó nyugdíjaskori hiány összefüggéseit mutatja. A szükséglet és a hiány között fennálló összefüggés bármely vizsgált korosztály esetében megfigyelhető.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Lényegesen csökkenthető a különbség a rendelkezésre álló nyugdíj és a megélhetéshez szükséges összeg között, ha az aktív dolgozók a várható állami és magánnyugdíjukat egyéb felhalmozásokkal, például adókedvezményt is biztosító, önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokkal egészítik ki. Ahogy az alábbi táblázat is mutatja, minél hosszabb a megtakarítási időszak, havi szinten annál kisebb összeget kell megtakarítani a kitűzött felhalmozási cél eléréséhez.


A tudatos pénzügyi jövőtervezést tehát a lehető leghamarabb érdemes elkezdeni. A kötelező nyugdíjjellegű befizetéseket jól kiegészítik a harmadik nyugdíjpillér szerepét betöltő önkéntes nyugdíjpénztári és a negyedik pillérként ismert nyugdíj-előtakarékossági számlákon gyarapodó megtakarítások. Elengedhetetlen, hogy időben tájékozódjunk a különböző befektetési lehetőségekről és ne halogassuk a felelős döntések meghozatalát. Az AXA mindenkit arra bátorít, hogy nyugdíjbiztosítójával mielőbb számíttassa ki nyugdíjának várható összegét. A számítást az AXA nyugdíjtervezési szakemberei ingyenesen elvégzik.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?