11 °C Budapest

Átalakításra szorul segélyrendszer

Pénzcentrum
2008. május 19. 08:30

A segélyen élők száma nő, a foglalkoztatottaké csökken. A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal szerint a segélyezettek zöme nem motivált abban, hogy visszatérjen a munkaerőpiacra - írja a Magyar Hírlap.

Magyarországon a munkaképes korú lakosság 57 százaléka dolgozik. Ez rendkívül alacsony arány, az unió átlaga már a 64 százalékot is meghaladja. Hazánkban bővül azok száma, akik szociális segélyt kapnak. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint a rendszeres szociális segélyben részesülők száma 151,5 ezer fő. Az előző év azonos időszakához képest az idén áprilisban 16,6 ezer fővel (12,3 százalékkal) többen kaptak támogatást ebben a formában. A pártok és a gazdasági szervezetek között ma már egyetértés van abban, hogy a foglalkoztatási arány növeléséhez elengedhetetlen a segélyezés rendszerének áttekintése. Van, aki azt mondja, hogy nem ösztönöz munkakeresésre, ha a segély összege megközelíti a nettó minimálbért. A szakszervezetek szerint azonban nem a segély sok, hanem a bér kevés.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ellátások kifizetésének feltételül szabná a közösségi célú munka végzését. A munkaügyi tárca kidolgozott egy javaslatot, amely a segély folyósítását az aktív korúak körében a jövőben legalább tizenöt napos munkateszt elvégzéséhez kötnék. Így kiderülne, hogy ki akar, és ki képes dolgozni. Ez önmagában azonban nem jelent megoldást.

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal megvizsgálta, hogy a rendszeres szociális segélyben részesülők együttműködnek-e a hivatalokkal munkaszerzés érdekében. Górcső alá vették a munkaügyi szervezetek és a családsegítő központok együttműködését, és felmérték a segélyezettekkel kapcsolatos tapasztalatokat is. A vizsgálat tizenöt munkaügyi kirendeltség, negyven önkormányzat, harminc családsegítő szolgálat és kétszázötven rendszeres szociális segélyezett közreműködésével készült. Kiderült, hogy a családgondozóknak nincs egységes gyakorlatuk és egyéni módszereik sincsenek, hogy miként foglalkozzanak az érintett réteggel. A felmérés azt is megmutatta, hogy a segélyezettek zöme nem motivált abban, hogy visszatérjen a munkaerőpiacra. A munkaügyi szakemberek ezért több javaslatot is megfogalmaztak. Ezek szerint több bedolgozói és részmunkaidős álláshelyre van szükség, össze kell hangolni a szociális és a munkaügyi törvény egyes passzusait, és gyakoribb álláskeresésre kell kötelezni a segélyezetteket.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?