2 °C Budapest

Te jó ég! Ezt is be kellett volna írni az adóbevallásba? Mi lesz most?

Pénzcentrum
2016. május 19. 11:32

Nyakunkon az adóbevallás határideje, ilyenkor sokakban felmerül, mit kell beírni a nyilatkozatunkba. A sokszor a biztosításból és a megtakarításokból származó jövedelemnél lehetünk bajban, hiszen ilyenkor általában tényleges jövedelmünk keletkezik.

Közeleg az adóbevallás leadásának határideje, legkésőbb pénteken le kell adni a kitöltött dokumentumokat. Vannak azonban olyan pénzügyi termékek, amelyeknél nem egyértelmű, hogy fel kell-e tüntetni a bevallásunkban. Összeszedtük, hogy mik azok, amiket semmiképp sem szabad elfelejteni.

Tényleg fizetni kell a biztosításoknál?

Általánosságban elmondható, hogy a biztosítási összeg kifizetéséből származó jövedelem adómentes, így nem kell feltüntetni őket a bevallásban. Ez kiemelten vonatkozik azokra a kártérítésekre, amelyek konkrét költségek fedezésére szolgálnak. Az életbiztosításoknál (akár megtakarításos, akár kockázati) halál esetén a kifizetés adómentes, a megtakarítások után pedig a kamatjövedelemből származó szabály lép életbe, vagyis, ha a kamatadót és az ehót megfizette helyettünk a biztosító (alapvetően így van), akkor nem kell feltüntetni ezt az adóbevallásban.

Vannak azonban kivételek, ezekről a szolgáltató jövedelemigazolást állít ki. Ebbe a kategóriába esnek:

  • A baleset- és betegségbiztosítások, amennyiben ezek jövedelempótló kártérítésnek minősültek. Lényeges, hogy csupán a napi 15 ezer forint feletti kifizetés után kell adózni (és bevallani), mivel ez alatt a magánszemélyek mentesülnek az adófizetéstől.
  • Ha a munkaadónk megtakarításos életbiztosítást kötött ránk, amiben mi vagyunk a biztosítottak, és időközben mi leszünk a szerződők a cég helyett, akkor a visszavásárláskor egyéb jövedelmünk keletkezik. Ez után személyi jövedelemadót (szja) és egészségügyi hozzájárulást (ehó) is kell fizetnünk.

A banki megtakarításokat is be kell vallani?

A biztosításhoz hasonlóan a banki megtakarításoknál is előfordulhat, hogy a felvett pénznek az adóbevallásban kell szerepelnie. Itt is érvényes, hogy a kamatjövedelemnél az számít, hogy megfizette a szolgáltató helyettünk a kamatadót és ehót, ha igen, akkor nem kell feltüntetni azt a bevallásban sem. A bankbetéteknél, a lejárt Tartós Befektetési/Betéti Számlánál (TBSZ) érvényesek ezek a szabályok, azonban vannak kivételek:

  • A lejárat (5 év) előtt felvett TBSZ-nél viszont más a helyzet: ilyenkor a szolgáltató megküldi nekünk a szükséges igazolást, ez alapján pedig nekünk kell beírni azokat a bevallásunkba.
  • A részvényeknél a szolgáltató nem fizeti ki helyettünk az adót és a hozzájárulást, így ezt be kell vallani és a terheket is nekünk kell befizetnünk. Ekkor a 16 százalékos (január óta 15 százalék) kamatadót kell megfizetnünk, de ha az Európai Gazdasági Térségen kívüli ország részvényét adjuk el, akkor ezen felül 14 százalékos ehót is kell fizetnünk, de legfeljebb 450 ezer forint lehet a fizetett hozzájárulás.
Lecsúszhatunk az állami támogatásról

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A nyugdíjcélú megtakarításoknál (nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíj elő-takarékossági számla) a 20 százalékos adójóváíráshoz a bevallásunkban jelezni kell, hogy mekkora befizetésünk keletkezett. Ha ezt elmulasztjuk, akkor nem kapjuk meg a jóváírást.

A lakástakarék pénztáraknál is kapunk állami támogatást, ez azonban nem adó-visszatérítés, így ezt nem kell feltűntetni a bevallásunkban.


NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem