1 °C Budapest

Kopint-Datorg: lassuló növekedés, romló relatív pozíció

Pénzcentrum
2005. április 14. 06:57

Lefelé módosította idei növekedési prognózisát a Kopint-Datorg Rt. Az intézet a decemberi konjunktúrajelentés publikálásakor még 3.9%-os bővülést várt, most áprilisban azonban már csak 3.6%-ot. Az alacsonyabb várakozások mögött elsősorban a külső környezetre vonatkozó kedvezőtlenebb várakozások állnak. Az idei első konjunktúrajelentés hangsúlyozza, hogy az év egészének teljesítményét tekintve 2004 kiemelkedő növekedést hozott a világgazdaságban, a fellendülés azonban viszonylag hamar veszített lendületéből. A fellendülés korai megakadása és a fejlett országok többségében azóta is tartó növekedési bizonytalanság továbbra is globális feszültségek meglétére és jelentős kockázatokra utal. A globális konjunktúra főleg az Egyesült Államoktól és Kínától kapott ösztönzést, míg Japán és Nyugat-Európa - elsősorban az eurózóna - növekedése ma sem meggyőző. A magyar gazdaság idén 3.6%-kal nőhet

A magyar gazdaságban a tavalyi év felemás örökséget hagyott 2005-re. A gazdasági növekedés 4%-os üteme jelentős gyorsulás az előző évi 3%-hoz képest. A növekedési potenciál az év során ennek ellenére csökkent: különösen a beruházások utolsó negyedévi, mindössze 0.3%-os növekedése jelzett lanyhuló dinamikát. Ugyanakkor folytatódott, illetve megerősödött a 2003 második felében elkezdődött szerkezetváltás: a GDP-növekedés húzóerejét 2004-ben a beruházások és az export adták, a végső fogyasztás növekedési üteme pedig jelentősen visszaesett. Megteremtődtek tehát a fenntartható növekedés feltételei, aminek fényében aKOPINT-DATORG a kedvezőtlen külső feltételek ellenére 3.6%-os növekedést valószínűsít az idén.

2004-ben valamelyest romlott Magyarország relatív pozíciója a csatlakozó országok között. A 8 új kelet-közép-európai EU-tag közül Csehország mellett Magyarország produkálta a leglassúbb növekedést, miközben az ikerdeficit, azaz a folyó fizetési mérleg és az államháztartás együttes hiánya nálunk volt a legnagyobb.
A folyó fizetési mérleg hiánya tavaly 700 millió euróval emelkedett, és a GDP arányában is nőtt. Az idei hiányt a tavalyihoz hasonló, 7 milliárd eurós szintre prognosztizálják a kutatók, ami a GDP arányában a tavalyi 8.8%-ról 8.2%-ra való mérséklődő hiányt jelent.

Az államháztartás tavalyi 5.4%-os (önkormányzatok nélküli) GDP-arányos deficitje jócskán meghaladta a Pénzügyminisztérium évközi előrejelzését, amely hosszú ideig 4.6%-os hiányt tűzött ki célul. Az idei államháztartási hiány a hivatalos 4.7%-os céllal szemben 5% körül lehet, ám ehhez is szigorú költségvetési politikára lesz szükség, mivel az alacsony infláció és a lassuló növekedés miatt a tervezettnél alacsonyabb lesz a nominális GDP.

Kedvező tavalyi fejlemény az infláció meredek csökkenése. Miután az év közepére a gazdaság nagyjából ledolgozta a januári ÁFA-kulcs emelés hatását, tavaly ősztől gyorsan csökken az infláció. A tavalyi 6.8%-os éves átlagos fogyasztói árindex után az idén éves átlagban 3.5% várható, de ideális esetben nem zárható ki ennél alacsonyabb áremelkedési ütem sem.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kutatók 2005-ben éves átlagban az OECD valamennyi főbb régiójában alacsonyabb GDP-bővülést várnak a tavalyinál. Míg az USA-ban ennek ellenére többé-kevésbé dinamikus maradhat a növekedés (3.7%), az EU-ban csak szerény 2%-ot, ezen belül az EU15-ben mindössze 1.8%-ot (az eurózónában 1.6-ot) várnak. A német GDP a 2004. évi 1.6% után mai becslések szerint 0.8%-kal nőhet. Az olajpiacon a közeli hónapokban is fennmaradhatnak a rendkívül magas árak. A múlt évben megkezdődött amerikai kamatemeléseket továbbiak követhetik, s ez megakadályozhatja a dollár további számottevő leértékelődését. A fejlődő világban (elsősorban a világgazdaság egyik húzógazdaságává vált Kínában) a 2004. évinél mérsékeltebb ütemben folytatódik a gyors növekedés. A FÁK-országok 1998 utáni dinamizmusa tovább tart, de többségük GDP-jének volumene - közöttük Oroszországé - még mindig elmarad az 1989-es szinttől.

A 2004 május elsején csatlakozott új EU-tagországok egyértelmű sikerrel zárták EU-tagságuk első évét. A régió egészében a gazdasági növekedés közel 5%-os volt, ráadásul valamennyi országban legalább 4%-ot ért el. A növekedés igen kedvező szerkezetben, többnyire 15%-ot meghaladó exportvolumen-bővülés és rendkívül élénk beruházási aktivitás mellett ment végbe. Az államháztartási hiányok konvergencia-programokban vállalt csökkentését az euró-aspiránsok szinte kivétel nélkül teljesítették. 2004 második felétől javult a munkaerőpiaci helyzet, miközben csökkentek az inflációs feszültségek, és idén a fogyasztói árak 2.5-3.5% közötti növekedése valószínű. Kimagasló a növekedés a délkelet-európai országokban is, amely azonban egyelőre a külkereskedelmi deficitek érzékelhető emelkedésével párosul.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?