Bank of America: eladási hullám, hamarosan 260-nál lehet a forint/euró árfolyam

Pénzcentrum
2005. október 19. 11:20

A magyar piac vonatkozásában nem az a kérdés, hogy lesz-e jelentősebb eladási hullám, hanem hogy mikor - véli Dwyfor Evans a Bank of America térségi elemzője. Dwyfor szerint fel kell készülni a hozamok emelkedésére és a forint gyengülésére. 2006 végére az euróval szembeni árfolyam 255-ig gyengülhet, de a második negyedévben 260 körül ingadozhat az árfolyam.

Az elemző személyes magyarországi látogatása után összegezte aggodalmait a magyar piaccal kapcsolatosan. Dwyfor több kockázatot is azonosított, mely a piacokra negatívan hathat.

2005.10.17 18:02
Calyon: 270 Ft/eurós árfolyam egy év múlva

Költségvetési politika

A költségvetési kiadások a választások előtt jellemzően megugranak, emiatt a hivatalos célok teljesíthetősége kérdéses. Az MSZP és a Fidesz is meglehetősen populista ígéretekkel próbál szavazókat szerezni. A költségvetésről közölt adatok sokszor megbízhatatlanok, egyes anekdoták szerint a minisztériumok számos kiadási tételt tolnak át a következő évre (ami csak látszatmegoldás). A reformok késnek, nem látszik határozott politikai szándék egyik párt részéről sem ezek megkezdésére.

Folyó fizetési mérleg

A hiány a GDP 8%-a körül alakul. A külkereskedelmi egyenleg javulása feltehetően csak látszólagos az import-elszámolás megváltozása miatt (önbevallás). A jövedelmi egyenleg és a szolgáltatási szaldó romlott. A finanszírozhatóság egyre kérdésesebb, a profitrepatriáció növekszik.

2005.09.30 12:37
10%-os folyó mérleg deficit? - "alulról" jobban látszik

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Infláció, monetáris politika

Az infláció mérséklődik, jövőre az ÁFA-hatás nagymértékben csökkenti az indexet. Némi ellentmondás látszik a Monetáris Tanács (MT) és az MNB szakértőinek (staff) véleménye között a kamatpolitikáról. Míg az MT meglehetősen agresszív a kamatcsökkentéseket illetően, addig az apparátus ennél óvatosabb lenne. A szűkülő kamatkülönbözet veszély a forint árfolyamára. A magas olajárak inflációra gyakorolt hatása hozhat még meglepetést. Az elemző feltételezése szerint ha a reálkamat a mostanihoz hasonló 2.5%-on marad, akkor egy 2007-es 3%-os inflációs prognózis mellet az irányadó ráta a következő időszakban 5-5.5% körüli szintre csökkenhet.

Árfolyamrendszer

Mind a kormány, mind az MNB részéről határozottan ellenzik az IMF által ajánlott szabad lebegtetés bevezetését. Az MNB-nek továbbra sincs explicit árfolyamcélja, de 250-260 Ft/euró között látja szívesen az árfolyamot. A devizahitelezés eddig jelentős forintkeresletet generált, ennek mérséklődésével a forint gyengülhet.

Összességében az elemző eladási hullámra számít a magyar piacon, mely az ikerdeficit probléma, a politikai kockázatok, a devizahitelezés kockázatának beárazódását jelentené. Bár a nemzetközi hangulat romlott, komolyabb korrekció egyelőre nem következett be.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.21 15:24
Értékhelyesbítés elszámolása A saját tőke rendezésének ez a módja akkor jöhet szóba, ha a vállalkoz...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrdoktor  |  2021.07.19 06:57
A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát éri...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 25. vasárnap
Kristóf, Jakab
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35