14 °C Budapest

Régi-új módszerrel nyúlhatják le a pénzed a kártyádról a nyaraláson

Pénzcentrum
2014. június 21. 07:02

Egyre gyakrabban használjuk bankkártyánkat nyaralásnál, külföldi utazásnál is. A plasztiknak számos előnye van, nem kell például sok készpénzt magunkkal hordani egy ismeretlen országban, nem kell bajlódni az apróval, pénzünk akkor is biztonságban van, ha kártyánkat ellopnák. Van azonban néhány dolog, amelyekre érdemes figyelni akkor, ha Magyarországtól távol használjuk kártyánkat, ráadásul a bűnözők módszerei évről-évre kifinomultabbak. A helyzetet pedig tovább nehezíti, hogy a csalók sok esetben inkább a kiszolgáltatottabb külföldieket célozzák.

Hogyan kerüljük el bankkártyánk klónozását?

A POS (Point of Sale - azaz az üzletekben és egyéb elárusítóhelyeken felszerelt) eszközök a külföldi országokban is nagyon népszerűek, a világ sok országában szinte mindenhol fizethetünk a kártyánkkal.

Annak ellenére, hogy sok hír látott napvilágot a chippel ellátott bankkártyák biztonsági hibáiról, nem szabad elfelejteni, hogy ezek még mindig biztonságosabbak és nehezebb őket klónozni, mint a mágnescsíkkal elátott társaikat. Amennyiben még nem rendelkezünk ilyen kártyával, érdemes utazás előtt beszerezni egyet - tanácsolják a netes biztonsággal foglalkozó Kaspersky Lab szakértői.

Európa számos országában, valamint Észak-Amerikában fizetésnél egyszerűen sokan odaadják a bankkártyájukat az éttermek és az üzletek dolgozóinak, azonban ez veszélyes lehet. Ha lehet, akkor inkább ne adjuk oda a kártyánkat ismeretleneknek, mert sok esetben igencsak pórul járhatunk. Inkább kérjük meg a személyzetet, hogy biztosítsanak számunkra mobil fizetési terminált, vagy menjünk oda a pénztárnál levő POS-hez.

Legyünk óvatosak véletlen találkozások vagy balesetek során, amelyek esetén akár egy pillanatra is felügyelet nélkül maradhat a kártyánk. Ha ez mégis megtörténne, akkor minden esetben nézzük meg, hogy biztosan a saját kártyánkat kaptuk-e vissza. Azonban ha kétségeink vannak efelől, akkor inkább jelentsük a bankunk felé a problémát.

7 tipp a külföldi bankkártya használathoz
1. Utazás esetében mindig ellenőrizzük a kártya érvényességi idejét, mert a lejárt kártya egy távoli országban sokkal kellemetlenebb lehet, mint itthon.

2. Léteznek olyan ajánlatok, amelyek ingyenes külföldi készpénzfelvételt is magukba foglalnak bizonyos országokban.

3. A vásárlás általában külföldön is ingyenes, de vannak olyan országok, melyekben a kereskedők, szolgáltatók, éttermek díjat számolhatnak fel abban az esetben, ha vásárló kártyával fizet.

4. A nyaralás előtt érdemes a kártyán beállított készpénzfelvételi és vásárlási limiteket ellenőrizni, mivel külföldön nem csak az árak lehetnek magasabbak, de adott esetben rövid idő alatt többet is költhetünk, mint itthon.

5. Szállodai szobafoglalás, autóbérlés esetén előfordulhat hogy bizonyos összeget zárolnak a bankkártyához tartozó számlán, melynek célja a szolgáltató védelme a fizetés elmulasztása vagy károkozás esetén. Érdemes ügyelni arra, hogy zárolás esetén is legyen megfelelő mennyiségű pénz a számlán a nyaraláshoz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

6. A bankkártya PIN kódját nem ajánlatos a kártya közelében felírva tárolni, hiszen ezzel megkönnyítjük az esetleges tolvajok dolgát.

7. Érdemes a kibocsátó bank telefonszámát mobilunkba elmenteni, hogy a kártya eltűnése esetén azonnal értesíteni tudjuk a pénzintézetet.


Vírusok is vannak ám...

Többek között Brazíliában is találtak a szakemberek olyan vírusokat, amelyek megfertőzik a boltok számítógépeit, és egyszerűen leszívja az ezeken keresztül továbbított bankkártya adatokat. Márpedig ezen adatok megszerzése elég a hitelkártya klónozásához.

Fontos, hogy mindig kövessük figyelemmel a bankkártyánk forgalmi kimutatását, hogy időben értesüljünk az összes tranzakciónkról, és azonnal szóljunk bankunknak, ha valami gyanúsat észleltünk.

Ahol csak lehetséges, mindig próbáljunk vezeték nélküli POS eszközön keresztül fizetni, amely sokkal biztonságosabb, mint a régi, USB-vel vagy soros porton keresztül csatlakoztatott eszközök.


És mi a helyzet a pénzfelvétellel?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindig legyünk óvatosak, ha ATM-ből veszünk fel pénzt vagy bankkártyával fizetünk. Nem szabad elfelejteni, hogy a bűnözők körülöttünk vannak, az utcán vagy akár egy zsúfolt bankban. Egy teljesen ártalmatlannak tűnő turistának kinéző, papucsos férfi is lehet az, aki a helyzetet kihasználva egyszerűen felhelyezi az apró kémkamerát egy ATM-re. Legyünk óvatosak akkor is ha véletlen nekünk jönnek, és azonnal ellenőrizzük fizetéskor, hogy a visszakapott kártyánk a sajátunk-e.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem