16 °C Budapest
Budapest, 2023. május 11.Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. május 11-én.MTI/Kovács Tamás

Friss bejelentés a rezsicsökkentésről: megszólalt Gulyás Gergely, ez mindenkit érint

2023. május 25. 15:33

Csütörtök 15 órátó Varga Mihály pénzügyminiszterrel együtt tartott rendkívüli Kormányinfót Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra. A pénzügyminiszter az eseményen ismertette a már a Költségvetési Tanács által is véleményezett 2024-es központi költségvetési tervezetet és a családtámogatások, a nyugdíjemelés, valamint a rezsicsökkentés sorsáról is beszéltek.

A jövő évi költségvetés egy védelmi költségvetés, ennek megfelelően megerősödik a honvédelmi alap,megmaradnak a családi adókedvezmények és a rezsicsökkentés is, valamint nyugdíjak értékének megőrzését is megőrzését is feladatának érzi továbbra is a kormány. Utóbbi értekében nem csak az inflációt követik le a nyugdíjemelések, hanem ezen felül a nyugdíjasok 2024. februárjában is számíthatnak a 13. havi nyugdíjra. A honvédelmi alap megemelt kiadása jövőre 1300 milliárd forint (több, mint a GDP 2 százaléka) lesz - kezdte a tájékoztatót Varga Mihály pénzügyminiszter.

A kormány célja, hogy elkerülje az ország a gazdasági visszaesést és folytatódjon a növekedés: 2023-ban 1,5 százalékos, jövőre viszont még magasabb, 4 százalék körüli GDP-növekedést jósol a pénzügyminiszter. Céljuk ezen felül, hogy 2024-ben  3 százalék alatt legyen az államháztartási hiány - tette hozzá.

Az "extraprofitot" termelőktől eközben továbbra is elvárják, hogy vegyék ki részüket az instabil környezetben a pluszterhekből, ezért jövőre is megmaradnak az extraprofit-adók - árulta el ezután Varga Mihály, hozzátéve, hogy azok csökkentésére látnak lehetőséget, de konkrétumokat erről egyelőre nem tudott mondani.

A szót ezután Gulyás Gergely vette át. A miniszter kijelentette, továbbra is "marad a rezsicsökkentés", a kormány 2023 végén sem tervezi megszüntetni azt. Más eszközökkel tervezzük csökkenteni a hiányt - tette hozzá. A kondicionalitási eljárás még idén lezárulhat, de ez a visszatartott uniós pénzek kicsi részét érinti - zárta Gulyás Gergely.

Újságírói kérdésre ezután elárulta, hogy a kormány továbbra is számol az uniós forrásokkal. A költségvetési tervben ennek megfelelően közel 2500 milliárd forintnyi EU-s pénzzel számolnak, körülbelül 3500 milliárdos uniós fejlesztési célú kiadás mellett. Arra a kérdésre, hogy ha a pénzeket mégsem tudnák lehívni, várhatóak-e megszorítások a pénzügyminiszter azzal a replikával válaszolt, hogy ezt a szót "nem is ismerik, ilyenre nem kerülhet sor".

Varga Mihály ezután elárulta, a kormánynak jelenleg nincs előirányzata a minimálbér emeléséről, azonban ha a munkáltatói és a munkavállalói oldalak megegyeznek erről, a kormány támogatja mind a minimálbér, mind a bérminimum emelését.

Az idei évre korábban becsült 1,5 százalékos gazadasági növekedés tarthatóságáról a pénzügyminiszter elárulta, hogy a legfontosabb cél most a recesszió elkerülése, de nagyon sok minden függ az energiaáraktól, valamint az infláció mértékétől és a kamatkörnyezettől. Magyarország funamentumai erősek, ezért a kormány optimista abban a tekintetben, hogy teljesülhet az előirányzott növekedés -jelentette ki Varga.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezután a pénzügyminiszter azt is elárulta, 385 forintos euró árfolyammal számolnak a jövő évben.

Varga Mihály az MNB-vel való együttműködésről is szót ejtett, elárulva, hogy mind a kormányzat, mind az elemzők úgy számolnak, hogy idén jelentősen csökkenhet az alapkamat, ennek következményeként pedig a hitelek kamatai is. A pénzügyminiszter szerint ez is pörgetheti majd a gazdasági növekedést.

 

Borítókép: MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 2. 19:24
Az állami médiavállalat dühös hangú közleményben erősítette meg a Media1.hu csütörtöki, tegnapi cikk...
Összkép  |  2023. június 2. 18:33
A 10-es években folytatódott a korábbi évtized népességfogyása, az elmúlt 20 évben összességében 594...
Bankmonitor  |  2023. június 2. 17:46
Jobban figyelsz a vagyontárgyaid biztonságára mint a saját testi épséged megőrzésére? Miért? Amit ed...
Holdblog  |  2023. június 2. 14:13
HOLD After Hours. Évadzáró kihelyezett adásunkban négy sort küldtünk a pályára, akik a nekik leginká...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?