250 közelébe erősödött a forint - mit mond az elemző és a treasury-vezető?

Pénzcentrum
2005. június 3. 12:11

A forint tegnap délután hirtelen erősödni kezdett az euróval szemben, a jegyzések a 253 feletti szintekről 251 alá süllyedtek. Ma reggel szerényebb mértékben, de tovább folytatódott a forinterősödés. 10:35-kor 250.20-250.70-nél álltak a jegyzések, ami két nap alatt közel 5 forintos (kb. 1.8%-os) erősödést takar. Az állampapírok másodpiacán jelentős 15-20 bp-os hozamesések következtek be a tegnapi referenciaszintekhez képest ma délelőttre. A folyamatokról, lehetséges magyarázatokról Puskás Tamást, a Commerzbank treasury vezetőjét és Barcza Györgyöt, az ING elemzőjét kérdeztük. A szakérők egyértelműen külső hatásokkal magyarázták a mostani folyamatokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

eurhufcomp
eurhufcomp
A szakértő elmondta, hogy a számottevő forinterősödés mögött több tényező együttese húzódik meg. Az elmúlt hetekben bekövetkezett (az utóbbi napokban felerősödött) dollárerősödés az euróval szemben jórészt a feltörekvő piaci devizák értékesítéséből "táplálkozott", a régióban valamennyi deviza gyengült az euróhoz képest, a hozamok emelkedtek.

Amint arra már felhívtuk a figyelmet, az amerikai 10 éves államkötvény hozama az elmúlt napokban 4% alá csökkent a március közepi 4.7% körüli szintről. Puskás szerint ez a külső dinamikus hozamcsökkenés vezetett több nagy befektetőt is arra a felismerésre, hogy ismét olcsónak tűnnek a feltörekvő piaci devizák, és kedvezőek a hozamszintek (túl nagyra tágult a hozamspread az amerikai és a feltörekvő piaci hozamszintek között), így visszavették a korábban eladott devizákat, illetve állampapír-tételeket (illetve azok egy részét). Puskás szerint mivel pl. a magyar piacon "az utóbbi időben szinte mindenki eladásra állt, így a néhány nagyobb végbefektető hatalmas vételi tételei jelentős veszteségeket okoztak a short-ban ülőknek" (átütötte az ő stop-loss szintjeiket a visszaerősödő forint).

Rövid távon a szakértő szerint "itt lehet a vége az erősödésnek. Technikailag nézve amennyiben a 250.05-öt is átvinné az erősödés, úgy az a forint gyengülő trendjének megfordulását jelentené, ekkor 248.40-ig elmehet a forint/euró kurzus." Amennyiben 250 környékéről visszapattan az árfolyam, úgy 252 fölé kerülhet, onnan pedig tovább gyengülve a 255.50-es szint lehet a következő támasz.

A szakértő szerint rövid távon meglehetősen zavaros a kép, a dollár euróval szembeni gyengülése (amennyiben pl. a ma délutáni amerikai foglalkoztatási adatok a vártnál gyengébbek lesznek), jól jöhet a forintnak, illetve a többi feltörekvő piaci devizának is. Ismét érvényesülhet tehát az a korábban jellemző hatás, hogy a zöldhasú euróval szembeni mozgásával ellentétesen mozog a forint az euróval szemben.

A szakértő a forint váratlan erősödése mögötti okként szintén említette az amerikai hosszú hozamok csökkenését, és az így megnövekedett spreadet a magyar és a fejlett piaci eszközök között. Barcza szerint a forintba való visszaszállást a francia és holland népszavazások lezajlása utáni "megnyugvás" is indukálhatta, ennek nyomán többen visszavették a forintot a korábbi (az egész piacra jellemző) semleges pozíciókból, és így egyszerűen "elfogyhattak az eladók".

Az elemző elképzelhetőnek nevezte, hogy a forint mostani erősödése beindíthat egy kamatcsökkentésre vonatkozó spekulációt. Az MNB a legutóbbi inflációs jelentésben ugyanis alternatív pályaként utalt arra, hogy az előrejelzéséhez használt 248.2 forintos euróárfolyamnál gyengébb árfolyam, illetve 7.5%-os alapkamatnál alacsonyabb kamatszint mellett is teljesülhetnének az idei, illetve jövő év végi inflációs céljai (2006. végéig fokozatosan 255 forint közelébe gyengülő forint, 6.5%-ig süllyedő kamatszint mellett). A szakértő szerint ez is szerepet játszhat a dinamikus állampapír-piaci hozamcsökkenésekben.

Barcza a kötvénypiaccal kapcsolatban inkább optimista, míg a forinttal kapcsolatban inkább pesszimista hangvételre utalt. A szakértő szerint a jövő hétfő délután megjelenő májusi államháztartási hiányadatok várhatóan nem lesznek piacbefolyásoló hatással.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.26 09:06
  1. Nagyon nehéz pejsliből különbséget tenni méltóság és tisztelet között. Amikor a különbségre ké...
perfekt  |  2022.01.26 08:26
Tanulmányozva a mérleget, gyakran találkozhatunk a forrásoldalon a céltartalékokkal. Mindig felvetőd...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 27. csütörtök
Angelika
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?