28 °C Budapest
Te jó ég! Ezt is be kellett volna írni az adóbevallásba? Mi lesz most?

Te jó ég! Ezt is be kellett volna írni az adóbevallásba? Mi lesz most?

Pénzcentrum
2016. május 19. 11:32

Nyakunkon az adóbevallás határideje, ilyenkor sokakban felmerül, mit kell beírni a nyilatkozatunkba. A sokszor a biztosításból és a megtakarításokból származó jövedelemnél lehetünk bajban, hiszen ilyenkor általában tényleges jövedelmünk keletkezik.

Közeleg az adóbevallás leadásának határideje, legkésőbb pénteken le kell adni a kitöltött dokumentumokat. Vannak azonban olyan pénzügyi termékek, amelyeknél nem egyértelmű, hogy fel kell-e tüntetni a bevallásunkban. Összeszedtük, hogy mik azok, amiket semmiképp sem szabad elfelejteni.

Tényleg fizetni kell a biztosításoknál?

Általánosságban elmondható, hogy a biztosítási összeg kifizetéséből származó jövedelem adómentes, így nem kell feltüntetni őket a bevallásban. Ez kiemelten vonatkozik azokra a kártérítésekre, amelyek konkrét költségek fedezésére szolgálnak. Az életbiztosításoknál (akár megtakarításos, akár kockázati) halál esetén a kifizetés adómentes, a megtakarítások után pedig a kamatjövedelemből származó szabály lép életbe, vagyis, ha a kamatadót és az ehót megfizette helyettünk a biztosító (alapvetően így van), akkor nem kell feltüntetni ezt az adóbevallásban.

Vannak azonban kivételek, ezekről a szolgáltató jövedelemigazolást állít ki. Ebbe a kategóriába esnek:

  • A baleset- és betegségbiztosítások, amennyiben ezek jövedelempótló kártérítésnek minősültek. Lényeges, hogy csupán a napi 15 ezer forint feletti kifizetés után kell adózni (és bevallani), mivel ez alatt a magánszemélyek mentesülnek az adófizetéstől.
  • Ha a munkaadónk megtakarításos életbiztosítást kötött ránk, amiben mi vagyunk a biztosítottak, és időközben mi leszünk a szerződők a cég helyett, akkor a visszavásárláskor egyéb jövedelmünk keletkezik. Ez után személyi jövedelemadót (szja) és egészségügyi hozzájárulást (ehó) is kell fizetnünk.

A banki megtakarításokat is be kell vallani?

A biztosításhoz hasonlóan a banki megtakarításoknál is előfordulhat, hogy a felvett pénznek az adóbevallásban kell szerepelnie. Itt is érvényes, hogy a kamatjövedelemnél az számít, hogy megfizette a szolgáltató helyettünk a kamatadót és ehót, ha igen, akkor nem kell feltüntetni azt a bevallásban sem. A bankbetéteknél, a lejárt Tartós Befektetési/Betéti Számlánál (TBSZ) érvényesek ezek a szabályok, azonban vannak kivételek:

  • A lejárat (5 év) előtt felvett TBSZ-nél viszont más a helyzet: ilyenkor a szolgáltató megküldi nekünk a szükséges igazolást, ez alapján pedig nekünk kell beírni azokat a bevallásunkba.
  • A részvényeknél a szolgáltató nem fizeti ki helyettünk az adót és a hozzájárulást, így ezt be kell vallani és a terheket is nekünk kell befizetnünk. Ekkor a 16 százalékos (január óta 15 százalék) kamatadót kell megfizetnünk, de ha az Európai Gazdasági Térségen kívüli ország részvényét adjuk el, akkor ezen felül 14 százalékos ehót is kell fizetnünk, de legfeljebb 450 ezer forint lehet a fizetett hozzájárulás.
Lecsúszhatunk az állami támogatásról

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nyugdíjcélú megtakarításoknál (nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíj elő-takarékossági számla) a 20 százalékos adójóváíráshoz a bevallásunkban jelezni kell, hogy mekkora befizetésünk keletkezett. Ha ezt elmulasztjuk, akkor nem kapjuk meg a jóváírást.

A lakástakarék pénztáraknál is kapunk állami támogatást, ez azonban nem adó-visszatérítés, így ezt nem kell feltűntetni a bevallásunkban.


NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05