13 °C Budapest

Hová teszik az állam pénzét?

Pénzcentrum
2008. március 3. 12:00

Ez a kérdés nyilván minden állampolgár kíváncsiságát felkelti, ahogyan a miénket is. Most annak járunk utána, hogy pontosan mi is az a nemzeti vagyonalap (sovereign wealth fund, SWF), s miért olvashatunk róluk egyre gyakrabban. Annyit már elöljáróban elárulhatunk, hogy ezeknek az alapoknak igen sok közül van az államhoz, nézzük, hogy miért!

Nemzeti vagyonalap

A nemzeti vagyonalapok tulajdonképpen ugyanolyan intézményi befektetők, mint a nyugdíjalapok, hedge fundok, különböző célú befektetési alapok. Azonban a meghatározó különbség az, hogy az SWF-ek esetében az alap tulajdonosai az egyes országok kormányai.

Miért jöttek létre?

Talán úgy tűnik, hogy egy új fogalomról van szó, azonban ez nem így van, csupán az SWF-ek eleddig nem kerültek a figyelem középpontjába, hiszen marginális szerepet töltöttek be. Az első nemzeti vagyonalapot még az 1900-as évek közepén hozták létre, az elsők között alapították meg például a Kiribati Revenue Equalisation Fundot, amely mára már 520 millió dolláros (90 milliárd forintos) vagyont kezel.

A nemzeti vagyonalapok kialakulásának eredete a külkereskedelemre vezethető vissza. Nálunk ugyan nem, de például a fő nyersanyag-kitermelő országokban a kivitel meghaladja a behozatalt (többet adnak el külföldre, mint amennyit vásárolnak), vagyis a fizetési mérleg egyenlege pozitív. Ez egy példán keresztül illusztrálva azt jelenti, hogya kitermelt olajért dollárt kapnak, melyet azonban nem használnak fel, így dollár-megtakarításuk keletkezik.

Tehát az egyes exportőrök partner-országaik valutájában keletkeztették megtakarításaikat, majd ezt a pénzmennyiséget külföldi kötvényekbe, részvényekbe, ingatlanba, illetve különböző pénzügyi eszközökbe fektették, mivel nem akarták, hogy ez a pénzmennyiség forgalomba kerüljön.

Hosszú távú célok

A nemzeti vagyonalapok tehát azért jöttek létre, hogy az átmenetileg megnövekedett pénztöbbletet lekössék, hiszen nem volt kifizetődő a nagy mennyiségű valutatartalék képzése, de a belső fogyasztást sem növelhették meg. Ráadásul a nemzeti "befektetés" megvalósulása révén kisimíthatták a kormányok a külkereskedelem hullámzásából származó bevételek változékonyságát is.

Az SWF-eket általában valamely távlati cél teljesítése, vagy megvédése érdekében hozták létre, így például a jövő generációi számára történő megtakarítás, vagy a jólét biztosítása, melynek keretében több állami nyugdíjalapot is létrehoztak. Természetesen akad olyan vagyonalap is, amelyet valamely stratégiai cél elérése érdekében alapítottak meg, ilyen például a háborús időszakokra való felkészülés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Növekvő fölény...

Mindez még nem adhatna aggodalomra okot, azonban napjainkban már politikai szintre emelkedett az SWF-ek kérdése. Ezt jelzi az is, hogy múlt héten az Európai Bizottság a nemzeti vagyonalapok kezelésével kapcsolatos javaslatokat terjesztett az Európai Tanács elé. A Bizottság ezekkel a közleményekkel kíván hozzájárulni a március közepén tartandó Európai Tanács ülés megbeszéléseihez, melyeknek az SWF-ek szabályozása lesz témája.

Az unió célja, hogy miközben fenntartja a nyitott befektetői környezetet, erősítse az SWF-befektetések átláthatóságát, kiszámíthatóságát és ellenőrizhetőségét. Mindehhez pedig elengedhetetlen, hogy javítsák az információ minőségét, melyek a vagyonalapok méretéről, befektetési célkitűzéseiről, stratégiáiról, illetve erőforrásairól szerezhetőek.

A nagyság

Emellett, nagyságukból kifolyólag az egyes fogadó országok attól is tartanak, hogy ezek az alapok torzítják a piacokat, s biztonsági problémákat is okozhatnak. A nagyság azonban nem csupán hátrányként, hanem előnyként is megjelenik, hiszen egy esetleges pénzügyi zavar esetén elláthatják a piacot a megfelelő likviditással.

Már éppen elég szó esett arról, hogy egyre nagyobb nemzeti vagyonalapok vannak ma már a világon. Az Európai Bizottság SWF-ekről írt kiadvány szerint jelenleg már több mint 30 ország rendelkezik nemzeti vagyonalappal, melyekből 2000 óta húszat hoztak létre. Az általuk kezelt vagyon becslések szerint 1,5-2,5 ezer milliárd dollárt tesz ki.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
MEDIA1  |  2024. április 26. 16:17
Az EP Kreml-barát üzenetek terjesztésével vádolja a Fideszt és az Orbán-kormányt, és azonnali intézk...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm