Satisfied man reading paper documents, letters, receiving pleasant news, working with laptop at workplace, sitting on desk, successful businessman, freelancer looking at contract with good offer

Már jelentkezéskor bukhatod álmaid állását: kevesen gondolják, de ez még mindig fontos

2021. október 14. 16:46

A gyakran válaszra sem méltatott első körös interjúk, és elküldött önéletrajzok mellett az álláskeresők egyik nagy nyűgje a kísérőlevelek írása. A pozícióhoz igazított, rövid terjedelmű levelet gyakran el sem olvassák, azonban mégis kérik.

Ha nem vagyunk jók írásban, ráadásul nem kreatív pozícióra jelentkezünk, úgy számunkra teljesen értelmetlennek tűnhet a motivációs, vagy kísérőlevél írása. Mivel minden új állásra újat kell írnunk, így végképp égnek áll a hajunk tőle.

Bár gyakran az interjúztató sem olvassa ezt, hiszen az amerikai HR szakemberek mindössze 26 százaléka olvassa el a beérkezett kísérőleveleket, mégis mindenkit arra buzdítanak, hogy vegyük a fáradtságot és csatoljuk ezt az önéletrajzunk mellé. Mégis miért lehet rá szükség? Bár a bbc arról ír, hogy  gyakran ennek annyi értelme van, mintha faxon küldenénk önéletrajzot, mégis van pár jó okunk arra, amiért te is tollat ragadhatsz.

Mire jó a kísérőlevél?

A kísérőlevél nem olyan haszontalan, mint elsőre tűnhet. A szakemberek ugyanis azt mondják, ez nem csak arra jó, hogy bemutatkozzunk, és a motivációnkról beszéljünk az önéletrajzon túl, hanem kiemelhetünk fontosabb munkatapasztalathoz köthető tulajdonságokat, vagy éppen elmagyarázhatunk időbeni kieséseket, esetleg már előre megválaszolhatunk olyan kérdéseket, amelyeket később úgyis feltennének.

Különösen most a járvány ideje alatt fontos a kísérő levél, hiszen sokan kisebb kihagyás után állnak ismét munkába.

Számukra ez lehetőség arra, hogy elmagyarázzák a helyzetet és azt, hogy miért van időbeli kihagyás az önéletrajzban. Hasonló a helyzet akkor is, ha karriert váltunk, így ugyanis szintén írhatunk arról, hogy miért váltunk, és hogyan illünk bele az új pozícióba. Különösen kreatív, és vezetői pozícióknál jelentős ez, hiszen ezzel bemutathatjuk a kreativitásunkat és kiemelhetjük vezetői képességeinket is.

A másik indok arra, hogy jó motivációs-és kísérőlevelet írjunk, az, hogy ezzel tudjuk mutatni, hogy mi komoly jelentkezők vagyunk. Sokan úgy küldik el az önéletrajzukat különböző állásajánlatokra, hogy nem olvassák végig a hirdetést, esetleg sorozatszerűen küldik szét a jelentkezést az online felületek küldés opcióival. Előfordulhat, hogy első körben az önéletrajzokat egy program szortírozza kulcsszavak alapján, ami miatt ha hiányoznak a megfelelő szavak,már el is estünk az interjú lehetőségétől. Azonban ha kísérőlevelet is küldünk, nagyobb esélyünk van a helyes kulcsszavak használatára, és ezzel láthatják, hogy mi tényleg szeretnénk bekerülni.

Ezzel a technikával könnyen szűrhetőek a komoly jelentkezők, így ha nem is elsőkörben, de később az interjú előtt már biztosan olvassa valaki a csatolt levelet.

Hogyan írjuk meg jól?

Ha szeretnénk kicsit egyszerűsíteni a dolgon, használhatunk előre megírt sablont, de mindig törekedjünk arra, hogy személyes jelleget kapjon, igazítsuk ezt a pozícióhoz. Attól függetlenül, hogy tényleg olvasni fogják-e, mi mindig írjuk meg úgy a motivációs,és a kísérőlevelet, hogy sok múlhat rajta, valaki biztosan el fogja olvasni.

A jó motivációs, vagy kísérőlevél nem csak pontos, hanem kreatív is, senki nem akar több oldalnyi egyforma szöveget elolvasni.

Fontos, a jó kísérőlevél minimum fél, maximum egy A4-es oldal. A kevesebb több: szerepeljen benne minden amit fontosnak tartunk, és releváns a pozícióval kapcsolatban, de ne essünk abba a hibába, hogy magunkat dícsérjük több oldalon keresztül.

Ha úgy érzed, nem tudsz megtölteni egy fél oldalt releváns információkkal, mert például még nincs munkatapasztalatod, az űrt töltsd ki reális céljaiddal, szakmai érdeklődéseddel, alkoss magadról egy pozitív, lelkes képet.

Az általunk készített motivációs levél, csak úgy, mint a kísérőlevél ne legyen sablonos, és ne csak a tartalomról szóljon. Csempésszük bele kreatív képességeinket a szöveg megszerkesztettségébe: válasszunk elegáns betűtípusokat, visszafogottan játsszunk a színekkel, a szegélyekkel, a kiemelésekkel, de maradjunk ésszerű keretek között, nehogy a design elterelje a figyelmet a mondanivalónkról!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10