6 °C Budapest

250 közelébe erősödött a forint - mit mond az elemző és a treasury-vezető?

Pénzcentrum
2005. június 3. 12:11

A forint tegnap délután hirtelen erősödni kezdett az euróval szemben, a jegyzések a 253 feletti szintekről 251 alá süllyedtek. Ma reggel szerényebb mértékben, de tovább folytatódott a forinterősödés. 10:35-kor 250.20-250.70-nél álltak a jegyzések, ami két nap alatt közel 5 forintos (kb. 1.8%-os) erősödést takar. Az állampapírok másodpiacán jelentős 15-20 bp-os hozamesések következtek be a tegnapi referenciaszintekhez képest ma délelőttre. A folyamatokról, lehetséges magyarázatokról Puskás Tamást, a Commerzbank treasury vezetőjét és Barcza Györgyöt, az ING elemzőjét kérdeztük. A szakérők egyértelműen külső hatásokkal magyarázták a mostani folyamatokat.

eurhufcomp
eurhufcomp
A szakértő elmondta, hogy a számottevő forinterősödés mögött több tényező együttese húzódik meg. Az elmúlt hetekben bekövetkezett (az utóbbi napokban felerősödött) dollárerősödés az euróval szemben jórészt a feltörekvő piaci devizák értékesítéséből "táplálkozott", a régióban valamennyi deviza gyengült az euróhoz képest, a hozamok emelkedtek.

Amint arra már felhívtuk a figyelmet, az amerikai 10 éves államkötvény hozama az elmúlt napokban 4% alá csökkent a március közepi 4.7% körüli szintről. Puskás szerint ez a külső dinamikus hozamcsökkenés vezetett több nagy befektetőt is arra a felismerésre, hogy ismét olcsónak tűnnek a feltörekvő piaci devizák, és kedvezőek a hozamszintek (túl nagyra tágult a hozamspread az amerikai és a feltörekvő piaci hozamszintek között), így visszavették a korábban eladott devizákat, illetve állampapír-tételeket (illetve azok egy részét). Puskás szerint mivel pl. a magyar piacon "az utóbbi időben szinte mindenki eladásra állt, így a néhány nagyobb végbefektető hatalmas vételi tételei jelentős veszteségeket okoztak a short-ban ülőknek" (átütötte az ő stop-loss szintjeiket a visszaerősödő forint).

Rövid távon a szakértő szerint "itt lehet a vége az erősödésnek. Technikailag nézve amennyiben a 250.05-öt is átvinné az erősödés, úgy az a forint gyengülő trendjének megfordulását jelentené, ekkor 248.40-ig elmehet a forint/euró kurzus." Amennyiben 250 környékéről visszapattan az árfolyam, úgy 252 fölé kerülhet, onnan pedig tovább gyengülve a 255.50-es szint lehet a következő támasz.

A szakértő szerint rövid távon meglehetősen zavaros a kép, a dollár euróval szembeni gyengülése (amennyiben pl. a ma délutáni amerikai foglalkoztatási adatok a vártnál gyengébbek lesznek), jól jöhet a forintnak, illetve a többi feltörekvő piaci devizának is. Ismét érvényesülhet tehát az a korábban jellemző hatás, hogy a zöldhasú euróval szembeni mozgásával ellentétesen mozog a forint az euróval szemben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakértő a forint váratlan erősödése mögötti okként szintén említette az amerikai hosszú hozamok csökkenését, és az így megnövekedett spreadet a magyar és a fejlett piaci eszközök között. Barcza szerint a forintba való visszaszállást a francia és holland népszavazások lezajlása utáni "megnyugvás" is indukálhatta, ennek nyomán többen visszavették a forintot a korábbi (az egész piacra jellemző) semleges pozíciókból, és így egyszerűen "elfogyhattak az eladók".

Az elemző elképzelhetőnek nevezte, hogy a forint mostani erősödése beindíthat egy kamatcsökkentésre vonatkozó spekulációt. Az MNB a legutóbbi inflációs jelentésben ugyanis alternatív pályaként utalt arra, hogy az előrejelzéséhez használt 248.2 forintos euróárfolyamnál gyengébb árfolyam, illetve 7.5%-os alapkamatnál alacsonyabb kamatszint mellett is teljesülhetnének az idei, illetve jövő év végi inflációs céljai (2006. végéig fokozatosan 255 forint közelébe gyengülő forint, 6.5%-ig süllyedő kamatszint mellett). A szakértő szerint ez is szerepet játszhat a dinamikus állampapír-piaci hozamcsökkenésekben.

Barcza a kötvénypiaccal kapcsolatban inkább optimista, míg a forinttal kapcsolatban inkább pesszimista hangvételre utalt. A szakértő szerint a jövő hétfő délután megjelenő májusi államháztartási hiányadatok várhatóan nem lesznek piacbefolyásoló hatással.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?