11 °C Budapest

A FED-re vár az egész világ

Pénzcentrum
2005. március 22. 14:11

Ma este 8:15-kor határoz a FED Nyíltpiaci Bizottsága az irányadó dollár kamatokról. A piac szerint a federal funds rate célértéke 2.5%-ról most 2.75%-ra emelkedhet, tehát 25 bp-os kamatemelésre számítanak. Az inflációs nyomás továbbra sem igazán erős, ugyanakkor a ráták mérsékelten nőnek, a gyenge dollár és a magas olajárak miatt a kínálati oldali kockázatok megemelkedtek. A likviditás továbbra is jelentős a gazdaságban, az eszközpiacok számos elemző szerint túlárazottak. A federal funds rate neutrális értékét az elemzők, illetve a döntéshozók többsége valahová a 3-5%-os sávba teszi. Különösen fontos, hogy a Nyíltpiaci Bizottság a kamatdöntés mellé milyen indoklást ad, marad-e az alkalmazkodó és visszafogott kamatpolitika, vagy a kamatemelési sorozat gyorsítására kell számítani. Az utóbbi esetben jelentős korrekció történhet a piacokon lefelé.

Az elmúlt időszakban jelentős hozamemelkedés zajlott le az amerikai állampapírpiacon, ugyanakkor a hosszabb hozamokba csak részben árazódott be a kamatemelés. Erre utal, hogy a rövid távú hozamok jelentős felfutása mellett a távolabbi lejáratokon csak mérsékelt emelkedés történt. A hozamnövekedés a 10 éves papíroknál kb. 50 bp volt, a hozamszint azonban így sem tekinthető kiemelkedően magasnak, a várt kamatemelések beárazódása nem történt meg teljességgel.


A fejlett piaci eszközök hozamának emelkedése érdemben befolyásolja a globális tőkeáramlások irányát és intenzitását is. Az amerikai hozamemelkedéssel párhuzamosan a feltörekvő piacokon érdemi korrekció zajlott le, ezért a feltörekvő világ illetve a kelet-európai régió (így hazánk is) ismét megkülönböztetett figyelemmel követi a FED lépéseit. Egy felgyorsuló kamatemelési sorozat feltehetően a piaci korrekciók folytatódását (esetleg a korábbinál nagyobb esésekkel) eredményezné az említett kevésbé fejlett részen. Nem történne tehát más, mint a korábban annyiszor említett carry trade folyamat lelassulása, megakadása.

A FED tavaly júniusa óta mintegy 150 bp-tal emelte a fed funds rate célértékét. A piacok az év végéig további mintegy 125 bp-nyi kamatemelést áraznak. A kamatemelések időzítése és intenzitása az inflációs, illetve a növekedési folyamatoktól függhetnek.

Az amerikai gazdaság lendülete az elmúlt időszakban igen jelentőssé vált, a lakosság fogyasztási kiadásai az év első két hónapjában 5%-kal emelkedtek. A növekedésre az egyik legnagyobb kockázatot a magas olajárak jelentik. A kapacitáskihasználtság a gazdaság egyes szegmenseiben jelentősen nőtt, a termelékenység javulása lassulóban van. Az utóbbi tényezők hozzájárulhatnak az inflációs nyomás erősödéséhez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm