10 °C Budapest
Portrait of a businesswoman with eyeglasses standing in office. Female entrepreneur looking at camera and smiling holding a digital tablet.

Drasztikus átalakulás a magyar munkaerőpiacon: erre kevés álláskereső számított

2022. szeptember 22. 19:31

Jelentősen átalakult a HR szakma döntéshozatali folyamata az elmúlt években, jellemzően gyorsan és jelentős mértékben hatnak az iparágra a gazdasági környezet változásai. A járványhelyzet, a rekordinfláció, a magas energiaárak vagy épp a háborúval járó recesszió mind olyan súlyos tényezők, amelyek miatt a szakembereknek a korábbinál több szempontot kell mérlegelniük a döntési folyamatok során.

A toborzásnál és a megtartásnál is fokozott versenyhelyzetben vannak a cégek: továbbra is számos területen jelentős a munkaerőhiány és a távmunkavégzés elterjedése miatt a munkaerőpiac is gyorsabban globalizálódik szellemi területeken. Milyen tényezőket fontos figyelembe venniük a cégeknek HR döntések meghozatalakor ebben a megváltozott szituációban és melyik területre érdemes több erőforrást allokálni? – többek között ezeket a kérdéseket járta körül a Profession.hu „Megszerezni vagy megtartani?” elnevezésű HR konferenciája. 

A cégeknek gyakran ellentétes hatásokat mérlegelve kell döntéseket meghozniuk az emberi erőforrás területén is. Például a gazdasági helyzet bizonytalanná válása közben a korábbinál is jelentősebb kihívássá vált a munkaerő toborzásának és megtartásának kérdése.

2022 első negyedévében rekordszámú, 87 ezer állás várt betöltésre az álláskereső weboldalon, amíg a gazdasági helyzetből adódóan a kiadások csökkentésének kérdése egyre égetőbb problémává vált a munkáltatók számára. A differenciáltan jelenlévő munkaerőhiány miatt pedig a cégek is egyre inkább kiélezett versenyhelyzetben igyekeznek a tehetséges új munkaerőt felkutatni és a meglévő kollégákat megtartani. Ebben a környezetben különösen lényeges, hogyan osztja be egy munkaadó az erőforrásait: a toborzásra vagy megtartásra összpontosít inkább. A jó stratégia helyzetenként eltérő lehet, különösen fontos mérlegelni az iparági sajátosságokat, valamint a korábbi és várható változásokat is.

A belföldi toborzási versenyt fokozza a járványhelyzet alatt gyorsan elterjedő távmunkavégzés is. Mivel a munkavállalóknak egyre több munkakörben van lehetőségük akár otthonról is dolgozni, így a munkaerőpiac globalizálódása is jelentősen felgyorsult. Ez egyrészről lehetőséget is jelenthet a cégeknek nyitni külföldön élő szakemberek irányába, másrészről viszont a munkaerőért több vállalattal kénytelenek versenyezni.

Számos vállalat volt kénytelen költségcsökkentésre az utóbbi hónapokban és várhatóan ez a jelenség folytatódni fog a jövőben is. Ez a helyzet pedig HR területen is ellentmondásos szituációkat okozhat. Amíg a dolgozók igényei a stabilitás és a biztonság felé tolódnak, addig a jelenlegi gazdasági kilátások egyik fő velejárója a bizonytalanság. A szakembereknek a béremelés tervezésénél egyre több szempontot kell mérlegelniük: az elmúlt éves bérfejlesztés és a cég helyzete mellett az adott szektor kitettségét és a várható megszorításokat is minél pontosabban előre kell vetíteniük

– mondta Simon-Göröcs Lili a Profession.hu HR igazgatója. A jól bevált munkaerő megtartása egy ilyen helyzetben felértékelődik, mert kevesebb kiadással jár, ugyanakkor az elmúlt években ez is nehezebbé vált.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kiélezett versenyhelyzet mellett a meglévő kollégák bevonása a cég közösségi életébe is nehezebbé vált az otthoni és a hibrid munkavégzés elterjedése óta, gyakran előfordul, hogy két kolléga csak ritkán vagy egyáltalán nem találkozik egymással. Az ilyen szituációkezelésére lehetnek jó alternatívák a céges rendezvények, programok, amennyiben a költségvetéssel kapcsolatos jelenlegi és várható megszorítások mellett lehetőség van ezeknek a megtartására.

A fluktuáció pozitív hatásai

A munkaerő toborzás lényegesen költségesebb a meglévő kollégák megtartásánál: a szakemberek általában egy munkavállaló elvesztése után a helyettesítésre szánt kiadásnál annak nagyjából 6 hónapnyi bérével kalkulálnak, valamint a reputációvesztés kockázata is fennáll, ami pedig hatással lehet a későbbiekben a toborzás hatékonyságára. A felvételi procedúrát minden esetben érdemes minél gyorsabban lefolytatni, mert a meglévő kollégákra maradt többletterhelés fokozhatja az elégedetlenséget a meglévő munkavállalók között.

Nem véletlen tehát, hogy a cégek a legtöbb esetben ragaszkodnak a bevált munkavállalóikhoz, bizonyos esetekben viszont lehet jó, serkentő hatása az új munkavállalóknak egy vállalat működésére. Az belépő kolléga új ismereteket hozhat a vállalat életébe, ezáltal akár minőségi csere is megvalósulhat, a megtartott kollégák számára pedig előrelépési lehetőséget nyújthat egy ilyen szituáció, ezáltal az elégedettségük is javítható.  

A munkavállalói igények és a bizonytalan gazdasági trendek miatt különösen nehéz helyzetben vannak a munkáltatók a toborzás és a megtartás kérdését illetően. Egy ilyen időszakban különösen fontos, hogy a stratégiát a szakértők a várható költségeket és az ökonómiai környezet változását is figyelembe véve alakítsák ki. Emiatt a HR szakmában egyre gyakrabban van szükség speciális ismeretekre, ezeknek a biztosítása viszont a megszorítások miatt szintén jelentős kihívást jelenthet a cégek számára – különösen a kis- és középvállalkozások esetében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?