-1 °C Budapest

Kopint-Datorg: lassuló növekedés, romló relatív pozíció

Pénzcentrum
2005. április 14. 06:57

Lefelé módosította idei növekedési prognózisát a Kopint-Datorg Rt. Az intézet a decemberi konjunktúrajelentés publikálásakor még 3.9%-os bővülést várt, most áprilisban azonban már csak 3.6%-ot. Az alacsonyabb várakozások mögött elsősorban a külső környezetre vonatkozó kedvezőtlenebb várakozások állnak. Az idei első konjunktúrajelentés hangsúlyozza, hogy az év egészének teljesítményét tekintve 2004 kiemelkedő növekedést hozott a világgazdaságban, a fellendülés azonban viszonylag hamar veszített lendületéből. A fellendülés korai megakadása és a fejlett országok többségében azóta is tartó növekedési bizonytalanság továbbra is globális feszültségek meglétére és jelentős kockázatokra utal. A globális konjunktúra főleg az Egyesült Államoktól és Kínától kapott ösztönzést, míg Japán és Nyugat-Európa - elsősorban az eurózóna - növekedése ma sem meggyőző. A magyar gazdaság idén 3.6%-kal nőhet

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A magyar gazdaságban a tavalyi év felemás örökséget hagyott 2005-re. A gazdasági növekedés 4%-os üteme jelentős gyorsulás az előző évi 3%-hoz képest. A növekedési potenciál az év során ennek ellenére csökkent: különösen a beruházások utolsó negyedévi, mindössze 0.3%-os növekedése jelzett lanyhuló dinamikát. Ugyanakkor folytatódott, illetve megerősödött a 2003 második felében elkezdődött szerkezetváltás: a GDP-növekedés húzóerejét 2004-ben a beruházások és az export adták, a végső fogyasztás növekedési üteme pedig jelentősen visszaesett. Megteremtődtek tehát a fenntartható növekedés feltételei, aminek fényében aKOPINT-DATORG a kedvezőtlen külső feltételek ellenére 3.6%-os növekedést valószínűsít az idén.

2004-ben valamelyest romlott Magyarország relatív pozíciója a csatlakozó országok között. A 8 új kelet-közép-európai EU-tag közül Csehország mellett Magyarország produkálta a leglassúbb növekedést, miközben az ikerdeficit, azaz a folyó fizetési mérleg és az államháztartás együttes hiánya nálunk volt a legnagyobb.
A folyó fizetési mérleg hiánya tavaly 700 millió euróval emelkedett, és a GDP arányában is nőtt. Az idei hiányt a tavalyihoz hasonló, 7 milliárd eurós szintre prognosztizálják a kutatók, ami a GDP arányában a tavalyi 8.8%-ról 8.2%-ra való mérséklődő hiányt jelent.

Az államháztartás tavalyi 5.4%-os (önkormányzatok nélküli) GDP-arányos deficitje jócskán meghaladta a Pénzügyminisztérium évközi előrejelzését, amely hosszú ideig 4.6%-os hiányt tűzött ki célul. Az idei államháztartási hiány a hivatalos 4.7%-os céllal szemben 5% körül lehet, ám ehhez is szigorú költségvetési politikára lesz szükség, mivel az alacsony infláció és a lassuló növekedés miatt a tervezettnél alacsonyabb lesz a nominális GDP.

Kedvező tavalyi fejlemény az infláció meredek csökkenése. Miután az év közepére a gazdaság nagyjából ledolgozta a januári ÁFA-kulcs emelés hatását, tavaly ősztől gyorsan csökken az infláció. A tavalyi 6.8%-os éves átlagos fogyasztói árindex után az idén éves átlagban 3.5% várható, de ideális esetben nem zárható ki ennél alacsonyabb áremelkedési ütem sem.

A kutatók 2005-ben éves átlagban az OECD valamennyi főbb régiójában alacsonyabb GDP-bővülést várnak a tavalyinál. Míg az USA-ban ennek ellenére többé-kevésbé dinamikus maradhat a növekedés (3.7%), az EU-ban csak szerény 2%-ot, ezen belül az EU15-ben mindössze 1.8%-ot (az eurózónában 1.6-ot) várnak. A német GDP a 2004. évi 1.6% után mai becslések szerint 0.8%-kal nőhet. Az olajpiacon a közeli hónapokban is fennmaradhatnak a rendkívül magas árak. A múlt évben megkezdődött amerikai kamatemeléseket továbbiak követhetik, s ez megakadályozhatja a dollár további számottevő leértékelődését. A fejlődő világban (elsősorban a világgazdaság egyik húzógazdaságává vált Kínában) a 2004. évinél mérsékeltebb ütemben folytatódik a gyors növekedés. A FÁK-országok 1998 utáni dinamizmusa tovább tart, de többségük GDP-jének volumene - közöttük Oroszországé - még mindig elmarad az 1989-es szinttől.

A 2004 május elsején csatlakozott új EU-tagországok egyértelmű sikerrel zárták EU-tagságuk első évét. A régió egészében a gazdasági növekedés közel 5%-os volt, ráadásul valamennyi országban legalább 4%-ot ért el. A növekedés igen kedvező szerkezetben, többnyire 15%-ot meghaladó exportvolumen-bővülés és rendkívül élénk beruházási aktivitás mellett ment végbe. Az államháztartási hiányok konvergencia-programokban vállalt csökkentését az euró-aspiránsok szinte kivétel nélkül teljesítették. 2004 második felétől javult a munkaerőpiaci helyzet, miközben csökkentek az inflációs feszültségek, és idén a fogyasztói árak 2.5-3.5% közötti növekedése valószínű. Kimagasló a növekedés a délkelet-európai országokban is, amely azonban egyelőre a külkereskedelmi deficitek érzékelhető emelkedésével párosul.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.25 11:54
“Egy nap el fogok menni Elméletbe, mert elméletben minden jól megy…” Ha beszélgetve emberekkel, olv...
perfekt  |  2022.01.24 08:37
2021. január 1.-től megváltozott az elengedett osztalék számviteli és adószabálya. Elképzelhető, ho...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?