200 bp-os kamatvágás, sáveltolás, megismétlődhet-e 2003 eleje... Hogyan gondolkodnak a londoniak?

Pénzcentrum
2005. március 8. 19:35

Állíthatjuk-e azt, hogy a fundamentumok már nem is számítanak a forintpiacon? Feltehetően nem, de csak ezek figyelembe vétele már nem elég arra, hogy használható árfolyamprognózist készítsünk. A spekulációs technikák többsége akkor sikeres, ha valamilyen fundamentálisan is indokolt kiigazítást céloz. Új gondolkodás, felfogás kell, hogy értsük a devizapiacokat. 2003 januárjában egy új jelenséggel szembesültünk, megismétlődhetnek-e az akkori események? Melyek most a főbb egyensúlytalanságok, hogyan gondolkodnak Londonban a forintról, kik mozgatják valóban a piacot, az árfolyamot? Milyen szemléletben érdemes gondolkodni egy befektetőnek vagy egy vállalat pénzügyi vezetőjének? Az intervenciós sáv mindig egyfajta táptalaja a spekulációnak, mi a valószínűsége egy szabad rendszernek az ERM-II belépésig és hogyan értékelhetőek az euró bevezetés esélyei, várható hatásai? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a portfolio.hu március 29-i konferenciáján a gazdaságpolitika döntéshozóival, londoni bankok elemzőivel és devizastratégáival, a magyar befektetési piac meghatározó személyiségeivel.


Külföldi vélemények: érdemes odafigyelni, egy 5 mrd eurós érv

Amíg a hazai elemzők többsége 25-50 bp-os kamatlépésekben gondolkodott, a média megkülönböztetett figyelemmel tolmácsolta azokat a véleményeket, ahol londoni bankok elemzői 200-300 bp-os változásokra, az intervenciós sáv elmozdítására figyelmeztettek. 2003 januárjáig ezeket a véleményeket mint egyfajta egzotikumokat olvashattuk, ugyanakkor a 2003 januári események drasztikusan rávilágítottak, hogy a magyar piac kicsi, az árfolyam sérülékeny, akülföldi szereplők akciói érdemben befolyásolják az árfolyamot és a kamatszintet.

2003 január közepén két nap alatt addig soha nem látott mennyiségű tőke, mintegy 5 mrd euró ömlött a forintpiacraa sávszélhez tapasztva a hazai fizetőeszközt. Az első korrekció a 240 alatti szintről 260 Ft fölévitte az euró árfolyamát. Egy-két nap alatt tehát mintegy 10%-os mozgástörtént. Sokak számára most sem egészen világos, hogy a sáv elleni spekuláció hogyan ölthetett ilyen mértéket, melyek voltak azok a mozgatórugók, melyek 2 nap alatt az egész éves folyó fizetési mérleg hiányát megközelítő tőkét ömlesztettek a forintpiacra. Miben hasonlít és miben nem a mostani helyzet?

Az ikerdeficit probléma az erőteljes dezinflációval kiegészítve egy sajátos helyzetet teremtett a kamat- és árfolyampolitika számára. A devizában történő eladósodás olyan támaszt jelent a forintnak, mely jelentős kockázatokat is rejt magában. Ezeket a kérdéseket taglalják előadásaikban Lars Christensen, a Danske Bankelemzője Koppenhágából és Charles Robertson, az ING Bankelemzője Londonból.

Öngerjesztő folyamatok

Bár azóta stabilabb árfolyam vált jellemzővé (egyesek a forintot mint a világ egyik legstabilabb devizáját tartják számon), feltételezhető, hogy a kockázatok egyáltalán nem elhanyagolhatóak. A forint egyesek számára értelmezhetetlenül erős, sokat hallani hatalmas opciós pozíciókról 235, sőt 230 Ft/eurós árfolyam körül. A 2003 január előtti eseményeknél megfigyelhető volt, hogy a folyamatok mintegy begyűrűztek a forintpiacra. A szlovák jegybank folyamatosan interveniált, erősödött a korona és a zloty is. A helyzet sok szempontból hasonló, de lényeges különbségek is vannak. Melyek ezek, megtörténhet-e ismét egy támadás az árfolyamrendszer ellen?

Az elmúlt időszakban az ún. derivatív piac hatalmas méreteket öltött. Ez azt jelenti, hogy számos olyan pénzügyi konstrukciót készítettek a bankok, egyéb pénzügyi szolgáltatók, ahol pl. a forintárfolyam mozgása érdemben meghatározza ezeknek a konstrukcióknak az értékét. Külön lehet pl. "fogadni" arra, hogy a forint az intervenciós sáv erős széle alá erősödik, egyes opciók csak egy sávszélhez közeli tartományban bírnak értékkel stb. A fedezési stratégiák (elsősorban delte hedge) következtében egymást erősítő folyamatok okozhatnak a fundamentumok alapján értelmezhetetlen mozgásokat. Ilyen feltételrendszerben a korábbi "konzervatív" vélekedés az árfolyammozgásokról, a kamatpolitikáról egyre inkább jelentőségét veszti. Emellett nem szabad elfelejteni, hogy azok a befektetők, akik a forintpiacon megjelennek, azok számára a forint csak egy deviza a másik 15 között, a cél a profitszerzés. Thanos Papasavvas, a Credit Suisse Asset Management londoni devizastratégája portfóliómegközelítésből beszél a regionális befektetésekről.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.21 15:24
Értékhelyesbítés elszámolása A saját tőke rendezésének ez a módja akkor jöhet szóba, ha a vállalkoz...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrdoktor  |  2021.07.19 06:57
A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát éri...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35