Kopint-Datorg: lassuló növekedés, romló relatív pozíció

Pénzcentrum
2005. április 14. 06:57

Lefelé módosította idei növekedési prognózisát a Kopint-Datorg Rt. Az intézet a decemberi konjunktúrajelentés publikálásakor még 3.9%-os bővülést várt, most áprilisban azonban már csak 3.6%-ot. Az alacsonyabb várakozások mögött elsősorban a külső környezetre vonatkozó kedvezőtlenebb várakozások állnak. Az idei első konjunktúrajelentés hangsúlyozza, hogy az év egészének teljesítményét tekintve 2004 kiemelkedő növekedést hozott a világgazdaságban, a fellendülés azonban viszonylag hamar veszített lendületéből. A fellendülés korai megakadása és a fejlett országok többségében azóta is tartó növekedési bizonytalanság továbbra is globális feszültségek meglétére és jelentős kockázatokra utal. A globális konjunktúra főleg az Egyesült Államoktól és Kínától kapott ösztönzést, míg Japán és Nyugat-Európa - elsősorban az eurózóna - növekedése ma sem meggyőző. A magyar gazdaság idén 3.6%-kal nőhet

A magyar gazdaságban a tavalyi év felemás örökséget hagyott 2005-re. A gazdasági növekedés 4%-os üteme jelentős gyorsulás az előző évi 3%-hoz képest. A növekedési potenciál az év során ennek ellenére csökkent: különösen a beruházások utolsó negyedévi, mindössze 0.3%-os növekedése jelzett lanyhuló dinamikát. Ugyanakkor folytatódott, illetve megerősödött a 2003 második felében elkezdődött szerkezetváltás: a GDP-növekedés húzóerejét 2004-ben a beruházások és az export adták, a végső fogyasztás növekedési üteme pedig jelentősen visszaesett. Megteremtődtek tehát a fenntartható növekedés feltételei, aminek fényében aKOPINT-DATORG a kedvezőtlen külső feltételek ellenére 3.6%-os növekedést valószínűsít az idén.

2004-ben valamelyest romlott Magyarország relatív pozíciója a csatlakozó országok között. A 8 új kelet-közép-európai EU-tag közül Csehország mellett Magyarország produkálta a leglassúbb növekedést, miközben az ikerdeficit, azaz a folyó fizetési mérleg és az államháztartás együttes hiánya nálunk volt a legnagyobb.
A folyó fizetési mérleg hiánya tavaly 700 millió euróval emelkedett, és a GDP arányában is nőtt. Az idei hiányt a tavalyihoz hasonló, 7 milliárd eurós szintre prognosztizálják a kutatók, ami a GDP arányában a tavalyi 8.8%-ról 8.2%-ra való mérséklődő hiányt jelent.

Az államháztartás tavalyi 5.4%-os (önkormányzatok nélküli) GDP-arányos deficitje jócskán meghaladta a Pénzügyminisztérium évközi előrejelzését, amely hosszú ideig 4.6%-os hiányt tűzött ki célul. Az idei államháztartási hiány a hivatalos 4.7%-os céllal szemben 5% körül lehet, ám ehhez is szigorú költségvetési politikára lesz szükség, mivel az alacsony infláció és a lassuló növekedés miatt a tervezettnél alacsonyabb lesz a nominális GDP.

Kedvező tavalyi fejlemény az infláció meredek csökkenése. Miután az év közepére a gazdaság nagyjából ledolgozta a januári ÁFA-kulcs emelés hatását, tavaly ősztől gyorsan csökken az infláció. A tavalyi 6.8%-os éves átlagos fogyasztói árindex után az idén éves átlagban 3.5% várható, de ideális esetben nem zárható ki ennél alacsonyabb áremelkedési ütem sem.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kutatók 2005-ben éves átlagban az OECD valamennyi főbb régiójában alacsonyabb GDP-bővülést várnak a tavalyinál. Míg az USA-ban ennek ellenére többé-kevésbé dinamikus maradhat a növekedés (3.7%), az EU-ban csak szerény 2%-ot, ezen belül az EU15-ben mindössze 1.8%-ot (az eurózónában 1.6-ot) várnak. A német GDP a 2004. évi 1.6% után mai becslések szerint 0.8%-kal nőhet. Az olajpiacon a közeli hónapokban is fennmaradhatnak a rendkívül magas árak. A múlt évben megkezdődött amerikai kamatemeléseket továbbiak követhetik, s ez megakadályozhatja a dollár további számottevő leértékelődését. A fejlődő világban (elsősorban a világgazdaság egyik húzógazdaságává vált Kínában) a 2004. évinél mérsékeltebb ütemben folytatódik a gyors növekedés. A FÁK-országok 1998 utáni dinamizmusa tovább tart, de többségük GDP-jének volumene - közöttük Oroszországé - még mindig elmarad az 1989-es szinttől.

A 2004 május elsején csatlakozott új EU-tagországok egyértelmű sikerrel zárták EU-tagságuk első évét. A régió egészében a gazdasági növekedés közel 5%-os volt, ráadásul valamennyi országban legalább 4%-ot ért el. A növekedés igen kedvező szerkezetben, többnyire 15%-ot meghaladó exportvolumen-bővülés és rendkívül élénk beruházási aktivitás mellett ment végbe. Az államháztartási hiányok konvergencia-programokban vállalt csökkentését az euró-aspiránsok szinte kivétel nélkül teljesítették. 2004 második felétől javult a munkaerőpiaci helyzet, miközben csökkentek az inflációs feszültségek, és idén a fogyasztói árak 2.5-3.5% közötti növekedése valószínű. Kimagasló a növekedés a délkelet-európai országokban is, amely azonban egyelőre a külkereskedelmi deficitek érzékelhető emelkedésével párosul.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 28. szerda
Ákos, Bátor
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm