1 °C Budapest
Father working in home office with  young daughter on shoulders

Túlóra pótlék 2023: gyakori kérdések és válaszok a túlóra 2023 évi szabályairól

2023. február 5. 12:05

Minden fix munkaidejű magyar dolgozóval előfordulhatott már, hogy munkaideje leteltével sem tudott elszabadulni munkájával kapcsolatos feladataitól. A munkaidőn felül munkával eltöltött munkaidőt hivatalosan rendkívüli munkaidőnek, köznyelven pedig túlórának nevezünk, amelyet a munkáltatónak kötelessége kifizetni vagy más módon kompenzálni. Munka Törvénykönyve túlóra 2023: járjunk utána, mennyi a túlóra pótlék 2023-ban, mik a túlórázás szabályai!

Rendszeresen előfordul munkahelyeden, hogy hiába telt le a munkaidőd, befejezetlen feladataid, felhalmozódott munkád előnyt élvez magánéleteddel szemben? Ha eddig nem tudtad, most eláruljuk, hogy a túlórázásnak is megvannak a maga szabályai, törvényben rögzítik, mikor jár túlóra pótlék a magyar dolgozóknak, illetve, hogy hány százalék a túlóra pótlék 2023 évében a dolgozó alapbérén felül. Tudd meg, mi az a túlóra törvény, hogyan lehet hivatalosan, minden szabálynak megfelelő módon túlórázni és hogyan köteles a munkáltató kompenzálni a túlórát. Mi a teendő a túlóra ki nem fizetése esetén, hogyan védhetjük meg magunkat a munkáltatóval szemben?

Mi az a túlóra törvény?

A fejlett országokban a munkavállalók túlnyomó többsége heti rendszerességgel találkozik a rendkívüli munkaidő, avagy a túlóra jelenségével – nem is csoda, hiszen bármikor jöhet egy halaszhatatlanul sürgős feladat vagy egy olyan szigorú határidő, ami minden mást (de leginkább a dolgozó magánéletét) felülír. Itt jön a képbe az ún. „túlóra törvény” (bővebben: Munka Törvénykönyve túlóra 2023), ami megvéd minden magyar dolgozót, aki a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozik (tipikusan az alkalmazotti munkaviszonyban, fix, 4-6-8 órás munkaidőben tevékenykedő magyar dolgozók).

A fix munkaidős állások esetében gyakori vendég a túlóra, éppen ezért választják sokan szívesebben a vállalkozói létet, ahol minden dolgozó (jó esetben) a saját főnöke és szabadon osztja be munkaidejét, „túlóráját” és szabadnapjait. A fix munkaidővel szemben egyre többen keresik a kötetlen munkaidejű, rugalmas időbeosztással végezhető állásokat is, amelyek könnyebben összeegyeztethetőek a mozgalmas magánélettel, ám mint mindennek, ennek is megvannak a maga hátulütői.

Munka Törvénykönyve túlóra 2023

A Munka Törvénykönyve rögzíti a magyar dolgozók jogait, köztük a túlóra törvényeit is. A munkaidőn felül végzett munkát rendkívüli munkaidőnek nevezünk, amelyet a munkáltatónak kötelessége valamilyen módon kompenzálni. A túlóra kompenzációnak két elterjedt formája létezik: az egyik a túlóra pótlék kifizetése, a másik pedig az alapszabadságon felüli pihenőnap, avagy a „lecsúsztatható szabadnap” beiktatása, amikor a dolgozó túlóráiért cserébe bizonyos számú szabadnapot igényelhet.

A két túlórakompenzációs megoldás közül az utóbbi a gazdaságosabb a munkáltató számára, ezért azzal gyakrabban találkozhatunk. Kérdéses, hogy kinek, melyik opció éri meg jobban, hiszen az extra anyagi juttatásnak és a plusz szabadnapnak is lehet örülni. Mindemellett jusson eszünkbe, hogy ezek a legjobb eshetőségek, hiszen a túlóra 2023 évében is számtalan magyar munkahelyen természetesnek vett szokás, és sajnos sokan semmit sem kapnak a túlóráikért cserébe (még ma is bevett szokás a túlóra ki nem fizetése).

Nézzük, milyen gyakori kérdésekkel találkozhatunk a túlóra 2023 évi szabályaival kapcsolatban, mit kell tudni a túlóra kifizetéséről!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mikor jár túlóra pótlék 2023 évében?

Alapvetően – ha a munkáltató nem a szabadidős kompenzációval él – a túlóra pótlék 2023 évében minden, a fix munkaidőn felül munkával eltöltött óráért jár, alapbér + túlóra pótlék formájában.

Hány százalék a túlóra pótlék?

A túlóra pótlék számítása egyszerű: a túlóra pótlék 2023 évében változatlanul az alapbér 50%-kal megnövelt értéke (az alapbér 150%-a), ám, ha a túlóra pihenőnapra, munkaszüneti napra esik, akkor az alapbér +100%-a jár a túlórázó dolgozónak (utóbbi esetben még a pihenőnap biztosítása esetén is jár az 50%-os túlóra pótlék).

Mennyi túlóra lehet egy hónapban, évben?

A Munka Törvénykönyve megállapítja, hogy egy munkavállaló naponta maximum 12 órát, hetente pedig összesen 48 órát dolgozhat, az összes túlórával együtt. Kötelező továbbá tartani a minimum 8 órás pihenőidőt és a heti 2 pihenőnapot is; a munkaszüneti napokra külön szabályok vonatkoznak. A túlóra törvény jelenleg évi 250 túlórában korlátozza a teljesállású munkavállalók teljesítményét, de ez kollektív szerződés esetén – ami nem csak a túlóra pótlékot, hanem más bérpótlékok kifizetését is felülírhatja - kibővíthető 300 órára. Mindez gyakorlatilag annyit tesz, mintha a munkaévben +30-37 munkanapunk lenne!

Mi a teendő ki nem fizetett túlóra esetén?

A túlóra ki nem fizetése, ahogy a fentiekben is említettük, sajnos gyakori probléma, azonban a munkavállalónak jogában áll a túlóra pótlék követelése munkáltatójától, elmaradt munkabér formájában, akár késedelmi kamattal emelve (az eljárási költségek szintén a munkáltatót terhelik). Fontos kiemelnünk, hogy a munkáltatón akkor lehet behajtani a túlóra 2023 évi kompenzációját, ha a túlóra tényét nem tudja vitatni (legyen egyértelmű bizonyítékunk a túlóráról, dokumentáljuk a ki nem fizetett túlóra mennyiségét). Amennyiben a túlóra pótlék ennek ellenére sem kerül kifizetésre, a munkáltatót ellenőrző munkaügyi hatóság is megállapíthatja a szabálytalanságot, bírságot szabhat ki, mindemellett a jogsértés további következményekkel is járhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm