19 °C Budapest
Survey, poll or questionnaire for user experience or customer satisfaction research. Quality control and feedback concept

Mi a referencia jelentése? Referencia szám, referencia kamat és referencia személy

2022. március 26. 18:03

Tanulmányaink és munkánk során számtalan alkalommal találkozhatunk olyan idegen szavakkal, amelyeknek összetett jelentése mind a mai napig kérdőjel számunkra. Az egyik leggyakrabban használt idegen kifejezés nem más, mint a „referencia”, aminek a jelentése a szövegkörnyezettől függően több dolog is lehet. Na de mi a referencia jelentése és hogyan használjuk ezt a szót a hétköznapokban?

Cikkünkben eláruljuk, mi a referencia jelentése a különböző kontextusokban. Eláruljuk, mi a referencia munka jelentése, ki a referencia személy, vagy hogy mire való a referencia szám. Mi a referencia kamatláb és hogyan értelmezzük azt? Mit jelent az, amikor egy munkahelyen valamilyen referenciát kérnek tőlünk, rólunk?

Mi a referencia jelentése?

A „referencia” latin eredetű szó, a hétköznapi életben általánosságban valamilyen hivatkozási alapot, viszonyítási alapot jelent. A referencia lehet egy hivatalos, megerősített forrás, például egy írásmű, aminek a tartalmára rámutatunk/ráhivatkozunk egy dolgozat vagy szakmai munka elkészítése során (szakmai vonatkozás, forrás) – ugyanígy referenciának nevezzük azt, amikor egyes szabályok betartása során hivatkozunk valamire. Iskolai referencia például a tananyag, a bíróságon a referencia a törvény.

A referencia jelentése más kontextusban, sokszor régiesebb szóhasználat esetén bizalmas tájékoztatást, vagy alkalmasságról szóló javaslatot takar – például, hogy valaki alkalmas-e egy munkahelyi pozíció betöltésére. A referencia jelentése lehet még ajánlás, vagy ajánlólevél, értesítés, felvilágosítás, visszajelzés is.

A referencia munka jelentése

Gyakran hallhatjuk, hogy valamilyen munkahelyi pozíciót csak „kiváló referenciákkal” tölthetünk be – ilyenkor referencia munkának számít a korábbi tapasztalatunk, elért eredményeink. Referencia munka lehet például egy vállalkozó korábbi műve, ami viszonyítási alapként szolgál egy következő szerződés megkötésekor (például az asztalos esetében referencia munka a korábban elkészített bútordarab, ami mutatja az ügyfél számára, hogy mire számíthat).

A referencia személy jelentése

Referencia személynek nevezzük azokat az embereket, akiket például egy korábbi munkánk kapcsán meg tudnak kérdezni a teljesítményünkről; ők visszajelzést, ajánlást adhatnak rólunk (a legtöbb esetben a főnökünk, vagy más olyan személy, aki a szakmai teljesítményünkről hivatalosan tud nyilatkozni). Ilyen esetekben célszerű referencialevelet kérni (például felmondáskor, hogy megkönnyítsük a saját továbblépésünket), ami szintén tükrözi a múltbéli teljesítményünket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A referencia kamatláb jelentése

A referenciakamat, avagy a referencia kamatláb jelentése nem más, mint egy olyan kamat, amihez a hitelintézetek viszonyítanak, az alapján hozzák meg döntéseiket például egy hitelkamat megállapítása során. Tipikus referenciakamat például a BUBOR, vagy a jegybanki alapkamat.

A referencia szám jelentése

A referenciaszám általában valamilyen hivatkozási szám, rámutató szám; azonosítószám.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm