26 °C Budapest

250 közelébe erősödött a forint - mit mond az elemző és a treasury-vezető?

Pénzcentrum
2005. június 3. 12:11

A forint tegnap délután hirtelen erősödni kezdett az euróval szemben, a jegyzések a 253 feletti szintekről 251 alá süllyedtek. Ma reggel szerényebb mértékben, de tovább folytatódott a forinterősödés. 10:35-kor 250.20-250.70-nél álltak a jegyzések, ami két nap alatt közel 5 forintos (kb. 1.8%-os) erősödést takar. Az állampapírok másodpiacán jelentős 15-20 bp-os hozamesések következtek be a tegnapi referenciaszintekhez képest ma délelőttre. A folyamatokról, lehetséges magyarázatokról Puskás Tamást, a Commerzbank treasury vezetőjét és Barcza Györgyöt, az ING elemzőjét kérdeztük. A szakérők egyértelműen külső hatásokkal magyarázták a mostani folyamatokat.

eurhufcomp
eurhufcomp
A szakértő elmondta, hogy a számottevő forinterősödés mögött több tényező együttese húzódik meg. Az elmúlt hetekben bekövetkezett (az utóbbi napokban felerősödött) dollárerősödés az euróval szemben jórészt a feltörekvő piaci devizák értékesítéséből "táplálkozott", a régióban valamennyi deviza gyengült az euróhoz képest, a hozamok emelkedtek.

Amint arra már felhívtuk a figyelmet, az amerikai 10 éves államkötvény hozama az elmúlt napokban 4% alá csökkent a március közepi 4.7% körüli szintről. Puskás szerint ez a külső dinamikus hozamcsökkenés vezetett több nagy befektetőt is arra a felismerésre, hogy ismét olcsónak tűnnek a feltörekvő piaci devizák, és kedvezőek a hozamszintek (túl nagyra tágult a hozamspread az amerikai és a feltörekvő piaci hozamszintek között), így visszavették a korábban eladott devizákat, illetve állampapír-tételeket (illetve azok egy részét). Puskás szerint mivel pl. a magyar piacon "az utóbbi időben szinte mindenki eladásra állt, így a néhány nagyobb végbefektető hatalmas vételi tételei jelentős veszteségeket okoztak a short-ban ülőknek" (átütötte az ő stop-loss szintjeiket a visszaerősödő forint).

Rövid távon a szakértő szerint "itt lehet a vége az erősödésnek. Technikailag nézve amennyiben a 250.05-öt is átvinné az erősödés, úgy az a forint gyengülő trendjének megfordulását jelentené, ekkor 248.40-ig elmehet a forint/euró kurzus." Amennyiben 250 környékéről visszapattan az árfolyam, úgy 252 fölé kerülhet, onnan pedig tovább gyengülve a 255.50-es szint lehet a következő támasz.

A szakértő szerint rövid távon meglehetősen zavaros a kép, a dollár euróval szembeni gyengülése (amennyiben pl. a ma délutáni amerikai foglalkoztatási adatok a vártnál gyengébbek lesznek), jól jöhet a forintnak, illetve a többi feltörekvő piaci devizának is. Ismét érvényesülhet tehát az a korábban jellemző hatás, hogy a zöldhasú euróval szembeni mozgásával ellentétesen mozog a forint az euróval szemben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakértő a forint váratlan erősödése mögötti okként szintén említette az amerikai hosszú hozamok csökkenését, és az így megnövekedett spreadet a magyar és a fejlett piaci eszközök között. Barcza szerint a forintba való visszaszállást a francia és holland népszavazások lezajlása utáni "megnyugvás" is indukálhatta, ennek nyomán többen visszavették a forintot a korábbi (az egész piacra jellemző) semleges pozíciókból, és így egyszerűen "elfogyhattak az eladók".

Az elemző elképzelhetőnek nevezte, hogy a forint mostani erősödése beindíthat egy kamatcsökkentésre vonatkozó spekulációt. Az MNB a legutóbbi inflációs jelentésben ugyanis alternatív pályaként utalt arra, hogy az előrejelzéséhez használt 248.2 forintos euróárfolyamnál gyengébb árfolyam, illetve 7.5%-os alapkamatnál alacsonyabb kamatszint mellett is teljesülhetnének az idei, illetve jövő év végi inflációs céljai (2006. végéig fokozatosan 255 forint közelébe gyengülő forint, 6.5%-ig süllyedő kamatszint mellett). A szakértő szerint ez is szerepet játszhat a dinamikus állampapír-piaci hozamcsökkenésekben.

Barcza a kötvénypiaccal kapcsolatban inkább optimista, míg a forinttal kapcsolatban inkább pesszimista hangvételre utalt. A szakértő szerint a jövő hétfő délután megjelenő májusi államháztartási hiányadatok várhatóan nem lesznek piacbefolyásoló hatással.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm