2 °C Budapest

Dübörög a piac - 400 milliárdos negyedév a vagyonkezelésben

Pénzcentrum
2007. augusztus 3. 10:35

Ismét egészséges növekedést könyvelhetett el 2007 második negyedévében a befektetési alapok mellett a pénztáraknak, biztosítóknak kezelt vagyonokat is magába foglaló vagyonkezelési piac. A közel 400 milliárdos növekedésből az alapok mellett a pénztárak és a továbbra is egyre népszerűbb unit-linked biztosítások is kivették a részüket - derül ki a BAMOSZ negyedéves összefoglaló jelentéséből. A pénztáraknál az első negyedévben megfigyelhető kedvező változás - a részvényarány növelése - sajnos az elmúlt negyedévben nem volt tapasztalható, ráadásul a pénztárak a legkevésbé kockázatos eszközök felé mozdultak. Nem így a unit-linked biztosítások, amelyek továbbra is sokkal bátrabbak a kockázatvállalás terén, mint a befektetési alapok.

A negyedév végén a BAMOSZ tagjai 3.214 milliárd forint vagyont kezeltek az alapokon kívül, így az alapokban kezelt 2.824 milliárddal együtt a teljes kezelt vagyon 6.038 milliárd forintot tett ki - írja a BAMOSZ jelentésében. Ez 395 milliárd forintos növekedést jelent a teljes kezelt vagyon tekintetében.


A vagyonkezelt vagyon egy része befektetési alapokban jelentkezik, így átfedés van a két kezelt vagyonkör között. A befektetési alapok portfolióiban lévő befektetési jegyek 247 milliárdos állományát is figyelembe véve a BAMOSZ tagok által kezelt teljes nettó vagyon 2007. június 30-án 5.491 milliárd forintot tett ki.

A BAMOSZ tagjai által kezelt vagyont legnagyobb részben alapokban kezelik, és a negyedévben az alapok ismét gyorsabban nőttek, mint a vagyonkezelt portfoliók, így a negyedév végén az alapokban kezelt és a vagyonkezelt vagyon együttes értékének 46,7 %-a volt alapokban.

A második legnagyobb kört a pénztári vagyonok adják, elsősorban a magánnyugdíjpénztárak számára kezelt vagyonok. Ezek a teljes kezelt vagyon 31,6 %-át teszik ki, és a pénztári vagyonok aránya a vagyonkezelt vagyonokon belül trendszerűen nő. A biztosítói vagyon a negyedév végén a teljes kezelt vagyon 17 %-át tette ki, és a pénztárakénál jellemzősen lassabb növekedése miatt tendenciaszerűen csökken az aránya a kezelt vagyonon belül. A maradék közel 5 %-ot az egyéb kezelt vagyonok jelentik.


A következő ábrán jól látható, hogy az alapok mellett mind a pénztárak, mind pedig a biztosítók unit-linked termékei számára kezelt vagyon növekedési üteme magasabb volt a megelőző negyedévhez képest, így az egyéb biztosítói vagyonok csekély mértékű növekedésének ellenére is a teljes vagyonkezelt állomány az első negyedévnél magasabb tempóban tudott növekedni 2007 második negyedévében (az egyéb kezelt vagyon növekedése a teljes piac szempontjából kis jelentősséggel bír). A vagyonkezelési piac legutóbb 2006 kamatadó által befolyásolt harmadik negyedévében nőtt utoljára a mostaninál magasabb ütemben.

A kezelt vagyon tulajdonosa szerint a legnagyobb kategória a pénztári vagyon. A negyedév végén 1.905 milliárd forint , a teljes vagyonkezelt vagyon 59 %-a volt pénztárak számára kezelt vagyon.

A pénztári portfoliók közel 70 %-a hazai állampapírokban volt a negyedév végén, az átlagos portfolió 59 % körüli mértékben hazai államkötvényeket, és további 9 %-ban diszkont kincstárjegyeket tartalmaz. A két eszközkategória között némi átcsoportosítás volt tapasztalható a negyedév során, miután egyedül a hazai államkötvények súlya csökkent jelentősebb mértékben, míg a diszkont kincstárjegyeké érezhetően növekedett.


A pénztári kezelt vagyonok eszközmegoszlását és a negyedéves átlagos piaci teljesítményeket figyelembe a pénztárak átlagosan 4,4 % körüli negyedéves teljesítményt érhettek el, míg a frissen beáramló pénzek okozhatták a negyedéves növekedés közel felét.Ez számszerűsítve mintegy 63 milliárd forintos friss befektetést jelent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Üstökösként szárnyaló unit-linked termékek

A BAMOSZ tagok biztosítók számára kezelt vagyona a negyedév végén 1022,3 milliárd forint volt. Ennek kisebbik, ugyanakkor dinamikusabban növekvő része (a vagyonkezelt vagyon 12,5 %-a) unit-linked termékek vagyonkezelése, míg a nagyobb rész a biztosítók egyéb tartalékainak vagyona. A unit-linked termékek vagyona a negyedév végén meghaladta a 402 milliárd forintot. A negyedév során elért 11 %-os bővülés a kategóriák közt leggyorsabb növekedés volt.

A unit-linked termékek portfoliószerkezete 2005. vége óta folyamatosan tolódik a kockázatosabb eszközök irányába. A hazai állampapírok súlya 31,4 %-ra csökkent a negyedévben, míg a részvényarány 53 %-ra nőtt. A részvényeken belül 14 % hazai, 39 % pedig külföldi részvényekben van. A külföldi kötvények aránya ebben a csoportban a legnagyobb, meghaladja az 5 %-ot és ugyancsak több mint 5 % az egyéb külföldi eszközök (elsősorban külföldi garantált befektetési alapok) aránya is.

A unit-linked termékek számára vagyonkezelt vagyon eszközösszetételét és a piaci átlagteljesítményeket tekintve a negyedéves átlagos teljesítmények 6 % körül lehettek. A vagyonnövekményt tehát közel felerészben a 18 milliárd forint körüli új befektetések eredményezhettek.


A korábbi jelentésekhez hasonlóan összehasonlítható a unit-linked termékek számára kezelt vagyonok eszközmegoszlása a befektetési alapokéval, hiszen mindkét esetben elsősorban a lakosság és a forgalmazók preferenciái tükröződnek bennük, míg a vagyonkezelők, alapkezelők döntései kisebb súlyúak az eszközösszetételre. A befektetési alapok összesített portfoliója minden negyedévben jelentősen kockázatkerülőbb, mint a unit-linked termékeké.

A biztosítók számára kezelt egyéb vagyon a félév végén közel 620 milliárd forint volt. A befektetésekhez nem kötött biztosítások jellemzően rövid távú mögöttes kötelezettségei miatt a portfolió döntően hazai kötvénytípusú eszközökből áll. Az egyéb biztosítói portfoliók 89 %-a hazai állampapírokban, ezen belül 7 % diszkont kincstárjegyekben van, további 3,3 % a hazai kötvények és betétek aránya.

A biztosítói portfoliókban a negyedévben nominálisan is csökkent a hazai bankbetétekben, állampapírokban és ingatlanokban tartott vagyon, és ugyanez igaz a hazai jelzáloglevelekre és vállalati kötvényekre és az egyéb külföldi eszközökre is. A unit-linked termékekhez hasonlóan nőtt mind a hazai, mind a külföldi részvények aránya is. A piaci teljesítmények alapján a biztosítói portfoliók teljesítménye átlagosan 2,6 % körül lehetett a negyedévben, ami a vagyonnövekményt figyelembe véve a negyedévben tőkekivonást jelez, ennek mértéke 14 milliárd forintot tehetett ki.


PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem