12 °C Budapest

Hol van a legjobb helyen a pénzed? - Tippek, hogy tisztán láss...

Pénzcentrum
2006. november 13. 06:50

A forint a várakozásainknak megfelelően nem tudott tartósan és szignifikánsan a 260-as szint alá benézni. Az erősödés mértéke október eleje óta így is 6-7%! A forint nem várt mértékű erősödése a forint short pozíciók zárására kényszeríttette a piaci szereplőket, a forint elleni spekuláció csökkent! A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb elemzése szerint a külföldi szereplők októberben jelentősen növelték magyar eszközállományukat. Ennek ellenére ajánlott az árfolyam-kockázat fedezése, ismét volatilitás jellemezheti a piacot! A 2007-es költségvetés elfogadása nyugtatta a piaci kedélyeket, hiszen a 6,8%-os GDP-arányos deficitterv a GDP mintegy 1%-át kitevő tartalékkal készült. Megítélésünk szerint a kormány szeretne magának játékteret hagyni, így talán esély van arra, hogy végre egyszer teljesítsük a költségvetés tervszámait.

A JP Morgan és Morgan Stanley szerint, a magyar költségvetést rövidtávon optimizmus övezi, azonban középtávon jelentős kockázatok vannak, a reformok véghezvitele továbbra is kérdéses. Szerintünk 2007-ben Moody's leminősítés valószínű. Egyelőre a forint valószínűleg a már említett 260-262,50-es tartományban fog mozogni. A továbbra is fennálló egyensúlyi problémák azonban visszavihetik a magyar fizetőeszközt a 265-270-es rangbe. Az állampapír-piacon a hosszú hozamok (5-15 év) tovább csökkentek, az állampapír-hozamgörbe teljesen inverz alakzatot vett fel. A magyar részvénypiac végre újra tesztelte a 23.300-as szintet, a gyorsjelentések befolyásolták az árfolyam alakulását. Az ICEG legfrissebb elemzése szerint, Magyarország a közép-európai térséget tekintve utolsó helyen áll, ezt alátámasztja a jövő évi magas infláció, az alacsony GDP növekedés. 2007-ben, 11 év után először, csökkenő lakossági fogyasztás valószínűsíthető! Az infláció üteme folyamatosan tovább gyorsul! A japán jegybank nem emelte az irányadó rátát, a magas negatív carry (kamattartalom, a magas kamatkülönbözetből) hatással van a japán yen-árfolyamra, a 120-as szint a dollárral szemben meghatározó. Ennek átlépése esetén intervenció is lehetséges a japán jegybank által. Az olaj világpiaci ára ismét 59 dollár alá csökkent, ez az utolsó 12 hónapban a legjelentősebb korrekció volt. A csökkenő olajár hatására alacsony inflációs számokat láthattunk Amerikában és Európában. Az OPEC az emelkedő olajkészletek és a csökkenő kereslet tükrében az olaj kitermelését csökkentette. Októberben is 2% alatti infláció volt az eurózónában, a gazdasági növekedés 6 éves csúcsot ért el! A cseh és szlovák korona új történelmi csúcsra erősödött az euróval szemben!

 

Erősödő inflációs nyomás kezd kialakulni a magyar gazdaságban, a kamatemelési ciklus folytatódik, a Magyar Nemzeti Bank elkötelezettsége az árstabilitás érdekében meghatározza a jövőbeni kamatpolitikát. A Monetáris Tanács október végén ismét a kamatemeléshez folyamodott, a jegybanki alapkamat jelenleg 8%-on áll. A Monetáris Tanács az elmúlt hónapokban jelentős mértékű monetáris szigorítás mellett döntött, azonban ne feledjük, hogy a kamatlépések átgyűrűző hatásai csak késleltetve jelentkeznek a gazdaságban. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint, további kamatemelések szükségesek az inflációs cél hitelességének megőrzése érdekében Középtávon még mindig nem biztosított az árstabilitás, az emelkedő infláció másodlagos hatásai jelentősek. Pozitívumok: a magyar fizetőeszköz jelentős mértékű erősödése az euróval szemben, valamint a csökkenő olajár. Kérdéses, hogy a magyar fizetőeszköz erősödése tartós tendenciának bizonyul-e? Legnagyobb veszély az infláció beragadása 2008-ban és 2009-ben 5-6% körüli szinteken. Várakozásaink szerint, 8,5-8,75%-on tetőzhet jövőre a magyar jegybanki alapkamat! A további kamatemeléseket alátámasztja a növekvő inflációs nyomás. November 20-án jelenik meg a MNB friss inflációs jelentése is! Ebből kiderülhet a további kamatpálya!

Az ICEG legfrissebb elemzése szerint Magyarország a közép-európai térséget tekintve utolsó helyen áll, ezt alátámasztja a jövő évi magas infláció, a várhatóan alacsony, 2% körüli GDP növekedés. A térség többi 7 EU-tagországa 2007-ben 5% körüli gazdasági növekedést tud majd felmutatni, a térség átlagos inflációja várhatóan 3% alatt lesz. 2007-ben, 11 év után először, csökkenő lakossági fogyasztás valószínűsítető Magyarországon! A JP Morgan és Morgan Stanley szerint a magyar költségvetést rövidtávon optimizmus övezi, azonban középtávon jelentős kockázatok vannak, a reformok véghezvitele továbbra is kérdéses. Szerintünk 2007-ben Moody's leminősítés valószínű! A Fitch Ratings legújabb elemzése szerint Magyarországnak várhatóan sikerül teljesítenie a konvergencia program költségvetési tervszámait 2007-ben és 2008-ban, igaz az elmúlt fél évben nőtt a magyar költségvetés hiánytúllövésének kockázata. Mint ismert, a Fitch Ratings 2005 decemberében "A-"-ról "BBB+"-ra leminősítette Magyarország devizaadósságát. Egy további lépésben 2006. szeptember 20-án stabilról negatívra rontotta kilátását, ami egy további leminősítés valószínűségét növelte. A lépést akkor a hitelminősítő a bejelentett reformprogram megvalósításának kockázatával indokolta. A szerdai nyilatkozat szerint a Fitch jelenleg/egyelőre nem tartja megalapozatnak a magyar adósság további leminősítését, igaz a magyar adósságráta egyre inkább negatívan elhatárolódik a BBB-kategóriába sorolt országok köréből! A Fitch ismét figyelmeztetett: Magyarországot a nagyfokú külföldi függőség az ikerdeficit finanszírozására fokozottan sérülékennyé teszi. A Standard and Poor's szerint fennáll a veszélye annak, hogy Magyarországot 2007-ben leminősítik! Ezt a S&P az új konvergencia programban vállalt túl magas hiánycsökkentéssel magyarázza. Mint ismert, a magyar kormány jövőre 7% alá akarja csökkenteni az idei majdnem 11%-os hiányt. A nemzetközi hitelminősítő "túl ambiciózusnak" tartja az új konvergencia programot. Brüsszel 7% feletti hiányt és magasabb inflációt valószínűsít!

A magyar kormány múlt héten beterjesztette a Parlamentnek a 2007-es költségvetés tervezetét, az uniós módszertan szerint 2007-ben az államháztartási hiány a GDP 6,8%-ára csökken az idei 10-11%-ról. A jövő évi költségvetés tervszámai összhangban vannak a szeptemberben benyújtott konvergencia programmal, a kormány a hitelesség visszaszerzését tűzte ki célul. A forint erősödése is ezzel magyarázható, azonban továbbra is látunk kockázatokat, hiszen mint már említettük a jövő évi költségvetés a megszokott módon a bevételekre koncentrál (12%-os emelkedés a bevételeknél, 11%-os kiadásemelkedés mellett!). A 2,2%-os GDP növekedés és a 6,2%-os éves átlagos infláció 2007-re reális. A Magyar Nemzeti Bank és Brüsszel is magasabb inflációra számít!

A forint erősödésével az állampapír-piaci hozamok tovább csökkentek. Helyreállt az általunk megjósolt korreláció! A külföldiek állampapír-állománya ismét emelkedik! A hozamfelár, a német állampapírokkal szemben, tízéves futamidőben 390-400 bázispontról 300 bázispontra csökkent (lásd grafikon). Továbbra is jelentős szerepük van a csütörtöki államkötvény-aukcióknak (3-15 éves szegmens). Várakozásainknak megfelelően, az állampapír hozamgörbe ismét inverz alakzatot vett fel! Befektetőknek közép- és hosszútávon magyar kötvényalapokat ajánlunk. 3-6 hónapos távlatban további hozamcsökkenés valószínű! A hozamgörbe éven belüli része, a jelenlegi és még várható kamatemelések tükrében, magas hozamszinteken stagnál, a következő hónapokban a hozamgörbe 3, 5 és 10 éves szegmensében várunk további hozamcsökkenést. Régiós kötvény-rally 2007 második felében valószínű!

Kérdéses, hogy tartósnak bizonyul-e a jelenlegi emelkedő trend a Budapesti Értéktőzsdén, át tudja-e lépni az index szignifikánsan a 23.300-as szintet. A hazai tőzsdén jegyzett társaságok jelenleg publikálják negyedéves számaikat, ez pozitív hatással van a magyar részvénypiacra. Felfelé a 23.300az utolsó ellenállás a történelmi csúcs újabb teszteléséig! Lassan profitrealizálás ajánlott!

A várakozásoknak megfelelően novemberben nem folyamodott kamatemeléshez az Európai Központi Bank. Az EKB novemberi kamatdöntő ülésén 3,25%-on maradt az eurózóna alapkamata. Trichet jegybankelnök az inflációval kapcsolatban újfent használta a fokozott éberség kifejezést, az inflációs nyomást a pénzkiáramlási és bérstatisztikák, valamint a januári német áfa emelés támasztja alá. A jelenlegi alacsony infláció nagyrészt bázishatásokkal áll összefüggésben, 2007-ben az EKB 2%-os inflációs célja felett lesz az árdrágulás üteme. Az erős konjunktúra, valamint a növekvő pénzmennyiség tükrében az EKB várhatóan folytatja a kamatemelési ciklusát. Decemberben 25 bázispontos kamatemelésre számítunk. Megítélésünk szerint 4%-os alapkamatnál az EKB eléri a semleges kamatszintet. A piac 2007 közepére 4% körüli alapkamatot áraz, várakozásaink szerint itt tetőzhet az EKB kamatemelési ciklusa.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A FED 2004. június óta 17 alkalommal emelt az alapkamaton, a legutóbbi három ülésen azonban változatlanul hagyta az irányadó rátát, mely jelenleg 5,25%-on áll. Az amerikai jegybank továbbra is fokozott figyelemmel követi az infláció alakulását. Az amerikai gazdaság szignifikáns lassulásával kapcsolatos aggodalmak csökkentek. A munkanélküliség jelenleg öt éves mélyponton van. A csökkenő kamatkülönbség tükrében középtávon az euró a dollárral szemben erősödni fog! A dollár az euróval szemben jelenleg 1,28 körül mozog, 1,30 felett kitörés! Kamatdöntés december 12-én!

A dollár-devizabetétek éven túli lekötése javasolt az amerikai kamatpolitika tükrében, euróban a további kamatemelések miatt rövid lekötések görgetése ajánlott, így a betét a kamatemelésekkel folyamatosan átárazódik. A várható forintgyengülés növeli a hozamot! Konzervatív dollár-befektetőknek ajánlott 6 hónapon túli betéteket 5% feletti szinteken lekötni, hiszen várakozásaink szerint 2007-ben az amerikai jegybank visszatér a kamatcsökkentési ciklushoz!!! Az olaj világpiaci ára középtávon várhatóan 60-65 dollár körül stabilizálódni fog. Hosszú távon a dollárt az euróval 1,30 felett látjuk!

Az elmúlt hónapokban látványos emelkedés jellemezte az amerikai és európai részvénypiacokat. Október elején az amerikai és az európai részvényindexek új történelmi csúcson zártak. Középtávon érdemes az európai piacokon pozíciókat nyitni! Jelentős korrekció esélye alacsony. A várható forintgyengülés növeli a hozamot! A kelet-európai térségben az állampapír- és részvény-piacokon csökkenő volatilitásnak lehettünk tanúi. A régiós devizák stabilizálódtak.

A forint októberben jelentős mértékben erősödött, az árfolyam az egyensúlyi problémák tükrében középtávon 265-270 között stabilizálódhat. Euró vétel! A megvásárolt eurót fektessük be külföldön, az ottani termékpaletta szélesebb diverzifikációt tesz lehetővé és az árfolyamnyereség-adót is elkerülhetjük. A befektetésen dupla hozamot érhetünk el: a forintgyengülésből és az euróban vásárolt befektetési eszközök hozamából is profitálunk! Ausztriában 1 év után adómentes a befektetésen realizált nyereség!

A csökkenő volatilitás ellenére ajánlott az árfolyam-kockázat fedezése, a volatilitás várhatóan visszatér!

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm