34 °C Budapest

200 bp-os kamatvágás, sáveltolás, megismétlődhet-e 2003 eleje... Hogyan gondolkodnak a londoniak?

Pénzcentrum
2005. március 8. 19:35

Állíthatjuk-e azt, hogy a fundamentumok már nem is számítanak a forintpiacon? Feltehetően nem, de csak ezek figyelembe vétele már nem elég arra, hogy használható árfolyamprognózist készítsünk. A spekulációs technikák többsége akkor sikeres, ha valamilyen fundamentálisan is indokolt kiigazítást céloz. Új gondolkodás, felfogás kell, hogy értsük a devizapiacokat. 2003 januárjában egy új jelenséggel szembesültünk, megismétlődhetnek-e az akkori események? Melyek most a főbb egyensúlytalanságok, hogyan gondolkodnak Londonban a forintról, kik mozgatják valóban a piacot, az árfolyamot? Milyen szemléletben érdemes gondolkodni egy befektetőnek vagy egy vállalat pénzügyi vezetőjének? Az intervenciós sáv mindig egyfajta táptalaja a spekulációnak, mi a valószínűsége egy szabad rendszernek az ERM-II belépésig és hogyan értékelhetőek az euró bevezetés esélyei, várható hatásai? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a portfolio.hu március 29-i konferenciáján a gazdaságpolitika döntéshozóival, londoni bankok elemzőivel és devizastratégáival, a magyar befektetési piac meghatározó személyiségeivel.


Külföldi vélemények: érdemes odafigyelni, egy 5 mrd eurós érv

Amíg a hazai elemzők többsége 25-50 bp-os kamatlépésekben gondolkodott, a média megkülönböztetett figyelemmel tolmácsolta azokat a véleményeket, ahol londoni bankok elemzői 200-300 bp-os változásokra, az intervenciós sáv elmozdítására figyelmeztettek. 2003 januárjáig ezeket a véleményeket mint egyfajta egzotikumokat olvashattuk, ugyanakkor a 2003 januári események drasztikusan rávilágítottak, hogy a magyar piac kicsi, az árfolyam sérülékeny, akülföldi szereplők akciói érdemben befolyásolják az árfolyamot és a kamatszintet.

2003 január közepén két nap alatt addig soha nem látott mennyiségű tőke, mintegy 5 mrd euró ömlött a forintpiacraa sávszélhez tapasztva a hazai fizetőeszközt. Az első korrekció a 240 alatti szintről 260 Ft fölévitte az euró árfolyamát. Egy-két nap alatt tehát mintegy 10%-os mozgástörtént. Sokak számára most sem egészen világos, hogy a sáv elleni spekuláció hogyan ölthetett ilyen mértéket, melyek voltak azok a mozgatórugók, melyek 2 nap alatt az egész éves folyó fizetési mérleg hiányát megközelítő tőkét ömlesztettek a forintpiacra. Miben hasonlít és miben nem a mostani helyzet?

Az ikerdeficit probléma az erőteljes dezinflációval kiegészítve egy sajátos helyzetet teremtett a kamat- és árfolyampolitika számára. A devizában történő eladósodás olyan támaszt jelent a forintnak, mely jelentős kockázatokat is rejt magában. Ezeket a kérdéseket taglalják előadásaikban Lars Christensen, a Danske Bankelemzője Koppenhágából és Charles Robertson, az ING Bankelemzője Londonból.

Öngerjesztő folyamatok

Bár azóta stabilabb árfolyam vált jellemzővé (egyesek a forintot mint a világ egyik legstabilabb devizáját tartják számon), feltételezhető, hogy a kockázatok egyáltalán nem elhanyagolhatóak. A forint egyesek számára értelmezhetetlenül erős, sokat hallani hatalmas opciós pozíciókról 235, sőt 230 Ft/eurós árfolyam körül. A 2003 január előtti eseményeknél megfigyelhető volt, hogy a folyamatok mintegy begyűrűztek a forintpiacra. A szlovák jegybank folyamatosan interveniált, erősödött a korona és a zloty is. A helyzet sok szempontból hasonló, de lényeges különbségek is vannak. Melyek ezek, megtörténhet-e ismét egy támadás az árfolyamrendszer ellen?

Az elmúlt időszakban az ún. derivatív piac hatalmas méreteket öltött. Ez azt jelenti, hogy számos olyan pénzügyi konstrukciót készítettek a bankok, egyéb pénzügyi szolgáltatók, ahol pl. a forintárfolyam mozgása érdemben meghatározza ezeknek a konstrukcióknak az értékét. Külön lehet pl. "fogadni" arra, hogy a forint az intervenciós sáv erős széle alá erősödik, egyes opciók csak egy sávszélhez közeli tartományban bírnak értékkel stb. A fedezési stratégiák (elsősorban delte hedge) következtében egymást erősítő folyamatok okozhatnak a fundamentumok alapján értelmezhetetlen mozgásokat. Ilyen feltételrendszerben a korábbi "konzervatív" vélekedés az árfolyammozgásokról, a kamatpolitikáról egyre inkább jelentőségét veszti. Emellett nem szabad elfelejteni, hogy azok a befektetők, akik a forintpiacon megjelennek, azok számára a forint csak egy deviza a másik 15 között, a cél a profitszerzés. Thanos Papasavvas, a Credit Suisse Asset Management londoni devizastratégája portfóliómegközelítésből beszél a regionális befektetésekről.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?