Vizes befektetések: színtiszta profit!

Pénzcentrum
2006. augusztus 21. 06:00

A víz központi helyet folglal el nemcsak a mindennapi élet, hanem a gazdasági fejlődés szempontjából is. A vízzel kapcsolatos pénzügyi hasznok természetesen (még) nem a Föld vízkészleteinek kiárusításából, hanem az ipar, és a lakosság számára változatlan formában haszontalan víz tisztításából, felhasználhatóvá tételéből származik. A vízkezeléssel foglalkozó vállalatokat korábban csak a

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

közművállalatokat tömörítő indexekben találhattuk meg, de 2005 végén megjelent a PowerShares Water Resources, ami sikerét egy dolognak köszönheti: kizárólag vízkezeléssel foglalkozó vállalatokba fektet.

Földünk 70%-át víz borítja, azonban ennek csak töredéke fogyasztható: a vízkészletek 97%-a sós, ami egyaránt haszontalan az ipar, a mezőgazdaság, és a lakosság számára is. A fennmaradó 3% nyilvánvalóan túl kevés ahhoz, hogy könnyedén kielégítse a világ teljes vízigényét - ideális profitforrássá válik tehát a víztisztítás.

Közgazdászok becsése szerint az elkövetkezendő 25 évben mintegy 500 milliárd dollár áramlik majd a víztisztítással kapcsolatos kutatás-fejlesztésbe, és infrastruktúrába, valamint ezen felül kb. 100 milliárd dollár a vízszennyezettséggel kapcsolatos egészségügyi kutatásokba.

Adva van egy kiemelkedő növekedési lehetőségekkel megáldott szektor, lássuk hogyan használhatják ki ezt a befektetők. Korábban lehetséges megoldásként kínálkoztak a közüzemi vállalatokat vásároló befektetési alapok, ezek között egy-kettő valóban impozáns hozamot nyújtott a múltban (ilyen pl. az Eaton Vance Utilities indexet követő alap, ami 2005-ben 30%-ot hozott a konyhára). A vizes befektetéseket keresők számára ezek az alapok azonban nem tökéletesek: a vízkezeléssel foglalkozó vállalatok mellett energiaszolgáltatók, vagy akár telekommunikációs szolgáltatók részvényeit is portfoliójukban tartják.

A probléma valódi megoldását hozta el a 2005 végén elindult PowerShares Water Resources Portfolio (PHO), ami kizárólag a víztisztításhoz kapcsolódó vállalatok papírjaiból vásárol. Az ETF a negyedévente felülvizsgált, 25 részvényt tartalmazó Palisades Indexet követi, ugyanakkor a befektetési politikája enged némi szabadságot az indexhez képest: megváltoztathatja az index meglehetősen merev súlyozási szabályait, és tőkéjének 20%-áig akár el is térhet az index kosarától.

A súlyozást egy, a PowerShares által kidolgozott eljárással határozzák meg. A szisztéma jellemzője, hogy a kisebb kapitalizációjú, de jelentős növekedési potenciállal rendelkező vállalatokat részesíti előnyben. Ez jelentős többlethozamot eredményezhet, ugyanakkor a befektetőknek magasabb volatilitással kell szembenézniük.

A PHO az átlagos ETF-ekhez képest magasabb költségterheltséggel rendelkezik, a költséghányada kb. 0.6%. Ennek ellenére rendkívüli népszerűségnek örvend, kapitalizációja közel 1 milliárd dollár, és bevezetése óta 9 hónap alatt kb. 7% hozamot nyújtott. Az ETF-re kereskedni az American Stock Exchange-en lehet.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?