Bank of America: eladási hullám, hamarosan 260-nál lehet a forint/euró árfolyam

Pénzcentrum
2005. október 19. 11:20

A magyar piac vonatkozásában nem az a kérdés, hogy lesz-e jelentősebb eladási hullám, hanem hogy mikor - véli Dwyfor Evans a Bank of America térségi elemzője. Dwyfor szerint fel kell készülni a hozamok emelkedésére és a forint gyengülésére. 2006 végére az euróval szembeni árfolyam 255-ig gyengülhet, de a második negyedévben 260 körül ingadozhat az árfolyam.

Az elemző személyes magyarországi látogatása után összegezte aggodalmait a magyar piaccal kapcsolatosan. Dwyfor több kockázatot is azonosított, mely a piacokra negatívan hathat.

2005.10.17 18:02
Calyon: 270 Ft/eurós árfolyam egy év múlva

Költségvetési politika

A költségvetési kiadások a választások előtt jellemzően megugranak, emiatt a hivatalos célok teljesíthetősége kérdéses. Az MSZP és a Fidesz is meglehetősen populista ígéretekkel próbál szavazókat szerezni. A költségvetésről közölt adatok sokszor megbízhatatlanok, egyes anekdoták szerint a minisztériumok számos kiadási tételt tolnak át a következő évre (ami csak látszatmegoldás). A reformok késnek, nem látszik határozott politikai szándék egyik párt részéről sem ezek megkezdésére.

Folyó fizetési mérleg

A hiány a GDP 8%-a körül alakul. A külkereskedelmi egyenleg javulása feltehetően csak látszólagos az import-elszámolás megváltozása miatt (önbevallás). A jövedelmi egyenleg és a szolgáltatási szaldó romlott. A finanszírozhatóság egyre kérdésesebb, a profitrepatriáció növekszik.

2005.09.30 12:37
10%-os folyó mérleg deficit? - "alulról" jobban látszik

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Infláció, monetáris politika

Az infláció mérséklődik, jövőre az ÁFA-hatás nagymértékben csökkenti az indexet. Némi ellentmondás látszik a Monetáris Tanács (MT) és az MNB szakértőinek (staff) véleménye között a kamatpolitikáról. Míg az MT meglehetősen agresszív a kamatcsökkentéseket illetően, addig az apparátus ennél óvatosabb lenne. A szűkülő kamatkülönbözet veszély a forint árfolyamára. A magas olajárak inflációra gyakorolt hatása hozhat még meglepetést. Az elemző feltételezése szerint ha a reálkamat a mostanihoz hasonló 2.5%-on marad, akkor egy 2007-es 3%-os inflációs prognózis mellet az irányadó ráta a következő időszakban 5-5.5% körüli szintre csökkenhet.

Árfolyamrendszer

Mind a kormány, mind az MNB részéről határozottan ellenzik az IMF által ajánlott szabad lebegtetés bevezetését. Az MNB-nek továbbra sincs explicit árfolyamcélja, de 250-260 Ft/euró között látja szívesen az árfolyamot. A devizahitelezés eddig jelentős forintkeresletet generált, ennek mérséklődésével a forint gyengülhet.

Összességében az elemző eladási hullámra számít a magyar piacon, mely az ikerdeficit probléma, a politikai kockázatok, a devizahitelezés kockázatának beárazódását jelentené. Bár a nemzetközi hangulat romlott, komolyabb korrekció egyelőre nem következett be.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.08 14:46
A tanácsadások során gyakran hallom, hogy a kliens legfőbb vágya, hogy boldog legyen újra. Megélje t...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
hrdoktor  |  2024.05.07 10:13
Életmódtanácsadók és laikusok körében gyakran elhangzik: a pozitív gondolkodás nemcsak a pszichés ál...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 11. szombat
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem