2 °C Budapest

Ismét 25 bp-os kamatcsökkentés az MNB-től (4.)

Pénzcentrum
2005. június 20. 14:00

A csaknem egyöntetű elemzői várakozásoknak megfelelően újabb 25 bp-tal holnaptól 7.0%-ra csökken a magyar jegybanki alapkamat - erről határozott mai ülésén a Monetáris Tanács. A döntés értelmében az O/N jegybanki betét 6.0%-ra, míg az O/N fedezett hitel kamata 8.0%-ra mérséklődik. A kötelező tartalékok után fizetett kamat, illetve a devizabetétek mellett nyújtott projektfinanszírozó hitelek kamata is 7.0%-ra csökken. A kamatdöntés hátteréről a jegybank 15 órától kezdődő sajtótájékoztatóján számol be. Az eseményről a portfolio.hu élőben tudósít.

A tanács idén összességében a mai lépéssel együtt már 250 bp-tal csökkentette az irányadó rátát. A mai döntés azt jelenti, hogy továbbra sem szakadt meg a kamatcsökkentési sorozat, tavaly október óta kilenc egymást követő hónapban mérséklődött a ráta.

2005.06.16 11:35
Reuters-poll: ritka egységben az elemzők, egyre lejjebb a kritikus kamatszint

A 15 órakor kezdődő sajtótájékoztatón várhatóan arról kapunk majd képet, hogy a Monetáris Tanács hogyan ítéli meg a kamatcsökkentési sorozat további folytathatóságát, illetve arról is, hogy a mai lépés milyen támogatottságot élvezett. Mint ismeretes, a májusi 25 bp-os kamatcsökkentést 8 tag szorgalmazta, egy személy 50 bp-os vágás mellett érvelt, míg négy szakértő a ráta változatlanul tartása mellett tette le voksát.

2005.06.10 14:05
Monetáris Tanács: 8 voks a 25 bp-os kamatvágás mellett

A Monetáris Tanács a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve 2005. június 21-i hatállyal 7,25%-ról 25 bázisponttal 7,00%-ra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Monetáris Tanács megítélése szerint az inflációs kilátások továbbra is kedvezőek a magyar gazdaságban, előretekintve az alacsony inflációs környezet fennmaradására és az inflációs célok teljesülésére lehet számítani. Az infláció lassulását a munkapiaci alkalmazkodás és a fogyasztás visszafogottabb növekedése egyaránt támogatja.

Az év első hónapjaiban az infláció tartósan 4% alá süllyedt. A májusi inflációs adat megerősíti, hogy a monetáris politika által befolyásolható termékcsoportok inflációja alacsony szinten stabilizálódik. A forint árfolyamára érzékeny iparcikkárak hónapok óta csökkennek. A dezinfláció tartósságát támasztja alá, hogy a piaci szolgáltatások inflációjának tavaly év végén tapasztalt csökkenése nem fordult meg, ami a fogyasztási kereslet lassabb növekedésére utal. Az év első hónapjaiban folytatódott a versenyszféra béralkalmazkodása az alacsonyabb inflációs környezethez. A Monetáris Tanács a béralkalmazkodást is a dezinflációs eredmények tartóssá válása, a várakozásokba történt beépülése jeleként értékeli.

Bár a monetáris politika által kevéssé befolyásolható termékárak, különösen a feldolgozatlan élelmiszerek áralakulása rövid távon a korábban vártnál nagyobb inflációs kockázatot hordoznak, ez nem érinti a fogyasztói árak középtávú trendjét, így a monetáris politika szempontjából legfontosabb egy-másfél éves horizontot tekintve, a 2006 végére kitűzött inflációs cél elérését sem nehezíti.

A 2005 első negyedévi részletes GDP adatok is alátámasztják, hogy az infláció elmúlt egy évben tapasztalt csökkenésében meghatározó szerepet játszott a lakossági fogyasztás lassabb bővülése, mely a tavalyi év után 2005 első negyedévében is elmaradt a GDP növekedési ütemétől. A háztartások fogyasztási kiadásaikat egy, a korábbiaknál számottevően alacsonyabb - a lassuló jövedelem-növekedésnek, emelkedő eladósodottságuknak és kilátásaikat övező nagyobb bizonytalanságnak megfelelő - pálya mentén alakítják.

A globális pénzügyi folyamatok a közeljövőben is fontos tényezők lehetnek a forintárfolyam és a hozamok alakításában. A nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság és ezzel párhuzamosan a forinteszközök iránti kereslet az elmúlt hónapokban igen változékony volt, hosszabb távú összehasonlításban azonban továbbra is kedvező környezetet biztosít. A befektetői hangulat esetleges romlása közvetve inflációs kockázatot is hordozhat. Ennek tompításában döntő lehet a hazai egyensúlyi kockázatok mérséklése iránti gazdaságpolitikai elkötelezettség, elsősorban a Konvergencia-programban vállaltak teljesítése.

A Monetáris Tanács megítélése szerint a kedvező inflációs folyamatok lehetővé teszik az irányadó kamatláb 25 bázispontos mérséklését.

Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2005. július 8-án 14 órakor jelenik meg.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem