2 °C Budapest

Ismét 25 bp-os kamatcsökkentés az MNB-től (4.)

Pénzcentrum
2005. június 20. 14:00

A csaknem egyöntetű elemzői várakozásoknak megfelelően újabb 25 bp-tal holnaptól 7.0%-ra csökken a magyar jegybanki alapkamat - erről határozott mai ülésén a Monetáris Tanács. A döntés értelmében az O/N jegybanki betét 6.0%-ra, míg az O/N fedezett hitel kamata 8.0%-ra mérséklődik. A kötelező tartalékok után fizetett kamat, illetve a devizabetétek mellett nyújtott projektfinanszírozó hitelek kamata is 7.0%-ra csökken. A kamatdöntés hátteréről a jegybank 15 órától kezdődő sajtótájékoztatóján számol be. Az eseményről a portfolio.hu élőben tudósít.

A tanács idén összességében a mai lépéssel együtt már 250 bp-tal csökkentette az irányadó rátát. A mai döntés azt jelenti, hogy továbbra sem szakadt meg a kamatcsökkentési sorozat, tavaly október óta kilenc egymást követő hónapban mérséklődött a ráta.

2005.06.16 11:35
Reuters-poll: ritka egységben az elemzők, egyre lejjebb a kritikus kamatszint

A 15 órakor kezdődő sajtótájékoztatón várhatóan arról kapunk majd képet, hogy a Monetáris Tanács hogyan ítéli meg a kamatcsökkentési sorozat további folytathatóságát, illetve arról is, hogy a mai lépés milyen támogatottságot élvezett. Mint ismeretes, a májusi 25 bp-os kamatcsökkentést 8 tag szorgalmazta, egy személy 50 bp-os vágás mellett érvelt, míg négy szakértő a ráta változatlanul tartása mellett tette le voksát.

2005.06.10 14:05
Monetáris Tanács: 8 voks a 25 bp-os kamatvágás mellett

A Monetáris Tanács a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve 2005. június 21-i hatállyal 7,25%-ról 25 bázisponttal 7,00%-ra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Monetáris Tanács megítélése szerint az inflációs kilátások továbbra is kedvezőek a magyar gazdaságban, előretekintve az alacsony inflációs környezet fennmaradására és az inflációs célok teljesülésére lehet számítani. Az infláció lassulását a munkapiaci alkalmazkodás és a fogyasztás visszafogottabb növekedése egyaránt támogatja.

Az év első hónapjaiban az infláció tartósan 4% alá süllyedt. A májusi inflációs adat megerősíti, hogy a monetáris politika által befolyásolható termékcsoportok inflációja alacsony szinten stabilizálódik. A forint árfolyamára érzékeny iparcikkárak hónapok óta csökkennek. A dezinfláció tartósságát támasztja alá, hogy a piaci szolgáltatások inflációjának tavaly év végén tapasztalt csökkenése nem fordult meg, ami a fogyasztási kereslet lassabb növekedésére utal. Az év első hónapjaiban folytatódott a versenyszféra béralkalmazkodása az alacsonyabb inflációs környezethez. A Monetáris Tanács a béralkalmazkodást is a dezinflációs eredmények tartóssá válása, a várakozásokba történt beépülése jeleként értékeli.

Bár a monetáris politika által kevéssé befolyásolható termékárak, különösen a feldolgozatlan élelmiszerek áralakulása rövid távon a korábban vártnál nagyobb inflációs kockázatot hordoznak, ez nem érinti a fogyasztói árak középtávú trendjét, így a monetáris politika szempontjából legfontosabb egy-másfél éves horizontot tekintve, a 2006 végére kitűzött inflációs cél elérését sem nehezíti.

A 2005 első negyedévi részletes GDP adatok is alátámasztják, hogy az infláció elmúlt egy évben tapasztalt csökkenésében meghatározó szerepet játszott a lakossági fogyasztás lassabb bővülése, mely a tavalyi év után 2005 első negyedévében is elmaradt a GDP növekedési ütemétől. A háztartások fogyasztási kiadásaikat egy, a korábbiaknál számottevően alacsonyabb - a lassuló jövedelem-növekedésnek, emelkedő eladósodottságuknak és kilátásaikat övező nagyobb bizonytalanságnak megfelelő - pálya mentén alakítják.

A globális pénzügyi folyamatok a közeljövőben is fontos tényezők lehetnek a forintárfolyam és a hozamok alakításában. A nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság és ezzel párhuzamosan a forinteszközök iránti kereslet az elmúlt hónapokban igen változékony volt, hosszabb távú összehasonlításban azonban továbbra is kedvező környezetet biztosít. A befektetői hangulat esetleges romlása közvetve inflációs kockázatot is hordozhat. Ennek tompításában döntő lehet a hazai egyensúlyi kockázatok mérséklése iránti gazdaságpolitikai elkötelezettség, elsősorban a Konvergencia-programban vállaltak teljesítése.

A Monetáris Tanács megítélése szerint a kedvező inflációs folyamatok lehetővé teszik az irányadó kamatláb 25 bázispontos mérséklését.

Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2005. július 8-án 14 órakor jelenik meg.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem