8 °C Budapest

A legnagyobb piaci meglepetések 2005-ben - milyen "durranásokra" van kilátás idén?

Pénzcentrum
2006. január 3. 09:02

A "bibliai méretű természeti katasztrófák", illetve a továbbra is magas globális geopolitikai kockázatok ellenére a piaci pesszimizmust fokozatosan felváltotta az optimista vélekedés, az üzleti és lakossági bizalmi indexek erről árulkodnak - ezt tartja 2005 legnagyobb pénz- és tőkepiaci meglepetésének Jack Malvey CFA, a Lehman Broters elemzője. A szakértő a 2005-ös legnagyobb piaci meglepetések összegyűjtése mellett összefoglalta azt is, hogy várhatóan mik lehetnek az idei év legnagyobb "durranásai". Ezekből az elgodolkodtató pontokból szemezgetünk alábbi összeállításunkban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2.Rugalmas alkalmazkodás az energiaárrobbanásra: az 1973-as és '79-es energiaár-robbanás tapasztalataira épült piaci jóslatok csődöt mondtak, a gazdasági teljesítményen, illetve az infláción egyelőre csak erősen visszafogottan jelentkezett a több mint 50%-os olajár-emelkedés (70 dolláros hordónkénti csúcs).

3.Dollárerősödés, jen-gyengélkedés, euró-esés - az európai alkotmány hajtóereje: a dollár annak ellenére erősödött a főbb devizákkal szemben, hogy az amerikai gazdaság ikerdeficit-problémája nem enyhült, a globális egyensúlytalanságok is megmaradtak, és a befektetők látványosan előnyben részesítették az amerikán kívüli részvénypiacokat. A magyarázatban elsődleges szerep jut az egyes régiók/országok közötti növekvő kamatkülönbözeteknek, a FED folyamatos kamatemelésének. Az európai uniós alkotmány elfogadásának kudarca felerősítette a dollárerősödési/eurógyengülési folyamatot.

4.Amerikán kívüli részvénypiaci rally: a japán, az euró-zónabeli és a latin-amerikai részvénypiacok emelkedése a gazdasági fellendülés előfutárainak számítanak, a statisztikai adatok a fellendülés első jeleit csak az év vége felé kezdték el tükrözni. Másik pontban hozza az elemző, mégis ide kívánkozik, hogy több év után 2005-ben is fennmaradt a befektetők kockázatvállalási hajlandóságának magas szintje, ami a kockázati prémiumok újabb és újabb történelmi mélypontra süllyedését eredményezte. A FED folyamatos kamatemelései ellenére a befektetők továbbra is szívesen tartják pénzüket a dollárnál esetlegesen jóval kockázatosabb eszközökben, viszonylag alacsony elvárt prémiumok mellett.

5.Árupiaci árrobbanás és mégis kedvező maginflációs adatok: 500 dollár feletti unciánkénti aranyár (közel negyed évszázados csúcs). Ez a történelmi tapasztalatok alapján a világgazdasági visszaesés előfutára kell(ett volna), hogy legyen, ennek ellenére továbbra is kedvező ütemű a növekedés és a kilátások 2006-ra is jók (bár enyhe növekedési lassulás várható). Az árupiaci árrobbanás átgyűrűző hatásai egyelőre csak erősen visszafogottan látszanak a pénzromlási ütemekben (infláció, illetve maginfláció), mely szintén ellentmond a történelmi tapasztalatoknak. A továbbra is kedvező inflációs adatokat többen a monetáris politika hatékonyságával magyarázzák.

6.Amerikai hozamgörbe-rejtély: A FED folyamatos kamatemelései mellett arra lehetett számítani, hogy pl. a 10 éves amerikai kötvényhozam 5%-ig emelkedik az év eleji 4.2%-ról. Ez azonban nem következett be: évközben két csúcspont volt 4.7% közelében, de nyáron 4% alá is beesett. A dinamikus gazdasági növekedés, és a további kamatemelésekre való kilátás ellenére többek között az ázsiai jegybankok erős kötvényvételi nyomása miatt lényegében vízszintes az amerikai hozamgörbe. A 6 hónapostól a 30 éves referencia-papírig jelenleg 4.35-4.55% közötti hozamokat találunk.

7. Rugalmas alkalmazkodás a nagy amerikai autógyártók leminősítésére: többek között a General Motors és a Ford vállalati kötvényeinek spekulatív kategóriába való leminősítése nem rázta meg a hitelpiacot, a folyamatok korántsem gyűrűztek (eddig) annyira tovább, mint amit a hitelpiaci derivatívák elterjedése nyomán várni lehetett volna.

8.Amerikai hurrikán-szezon - pusztítás felsőfokon: bár az egyik előkelő város (New Orleans) gyakorlatilag megsemmisült, ennek csak helyi hatásai voltak, a nemzeti statisztikákban jóformán nem látszódott meg a sorozatos pusztítás (Katrina, Rita, Wilma) negatív hatása.

9.5 év után először kamatot emelt az Európai Központi Bank: a decemberi lépés annak ellenére következett be, hogy az euró-zóna növekedési adatai a gazdasági fellendülésnek csak a csíráját mutatják. Az EKB is részt vesz tehát a globális kamatemelési ciklusban.

10.A piacok "rezistensekké" váltak a terrortámadásokra: 4 évvel a 2001. szeptember 11-i amerikai terrotámatádokat követően a júliusi londoni merényletsorozatoknak csak marginális piaci hatása volt. A befektetők egyre inkább hozzászoknak a globális terrorfenyegetettséghez.

A meglepetés értelem szerűen attól meglepetés, hogy nem számít rá az ember, így inkább csak találgatásnak lehet felfogni az alábbi pontokat. Mindenesetre hasznos lehet bemutatni néhány lehetséges verziót a számtalan közül (a sorrend nem mérvadó a "durranás" mértékére).

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?