8 °C Budapest

Ennyit kaszálnak a magyar katonák a külföldi missziókon

Pénzcentrum
2017. április 27. 05:30

Nincs már korkedvezményes nyugdíj, és az elmúlt években több privilégiumtól is megfosztották a katonákat. Viszont még így is egész jól lehet keresni a Honvédségnél, pláne a külföldi szolgálattal. Utánajártunk, mennyit keresnek a katonák.

Nem sok foglalkozás van ma Magyarországon, aminél szinte biztosan ki lehet jelenteni, első munkahelyéről mehet nyugdíjba a dolgozó. A Honvédség viszont pont a ritka kivételek közé tartozik, de természetesen ennek sem csak pozitív hozadékai vannak, megvan az "ára". Például nagyon kötöttek a fizetések, és az előrelépési lehetőségek is, szinte csak a szolgálati évek számítanak (és az iskolai végzettség). Egy "kiskapu" viszont van, amikor a rendes fizetésüknél jóval nagyobb pénzt kereshetnek a katonák, ez pedig a külszolgálat.

Az idei bértábla szerint kezdő rendfokozatban egy őrmester (altiszt) minimum nettó 168 970 forint fizetést kap, ugyanez a tiszteknél (hadnagy) 212 229 forintról indul. Ez az összeg a szolgálati idő előrehaladtával kétévente 2 497 forinttal emelkedik, valamint fokozati vizsgákkal is lehet emelni a bért. Utóbbi altiszteknél 4 162 és 6 243 forint, tiszteknél 6 243 és 12 486 forint közötti pluszt jelent (ez a horizontális karrierút).

Fontos hangsúlyozni, hogy a fenti táblázatban a minimum összilletmények (a Honvédségnél így nevezik a fizetést) láthatók, ezekre rakodnak rá a szolgálati idővel és fokozati vizsgákkal megszerezhető plusz pénzek, valamint a pótlékok és juttatások.

Nyelvtudásért például havi bruttó 4 287 - 42 827 forint pótlékot lehet kapni, a készenléti pótlék bruttó 83- 112 forint óránként, az ügyeleti pótlék 71-133 forint, a gyakorlatért pedig napi bruttó 3 205 forint jár. Ide tartozik a külszolgálati ellátmány is:

a béketámogató művelet keretében külföldi szolgálatot teljesítők helyszíntől függően havi nettó (!) 227 649 - 636 566 forintot kapnak.

Ez az összeg függ a vezénylés helyszínének biztonságától, és a kiküldetésben résztvevő katona rendfokozatától is. A missziókban való részvételnek viszont vannak előfeltételei. A Honvédelmi Minisztérium közlése szerint az egészségügyi, fizikai és pszichológiai alkalmassági vizsgálaton túl nemzetbiztonsági ellenőrzést is végeznek. Ezen felül a műveletnek megfelelő szakmai felkészítésen is részt vesznek a katonák. Sok esetben az angol nyelvismeret is elvárás.

Nincs szabályozva, hogy ki hány alkalommal vehet részt misszióban, hanem az érintett személy, illetve a közvetlen parancsnoki szándék befolyásolja ezt a döntést. Általában a missziók 6 hónapra szólnak, de esetenként 4 hónap, illetve 1 év (ENSZ, EUFOR törzsbeosztások és egyéni NATO beosztások) az időtartam, melyek során van lehetőség hosszabbításra is"

- közölte a minisztérium.

Tehát ha az elérhető legmagasabb összeggel és egyéves külföldi szolgálattal számolunk, akkor a misszióban töltött idő alatt egy katona nettó 7 638 792 forint külszolgálati ellátmányt kap.

A Magyar Honvédség egyébként békeműveleti szerepvállalást teljesít külföldön, a magyar katonák őrzés-védelmi, tömegkezelési, tanácsadó, kiképző, megfigyelői, összekötő, törzstiszti, valamint támogató és kiszolgáló feladatokat látnak el. Ennél bővebben sajnos nem fejtette ki a minisztérium, hogy az említett feladatok konkrétan mit takarnak. A Magyar Honvédség békeműveleti szerepvállalásban jelenleg 3 földrész 16 országában van jelen, ezek közül is a Nyugat-Balkán, Afganisztán és Irak képezi a fő hangsúlyt.

Arra a kérdésünkre nem kaptunk választ, hogy jelenleg hány magyar katona teljesít missziót, ahogy arra sem, hogy mely országban hány fős egység állomásozik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bőséges a cafeteriakeret is

A említett illetmények, pótlékok mellett a szerződéses katonák további juttatásokra is jogosultak. Például a katona választása szerint jogosult a szolgálatteljesítés napján térítésmentesen ebédre, 8 ezer forint összegű pénzösszeg juttatásra és 4 ezer forint összegű, vendéglátás alszámlára feltöltött SZÉP-kártya juttatásra. A bruttó 200 ezer forintos béren kívüli juttatás kereten felül a katona további juttatásként

  • helyi közlekedési bérlethez való 50 százalékos munkáltatói hozzájárulásra,
  • havi 4 300 forint összegű önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulásra,
  • bankszámla-hozzájárulásra (bruttó 1000 Ft/hó), 
  • a gyermek születésétől kezdve egyéb feltételektől függően maximum a gyermek 25 éves koráig bruttó 23 190 forint/év összegben nevelési támogatásra,
  • közoktatásban résztvevő gyermek után bruttó 37 000 forint/év összegben tanévindítási hozzájárulásra,
  • térítésmentes természetbeni egyenruházati ellátásra és 24 000 forint/év sportruházatra és alsóneműre felhasználható költségtérítésre,
  • ingyenes katona-egészségügyi ellátásra (csapatorvosi ellátás, fogorvosi ellátás, szakorvosi ellátás),
  • üdülési, rekreáció szolgáltatásra, regeneráló pihenés igénybevételére,
  • ingyenes laktanyai, vagy kedvezményes áron honvédségi szállón történő elhelyezésre
  • kérelmére számla vagy bérlet leadása ellenében a helyközi utazási költségek 86 százalékának megfelelő költségtérítésre vagy 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltség folyósítására jogosult.

Ezen felül még a katona szociális és családi helyzetét is figyelembe veszik, és további támogatások kaphatók. Például legfeljebb 637 500 forint visszatérítendő összegben családalapítási támogatást, gyermekszületés esetén bruttó 77 300 forint/gyermek összegben születési támogatást, valamint parancsnoki segélyt, magasabb parancsnoki vagy közigazgatási államtitkári segélyt igényelhet.

Összességében tehát elmondható, hogy a kezdeti évek ugyan nem valami fényesek anyagi juttatás terén a Honvédségnél, de az évek előrehaladtával, némi ambícióval, és időnként nagyobb kockázatvállalással jó fizetések érhetők el.

Több katonát küldhetnek Irakba

Szerdán arról nyújtott be határozati javaslatot a kormány az Országgyűlésnek, hogy növelné az Irakban állomásozó magyar katonák létszámát. Magyarország az USA felkérésére 2015-ben fogadott el javaslatot egy maximum 150 fős (váltási időszakban 300 fős) magyar kontingens iraki állomásoztatásáról, ez a mandátum 2017. december 31-ig szól. A szerdai határozati javaslat szerint a létszámot 150-ről 200 főre (váltási időszakban 400 főre) növelné a kormány. A kontingens partnerképesség-építési, katonai segítségnyújtási és tanácsadási, őrző-védő és csapatkísérő feladatokat látna el.

Magyarország 2015 augusztusában küldött katonai kontingenst Észak-Irakba, az erbíli kiképző központ illetékességi területére. A honvédelmi miniszter szerint a Magyar Honvédség jelenleg 142 fős Iraki Kiképzés-biztosító kontingense eredményesen végzi képességépítési és biztosítási feladatait. A kiképzés kiterjesztésével párhuzamosan a koalíció már több alkalommal is kért "további képességeket és a kontingensre vonatkozó korlátozások feloldását".

Simicskó István úgy fogalmazott: "biztonság- és védelempolitikai érdekeink, valamint az illegális migráció megfékezése miatt" Magyarország kiemelt érdeke az iraki helyzet javítása, a további hozzájárulás az Iraki Köztársaság stabilizációjához. Ennek nyomán javasolt nagyobb létszámú, az Iraki Köztársaság teljes területére kiterjesztett, és 2019. december 31-ig meghosszabbított hozzájárulással folytatni részvételünket az iraki stabilizációban. A javaslat elfogadásához viszont a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

Szinte folyamatos a katonák toborzása, állandó a létszámhiány: a tavalyi év elején például ötezer fő hiányban volt a Honvédség. Dr. Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora, nyugalmazott vezérezredes akkor azt mondta a Pénzcentrumnak, hogy a nagy hiány egyik fő oka, hogy kevés az illetmény (ez idén januárban egy kicsit, 5 százalékkal emelkedett). Továbbá a katonai pálya hagyományos privilégiumai megszűnését (nincs már korkedvezményes nyugdíj, se lakásépítés), az új életpályamodell nehézkes állománykategóriák közötti átjárását, illetve a szolgálati körülmények romlását emelte ki, ebben látta a létszámhiány okait.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem