13 °C Budapest

Új generációk: egyre magasabb nyugdíjat kapnak a nők!

Pénzcentrum
2008. április 28. 16:00

Az nyugdíjas hölgyek esetében közel kétszer nagyobb a szegénység valószínűsége, mint az idősebb férfiak esetében, ráadásul a szegénység kockázata a kor előrehaladtával jelentősen emelkedik - derül ki az AARP által végzett felmérésből. A fiatalabbak ezzel szemben már sokkal jobb helyzetben vannak...

Ennek oka nem csak az, hogy a nők kevesebb bért kapnak összességében az életük során, mint a férfiak, hanem az is, hogy sokkal gyakoribb a munkás évek megszakítása például egy gyerek születése miatt. Emellett ráadásul tovább is élnek, ami azt jelenti, hogy plusz éveket kell finanszírozniuk ugyanabból az összegből.

Az alkalmazás ténye, az egészség és a családi állapot mind-mind befolyásolják, hogy egy idősebb hölgy szegényebb lesz, vagy szegény marad a nyugdíjas évek alatt. A válások, a házastárs halála, vagy éppen az, hogy az illető sosem volt férjnél, jelentősen csökkentik a nyugdíjas nők életszínvonalát.

Egy új kutatás szerint azonban a "baby boomer-ek" és a fiatalabb generációk, akik már a saját fizetésükre támaszkodva egyedül is finanszírozni tudják a megélhetésüket és a nyugdíjas terveiket, sokkal jobb helyzetben vannak, mint az idősebbek. A magasabb nyugdíj összeg a fiatalabb generációkba tartozó nők esetén nagyobb valószínűséggel származik a saját fizetésükből, mint a férjük fizetéséből.

Miközben az idős nőknél a házasság szinte elengedhetetlen volt, hogy megmeneküljenek a szegénységtől, addig a mai nők számára már nem bír ilyen fontossággal. Ez a családi állapot változásában is látszik, sokkal magasabb a válások aránya, az újraházasodás, de gyakori az is, hogy valaki egyáltalán nem megy férjhez.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fiatal nők sokkal nagyobb valószínűséggel rendelkeznek összefüggő munkatapasztalattal, vagyis nem szakítják meg azzal, hogy évekig otthon maradnak a gyerekkel, mint az korábban szinte elvárás volt. Ezzel ráadásul azt is elérték, hogy magasabb nyugdíjat is kapnak, ugyanis az előző generációkhoz képest emelkedik a ledolgozott évek száma.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem