2021. január 26. kedd Vanda, Paula
HR Centrum

Így emészt fel a stressz: a legtöbben csak későn veszik észre a tüneteket


Stresszes helyzetek mindenki életében vannak, ám ha rosszul kezeljük ezeket, könnyen a kiégés küszöbén találhatjuk magunkat, onnan pedig már csak egy lépés a súlyos depresszió. Figyeljük magunkat, figyeljük a tüneteinket, és próbáljunk szélsőségmentesen élni - javasolja a szakember. De mik is pontosan ezek a tünetek? 

Elsőre talán sokan azt gondoljuk, könnyű összetéveszteni a tartós stresszt a kiégéssel, valójában azonban nagyon mások a tünetei. A "stressz" és a "kiégés" kifejezéseket néha felváltva használják, hiszen ugyanazon a spektrumon léteznek, mégis van néhány kulcsfontosságú különbség közöttük. Az ideiglenes vagy egy adott eseményhez kötődő stressz az élet normális része, amelyet mindannyian időről időre átélünk. . 

Fontos tudni, hogy a stressz lehet negatív, például egy határidő betartására, vagy pozitív, mint amikor testedzést végzel, vagy bulit rendezel. Ezek mindegyike kilök minket a komfortzónából, ám csak ideiglenesen, és segíthet az egyéni növekedésben és a kívánt cél elérésében

 - mondta a HuffPostnak Ryan Howes, a kaliforniai Pasadena Klinika pszichológusa. A kiégés azonban egyfajta válasz az elménktől a túlzott stresszre, amely mentálisan és fizikailag is kimerülté, cinikussá, magányossá és olykor egyenesen munkaképtelenné tesz minket. Ez az állapot, amennyiben ne foglalkozunk vele, idővel átadhatja a helyét a súlyosabb állapotoknak, kialakulhat akár depresszió is.

2019-ben az Egészségügyi Világszervezet a munkahelyi kiégést "foglalkozási jelenségnek" (nem egészségügyi állapotnak) minősítette a betegségek nemzetközi osztályozásában. A kiégést, mint kifejezést általában a munkával összefüggésében használják, de fontos tudni, hogy 

nem csak a túlhajszolt emberekkel fordul elő. Jelentkezhet akkor is, ha szakmailag túl alacsony kihívásokkal kell megküzdened, vagy a munkahelyeden alkalmazott tisztességtelen bánásmód miatt.

Sőt, az élet más területeire is irányulhat, például a gyermeknevelésre, és újabban a koronavírus-járványra. A kiégés egyes tünetei hasonlóak a stressz idején felbukkanó tünetekhez, stressz esetén azonban ezek általában enyhülnek, amikor az esemény (például egy nagy prezentáció a munkahelyen) véget ért. Ha a tünetek súlyosabbak és hosszabb ideig tartanak, nem enyhülnek, akkor beszélhetünk kiégésről. Az alábbi jelek erre utanak:

  • Alvásproblémák
  • Állandó fáradtság: fizikailag, mentálisan egyaránt
  • Rettegés a munkától
  • Komoly betegségek kialakulása a folyamatos stressz tönkre teheti az immunrendszert
  • A motiváció hiánya
  • Elszigetelődés
  • Teljesítményzavar a munkahelyen

Az önismeret a kulcs

Az önismeret, az önbecsülés alacsony foka, hiánya, mindenképpen szerepet játszik ebben, ha másképp nem, a saját határaink felismerésének hiányaként. Ha igazán jól ismerem magamat, akkor meg is tudom védeni magamat. De persze a külső tényezők is nagyon rá tudnak telepedni az emberre, éppen ezért nem mindegy, milyen a környezet, amelyikben dolgozni kell. Mindig a fejétől bűzlik a hal, azaz ha van egy autokrata, túl domináns vezetés, akkor ő a személyiségét végignyomja a ranglétrán. Az ő esetükben az eredménycentrikusság minden mást elnyom, hiszen azt gondolják, hogy a cél szentesíti az eszközt. Aki érzékenyebb típus, mint a magyar lakosság 60 százaléka, azoknak az életét nagyon megnehezíti egy ilyen feljebbvaló. Hozzá kell tenni persze, hogy a kiégés mindig az egyénből fakad, ezért kár is lenne mást hibáztatni - nyilatkozta korábban a Pénzcentrumnak Korcyl Kinga vezetőfejlesztő, business coach.

A vírus árnyékában

A koronavírus-járvány életünk szinte minden területét gyökeresen megváltoztatja, a feje tetejére fordítja. Ilyen extrém körülmények között nem nehéz elveszíteni az arányérzékünket (a józan ítélőképességünket), és könnyen belecsúszhatunk olyan szélsőségességekbe, mint a túlzásba vitt munka, vagy éppen az totális apátia.

Mint minden esetben most is az aranyközépút a megoldás. Kerüljük a szélsőségeket!

A túlzott munkából vegyünk egy picit vissza. Sportoljunk, tartsunk néhány perc szünetet, hallgassunk zenét, beszélgessünk többet a szeretteinkkel! Ha több időnk van, akkor itt az alkalom, hogy segítsünk másoknak! Ez ránk is pozitív hatással lesz.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 25. 07:33
A szankciótörvényről - I.

A vállalkozások és a magánszemélyek szempontjából egyaránt lényeges jogszabályi változásokkal...

hrdoktor
2021. 01. 25. 06:45
Koronavírus: így enyhítsünk a szorongás új formáján

Természetes jelenség, hogy a COVID-19 járvány során aggódunk saját és szeretteink egészségéért....

coachco
2021. 01. 24. 15:10
Kiírni magunkból a családot

Az alcím friss könyvélményemre utal. És arra, amin sokat gondolkodom mostanában. Miért is annyira...

vezetoi-coaching
2021. 01. 24. 09:46
Széljegyzet egy bejegyzéshez... és a “mit lehetne tenni” örök kérdéséhez...

Oberfrank Zoltán blog-posztjához (“Miért vesznek fel a cégek munkatársakat”) a  Linkedin terjedelmi...

legacykft
2021. 01. 22. 20:00
4 érv a sokszínű csapatok mellett

Az nem kérdés, hogy a diverzitás témaköre mára már nagy népszerűségnek örvend a csapatok...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked