13 °C Budapest
Satisfied man reading paper documents, letters, receiving pleasant news, working with laptop at workplace, sitting on desk, successful businessman, freelancer looking at contract with good offer

Már jelentkezéskor bukhatod álmaid állását: kevesen gondolják, de ez még mindig fontos

2021. október 14. 16:46

A gyakran válaszra sem méltatott első körös interjúk, és elküldött önéletrajzok mellett az álláskeresők egyik nagy nyűgje a kísérőlevelek írása. A pozícióhoz igazított, rövid terjedelmű levelet gyakran el sem olvassák, azonban mégis kérik.

Ha nem vagyunk jók írásban, ráadásul nem kreatív pozícióra jelentkezünk, úgy számunkra teljesen értelmetlennek tűnhet a motivációs, vagy kísérőlevél írása. Mivel minden új állásra újat kell írnunk, így végképp égnek áll a hajunk tőle.

Bár gyakran az interjúztató sem olvassa ezt, hiszen az amerikai HR szakemberek mindössze 26 százaléka olvassa el a beérkezett kísérőleveleket, mégis mindenkit arra buzdítanak, hogy vegyük a fáradtságot és csatoljuk ezt az önéletrajzunk mellé. Mégis miért lehet rá szükség? Bár a bbc arról ír, hogy  gyakran ennek annyi értelme van, mintha faxon küldenénk önéletrajzot, mégis van pár jó okunk arra, amiért te is tollat ragadhatsz.

Mire jó a kísérőlevél?

A kísérőlevél nem olyan haszontalan, mint elsőre tűnhet. A szakemberek ugyanis azt mondják, ez nem csak arra jó, hogy bemutatkozzunk, és a motivációnkról beszéljünk az önéletrajzon túl, hanem kiemelhetünk fontosabb munkatapasztalathoz köthető tulajdonságokat, vagy éppen elmagyarázhatunk időbeni kieséseket, esetleg már előre megválaszolhatunk olyan kérdéseket, amelyeket később úgyis feltennének.

Különösen most a járvány ideje alatt fontos a kísérő levél, hiszen sokan kisebb kihagyás után állnak ismét munkába.

Számukra ez lehetőség arra, hogy elmagyarázzák a helyzetet és azt, hogy miért van időbeli kihagyás az önéletrajzban. Hasonló a helyzet akkor is, ha karriert váltunk, így ugyanis szintén írhatunk arról, hogy miért váltunk, és hogyan illünk bele az új pozícióba. Különösen kreatív, és vezetői pozícióknál jelentős ez, hiszen ezzel bemutathatjuk a kreativitásunkat és kiemelhetjük vezetői képességeinket is.

A másik indok arra, hogy jó motivációs-és kísérőlevelet írjunk, az, hogy ezzel tudjuk mutatni, hogy mi komoly jelentkezők vagyunk. Sokan úgy küldik el az önéletrajzukat különböző állásajánlatokra, hogy nem olvassák végig a hirdetést, esetleg sorozatszerűen küldik szét a jelentkezést az online felületek küldés opcióival. Előfordulhat, hogy első körben az önéletrajzokat egy program szortírozza kulcsszavak alapján, ami miatt ha hiányoznak a megfelelő szavak,már el is estünk az interjú lehetőségétől. Azonban ha kísérőlevelet is küldünk, nagyobb esélyünk van a helyes kulcsszavak használatára, és ezzel láthatják, hogy mi tényleg szeretnénk bekerülni.

Ezzel a technikával könnyen szűrhetőek a komoly jelentkezők, így ha nem is elsőkörben, de később az interjú előtt már biztosan olvassa valaki a csatolt levelet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogyan írjuk meg jól?

Ha szeretnénk kicsit egyszerűsíteni a dolgon, használhatunk előre megírt sablont, de mindig törekedjünk arra, hogy személyes jelleget kapjon, igazítsuk ezt a pozícióhoz. Attól függetlenül, hogy tényleg olvasni fogják-e, mi mindig írjuk meg úgy a motivációs,és a kísérőlevelet, hogy sok múlhat rajta, valaki biztosan el fogja olvasni.

A jó motivációs, vagy kísérőlevél nem csak pontos, hanem kreatív is, senki nem akar több oldalnyi egyforma szöveget elolvasni.

Fontos, a jó kísérőlevél minimum fél, maximum egy A4-es oldal. A kevesebb több: szerepeljen benne minden amit fontosnak tartunk, és releváns a pozícióval kapcsolatban, de ne essünk abba a hibába, hogy magunkat dícsérjük több oldalon keresztül.

Ha úgy érzed, nem tudsz megtölteni egy fél oldalt releváns információkkal, mert például még nincs munkatapasztalatod, az űrt töltsd ki reális céljaiddal, szakmai érdeklődéseddel, alkoss magadról egy pozitív, lelkes képet.

Az általunk készített motivációs levél, csak úgy, mint a kísérőlevél ne legyen sablonos, és ne csak a tartalomról szóljon. Csempésszük bele kreatív képességeinket a szöveg megszerkesztettségébe: válasszunk elegáns betűtípusokat, visszafogottan játsszunk a színekkel, a szegélyekkel, a kiemelésekkel, de maradjunk ésszerű keretek között, nehogy a design elterelje a figyelmet a mondanivalónkról!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem