Lelassul a kamatcsökkentés üteme - csökkenő GDP-prognózisok (Reuters-poll)

Pénzcentrum
2005. április 21. 14:45

A pénzügyminiszter-váltás és az államháztartás hiánya miatt felerősödött aggodalmak ellenére a Reuters áprilisi elemzői felmérésében nem változott az a várakozás, hogy hétfőn negyed százalékponttal csökkenti alapkamatát a Magyar Nemzeti Bank. Májusban azonban várhatóan megszakad a havi vágások fél éve töretlen trendje. Az új pénzügyminiszter, Veres János az elemzők többsége szerint se nem lazítja, se nem szigorítja lényegesen a fiskális politikát, igy változatlanul az éves hiány túlteljesülésére számítanak.

Nem változtak lényegesen a kamatvárakozások, bár a héten a forint piacán izgalmat okozott Draskovics Tibor pénzügyminiszter felmentése és az a hivatalos előrejelzés, hogy áprilisban az éves előirányzat 70 százalékát is meghaladhatja az államháztartás hiánya. Ahogy egy hónappal ezelőtt, az április 25-ei Monetáris Tanács ülésre most is az alapkamat 25 bázispontos csökkentését várják az elemzők, 7.5 százalékra.

Ez azt jelenti, hogy az október óta lendületes lazítás, ami 3.25 százalékponttal lejjebb hozta a kamatokat, ebben a hónapban lelassul. Sőt, az elemzők nagy többsége szerint májusban a trend ideiglenesen meg is szakad.

A későbbiekben azonban lassan tovább folytatódhat a kamatcsökkentés. Ugyanúgy, mint egy hónapja, ez év végére 7, a jövő év végére pedig 6.5 százalékpontos alapkamatot vetít előre a felmérés - az áprilist követő húsz hónapra tehát legfeljebb négy apró kamatcsökkentés jut.

A megnövekedett óvatosságot az is jelzi, hogy idén először az elemzők felemelték azt a következő néhány hónapra vonatkozó kamatküszöböt, ami alatt már jelentős forintzuhanást valószínűsitenek. Az áprilisi felmérésben ez a szint 7.25 százalék, a márciusi 7.0-7.25 százalékos becslésnél némileg magasabb.

Az év első negyedében, amikor a külföldi befektetők előszeretettel vásároltak a magas hozamú, de kockázatos emelkedő piacokon - igy Magyarországon is - a kritikus kamatszint meredeken zuhant a januári 8.5 százalékról. Az utóbbi hetekben azonban csökkent a kockázatvállalási kedv, a közeli Lengyelországban és Csehországban politikai bizonytalanság keletkezett, Magyarországon távozott a pénzügyminiszter, majd kiábránditó költségvetési jóslat jelent meg. Mindezek a régió devizáinak gyengülését eredményezték.

Most is pesszimistábbak a devizakereskedők

A magyar devizakereskedők szerint mindez várhatóan óvatosabbá teszi a jegybankot is. Egy külön az ő körükben végzett felmérés azt mutatta, hogy amint a múlt hónapban is, most is jóval kevésbé optimistábbak az elemzőknél: 15-ből csak nyolcan vártak kamatcsökkentést hétfőre, a többiek szerint pedig nem vág a bank.

Ugyanakkor sem az elemzők, sem a kereskedők nem várnak drasztikus újabb forintgyengülést. A kereskedők szerint a kamatülés utáni napokban a 247.50-250.50 közötti sávban mozoghat majd a forint/euró árfolyam. Az elemzők szerint a jövő hónap végén sem nagyon lesz gyengébb 249.50-nél, az év végére viszont 252-ig vonulhat vissza az árfolyam.

Az elemzők a vártnál magasabb áprilisi büdzséhiány előrejelzés és a pénzügyminiszteri poszton történt változás ellenére változatlan költségvetési trendeket jeleztek előre és továbbra is a hiánycél túllövésére számítanak.

Arra a kérdésre, hogy vajon változtat-e lényegesen a költségvetési politika fő irányán az új pénzügyminiszter, nyolc elemző nemmel válaszolt, három elemző szerint fellazul, három másik szerint viszont szigorodik a költségvetés.

Erre az évre továbbra is az előirányzott 4.7 százaléknál magasabb, a GDP 5.1 százalékára rúgó hiányt valószínűsitenek az elemzők, ami várakozásuk szerint jövőre csak némileg csökken, 4.8 százalékra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A portfolio.hu által végzett szélesebb körű elemzői felmérés 5.2%-os GDP-arányos deficitet eredményezett:

2005.04.20 11:55
Portfolio.hu-poll: 25 bp-os hétfői kamatcsökkentés, 5.2%-os deficit, 250-es EUR/HUF 3 hónap múlva

Az EU pénzügyminiszterei nemrégiben megengedték, hogy idéntől kezdve 5 éven át csökkenő ütemben levonhatjuk az államháztartási hiányszámból a nyugdijreform költségeit (ennek nagyságrendje a GDP-nek mintegy 1%-pontját teszi ki). Ez segitséget jelenthet abban, hogy teljesítsük az euró 2010-es bevezetésének azt a feltételét, hogy 2008-ra a GDP három százaléka alá szálljon a hiány.

Jegybanki szakértők nemrégiben arra hívták fel a figyelmet, hogy a deficit csökkentése jelentős kiadási szigort igényel majd, hiszen a nyugdíjreform hatása csökkenő mértékű lesz, a hiány valódi mérete egyelőre a költségvetésen kívül elszámolt tételekkel együtt pedig jóval magasabb, mint a hivatalos adatok mutatják. A felmérés megerősítette, hogy az elemzők többsége továbbra is bízik az euró 2010-es bevezetésében.

A felmérés résztvevői tovább csökkentették előrejelzéseiket a gazdasági növekedés és az ipari termelés bővülésének ütemére. Erre az évre és 2006-ra is egytizeddel csökkent a gazdasági növekedés előrejelzés, 3.6, illetve 3.7 százalékra. Így 2005-re kéttized, 2006-ra pedig háromtized ponttal várnak alacsonyabb növekedést, mint az év elején. Tavaly 4 százalékkal nőtt a GDP.

Még nagyobb mértékben mérséklődtek az év eleji csalódást keltő adatok után az ipari termelés növekedésére vonatkozó előrejelzések. Erre az évre 5.5, a jövő évre pedig 6.8 százalékos bővülést várnak az elemzők. Ez márciusról 1.5, illetve 0.7 százalékpontos, az év elejéről 2, illetve 1.2 százalékpontos csökkenést jelent.

Márciusban a konszenzus szerint éves szinten csak 1.5 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás, de több elemző növekedés helyett csökkenést jósolt márciusra.

Az alábbi átblázatban azt foglaltuk össze, hogy melyek a főbb számszerű konszenzuseredmények, és ezek milyen mértékben térnek el az egy hónappal ezelőtti felmérésben kapott értékektől.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM