Lelassul a kamatcsökkentés üteme - csökkenő GDP-prognózisok (Reuters-poll)

Pénzcentrum
2005. április 21. 14:45

A pénzügyminiszter-váltás és az államháztartás hiánya miatt felerősödött aggodalmak ellenére a Reuters áprilisi elemzői felmérésében nem változott az a várakozás, hogy hétfőn negyed százalékponttal csökkenti alapkamatát a Magyar Nemzeti Bank. Májusban azonban várhatóan megszakad a havi vágások fél éve töretlen trendje. Az új pénzügyminiszter, Veres János az elemzők többsége szerint se nem lazítja, se nem szigorítja lényegesen a fiskális politikát, igy változatlanul az éves hiány túlteljesülésére számítanak.

Nem változtak lényegesen a kamatvárakozások, bár a héten a forint piacán izgalmat okozott Draskovics Tibor pénzügyminiszter felmentése és az a hivatalos előrejelzés, hogy áprilisban az éves előirányzat 70 százalékát is meghaladhatja az államháztartás hiánya. Ahogy egy hónappal ezelőtt, az április 25-ei Monetáris Tanács ülésre most is az alapkamat 25 bázispontos csökkentését várják az elemzők, 7.5 százalékra.

Ez azt jelenti, hogy az október óta lendületes lazítás, ami 3.25 százalékponttal lejjebb hozta a kamatokat, ebben a hónapban lelassul. Sőt, az elemzők nagy többsége szerint májusban a trend ideiglenesen meg is szakad.

A későbbiekben azonban lassan tovább folytatódhat a kamatcsökkentés. Ugyanúgy, mint egy hónapja, ez év végére 7, a jövő év végére pedig 6.5 százalékpontos alapkamatot vetít előre a felmérés - az áprilist követő húsz hónapra tehát legfeljebb négy apró kamatcsökkentés jut.

A megnövekedett óvatosságot az is jelzi, hogy idén először az elemzők felemelték azt a következő néhány hónapra vonatkozó kamatküszöböt, ami alatt már jelentős forintzuhanást valószínűsitenek. Az áprilisi felmérésben ez a szint 7.25 százalék, a márciusi 7.0-7.25 százalékos becslésnél némileg magasabb.

Az év első negyedében, amikor a külföldi befektetők előszeretettel vásároltak a magas hozamú, de kockázatos emelkedő piacokon - igy Magyarországon is - a kritikus kamatszint meredeken zuhant a januári 8.5 százalékról. Az utóbbi hetekben azonban csökkent a kockázatvállalási kedv, a közeli Lengyelországban és Csehországban politikai bizonytalanság keletkezett, Magyarországon távozott a pénzügyminiszter, majd kiábránditó költségvetési jóslat jelent meg. Mindezek a régió devizáinak gyengülését eredményezték.

Most is pesszimistábbak a devizakereskedők

A magyar devizakereskedők szerint mindez várhatóan óvatosabbá teszi a jegybankot is. Egy külön az ő körükben végzett felmérés azt mutatta, hogy amint a múlt hónapban is, most is jóval kevésbé optimistábbak az elemzőknél: 15-ből csak nyolcan vártak kamatcsökkentést hétfőre, a többiek szerint pedig nem vág a bank.

Ugyanakkor sem az elemzők, sem a kereskedők nem várnak drasztikus újabb forintgyengülést. A kereskedők szerint a kamatülés utáni napokban a 247.50-250.50 közötti sávban mozoghat majd a forint/euró árfolyam. Az elemzők szerint a jövő hónap végén sem nagyon lesz gyengébb 249.50-nél, az év végére viszont 252-ig vonulhat vissza az árfolyam.

Az elemzők a vártnál magasabb áprilisi büdzséhiány előrejelzés és a pénzügyminiszteri poszton történt változás ellenére változatlan költségvetési trendeket jeleztek előre és továbbra is a hiánycél túllövésére számítanak.

Arra a kérdésre, hogy vajon változtat-e lényegesen a költségvetési politika fő irányán az új pénzügyminiszter, nyolc elemző nemmel válaszolt, három elemző szerint fellazul, három másik szerint viszont szigorodik a költségvetés.

Erre az évre továbbra is az előirányzott 4.7 százaléknál magasabb, a GDP 5.1 százalékára rúgó hiányt valószínűsitenek az elemzők, ami várakozásuk szerint jövőre csak némileg csökken, 4.8 százalékra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A portfolio.hu által végzett szélesebb körű elemzői felmérés 5.2%-os GDP-arányos deficitet eredményezett:

2005.04.20 11:55
Portfolio.hu-poll: 25 bp-os hétfői kamatcsökkentés, 5.2%-os deficit, 250-es EUR/HUF 3 hónap múlva

Az EU pénzügyminiszterei nemrégiben megengedték, hogy idéntől kezdve 5 éven át csökkenő ütemben levonhatjuk az államháztartási hiányszámból a nyugdijreform költségeit (ennek nagyságrendje a GDP-nek mintegy 1%-pontját teszi ki). Ez segitséget jelenthet abban, hogy teljesítsük az euró 2010-es bevezetésének azt a feltételét, hogy 2008-ra a GDP három százaléka alá szálljon a hiány.

Jegybanki szakértők nemrégiben arra hívták fel a figyelmet, hogy a deficit csökkentése jelentős kiadási szigort igényel majd, hiszen a nyugdíjreform hatása csökkenő mértékű lesz, a hiány valódi mérete egyelőre a költségvetésen kívül elszámolt tételekkel együtt pedig jóval magasabb, mint a hivatalos adatok mutatják. A felmérés megerősítette, hogy az elemzők többsége továbbra is bízik az euró 2010-es bevezetésében.

A felmérés résztvevői tovább csökkentették előrejelzéseiket a gazdasági növekedés és az ipari termelés bővülésének ütemére. Erre az évre és 2006-ra is egytizeddel csökkent a gazdasági növekedés előrejelzés, 3.6, illetve 3.7 százalékra. Így 2005-re kéttized, 2006-ra pedig háromtized ponttal várnak alacsonyabb növekedést, mint az év elején. Tavaly 4 százalékkal nőtt a GDP.

Még nagyobb mértékben mérséklődtek az év eleji csalódást keltő adatok után az ipari termelés növekedésére vonatkozó előrejelzések. Erre az évre 5.5, a jövő évre pedig 6.8 százalékos bővülést várnak az elemzők. Ez márciusról 1.5, illetve 0.7 százalékpontos, az év elejéről 2, illetve 1.2 százalékpontos csökkenést jelent.

Márciusban a konszenzus szerint éves szinten csak 1.5 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás, de több elemző növekedés helyett csökkenést jósolt márciusra.

Az alábbi átblázatban azt foglaltuk össze, hogy melyek a főbb számszerű konszenzuseredmények, és ezek milyen mértékben térnek el az egy hónappal ezelőtti felmérésben kapott értékektől.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
perfekt  |  2022.08.04 13:24
Az egyéni vállalkozó az adóév egészére átalányadózást választhat, ha az átalányadózás megkezdését kö...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
hrdoktor  |  2022.08.01 04:34
A „napcsókolta”, aranybarna bőrt sokan divatosnak, szépnek, az egészség jelének tekintik, de nem árt...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08