33 °C Budapest

Két év után ismét közel vízszintes a hozamgörbe - átmeneti, vagy tartós lesz a normál alak?

Pénzcentrum
2005. március 9. 13:10

A tegnapi erőteljes rövid oldali hozamcsökkenésnek köszönhetően a hozamgörbe legrövidebb (3 hónapos) és leghosszabb (15 év) futamidejű papírjai közötti hozamkülönbség 54 bp-ra csökkent, azaz a hozamgörbe alakja egyre inkább vízszintessé kezd válni. Erre, azaz vízszintes-közeli hozamgörbére közel két év óta nem volt példa a magyar piacon. Változott-e valami, vagy inkább csak a likviditás növekedése az, ami a mostani helyzethez vezetett?

Két évvel ezelőtt, a januári sávszél elleni támadás rendkívüli kamatcsökkentései miatt a hozamgörbe átmenetileg normál alakot vett fel (a hosszabb futamidőhöz magasabb nominális hozamszint tartozott), ez azonban nem egy természetes folyamat, hanem jelentős piaci zavarok eredménye volt. Ezt követően a júniusi sáveltolásig tartó "feltűnően nyugalmas" (mint később kiderült, csendes intervenciós) időszakban 6% közelében megrekedtek a hosszú, és a rövid futamidejű hozamok is.


Az intervenciós sáv eltolásának bejelentése jelentős piaci zavarokat okozott, a rövid és a hosszú hozamok közötti spread napok alatt több mint 300 bp-nyira tágult, majd a következő hónapokban 220-250 bp-nyi távolságnál állandósult.

2004.08.09 08:45
Hozamgörbe elemzés: kilátásban sincs az euró bevezetése?

A 2003. november végi 300 bp-os kamatemelés hatására a rövid oldali hozamok néhány napra 14% fölé szöktek, míg a hosszabb papírok hozama 9% közelébe emelkedett. A spread 550 bp-ra tágult, a hozamgörbe igen meredekké vált.

A fenti példák jól mutatják, hogy a likviditás változása milyen mértékű változásokat képes okozni mind a nominális hozamszintekben, mind a hozamgörbe alakjában.

A forintpiaci inverz hozamgörbe negatív meredeksége alaphelyzetben elsősorban a piac dezinflációs várakozásait kódolja. Ha feltételezzük, hogy a reálkamatszint viszonylag hosszabb távon is lényegesen stabilabb lesz mint az infláció, akkor az idővel csökkenő nominális kamatszint gyakorlatilag az inflációs prémium szűkülését tükrözi. A vízszintes illetve normál alakú hozamgörbe mellett ezek a várakozások alakulnak át, a likviditási prémium, a hosszabb lekötések miatt elvárt hozamprémium konstans inflációs várakozás mellett is emelkedő hozamgörbét eredményezhet.


A jelenlegi piaci helyzetben (erős sávszél közeli forintnál) jogos kérdésként vetődik fel, hogy zavaroktól mentes, vagy zavarokkal terhelt piaci környezetben, azaz tartósan, vagy inkább csak átmenetileg tudunk-e áttérni egy vízszintes vagy lassan normál hozamgörbe-alakra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hozamgörbe alapján jelenleg az év végére 6.5% körüli alapkamat árazódik. Az egyensúlyi és inflációs kockázatok miatt feltételezhető, hogy a mostani vízszintes állapot inkább egy átmeneti jelenség, az erős forintvételi nyomás miatti "kamatspekuláció" eredménye.

Egy pillantás erejéig érdemesnek tartjuk bemutatni, hogy a régióban milyenek is jelenleg a hozamgörbék.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?