23 °C Budapest

A FED-re vár az egész világ

Pénzcentrum
2005. március 22. 14:11

Ma este 8:15-kor határoz a FED Nyíltpiaci Bizottsága az irányadó dollár kamatokról. A piac szerint a federal funds rate célértéke 2.5%-ról most 2.75%-ra emelkedhet, tehát 25 bp-os kamatemelésre számítanak. Az inflációs nyomás továbbra sem igazán erős, ugyanakkor a ráták mérsékelten nőnek, a gyenge dollár és a magas olajárak miatt a kínálati oldali kockázatok megemelkedtek. A likviditás továbbra is jelentős a gazdaságban, az eszközpiacok számos elemző szerint túlárazottak. A federal funds rate neutrális értékét az elemzők, illetve a döntéshozók többsége valahová a 3-5%-os sávba teszi. Különösen fontos, hogy a Nyíltpiaci Bizottság a kamatdöntés mellé milyen indoklást ad, marad-e az alkalmazkodó és visszafogott kamatpolitika, vagy a kamatemelési sorozat gyorsítására kell számítani. Az utóbbi esetben jelentős korrekció történhet a piacokon lefelé.

Az elmúlt időszakban jelentős hozamemelkedés zajlott le az amerikai állampapírpiacon, ugyanakkor a hosszabb hozamokba csak részben árazódott be a kamatemelés. Erre utal, hogy a rövid távú hozamok jelentős felfutása mellett a távolabbi lejáratokon csak mérsékelt emelkedés történt. A hozamnövekedés a 10 éves papíroknál kb. 50 bp volt, a hozamszint azonban így sem tekinthető kiemelkedően magasnak, a várt kamatemelések beárazódása nem történt meg teljességgel.


A fejlett piaci eszközök hozamának emelkedése érdemben befolyásolja a globális tőkeáramlások irányát és intenzitását is. Az amerikai hozamemelkedéssel párhuzamosan a feltörekvő piacokon érdemi korrekció zajlott le, ezért a feltörekvő világ illetve a kelet-európai régió (így hazánk is) ismét megkülönböztetett figyelemmel követi a FED lépéseit. Egy felgyorsuló kamatemelési sorozat feltehetően a piaci korrekciók folytatódását (esetleg a korábbinál nagyobb esésekkel) eredményezné az említett kevésbé fejlett részen. Nem történne tehát más, mint a korábban annyiszor említett carry trade folyamat lelassulása, megakadása.

A FED tavaly júniusa óta mintegy 150 bp-tal emelte a fed funds rate célértékét. A piacok az év végéig további mintegy 125 bp-nyi kamatemelést áraznak. A kamatemelések időzítése és intenzitása az inflációs, illetve a növekedési folyamatoktól függhetnek.

Az amerikai gazdaság lendülete az elmúlt időszakban igen jelentőssé vált, a lakosság fogyasztási kiadásai az év első két hónapjában 5%-kal emelkedtek. A növekedésre az egyik legnagyobb kockázatot a magas olajárak jelentik. A kapacitáskihasználtság a gazdaság egyes szegmenseiben jelentősen nőtt, a termelékenység javulása lassulóban van. Az utóbbi tényezők hozzájárulhatnak az inflációs nyomás erősödéséhez.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

HR BLOGGER
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?