Portrait of a businesswoman with eyeglasses standing in office. Female entrepreneur looking at camera and smiling holding a digital tablet.

Drasztikus átalakulás a magyar munkaerőpiacon: erre kevés álláskereső számított

2022. szeptember 22. 19:31

Jelentősen átalakult a HR szakma döntéshozatali folyamata az elmúlt években, jellemzően gyorsan és jelentős mértékben hatnak az iparágra a gazdasági környezet változásai. A járványhelyzet, a rekordinfláció, a magas energiaárak vagy épp a háborúval járó recesszió mind olyan súlyos tényezők, amelyek miatt a szakembereknek a korábbinál több szempontot kell mérlegelniük a döntési folyamatok során.

A toborzásnál és a megtartásnál is fokozott versenyhelyzetben vannak a cégek: továbbra is számos területen jelentős a munkaerőhiány és a távmunkavégzés elterjedése miatt a munkaerőpiac is gyorsabban globalizálódik szellemi területeken. Milyen tényezőket fontos figyelembe venniük a cégeknek HR döntések meghozatalakor ebben a megváltozott szituációban és melyik területre érdemes több erőforrást allokálni? – többek között ezeket a kérdéseket járta körül a Profession.hu „Megszerezni vagy megtartani?” elnevezésű HR konferenciája. 

A cégeknek gyakran ellentétes hatásokat mérlegelve kell döntéseket meghozniuk az emberi erőforrás területén is. Például a gazdasági helyzet bizonytalanná válása közben a korábbinál is jelentősebb kihívássá vált a munkaerő toborzásának és megtartásának kérdése.

2022 első negyedévében rekordszámú, 87 ezer állás várt betöltésre az álláskereső weboldalon, amíg a gazdasági helyzetből adódóan a kiadások csökkentésének kérdése egyre égetőbb problémává vált a munkáltatók számára. A differenciáltan jelenlévő munkaerőhiány miatt pedig a cégek is egyre inkább kiélezett versenyhelyzetben igyekeznek a tehetséges új munkaerőt felkutatni és a meglévő kollégákat megtartani. Ebben a környezetben különösen lényeges, hogyan osztja be egy munkaadó az erőforrásait: a toborzásra vagy megtartásra összpontosít inkább. A jó stratégia helyzetenként eltérő lehet, különösen fontos mérlegelni az iparági sajátosságokat, valamint a korábbi és várható változásokat is.

A belföldi toborzási versenyt fokozza a járványhelyzet alatt gyorsan elterjedő távmunkavégzés is. Mivel a munkavállalóknak egyre több munkakörben van lehetőségük akár otthonról is dolgozni, így a munkaerőpiac globalizálódása is jelentősen felgyorsult. Ez egyrészről lehetőséget is jelenthet a cégeknek nyitni külföldön élő szakemberek irányába, másrészről viszont a munkaerőért több vállalattal kénytelenek versenyezni.

Számos vállalat volt kénytelen költségcsökkentésre az utóbbi hónapokban és várhatóan ez a jelenség folytatódni fog a jövőben is. Ez a helyzet pedig HR területen is ellentmondásos szituációkat okozhat. Amíg a dolgozók igényei a stabilitás és a biztonság felé tolódnak, addig a jelenlegi gazdasági kilátások egyik fő velejárója a bizonytalanság. A szakembereknek a béremelés tervezésénél egyre több szempontot kell mérlegelniük: az elmúlt éves bérfejlesztés és a cég helyzete mellett az adott szektor kitettségét és a várható megszorításokat is minél pontosabban előre kell vetíteniük

– mondta Simon-Göröcs Lili a Profession.hu HR igazgatója. A jól bevált munkaerő megtartása egy ilyen helyzetben felértékelődik, mert kevesebb kiadással jár, ugyanakkor az elmúlt években ez is nehezebbé vált.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kiélezett versenyhelyzet mellett a meglévő kollégák bevonása a cég közösségi életébe is nehezebbé vált az otthoni és a hibrid munkavégzés elterjedése óta, gyakran előfordul, hogy két kolléga csak ritkán vagy egyáltalán nem találkozik egymással. Az ilyen szituációkezelésére lehetnek jó alternatívák a céges rendezvények, programok, amennyiben a költségvetéssel kapcsolatos jelenlegi és várható megszorítások mellett lehetőség van ezeknek a megtartására.

A fluktuáció pozitív hatásai

A munkaerő toborzás lényegesen költségesebb a meglévő kollégák megtartásánál: a szakemberek általában egy munkavállaló elvesztése után a helyettesítésre szánt kiadásnál annak nagyjából 6 hónapnyi bérével kalkulálnak, valamint a reputációvesztés kockázata is fennáll, ami pedig hatással lehet a későbbiekben a toborzás hatékonyságára. A felvételi procedúrát minden esetben érdemes minél gyorsabban lefolytatni, mert a meglévő kollégákra maradt többletterhelés fokozhatja az elégedetlenséget a meglévő munkavállalók között.

Nem véletlen tehát, hogy a cégek a legtöbb esetben ragaszkodnak a bevált munkavállalóikhoz, bizonyos esetekben viszont lehet jó, serkentő hatása az új munkavállalóknak egy vállalat működésére. Az belépő kolléga új ismereteket hozhat a vállalat életébe, ezáltal akár minőségi csere is megvalósulhat, a megtartott kollégák számára pedig előrelépési lehetőséget nyújthat egy ilyen szituáció, ezáltal az elégedettségük is javítható.  

A munkavállalói igények és a bizonytalan gazdasági trendek miatt különösen nehéz helyzetben vannak a munkáltatók a toborzás és a megtartás kérdését illetően. Egy ilyen időszakban különösen fontos, hogy a stratégiát a szakértők a várható költségeket és az ökonómiai környezet változását is figyelembe véve alakítsák ki. Emiatt a HR szakmában egyre gyakrabban van szükség speciális ismeretekre, ezeknek a biztosítása viszont a megszorítások miatt szintén jelentős kihívást jelenthet a cégek számára – különösen a kis- és középvállalkozások esetében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm