37 °C Budapest

Bank of America: eladási hullám, hamarosan 260-nál lehet a forint/euró árfolyam

Pénzcentrum
2005. október 19. 11:20

A magyar piac vonatkozásában nem az a kérdés, hogy lesz-e jelentősebb eladási hullám, hanem hogy mikor - véli Dwyfor Evans a Bank of America térségi elemzője. Dwyfor szerint fel kell készülni a hozamok emelkedésére és a forint gyengülésére. 2006 végére az euróval szembeni árfolyam 255-ig gyengülhet, de a második negyedévben 260 körül ingadozhat az árfolyam.

Az elemző személyes magyarországi látogatása után összegezte aggodalmait a magyar piaccal kapcsolatosan. Dwyfor több kockázatot is azonosított, mely a piacokra negatívan hathat.

2005.10.17 18:02
Calyon: 270 Ft/eurós árfolyam egy év múlva

Költségvetési politika

A költségvetési kiadások a választások előtt jellemzően megugranak, emiatt a hivatalos célok teljesíthetősége kérdéses. Az MSZP és a Fidesz is meglehetősen populista ígéretekkel próbál szavazókat szerezni. A költségvetésről közölt adatok sokszor megbízhatatlanok, egyes anekdoták szerint a minisztériumok számos kiadási tételt tolnak át a következő évre (ami csak látszatmegoldás). A reformok késnek, nem látszik határozott politikai szándék egyik párt részéről sem ezek megkezdésére.

Folyó fizetési mérleg

A hiány a GDP 8%-a körül alakul. A külkereskedelmi egyenleg javulása feltehetően csak látszólagos az import-elszámolás megváltozása miatt (önbevallás). A jövedelmi egyenleg és a szolgáltatási szaldó romlott. A finanszírozhatóság egyre kérdésesebb, a profitrepatriáció növekszik.

2005.09.30 12:37
10%-os folyó mérleg deficit? - "alulról" jobban látszik

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Infláció, monetáris politika

Az infláció mérséklődik, jövőre az ÁFA-hatás nagymértékben csökkenti az indexet. Némi ellentmondás látszik a Monetáris Tanács (MT) és az MNB szakértőinek (staff) véleménye között a kamatpolitikáról. Míg az MT meglehetősen agresszív a kamatcsökkentéseket illetően, addig az apparátus ennél óvatosabb lenne. A szűkülő kamatkülönbözet veszély a forint árfolyamára. A magas olajárak inflációra gyakorolt hatása hozhat még meglepetést. Az elemző feltételezése szerint ha a reálkamat a mostanihoz hasonló 2.5%-on marad, akkor egy 2007-es 3%-os inflációs prognózis mellet az irányadó ráta a következő időszakban 5-5.5% körüli szintre csökkenhet.

Árfolyamrendszer

Mind a kormány, mind az MNB részéről határozottan ellenzik az IMF által ajánlott szabad lebegtetés bevezetését. Az MNB-nek továbbra sincs explicit árfolyamcélja, de 250-260 Ft/euró között látja szívesen az árfolyamot. A devizahitelezés eddig jelentős forintkeresletet generált, ennek mérséklődésével a forint gyengülhet.

Összességében az elemző eladási hullámra számít a magyar piacon, mely az ikerdeficit probléma, a politikai kockázatok, a devizahitelezés kockázatának beárazódását jelentené. Bár a nemzetközi hangulat romlott, komolyabb korrekció egyelőre nem következett be.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?