Két év után ismét közel vízszintes a hozamgörbe - átmeneti, vagy tartós lesz a normál alak?

Pénzcentrum
2005. március 9. 13:10

A tegnapi erőteljes rövid oldali hozamcsökkenésnek köszönhetően a hozamgörbe legrövidebb (3 hónapos) és leghosszabb (15 év) futamidejű papírjai közötti hozamkülönbség 54 bp-ra csökkent, azaz a hozamgörbe alakja egyre inkább vízszintessé kezd válni. Erre, azaz vízszintes-közeli hozamgörbére közel két év óta nem volt példa a magyar piacon. Változott-e valami, vagy inkább csak a likviditás növekedése az, ami a mostani helyzethez vezetett?

Két évvel ezelőtt, a januári sávszél elleni támadás rendkívüli kamatcsökkentései miatt a hozamgörbe átmenetileg normál alakot vett fel (a hosszabb futamidőhöz magasabb nominális hozamszint tartozott), ez azonban nem egy természetes folyamat, hanem jelentős piaci zavarok eredménye volt. Ezt követően a júniusi sáveltolásig tartó "feltűnően nyugalmas" (mint később kiderült, csendes intervenciós) időszakban 6% közelében megrekedtek a hosszú, és a rövid futamidejű hozamok is.


Az intervenciós sáv eltolásának bejelentése jelentős piaci zavarokat okozott, a rövid és a hosszú hozamok közötti spread napok alatt több mint 300 bp-nyira tágult, majd a következő hónapokban 220-250 bp-nyi távolságnál állandósult.

2004.08.09 08:45
Hozamgörbe elemzés: kilátásban sincs az euró bevezetése?

A 2003. november végi 300 bp-os kamatemelés hatására a rövid oldali hozamok néhány napra 14% fölé szöktek, míg a hosszabb papírok hozama 9% közelébe emelkedett. A spread 550 bp-ra tágult, a hozamgörbe igen meredekké vált.

A fenti példák jól mutatják, hogy a likviditás változása milyen mértékű változásokat képes okozni mind a nominális hozamszintekben, mind a hozamgörbe alakjában.

A forintpiaci inverz hozamgörbe negatív meredeksége alaphelyzetben elsősorban a piac dezinflációs várakozásait kódolja. Ha feltételezzük, hogy a reálkamatszint viszonylag hosszabb távon is lényegesen stabilabb lesz mint az infláció, akkor az idővel csökkenő nominális kamatszint gyakorlatilag az inflációs prémium szűkülését tükrözi. A vízszintes illetve normál alakú hozamgörbe mellett ezek a várakozások alakulnak át, a likviditási prémium, a hosszabb lekötések miatt elvárt hozamprémium konstans inflációs várakozás mellett is emelkedő hozamgörbét eredményezhet.


A jelenlegi piaci helyzetben (erős sávszél közeli forintnál) jogos kérdésként vetődik fel, hogy zavaroktól mentes, vagy zavarokkal terhelt piaci környezetben, azaz tartósan, vagy inkább csak átmenetileg tudunk-e áttérni egy vízszintes vagy lassan normál hozamgörbe-alakra.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hozamgörbe alapján jelenleg az év végére 6.5% körüli alapkamat árazódik. Az egyensúlyi és inflációs kockázatok miatt feltételezhető, hogy a mostani vízszintes állapot inkább egy átmeneti jelenség, az erős forintvételi nyomás miatti "kamatspekuláció" eredménye.

Egy pillantás erejéig érdemesnek tartjuk bemutatni, hogy a régióban milyenek is jelenleg a hozamgörbék.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?