27 °C Budapest

De tényleg, létezik még ilyen átverés Magyarországon?

Pénzcentrum
2014. július 4. 15:30

Egészen elképesztő módszerrel loptak el több millió forintot a csalók: pénznyereményért ígértek telefonon a "szerencsés nyerteseknek", cserébe "csak" a banki adataikat kérték. Húsz áldozat dőlt be a trükknek, akiknek a számlájáról elutalták a pénzeket.

A Pécsi Járási Ügyészség család bűntette miatt emelt vádat négy személlyel szemben, akik pénznyereményt ígérve csaltak ki különböző összegeket a sértettektől.

A vádlottak véletlenszerűen kiválasztott telefonszámokat hívtak fel azzal, hogy a hívott felek különböző összegű pénznyereményeket nyertek. A pénz átutalásának feltételéül azt kérték, hogy a hívott fél a bankszámla feletti rendelkezést biztosító adatokat adja át részükre.

Miután a csalók megszerezték az áldozatok banki adatait, felvették a kapcsolatot különböző hirdető oldalakon termékeket értékesítő személyekkel abból a célból, hogy velük az adott termék megvásárlására vonatkozóan megállapodjanak.

KATTINTS! Van ilyen? Milliókat utalgatnak tévedésből: akár te is kaphatsz...

Miután a hirdetővel a megállapodás létrejött, a csalók korábban megszerzett bankszámla-adatokat felhasználva a sértettek számlájáról kezdeményezték az átutalásokat, azonban a kialkudott vételárnál lényegesen magasabb összeget utaltak át. Ezután ismételten felvették a kapcsolatot a vádlottak az eladókkal és különböző okokra hivatkozva tájékoztatták őket, hogy tévedésből a kialkudott vételárnál lényegesen magasabb összeget utaltak át a bankszámlájukra, ezért kérték, hogy a különbözetet az általuk megvásárolt termékekkel együtt meghatározott helyen adják át.

A vádlottak összesen 20 személyt tévesztettek meg, akiknek a bankszámla adataik felhasználásával mintegy 4 millió forint kárt okoztak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vádlottakat a Pécsi Járási Ügyészség többrendbeli csalás bűntettével vádolja, melyek közül a legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.

KATTINTS! Százezreket buknak a nyugdíjasok: már megint ők az áldozatok

Mivel évről-évre bővül az elektronikus csatornák használata (netbank, mobilbank) a lakosság körében, a bűnözők is újabb trükkökkel állnak elő. A csalók elsődleges célja mindig a netbank használhatához szükséges adatok megszerzése, majd azok felhasználása. A Pénzcentrum.hu összegyűjtött néhány biztonsági tippet, amelyekkel elkerülhetjük, hogy hasonló csalás áldozátává váljunk, és ellopják a pénzünket a számlánkról.

A Pénzcentrum.hu biztonsági tippjei:

  • Soha ne adjuk ki idegeneknek a bankszámlánk vagy a bankkártyánk adatait. Hiába tűnik ez magától értetődőnek, a fenti eset is mutatja, hogy a csalók nagyon rafináltak tudnak lenni, és elhitetni velünk, hogy ebből nem lehet probléma.
  • Akkor se adjuk ki adatainkat, jelszavainkat, ha állítólag a bankunk nevében telefonálnak vagy küldenek emailt a bűnözők. Ez is gyakori módszer, azonban fontos tudni, hogy a pénzintézetek soha, semmilyen körülmények között nem fogják kérni például a PIN kódunkat vagy a kártyánk adatait.
  • A csalók gyakran az eredeti netbanki felülethez megtévesztésig hasonló weblapokat hoznak létre, melynek linkjét emailben elküldik, arra kérve az "ügyfeleket", hogy biztonsági okokból adják meg az adataikat újra (felhasználónév és jelszó). Ezeknek sem szabad bedőlni: mindig ellenőrizzük a böngésző címsorában szereplő honlapcímet, illetve csak a bankunk honlapjáról nyissuk meg a netbankunkat.
  • A ránk vonatkozó banki információkat, főleg a bankkártyánk adatait (CVV kód, lejárati dátum, a kártya száma) csak olyan weblapokon adjuk meg, amelyeket ismerünk és megbízhatónak találunk. Telefonon és emailen keresztül ezeket soha ne adjuk ki, hiszen a honlapok többségén a vásárláshoz elegendő megadni a kártyánk hátulján szereplő CVV kódot, valamint a kártya elejéről leolvasható kártyaszámot és lejárati dátumot.
  • Használjuk a bank által nyújtott biztonsági szolgáltatásokat, hogy az utalásainkról, költéseinkről mindig azonnal értesülhessünk SMS-ben.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?