Közeledik az inflációs hullám, emelkedik az alapkamat - ennyire sötét a jövő?

Pénzcentrum
2007. február 14. 09:42

 A régiót 2006-ban dinamikus növekedés jellemezte, mindez alacsony infláció mellett. Ehhez hozzájárult az eurozóna kiemelkedő növekedése, a nyitott régiós gazdaságoknak ez kedvezett. A magyar GDP növekedés a német mögé szorult, ez az idei évben még tovább fokozódhat. Annak ellenére, hogy a magyar gazdaság egyensúlya 2007-ben már várhatóan javul, sérülékenységünk továbbra is magas.

Várakozásainknak megfelelően már most szembesülhetünk azzal, hogy 2007 első hónapjaiban az inflációs adatoknak meghatározó szerepe lesz a piacokra, de az MNB kamatdöntéseire is. A kamatemelés mellett érvelők tábora nő. A kamatpályát illetően tehát egyre nehezebb helyzetben az MNB. Az alacsony olajár, a csökkenő belső kereslet, valamint az erős magyar fizetőeszköz jelenleg kedvez, az infláció másodlagos hatásai azonban jelentősek lehetnek. Az inflációs hullám közeledtével a magyar fizetőeszköz várhatóan, ha átmenetileg is, gyengül a devizapiacon. Egy gyengülő forint fokozza a kamatemelési várakozásokat. A piaci szereplők tudatos forintgyengítési szándéka a jegybanki kamatemelés kikényszerítésére veszélyes játék lehet. A 250-es szint tesztelésére nem került sor, rövidtávon gyengüléssel számolunk (első cél 255, majd 260 fölé). Ennek tükrében külföldi befektetési alapok vásárlása is ajánlott.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az utóbbi három kamatdöntő ülésén nem folyamodott kamatlépéshez az MNB. 2007 első felében jelentős mértékű inflációs nyomással szembesülhetünk, az emelkedő infláció másodlagos hatásai jelentősek. Az idei infláció tetőzése időzítésben és mértékben jelenleg még nem becsülhető. Megítélésünk szerint, a második negyedévben 8,25-8,5%-on tetőzhet az alapkamat, 2007 második felében az MNB visszatérhet a kamatcsökkentésekhez, a konvergencia folytatódhat, ennek tükrében a hosszú állampapír-hozamok középtávon csökkenhetnek.

Márciusban indítjuk a nemzetközi viszonylatban is innovációnak tekinthető, a MoneyMoon által kifejlesztett, jogvédelem alatt álló IPPA programot (Interactive Personal Portfolio Assistant). Addig is az Inside Pénz- és Tőkepiaci Hírlevélben olvashatják befektetési stratégiáinkat.

EGY TELJES INSIDE HÍRLEVÉL MEGTEKINTÉSE

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 29. 17:17
Az RTL Magyarország tájékoztatása szerint azért nem készül újabb évad A Séf meg a többiek című széri...
Kiszámoló  |  2022. november 29. 15:02
Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó...
Holdblog  |  2022. november 29. 13:10
Tudják-e HOLDBLOG olvasói, hogy a városi ember tovább él, mint a vidéki? Jómagam már negyven évvel e...
MNB Intézet  |  2022. november 29. 10:14
A tudomány kérdéseinek megválaszolására sok esetben statisztikai módszereket veszünk igénybe. A stat...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?