2 °C Budapest
Survey, poll or questionnaire for user experience or customer satisfaction research. Quality control and feedback concept

Mi a referencia jelentése? Referencia szám, referencia kamat és referencia személy

2022. március 26. 18:03

Tanulmányaink és munkánk során számtalan alkalommal találkozhatunk olyan idegen szavakkal, amelyeknek összetett jelentése mind a mai napig kérdőjel számunkra. Az egyik leggyakrabban használt idegen kifejezés nem más, mint a „referencia”, aminek a jelentése a szövegkörnyezettől függően több dolog is lehet. Na de mi a referencia jelentése és hogyan használjuk ezt a szót a hétköznapokban?

Cikkünkben eláruljuk, mi a referencia jelentése a különböző kontextusokban. Eláruljuk, mi a referencia munka jelentése, ki a referencia személy, vagy hogy mire való a referencia szám. Mi a referencia kamatláb és hogyan értelmezzük azt? Mit jelent az, amikor egy munkahelyen valamilyen referenciát kérnek tőlünk, rólunk?

Mi a referencia jelentése?

A „referencia” latin eredetű szó, a hétköznapi életben általánosságban valamilyen hivatkozási alapot, viszonyítási alapot jelent. A referencia lehet egy hivatalos, megerősített forrás, például egy írásmű, aminek a tartalmára rámutatunk/ráhivatkozunk egy dolgozat vagy szakmai munka elkészítése során (szakmai vonatkozás, forrás) – ugyanígy referenciának nevezzük azt, amikor egyes szabályok betartása során hivatkozunk valamire. Iskolai referencia például a tananyag, a bíróságon a referencia a törvény.

A referencia jelentése más kontextusban, sokszor régiesebb szóhasználat esetén bizalmas tájékoztatást, vagy alkalmasságról szóló javaslatot takar – például, hogy valaki alkalmas-e egy munkahelyi pozíció betöltésére. A referencia jelentése lehet még ajánlás, vagy ajánlólevél, értesítés, felvilágosítás, visszajelzés is.

A referencia munka jelentése

Gyakran hallhatjuk, hogy valamilyen munkahelyi pozíciót csak „kiváló referenciákkal” tölthetünk be – ilyenkor referencia munkának számít a korábbi tapasztalatunk, elért eredményeink. Referencia munka lehet például egy vállalkozó korábbi műve, ami viszonyítási alapként szolgál egy következő szerződés megkötésekor (például az asztalos esetében referencia munka a korábban elkészített bútordarab, ami mutatja az ügyfél számára, hogy mire számíthat).

A referencia személy jelentése

Referencia személynek nevezzük azokat az embereket, akiket például egy korábbi munkánk kapcsán meg tudnak kérdezni a teljesítményünkről; ők visszajelzést, ajánlást adhatnak rólunk (a legtöbb esetben a főnökünk, vagy más olyan személy, aki a szakmai teljesítményünkről hivatalosan tud nyilatkozni). Ilyen esetekben célszerű referencialevelet kérni (például felmondáskor, hogy megkönnyítsük a saját továbblépésünket), ami szintén tükrözi a múltbéli teljesítményünket.

A referencia kamatláb jelentése

A referenciakamat, avagy a referencia kamatláb jelentése nem más, mint egy olyan kamat, amihez a hitelintézetek viszonyítanak, az alapján hozzák meg döntéseiket például egy hitelkamat megállapítása során. Tipikus referenciakamat például a BUBOR, vagy a jegybanki alapkamat.

A referencia szám jelentése

A referenciaszám általában valamilyen hivatkozási szám, rámutató szám; azonosítószám.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2022. december 6. 22:38