12 °C Budapest

Két év után ismét közel vízszintes a hozamgörbe - átmeneti, vagy tartós lesz a normál alak?

Pénzcentrum
2005. március 9. 13:10

A tegnapi erőteljes rövid oldali hozamcsökkenésnek köszönhetően a hozamgörbe legrövidebb (3 hónapos) és leghosszabb (15 év) futamidejű papírjai közötti hozamkülönbség 54 bp-ra csökkent, azaz a hozamgörbe alakja egyre inkább vízszintessé kezd válni. Erre, azaz vízszintes-közeli hozamgörbére közel két év óta nem volt példa a magyar piacon. Változott-e valami, vagy inkább csak a likviditás növekedése az, ami a mostani helyzethez vezetett?

Két évvel ezelőtt, a januári sávszél elleni támadás rendkívüli kamatcsökkentései miatt a hozamgörbe átmenetileg normál alakot vett fel (a hosszabb futamidőhöz magasabb nominális hozamszint tartozott), ez azonban nem egy természetes folyamat, hanem jelentős piaci zavarok eredménye volt. Ezt követően a júniusi sáveltolásig tartó "feltűnően nyugalmas" (mint később kiderült, csendes intervenciós) időszakban 6% közelében megrekedtek a hosszú, és a rövid futamidejű hozamok is.


Az intervenciós sáv eltolásának bejelentése jelentős piaci zavarokat okozott, a rövid és a hosszú hozamok közötti spread napok alatt több mint 300 bp-nyira tágult, majd a következő hónapokban 220-250 bp-nyi távolságnál állandósult.

2004.08.09 08:45
Hozamgörbe elemzés: kilátásban sincs az euró bevezetése?

A 2003. november végi 300 bp-os kamatemelés hatására a rövid oldali hozamok néhány napra 14% fölé szöktek, míg a hosszabb papírok hozama 9% közelébe emelkedett. A spread 550 bp-ra tágult, a hozamgörbe igen meredekké vált.

A fenti példák jól mutatják, hogy a likviditás változása milyen mértékű változásokat képes okozni mind a nominális hozamszintekben, mind a hozamgörbe alakjában.

A forintpiaci inverz hozamgörbe negatív meredeksége alaphelyzetben elsősorban a piac dezinflációs várakozásait kódolja. Ha feltételezzük, hogy a reálkamatszint viszonylag hosszabb távon is lényegesen stabilabb lesz mint az infláció, akkor az idővel csökkenő nominális kamatszint gyakorlatilag az inflációs prémium szűkülését tükrözi. A vízszintes illetve normál alakú hozamgörbe mellett ezek a várakozások alakulnak át, a likviditási prémium, a hosszabb lekötések miatt elvárt hozamprémium konstans inflációs várakozás mellett is emelkedő hozamgörbét eredményezhet.


A jelenlegi piaci helyzetben (erős sávszél közeli forintnál) jogos kérdésként vetődik fel, hogy zavaroktól mentes, vagy zavarokkal terhelt piaci környezetben, azaz tartósan, vagy inkább csak átmenetileg tudunk-e áttérni egy vízszintes vagy lassan normál hozamgörbe-alakra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hozamgörbe alapján jelenleg az év végére 6.5% körüli alapkamat árazódik. Az egyensúlyi és inflációs kockázatok miatt feltételezhető, hogy a mostani vízszintes állapot inkább egy átmeneti jelenség, az erős forintvételi nyomás miatti "kamatspekuláció" eredménye.

Egy pillantás erejéig érdemesnek tartjuk bemutatni, hogy a régióban milyenek is jelenleg a hozamgörbék.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem