28 °C Budapest
Szomorú: feladta karrierjét a legendás magyar színművész

Szomorú: feladta karrierjét a legendás magyar színművész

2017. február 11. 16:06

Végleg otthagyja a színházat a legendás színész, Szombathy Gyula. Nem csoda, hogy inkább pihenéssel töltené az idejét, mivel hivatalosan már 8 éve visszavonulhatott volna, ő azonban úgy döntött, hogy inkább tovább dolgozik. A nyugdíj melletti munkavállalókra azonban más szabályok vonatkoznak, mutatjuk, mire kell figyelni, ha te is dolgoznál nyugdíj mellett.

Végleg otthagyja a színházi életet Szombathy Gyula, a Jászai Mari-díjas színművész. Eddig Balatonalmádi és Budapest között ingázott, azonban 8 évvel a hivatalos nyugdíjkorhatár elérése után úgy véli, inkább leteszi a lantot és nem ingázik a két település között - írja a Blikk.

Kijár a tisztelet a színésznek, hiszen visszavonulhatott volna, mégis maradt a szinpadon további nyolc évig. Sokan döntenek hasonlóan Magyarországon, azonban nem feltétlenül a munka szeretete, sokszor inkább a nehézkes megélhetés miatt dolgoznak tovább a nyugdíjkorhatárt elért honfitársaink.

Ugyanannyit kell adóznunk?

Persze a nyugdíjkorhatár elérése után más szabályok vonatkoznak ránk, mint korábban, ezért megnéztük, mire kell figyelnie nyugdíjas dolgozóknak. Az ellátás szüneteltetése nélkül és a kereset mértékétől függetlenül nyugdíj mellett dolgozhatnak:

  • azok az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személyek, akik többek között nem állnak közalkalmazotti és köztisztviselői jogviszonyban
  • azok az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt ellátásban részesülő személyek, akik nem Magyarországon vagy más EU/EGT tagállamban, illetve Svájcban, valamint a magyar-szovjet szociálpolitikai egyezmény területi hatálya alá tartozó országban folyatatnak keresőtevékenységet.

A munkát terhelő adókat is be kell ilyenkor fizetni, az szja mellett 10 százalék nyugdíjjárulékot és 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot vonnak le a bérből. Ha olyan munkát vállal a nyugdíjas, amely mellett a járadék folyósítását szüneteltetni kell, akkor 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot is ki kell fizetni.

Korlátozhatják a nyugdíjas keresetét?

Azoknak, akik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt keresőtevékenységet folytatnak, meghatározott összegű jövedelem megszerzése után az ellátás folyósítását szüneteltetni kell. Mindaddig, amíg az ellátásban részesülő személy adott évi keresete nem éri el az éves keretösszeget (a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér - minimálbér - összegének tizennyolcszorosát, 2016-ban 111 000 forint x 18 = 1 998 000 forint), a keresete mellett az ellátást is korlátozás nélkül felveheti.

Ha azonban a kereset meghaladja az éves keretösszeget, a következő hónap 1. napjától a tárgyév végéig, de legfeljebb az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárig az ellátás folyósítását szüneteltetni kell. Az öregségi nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személy ellátásának folyósítását szüneteltetni kell akkor is, ha közalkalmazotti, köztisztviselői jogviszonyban áll. A külföldi keresetek, jövedelmek tekintetében az ellátásban részesülő személynek pedig bejelentési kötelezettsége van az ONYF Nyugdíjfolyósító Igazgatósága felé.

Megérheti tovább dolgozni

Abban az esetben, ha a korbetöltött személy nyugdíjának megállapíttatása nélkül tovább dolgozik, és szolgálati időt szerez, bónuszt kaphat, amelynek mértéke minden 30 nap után az öregségi nyugdíj 0,5 százaléka. Ugyanakkor, akik korhatár előtti ellátás mellett feketén dolgoznak, és nem jelentik be az adóhatóság felé a keresőtevékenységüket, akkor a nyugdíjfolyósító nem fizeti többé az addig megállapított nyugdíjat, ráadásul a megszüntetés után az ellátott már nem kaphat sem korhatár előtti ellátást, sem pedig szolgálati járandóságot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Sokan dolgoznának, keveseknek sikerül

A ténylegesen munkát végző nyugdíjasok száma lényegesen elmarad attól, mint ahány nyugdíjas dolgozni szeretne. A megkérdezettek felének az elképzelései között szerepel, hogy nyugdíjasként is vállal munkát valamilyen formában, de a teljes vagy részmunkaidőben visszatérni szándékozók közül csak kétharmaduk tudja megvalósítani elképzeléseit: a nyugdíj mellett kötetlen munkaidőben dolgozni szándékozó férfiak 40, míg a nők 36 százalékának sikerül újra bekapcsolódnia a munkaerőpiacra.

Azoknak az embereknek, akik röviddel a nyugdíjkorhatár betöltése előtt veszítik el a munkájukat, kevés lehetőségük van a munkaerőpiacon való újbóli elhelyezkedésre.

Tapasztalati úton szerzett információnk alapján mondom, hogy az ilyen emberek lehetetlen helyzetbe kerülnek. Az utolsó, nyugdíj szempontjából fontos évek jövedelme lecsökken, a járulékbefizetés úgyszintén, ez lényegében ellehetetleníti a helyzetét - és nem csak aktuálisan, hanem a jövőre nézve is

 - mondta korábban a Pénzcentrumnak Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke.

A KSH adatai alapján egyébként európai összehasonlításban az itthoni idősek foglalkoztatási aránya különösen alacsonynak számít, és lényegesen elmarad az európai átlagtól.

Címlapkép: MTI / Kallos Bea

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?