32 °C Budapest

Újabb elemzői reakciók az inflációra - mi várható a forint és állampapírpiacon? (OTP, Raiffeisen)

Pénzcentrum
2005. február 17. 11:32

A KSH által közzétett januári inflációs adatot (4.1%) mindkét bank szakértője pozitív meglepetésnek tartja. A piaci konszenzus 4.5% volt, ugyanakkor mind az OTP, mind a Raiffeisen elemzője ennél kissé alacsonyabb értékre számított. A szakértők szerint azonnali piaci reakcióként a forint kissé még tovább erősödhet, az állampapírok másodpiacán a hozamok várható alakulása tekintetében kisebb korrekció elképzelhető a jövő héten. Az inflációs adatokról, illetve a várható piaci folyamatokról Vojnits Tamást, az OTP Bank, illetve Lányi Bencét, a Raiffeisen elemzőjét kérdeztük. A szakértő szerint bár meglepetésként értékelhető a januári inflációs adat, ugyanakkor a rövidebb idősorok jobban jelezték ennek lehetőségét, mint a klasszikus közgazdasági fundamentumok felőli megközelítés. Vojnits szerint a kedvező inflációhoz az élelmiszerek, illetve az üzemanyagok áralakulása erősebben hozzájárult, és ez várhatóan az elkövetkezendő hónapokban is így lehet, ugyanakkor szükség van mélyebb elemzésre annak megállapítására, hogy az év második felében ezek a hatások milyen mértékben befolyásolhatják majd a pénzromlási ütemet.

Vojnits szerint "ha a mostani vártnál mintegy fél százalékponttal alacsonyabb infláció az elkövetkezendő hónapok várt adataiba is automatikusan átültethető lenne (ennek eldöntésére kell egy mélyebb elemzés), akkor az azt jelentené, hogy az év végére várt eddigi inflációs prognózisunk kb. 4%-ra, míg az éves átlagos pénzromlási ütemre vonatkozó előrejelzésünk 3.7%-ra csökkenne".

A szakértő kifejtette, hogy természetes reakcióként a forint rövidtávon erősödéssel reagál a vártnál kedvezőbb adatra, ugyanakkor elmondta: "az egyre alacsonyabb és középtávon is alacsony inflációs várakozásoknak közép- és hosszabb távon be kellene épülnie a piaci várakozásokba". Vojnits ezt azzal magyarázta, hogy az MNB a kedvező inflációs kilátásokkal elveszíti az egyetlen indokát a kamat magasan, illetve a forint erősen tartása mellett, ami a jövőben az eddig gondoltnál dinamikusabb kamatcsökkentési pálya, és ennek tükrében a forint gyengülésének lehetőségét vetíti előre.

2005.02.16 11:27
Portfolio.hu poll: 4.5%-os januári infláció - 50 bp-os kamatcsökkentés hétfőn (2.)

Vojnits a tegnapi portfolio.hu felmérésünkkor 25 bp-os kamatcsökkentést várt a hétfői döntéstől, ugyanakkor a mai adatok tükrében jelezte, hogy erősödött egy 50 bp-os kamatcsökkentés valószínűsége, de továbbra is hangsúlyozta az óvatosabb vágások szükségességét a következő hónapokban. A szakértő a jövő hétfői vágást követően különösebb piaci reakciókkal nem számol.

A szakértő szerint - ahogy az MNB inflációról kiadott rövid kommentárja is utalt rá - a vártnál kedvezőbb pénzromlási ütemnél szerepet játszott az EU-csatlakozás miatt fokozódó import-árverseny árleszorító hatása, emellett a karácsony utáni szokásos árcsökkentések is az infláció vártnál nagyobb csökkenését segítették.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2005.02.17 09:28
Az MNB közleménye a 4.1%-os januári inflációról

Lányi szerint "bár a piac teljesen beárazott egy 50 bp-os kamatcsökkentés, de akibővülő Monetáris Tanácsban lehetnek olyan hangok, melyek egy 50 bp-osnál nagyobb kamatvágás szükségességét hangoztathatják - erről azonban majd a kamatdöntést követő harmadik héten kaphatunk képet". Lányi szerint a nagyobb kamatcsökkentést szorgalmazók érve lehet a vártnál nagyobb inflációcsökkenés, illetve az, hogy nominálisan (és reál értelemben is) kiemelkedően magas a magyar kamatszint (4%-os infláció mellett 9%-os alapkamat fenntartása nem szükséges). Lányi szerint a mai adatok tükrében nőtt a márciusi újabb 50 bp-os kamatcsökkentés esélye.

A szakértő szerint nem várható, hogy a forint a 243-as szint alá menne az euróval szemben, az eddigiekhez hasonlóan a 244-es szint közelében ingadozhat, és a hétfői kamatcsökkentés a beárazottsága miatt semleges lehet a forintra. Az állampapírok másodpiacán azonban hétfőt követően elképzelhető egy kisebb hozamkorrekció(átmeneti profitrealizálások miatt), az eddigi lendületes hozamcsökkenési trend megállhat, vagy átmenetileg megfordulhat.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 18. 09:25