18 °C Budapest

Simor bruttóját nem lesz könnyű felnégyelni

Pénzcentrum
2010. június 14. 09:32

Szíjjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szerint a kormány nem enged abból a tervéből, mely szerint 2 millió forintban maximálja az állami vezetők fizetését, köztük a jegybankelnökét. A szóvivő úgy véli, hogy a tervezett lépések megfelelnek a jogszabályoknak és a kabinet egyeztet az EU-val is - írja a Napi Gazdaság.

A jegybanktörvény alapján azonban a kormányzati tervek könnyen meghiúsulhatnak, a jogszabály módosításához valószínűleg az Európai Központi Banknak (ECB) is lesz egy-két szava. A függetlenség elvének megfelelően, az MNB saját hatáskörében dönt a bérezésről, a parlament csak a jegybanktörvény módosítása nyomán tud ezen változtatni. Ehhez viszont ki kell kérnie egyrészt az MNB, másrészt az ECB véleményét. Ezenfelül az ECB-vel egyeztetési kötelezettsége van az országgyűlésnek is. A korábbi tapasztalatok alapján nem valószínű, hogy az ECB enged a magyar kormánynak.

A 2008-as olasz költségvetési törvény bérplafont szabott meg a költségvetési szervek alkalmazottainak; az ECB véleményében kifejtette: az olasz jegybank autonómiát élvez a dolgozók fizetésének megállapításában, beleértve a monetáris tanácsot is. Ugyanakkor a kormány hozhat új törvényt, amennyiben az csak a következő vezetők juttatásait érinti. A román kormány 2008-ban a jegybankra vonatkozó törvény azon részén akart változtatni, amely az alkalmazottak juttatásait és jogait érinti. Az ECB az olasz esethez hasonlóan érvelt: a döntések sértik a jegybanki függetlenség elvét, de a módosítások a következő vezetők juttatásait érinthetik.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?