Dübörög a piac - 400 milliárdos negyedév a vagyonkezelésben

Pénzcentrum
2007. augusztus 3. 10:35

Ismét egészséges növekedést könyvelhetett el 2007 második negyedévében a befektetési alapok mellett a pénztáraknak, biztosítóknak kezelt vagyonokat is magába foglaló vagyonkezelési piac. A közel 400 milliárdos növekedésből az alapok mellett a pénztárak és a továbbra is egyre népszerűbb unit-linked biztosítások is kivették a részüket - derül ki a BAMOSZ negyedéves összefoglaló jelentéséből. A pénztáraknál az első negyedévben megfigyelhető kedvező változás - a részvényarány növelése - sajnos az elmúlt negyedévben nem volt tapasztalható, ráadásul a pénztárak a legkevésbé kockázatos eszközök felé mozdultak. Nem így a unit-linked biztosítások, amelyek továbbra is sokkal bátrabbak a kockázatvállalás terén, mint a befektetési alapok.

A negyedév végén a BAMOSZ tagjai 3.214 milliárd forint vagyont kezeltek az alapokon kívül, így az alapokban kezelt 2.824 milliárddal együtt a teljes kezelt vagyon 6.038 milliárd forintot tett ki - írja a BAMOSZ jelentésében. Ez 395 milliárd forintos növekedést jelent a teljes kezelt vagyon tekintetében.


A vagyonkezelt vagyon egy része befektetési alapokban jelentkezik, így átfedés van a két kezelt vagyonkör között. A befektetési alapok portfolióiban lévő befektetési jegyek 247 milliárdos állományát is figyelembe véve a BAMOSZ tagok által kezelt teljes nettó vagyon 2007. június 30-án 5.491 milliárd forintot tett ki.

A BAMOSZ tagjai által kezelt vagyont legnagyobb részben alapokban kezelik, és a negyedévben az alapok ismét gyorsabban nőttek, mint a vagyonkezelt portfoliók, így a negyedév végén az alapokban kezelt és a vagyonkezelt vagyon együttes értékének 46,7 %-a volt alapokban.

A második legnagyobb kört a pénztári vagyonok adják, elsősorban a magánnyugdíjpénztárak számára kezelt vagyonok. Ezek a teljes kezelt vagyon 31,6 %-át teszik ki, és a pénztári vagyonok aránya a vagyonkezelt vagyonokon belül trendszerűen nő. A biztosítói vagyon a negyedév végén a teljes kezelt vagyon 17 %-át tette ki, és a pénztárakénál jellemzősen lassabb növekedése miatt tendenciaszerűen csökken az aránya a kezelt vagyonon belül. A maradék közel 5 %-ot az egyéb kezelt vagyonok jelentik.


A következő ábrán jól látható, hogy az alapok mellett mind a pénztárak, mind pedig a biztosítók unit-linked termékei számára kezelt vagyon növekedési üteme magasabb volt a megelőző negyedévhez képest, így az egyéb biztosítói vagyonok csekély mértékű növekedésének ellenére is a teljes vagyonkezelt állomány az első negyedévnél magasabb tempóban tudott növekedni 2007 második negyedévében (az egyéb kezelt vagyon növekedése a teljes piac szempontjából kis jelentősséggel bír). A vagyonkezelési piac legutóbb 2006 kamatadó által befolyásolt harmadik negyedévében nőtt utoljára a mostaninál magasabb ütemben.

A kezelt vagyon tulajdonosa szerint a legnagyobb kategória a pénztári vagyon. A negyedév végén 1.905 milliárd forint , a teljes vagyonkezelt vagyon 59 %-a volt pénztárak számára kezelt vagyon.

A pénztári portfoliók közel 70 %-a hazai állampapírokban volt a negyedév végén, az átlagos portfolió 59 % körüli mértékben hazai államkötvényeket, és további 9 %-ban diszkont kincstárjegyeket tartalmaz. A két eszközkategória között némi átcsoportosítás volt tapasztalható a negyedév során, miután egyedül a hazai államkötvények súlya csökkent jelentősebb mértékben, míg a diszkont kincstárjegyeké érezhetően növekedett.


A pénztári kezelt vagyonok eszközmegoszlását és a negyedéves átlagos piaci teljesítményeket figyelembe a pénztárak átlagosan 4,4 % körüli negyedéves teljesítményt érhettek el, míg a frissen beáramló pénzek okozhatták a negyedéves növekedés közel felét.Ez számszerűsítve mintegy 63 milliárd forintos friss befektetést jelent.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Üstökösként szárnyaló unit-linked termékek

A BAMOSZ tagok biztosítók számára kezelt vagyona a negyedév végén 1022,3 milliárd forint volt. Ennek kisebbik, ugyanakkor dinamikusabban növekvő része (a vagyonkezelt vagyon 12,5 %-a) unit-linked termékek vagyonkezelése, míg a nagyobb rész a biztosítók egyéb tartalékainak vagyona. A unit-linked termékek vagyona a negyedév végén meghaladta a 402 milliárd forintot. A negyedév során elért 11 %-os bővülés a kategóriák közt leggyorsabb növekedés volt.

A unit-linked termékek portfoliószerkezete 2005. vége óta folyamatosan tolódik a kockázatosabb eszközök irányába. A hazai állampapírok súlya 31,4 %-ra csökkent a negyedévben, míg a részvényarány 53 %-ra nőtt. A részvényeken belül 14 % hazai, 39 % pedig külföldi részvényekben van. A külföldi kötvények aránya ebben a csoportban a legnagyobb, meghaladja az 5 %-ot és ugyancsak több mint 5 % az egyéb külföldi eszközök (elsősorban külföldi garantált befektetési alapok) aránya is.

A unit-linked termékek számára vagyonkezelt vagyon eszközösszetételét és a piaci átlagteljesítményeket tekintve a negyedéves átlagos teljesítmények 6 % körül lehettek. A vagyonnövekményt tehát közel felerészben a 18 milliárd forint körüli új befektetések eredményezhettek.


A korábbi jelentésekhez hasonlóan összehasonlítható a unit-linked termékek számára kezelt vagyonok eszközmegoszlása a befektetési alapokéval, hiszen mindkét esetben elsősorban a lakosság és a forgalmazók preferenciái tükröződnek bennük, míg a vagyonkezelők, alapkezelők döntései kisebb súlyúak az eszközösszetételre. A befektetési alapok összesített portfoliója minden negyedévben jelentősen kockázatkerülőbb, mint a unit-linked termékeké.

A biztosítók számára kezelt egyéb vagyon a félév végén közel 620 milliárd forint volt. A befektetésekhez nem kötött biztosítások jellemzően rövid távú mögöttes kötelezettségei miatt a portfolió döntően hazai kötvénytípusú eszközökből áll. Az egyéb biztosítói portfoliók 89 %-a hazai állampapírokban, ezen belül 7 % diszkont kincstárjegyekben van, további 3,3 % a hazai kötvények és betétek aránya.

A biztosítói portfoliókban a negyedévben nominálisan is csökkent a hazai bankbetétekben, állampapírokban és ingatlanokban tartott vagyon, és ugyanez igaz a hazai jelzáloglevelekre és vállalati kötvényekre és az egyéb külföldi eszközökre is. A unit-linked termékekhez hasonlóan nőtt mind a hazai, mind a külföldi részvények aránya is. A piaci teljesítmények alapján a biztosítói portfoliók teljesítménye átlagosan 2,6 % körül lehetett a negyedévben, ami a vagyonnövekményt figyelembe véve a negyedévben tőkekivonást jelez, ennek mértéke 14 milliárd forintot tehetett ki.


PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. április 1. 16:36
2021 augusztusi hatalomátvételük óta a tálibok szigorú korlátozásokat vezettek be a médiában.
Bankmonitor  |  2023. április 1. 10:08
Megjelent az MNB legfrissebb inflációs jelentése, melyben valamelyest módosult a várható áremelkedés...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35