Monostorpályi, 2023. március 17.Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a családi vállalkozásban mûködõ Civita Group Zrt. gluténmentes tésztagyártó, és ehetõ tányérokat, illetve poharakat elõállító üzemének avatásán Monostorpályiban 2023. március 17-én.MTI/Czeglédi Zsolt

Mégis jön az évközi minimálbér-emelés? Összehívták a tárgyalást, izgulhatnak a dolgozók

2023. június 19. 08:59

Mégis összeül a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, többek között azért, hogy tárgyaljanak a minimálbérek évközi emeléséről - tudta meg a Pénzcentrum. Arról nincsenek információk, hogy a munkavállalói érdekképviseletek milyen kéréseket fogalmaznak meg, és a munkáltatók álláspontja sem ismert még. Korábban Varga Mihály azt mondta, a kormánynak nincs előirányzata évközi miniálbér-emelésre, de ha a munkáltatók és a dolgozók megállapodnak, akkor nem állnak az útjába.

Összehívták a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF), az egyeztetésen várhatóan a minimálbér esetleges évközi emelése is téma lesz - tudta meg a Pénzcentrum az ügyben érintett forrásoktól. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy a dolgozói érdekképviseletek és a munkáltatói szervezetek milyen kérésekkel, ajánlatokkal ülnek le az asztalhoz.

Az évközi béremelés kérdése a magas infláció és a csökkenő reálbérek miatt már májusban is felmerült, akkor Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a kormánynak jelenleg nincs előirányzata a minimálbér emeléséről, azonban ha a munkáltatói és a munkavállalói oldalak megegyeznek erről, a kormány támogatja mind a minimálbér, mind a bérminimum emelését.

Korábban Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke pedig kifejtette, a bérmegállapodás szerint nemcsak az inflációs adatokat kell figyelni, hanem azt is, hogyan alakul a bruttó hazai termék. Ő automatizmusra számít, azaz arra, hogy sor kerül a minimálbér és a szakmunkás bérminimum megemelésére. Amennyiben ez mégsem lesz magától értetődő, akkor a felek leülnek tárgyalni - mondta bő három hete.

Viszont várhatóan nem lesz egyszerű dűlőre jutni a dolgozói érdekvédőknek a munkáltatókkal. Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke június elején ugyanis kijelentette:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nagyon kicsi az esélye annak, hogy még idén újra emelkedjen a minimálbérek összege, ilyen kitétel nincs a bérmegállapodásban a munkáltatóknak sem állna érdekében a lépés.

Címlapkép: Czeglédi Zsolt, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm