16 °C Budapest

Fals adatok - mit nem mér az infláció?

Pénzcentrum
2007. július 23. 16:00

A legendás Bank of England vezetője bevallotta, hogy számára meglepő, hogy az emelkedő lakásárak még mindig nem jelennek meg az általuk alkalmazott inflációs mérőszámban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mervyn King szerint a most használatos fogyasztói árindex (consumer price index - CPI), amely a fogyasztói kosárban szereplő termékek és szolgáltatások árának változását hivatott nyomon követni, nem tartalmazza a lakások árait. Az ezt megelőzően alkalmazott hivatalos mérőszám, a kiskereskedelmi árindex (retail price index - RPI) kosarában az ingatlanok még szerepeltek.

1997 óta King és a Bank of England Monetáris Tanácsának célja a CPI 2 százalék körül tartása. Nemrégiben kamatemelésre került sor, mégpedig azért, mert túl gyorsan kezdtek emelkedni az árak.

Ugyanakkor számos kritika szerint a hivatalos inflációs mérőszámok alacsonyak, mivel nem tartalmazzák a jelzáloghitelek visszafizetésének költségeit. Jelenleg az angol CPI 2,4 százalék, míg az RPI 4,4 százalék. Közgazdászok szerint szeptemberre újabb kamatemelés következhet be, amely valamelyest enyhíthet a jelzáloghitelekben fuldokló lakosságon.

A CPI Európa-szerte azonos módon kerül kiszámításra, azonban King szerint egyelőre még egy európai statisztikusnak sem sikerült megfejtenie, hogy milyen módon lehetne az ingatlanárakat belekalkulálni az index kosarába.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20