8 °C Budapest
Te jó ég! Ezt is be kellett volna írni az adóbevallásba? Mi lesz most?

Te jó ég! Ezt is be kellett volna írni az adóbevallásba? Mi lesz most?

Pénzcentrum
2016. május 19. 11:32

Nyakunkon az adóbevallás határideje, ilyenkor sokakban felmerül, mit kell beírni a nyilatkozatunkba. A sokszor a biztosításból és a megtakarításokból származó jövedelemnél lehetünk bajban, hiszen ilyenkor általában tényleges jövedelmünk keletkezik.

Közeleg az adóbevallás leadásának határideje, legkésőbb pénteken le kell adni a kitöltött dokumentumokat. Vannak azonban olyan pénzügyi termékek, amelyeknél nem egyértelmű, hogy fel kell-e tüntetni a bevallásunkban. Összeszedtük, hogy mik azok, amiket semmiképp sem szabad elfelejteni.

Tényleg fizetni kell a biztosításoknál?

Általánosságban elmondható, hogy a biztosítási összeg kifizetéséből származó jövedelem adómentes, így nem kell feltüntetni őket a bevallásban. Ez kiemelten vonatkozik azokra a kártérítésekre, amelyek konkrét költségek fedezésére szolgálnak. Az életbiztosításoknál (akár megtakarításos, akár kockázati) halál esetén a kifizetés adómentes, a megtakarítások után pedig a kamatjövedelemből származó szabály lép életbe, vagyis, ha a kamatadót és az ehót megfizette helyettünk a biztosító (alapvetően így van), akkor nem kell feltüntetni ezt az adóbevallásban.

Vannak azonban kivételek, ezekről a szolgáltató jövedelemigazolást állít ki. Ebbe a kategóriába esnek:

  • A baleset- és betegségbiztosítások, amennyiben ezek jövedelempótló kártérítésnek minősültek. Lényeges, hogy csupán a napi 15 ezer forint feletti kifizetés után kell adózni (és bevallani), mivel ez alatt a magánszemélyek mentesülnek az adófizetéstől.
  • Ha a munkaadónk megtakarításos életbiztosítást kötött ránk, amiben mi vagyunk a biztosítottak, és időközben mi leszünk a szerződők a cég helyett, akkor a visszavásárláskor egyéb jövedelmünk keletkezik. Ez után személyi jövedelemadót (szja) és egészségügyi hozzájárulást (ehó) is kell fizetnünk.

A banki megtakarításokat is be kell vallani?

A biztosításhoz hasonlóan a banki megtakarításoknál is előfordulhat, hogy a felvett pénznek az adóbevallásban kell szerepelnie. Itt is érvényes, hogy a kamatjövedelemnél az számít, hogy megfizette a szolgáltató helyettünk a kamatadót és ehót, ha igen, akkor nem kell feltüntetni azt a bevallásban sem. A bankbetéteknél, a lejárt Tartós Befektetési/Betéti Számlánál (TBSZ) érvényesek ezek a szabályok, azonban vannak kivételek:

  • A lejárat (5 év) előtt felvett TBSZ-nél viszont más a helyzet: ilyenkor a szolgáltató megküldi nekünk a szükséges igazolást, ez alapján pedig nekünk kell beírni azokat a bevallásunkba.
  • A részvényeknél a szolgáltató nem fizeti ki helyettünk az adót és a hozzájárulást, így ezt be kell vallani és a terheket is nekünk kell befizetnünk. Ekkor a 16 százalékos (január óta 15 százalék) kamatadót kell megfizetnünk, de ha az Európai Gazdasági Térségen kívüli ország részvényét adjuk el, akkor ezen felül 14 százalékos ehót is kell fizetnünk, de legfeljebb 450 ezer forint lehet a fizetett hozzájárulás.
Lecsúszhatunk az állami támogatásról

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nyugdíjcélú megtakarításoknál (nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíj elő-takarékossági számla) a 20 százalékos adójóváíráshoz a bevallásunkban jelezni kell, hogy mekkora befizetésünk keletkezett. Ha ezt elmulasztjuk, akkor nem kapjuk meg a jóváírást.

A lakástakarék pénztáraknál is kapunk állami támogatást, ez azonban nem adó-visszatérítés, így ezt nem kell feltűntetni a bevallásunkban.


NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?