6 °C Budapest

Tízezreket kaphatnak ajándékba a magyar családok augusztusban

Pénzcentrum
2015. július 29. 06:03

Akár harmincezer forintos iskolakezdési támogatást is kaphatnak azok a szülők, akiknek gyermeke közoktatásban tanul. Az utalvány formájában kapott támogatásból tankönyvet, taneszközt és ruhát lehet vásárolni.

Az iskolakezdés a gyermekes családok számára rengeteg kiadással jár. Elég csak az iskolatáskára, a tolltartóra, vagy a tornafelszerelésre gondolni. Természetesen vannak dolgok, amiket az előző évből tovább hozhat a gyermek, de a füzetekből és tankönyvekből minden évben újat kell vásárolni. A füzetek árai idén 45 forinttól 300 forintig terjednek. A legdrágább tételnek pedig az iskolatáska számít, darabja 7 -8 ezer forinttól indul, de találni 36 ezer forintért is táskát.

Egyes felmérések szerint idén az iskolakezdés gyermekenként legalább 30-40 ezer forintba kerül.

Iskolakezdési támogatás

Idén is igényelhetünk munkáltatónktól adómentes iskolakezdési támogatást. Az igénylési feltételek közé tartozik, hogy gyermekünk közoktatásban tanuljon, azaz általános iskolába vagy középiskolába járjon. A feltételeknek eleget tevő szülőknek adhat a munkáltató ilyen jellegű juttatást. A támogatás mértékét a munkáltató szabja meg, és arról is ő dönt, hogy ezt a támogatást gyermekenként vagy csak szülőnként adja.

A maximálisan adható összeg idén a minimálbér 30 százaléka, vagyis 31 500 forint.

A családi pótlékra jogosult szülő és a vele egy háztartásban élő házastársa is igényelheti a támogatást. Így akár mindkét (esetenként nem vérszerinti) szülő is kérheti munkáltatójától az iskolakezdési támogatást, ezért annak összege gyermekenként akár 63 000 forintra is rúghat.

Mit vásárolhatunk belőle?

  • tankönyvet

  • taneszközt

  • ruhákat
Mivel a támogatás összege nem korhoz, hanem családi pótlékhoz kötött ezért akár az is előfordulhat, hogy bár az idősebb gyermek még középiskolában tanul, de családi pótlékra már nem jogosult, hiszen betöltötte 20. életévét, így ebben az esetben számára nem igényelhető az iskolakezdési támogatás.

A támogatás igényléséhez egyetlen nyilatkozat kitöltésre van szükség, amit a munkáltatóhoz kell eljuttatni, ez alapján pedig az adóhatóság ellenőrizheti jogosultságunkat. Fontos tudni, hogy a támogatást utalvány formájában kapjuk meg, ami lehet papíralapú vagy elektronikus utalvány is. A boltban pedig fizetésnél tudjuk felhasználni. Nem minden üzletben kötelesek elfogadni az utalványt, ez attól függ, hogy az utalvány kibocsátója milyen bolttal szerződött.

Általában a hipermarketekben, könyvesboltokban, írószerboltokban és ruházati boltokban van lehetőség fizetni az utalvánnyal

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Fata László, cafetéria szakértő.

Mindig érdeklődjünk az adott üzletben vásárlás előtt, hogy elfogadják-e az általunk használni kívánt utalványt, vagy amint kézbe vettük ellenőrizzük rajta az elfogadóhelyek listáját, esetleg az utalvány hátulján megjelölt honlapon tájékozódjunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Meddig használató?

A törvény szerint az igénylésünket legfeljebb 60 nappal a tanév első napja előtt lehet benyújtani és a kapott utalványokat az adott naptári év utolsó napjáig használhatjuk fel.

A támogatás nem kötelező

Az eddigi években a maximális támogatási összeget, közel 30 ezer forint értékű támogatás kaptak a Semmelweis Egyetem Klinikáján dolgozók, ám az idei évben az egy gyermekes családok mindössze 5000 forintot, a kétgyermekes családok 10 000 forintot, míg a több gyermekesek 27 000 forintos támogatást kapnak - derült ki az RTL Klub kedd esti híradójából.

Az egyetem közleményében azt válaszolta, hogy szűkös költségvetésük miatt döntöttek az iskolakezdési támogatás csökkentése mellett. Azt is hozzátették, hogy több más felsőoktatási intézménnyel ellentétben - sikerült iskolakezdési támogatást adni még az egygyermekes családoknak is.

>>> Lájkold a Pénzcentrum Facebook-oldalát, és nem maradsz le semmiről!

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?