11 °C Budapest

Új benchmarkok: akasszuk szögre a régi indexeinket?

Pénzcentrum
2006. augusztus 17. 14:26

Ugrásszerű növekedést tudhat maga mögött az ETF-ek piaca az elmúlt években, és a fejlődés várhatóan töretlen lesz a közeljövőben is. Minthogy az ETF-ek általában egy-egy index kosarát képezik le, és teljesítményük pontosan követi az index alakulását, előtérbe került a kérdés: hogyan lehet a piac fejlődését leghívebben tükröző indexeket előállítani. A téma szakértői az indexek súlyozásában keresik

a választ, és egyre-másra jelennek meg a piaci kapitalizácóra alapuló módszertől eltérő módon felépített indexek és ETF-ek.

Az ETF-ek piaca az 1995-ös 1,05 milliárd dolláros szintről 2005-re 296 milliárdosra nőtt, és ezidő alatt néhány ETF valódi óriássá vált, a Standard & Poor’s 500 indexet követő Spiders (Standard & Poor’s Depository Receipts) piaci kapitalizációja például meghaladja az 57 milliárd dollárt.

Az utóbbi időben azonban megváltozni látszik egyes ETF-ek, és a piaci indexek viszonya: sok esetben már nem egy meglévő piaci benchmarkot, hanem egy új, minden eddigitől eltérő kosarú "saját" indexet követnek. Ennek oka, hogy néhány alapkezelő megkérdőjelezi a hagyományos indexek hatékonyságát, és új módszereket javasol az indexben szereplő papírok súlyozására.

A piaci kapitalizáció szerint súlyozott indexek, mint pl. a S&P 500 egyik fő kritikusa Rob Arnott, a Research Affiliates LLC elnöke, aki szerint ezen indexek legnagyobb hibája, hogy az alulértékelt, és így relatíve kisebb kapitalizációjú részvényeket alulsúlyozzák, míg a felülértékelt, indokolatlanul magas áron forgó papírok magasabb súlyt kapnak bennük. Ilyen módon az árazási hibák hosszú távú kiegyenlítődésekor, tehát az alulértékelt részvények árának emelkedése, és a felülértékeltek árának esésekor utóbbiak veszteségét nagyobb súllyal veszik figyelembe, mint az áremelkedésből származó hasznokat.

Arnott a probléma orvoslását a fundamentális alapon súlyozott indexektől várja. Az elmélet lényege, hogy az index kosarának súlyozásakor a vállalatok olyan objektíven mérhető fundamentális paramétereit is figyelembe kell venni, mint például a profit, árbevétel, osztalékfizetés mértéke vagy akár az alkalmazottak száma. Ez a korábban említett súlyozási hiba eltűnését eredményezheti a kutatások szerint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az újfajta index-építési módszerrel már a gyakorlatban is találkozhatnak a befektetők: a népszerű FTSE RAFI index (a név a már említett Research Affiliates rövidítése) súlyozása fundamentális paraméterekre alapul, és a PowerShares alapkezelő révén a közeljövőben már ETF formájában is kereskedhető lesz.

A piacon ugyanakkor találhatók más, fundamentális alapon építkező ETF-ek is: a Wisdom Tree Investments pl. a közelmúltban 20 ilyen ETF-et vezetett be a New York-i tőzsdére. Az osztalékfizetés szerint súlyozott indexek célja, hogy passzív menedzseléssel teljesítsék túl a tradicionális benchmarkokat. A Wisdom Tree ETF-jei pl. már a kereskedés első hét hetében 400 millió dollárt vonzottak.

Az új elmélet kiválónak tűnik, mégis óvatosan kell bánnunk ezekkel az új indexekkel és ETF-ekkel. Ennek oka, hogy legtöbbjük csak nagyon rövid időre visszamenőleg tud valódi adatokat felmutatni, az eredményességüket főképpen hisztorikus árfolyamadatokon végzett visszamenőleges tesztelés révén igyekeznek igazolni. A "hogyan teljesített volna az alap, ha létezik" kérdések azonban korántsem annyira meggyőzőek, mintha az indexek valódi hisztorikus adatokkal rendelkeznének a vizsgált időszakról.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem