0 °C Budapest

Bank of America: eladási hullám, hamarosan 260-nál lehet a forint/euró árfolyam

Pénzcentrum
2005. október 19. 11:20

A magyar piac vonatkozásában nem az a kérdés, hogy lesz-e jelentősebb eladási hullám, hanem hogy mikor - véli Dwyfor Evans a Bank of America térségi elemzője. Dwyfor szerint fel kell készülni a hozamok emelkedésére és a forint gyengülésére. 2006 végére az euróval szembeni árfolyam 255-ig gyengülhet, de a második negyedévben 260 körül ingadozhat az árfolyam.

Az elemző személyes magyarországi látogatása után összegezte aggodalmait a magyar piaccal kapcsolatosan. Dwyfor több kockázatot is azonosított, mely a piacokra negatívan hathat.

2005.10.17 18:02
Calyon: 270 Ft/eurós árfolyam egy év múlva

Költségvetési politika

A költségvetési kiadások a választások előtt jellemzően megugranak, emiatt a hivatalos célok teljesíthetősége kérdéses. Az MSZP és a Fidesz is meglehetősen populista ígéretekkel próbál szavazókat szerezni. A költségvetésről közölt adatok sokszor megbízhatatlanok, egyes anekdoták szerint a minisztériumok számos kiadási tételt tolnak át a következő évre (ami csak látszatmegoldás). A reformok késnek, nem látszik határozott politikai szándék egyik párt részéről sem ezek megkezdésére.

Folyó fizetési mérleg

A hiány a GDP 8%-a körül alakul. A külkereskedelmi egyenleg javulása feltehetően csak látszólagos az import-elszámolás megváltozása miatt (önbevallás). A jövedelmi egyenleg és a szolgáltatási szaldó romlott. A finanszírozhatóság egyre kérdésesebb, a profitrepatriáció növekszik.

2005.09.30 12:37
10%-os folyó mérleg deficit? - "alulról" jobban látszik

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Infláció, monetáris politika

Az infláció mérséklődik, jövőre az ÁFA-hatás nagymértékben csökkenti az indexet. Némi ellentmondás látszik a Monetáris Tanács (MT) és az MNB szakértőinek (staff) véleménye között a kamatpolitikáról. Míg az MT meglehetősen agresszív a kamatcsökkentéseket illetően, addig az apparátus ennél óvatosabb lenne. A szűkülő kamatkülönbözet veszély a forint árfolyamára. A magas olajárak inflációra gyakorolt hatása hozhat még meglepetést. Az elemző feltételezése szerint ha a reálkamat a mostanihoz hasonló 2.5%-on marad, akkor egy 2007-es 3%-os inflációs prognózis mellet az irányadó ráta a következő időszakban 5-5.5% körüli szintre csökkenhet.

Árfolyamrendszer

Mind a kormány, mind az MNB részéről határozottan ellenzik az IMF által ajánlott szabad lebegtetés bevezetését. Az MNB-nek továbbra sincs explicit árfolyamcélja, de 250-260 Ft/euró között látja szívesen az árfolyamot. A devizahitelezés eddig jelentős forintkeresletet generált, ennek mérséklődésével a forint gyengülhet.

Összességében az elemző eladási hullámra számít a magyar piacon, mely az ikerdeficit probléma, a politikai kockázatok, a devizahitelezés kockázatának beárazódását jelentené. Bár a nemzetközi hangulat romlott, komolyabb korrekció egyelőre nem következett be.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.06 00:56
DISTRIBUTED COMPANY A distributed company is an organization where most, if not all of the workforc...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 6. szerda
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm