2 °C Budapest

Közeledik az inflációs hullám, emelkedik az alapkamat - ennyire sötét a jövő?

Pénzcentrum
2007. február 14. 09:42

 A régiót 2006-ban dinamikus növekedés jellemezte, mindez alacsony infláció mellett. Ehhez hozzájárult az eurozóna kiemelkedő növekedése, a nyitott régiós gazdaságoknak ez kedvezett. A magyar GDP növekedés a német mögé szorult, ez az idei évben még tovább fokozódhat. Annak ellenére, hogy a magyar gazdaság egyensúlya 2007-ben már várhatóan javul, sérülékenységünk továbbra is magas.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Várakozásainknak megfelelően már most szembesülhetünk azzal, hogy 2007 első hónapjaiban az inflációs adatoknak meghatározó szerepe lesz a piacokra, de az MNB kamatdöntéseire is. A kamatemelés mellett érvelők tábora nő. A kamatpályát illetően tehát egyre nehezebb helyzetben az MNB. Az alacsony olajár, a csökkenő belső kereslet, valamint az erős magyar fizetőeszköz jelenleg kedvez, az infláció másodlagos hatásai azonban jelentősek lehetnek. Az inflációs hullám közeledtével a magyar fizetőeszköz várhatóan, ha átmenetileg is, gyengül a devizapiacon. Egy gyengülő forint fokozza a kamatemelési várakozásokat. A piaci szereplők tudatos forintgyengítési szándéka a jegybanki kamatemelés kikényszerítésére veszélyes játék lehet. A 250-es szint tesztelésére nem került sor, rövidtávon gyengüléssel számolunk (első cél 255, majd 260 fölé). Ennek tükrében külföldi befektetési alapok vásárlása is ajánlott.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az utóbbi három kamatdöntő ülésén nem folyamodott kamatlépéshez az MNB. 2007 első felében jelentős mértékű inflációs nyomással szembesülhetünk, az emelkedő infláció másodlagos hatásai jelentősek. Az idei infláció tetőzése időzítésben és mértékben jelenleg még nem becsülhető. Megítélésünk szerint, a második negyedévben 8,25-8,5%-on tetőzhet az alapkamat, 2007 második felében az MNB visszatérhet a kamatcsökkentésekhez, a konvergencia folytatódhat, ennek tükrében a hosszú állampapír-hozamok középtávon csökkenhetnek.

Márciusban indítjuk a nemzetközi viszonylatban is innovációnak tekinthető, a MoneyMoon által kifejlesztett, jogvédelem alatt álló IPPA programot (Interactive Personal Portfolio Assistant). Addig is az Inside Pénz- és Tőkepiaci Hírlevélben olvashatják befektetési stratégiáinkat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

EGY TELJES INSIDE HÍRLEVÉL MEGTEKINTÉSE

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59