16 °C Budapest

250 közelébe erősödött a forint - mit mond az elemző és a treasury-vezető?

Pénzcentrum
2005. június 3. 12:11

A forint tegnap délután hirtelen erősödni kezdett az euróval szemben, a jegyzések a 253 feletti szintekről 251 alá süllyedtek. Ma reggel szerényebb mértékben, de tovább folytatódott a forinterősödés. 10:35-kor 250.20-250.70-nél álltak a jegyzések, ami két nap alatt közel 5 forintos (kb. 1.8%-os) erősödést takar. Az állampapírok másodpiacán jelentős 15-20 bp-os hozamesések következtek be a tegnapi referenciaszintekhez képest ma délelőttre. A folyamatokról, lehetséges magyarázatokról Puskás Tamást, a Commerzbank treasury vezetőjét és Barcza Györgyöt, az ING elemzőjét kérdeztük. A szakérők egyértelműen külső hatásokkal magyarázták a mostani folyamatokat.

eurhufcomp
eurhufcomp
A szakértő elmondta, hogy a számottevő forinterősödés mögött több tényező együttese húzódik meg. Az elmúlt hetekben bekövetkezett (az utóbbi napokban felerősödött) dollárerősödés az euróval szemben jórészt a feltörekvő piaci devizák értékesítéséből "táplálkozott", a régióban valamennyi deviza gyengült az euróhoz képest, a hozamok emelkedtek.

Amint arra már felhívtuk a figyelmet, az amerikai 10 éves államkötvény hozama az elmúlt napokban 4% alá csökkent a március közepi 4.7% körüli szintről. Puskás szerint ez a külső dinamikus hozamcsökkenés vezetett több nagy befektetőt is arra a felismerésre, hogy ismét olcsónak tűnnek a feltörekvő piaci devizák, és kedvezőek a hozamszintek (túl nagyra tágult a hozamspread az amerikai és a feltörekvő piaci hozamszintek között), így visszavették a korábban eladott devizákat, illetve állampapír-tételeket (illetve azok egy részét). Puskás szerint mivel pl. a magyar piacon "az utóbbi időben szinte mindenki eladásra állt, így a néhány nagyobb végbefektető hatalmas vételi tételei jelentős veszteségeket okoztak a short-ban ülőknek" (átütötte az ő stop-loss szintjeiket a visszaerősödő forint).

Rövid távon a szakértő szerint "itt lehet a vége az erősödésnek. Technikailag nézve amennyiben a 250.05-öt is átvinné az erősödés, úgy az a forint gyengülő trendjének megfordulását jelentené, ekkor 248.40-ig elmehet a forint/euró kurzus." Amennyiben 250 környékéről visszapattan az árfolyam, úgy 252 fölé kerülhet, onnan pedig tovább gyengülve a 255.50-es szint lehet a következő támasz.

A szakértő szerint rövid távon meglehetősen zavaros a kép, a dollár euróval szembeni gyengülése (amennyiben pl. a ma délutáni amerikai foglalkoztatási adatok a vártnál gyengébbek lesznek), jól jöhet a forintnak, illetve a többi feltörekvő piaci devizának is. Ismét érvényesülhet tehát az a korábban jellemző hatás, hogy a zöldhasú euróval szembeni mozgásával ellentétesen mozog a forint az euróval szemben.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakértő a forint váratlan erősödése mögötti okként szintén említette az amerikai hosszú hozamok csökkenését, és az így megnövekedett spreadet a magyar és a fejlett piaci eszközök között. Barcza szerint a forintba való visszaszállást a francia és holland népszavazások lezajlása utáni "megnyugvás" is indukálhatta, ennek nyomán többen visszavették a forintot a korábbi (az egész piacra jellemző) semleges pozíciókból, és így egyszerűen "elfogyhattak az eladók".

Az elemző elképzelhetőnek nevezte, hogy a forint mostani erősödése beindíthat egy kamatcsökkentésre vonatkozó spekulációt. Az MNB a legutóbbi inflációs jelentésben ugyanis alternatív pályaként utalt arra, hogy az előrejelzéséhez használt 248.2 forintos euróárfolyamnál gyengébb árfolyam, illetve 7.5%-os alapkamatnál alacsonyabb kamatszint mellett is teljesülhetnének az idei, illetve jövő év végi inflációs céljai (2006. végéig fokozatosan 255 forint közelébe gyengülő forint, 6.5%-ig süllyedő kamatszint mellett). A szakértő szerint ez is szerepet játszhat a dinamikus állampapír-piaci hozamcsökkenésekben.

Barcza a kötvénypiaccal kapcsolatban inkább optimista, míg a forinttal kapcsolatban inkább pesszimista hangvételre utalt. A szakértő szerint a jövő hétfő délután megjelenő májusi államháztartási hiányadatok várhatóan nem lesznek piacbefolyásoló hatással.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?