A FED-re vár az egész világ

Pénzcentrum
2005. március 22. 14:11

Ma este 8:15-kor határoz a FED Nyíltpiaci Bizottsága az irányadó dollár kamatokról. A piac szerint a federal funds rate célértéke 2.5%-ról most 2.75%-ra emelkedhet, tehát 25 bp-os kamatemelésre számítanak. Az inflációs nyomás továbbra sem igazán erős, ugyanakkor a ráták mérsékelten nőnek, a gyenge dollár és a magas olajárak miatt a kínálati oldali kockázatok megemelkedtek. A likviditás továbbra is jelentős a gazdaságban, az eszközpiacok számos elemző szerint túlárazottak. A federal funds rate neutrális értékét az elemzők, illetve a döntéshozók többsége valahová a 3-5%-os sávba teszi. Különösen fontos, hogy a Nyíltpiaci Bizottság a kamatdöntés mellé milyen indoklást ad, marad-e az alkalmazkodó és visszafogott kamatpolitika, vagy a kamatemelési sorozat gyorsítására kell számítani. Az utóbbi esetben jelentős korrekció történhet a piacokon lefelé.

Az elmúlt időszakban jelentős hozamemelkedés zajlott le az amerikai állampapírpiacon, ugyanakkor a hosszabb hozamokba csak részben árazódott be a kamatemelés. Erre utal, hogy a rövid távú hozamok jelentős felfutása mellett a távolabbi lejáratokon csak mérsékelt emelkedés történt. A hozamnövekedés a 10 éves papíroknál kb. 50 bp volt, a hozamszint azonban így sem tekinthető kiemelkedően magasnak, a várt kamatemelések beárazódása nem történt meg teljességgel.


A fejlett piaci eszközök hozamának emelkedése érdemben befolyásolja a globális tőkeáramlások irányát és intenzitását is. Az amerikai hozamemelkedéssel párhuzamosan a feltörekvő piacokon érdemi korrekció zajlott le, ezért a feltörekvő világ illetve a kelet-európai régió (így hazánk is) ismét megkülönböztetett figyelemmel követi a FED lépéseit. Egy felgyorsuló kamatemelési sorozat feltehetően a piaci korrekciók folytatódását (esetleg a korábbinál nagyobb esésekkel) eredményezné az említett kevésbé fejlett részen. Nem történne tehát más, mint a korábban annyiszor említett carry trade folyamat lelassulása, megakadása.

A FED tavaly júniusa óta mintegy 150 bp-tal emelte a fed funds rate célértékét. A piacok az év végéig további mintegy 125 bp-nyi kamatemelést áraznak. A kamatemelések időzítése és intenzitása az inflációs, illetve a növekedési folyamatoktól függhetnek.

Az amerikai gazdaság lendülete az elmúlt időszakban igen jelentőssé vált, a lakosság fogyasztási kiadásai az év első két hónapjában 5%-kal emelkedtek. A növekedésre az egyik legnagyobb kockázatot a magas olajárak jelentik. A kapacitáskihasználtság a gazdaság egyes szegmenseiben jelentősen nőtt, a termelékenység javulása lassulóban van. Az utóbbi tényezők hozzájárulhatnak az inflációs nyomás erősödéséhez.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?