11 °C Budapest

Újabb elemzői reakciók az inflációra - mi várható a forint és állampapírpiacon? (OTP, Raiffeisen)

Pénzcentrum
2005. február 17. 11:32

A KSH által közzétett januári inflációs adatot (4.1%) mindkét bank szakértője pozitív meglepetésnek tartja. A piaci konszenzus 4.5% volt, ugyanakkor mind az OTP, mind a Raiffeisen elemzője ennél kissé alacsonyabb értékre számított. A szakértők szerint azonnali piaci reakcióként a forint kissé még tovább erősödhet, az állampapírok másodpiacán a hozamok várható alakulása tekintetében kisebb korrekció elképzelhető a jövő héten. Az inflációs adatokról, illetve a várható piaci folyamatokról Vojnits Tamást, az OTP Bank, illetve Lányi Bencét, a Raiffeisen elemzőjét kérdeztük. A szakértő szerint bár meglepetésként értékelhető a januári inflációs adat, ugyanakkor a rövidebb idősorok jobban jelezték ennek lehetőségét, mint a klasszikus közgazdasági fundamentumok felőli megközelítés. Vojnits szerint a kedvező inflációhoz az élelmiszerek, illetve az üzemanyagok áralakulása erősebben hozzájárult, és ez várhatóan az elkövetkezendő hónapokban is így lehet, ugyanakkor szükség van mélyebb elemzésre annak megállapítására, hogy az év második felében ezek a hatások milyen mértékben befolyásolhatják majd a pénzromlási ütemet.

Vojnits szerint "ha a mostani vártnál mintegy fél százalékponttal alacsonyabb infláció az elkövetkezendő hónapok várt adataiba is automatikusan átültethető lenne (ennek eldöntésére kell egy mélyebb elemzés), akkor az azt jelentené, hogy az év végére várt eddigi inflációs prognózisunk kb. 4%-ra, míg az éves átlagos pénzromlási ütemre vonatkozó előrejelzésünk 3.7%-ra csökkenne".

A szakértő kifejtette, hogy természetes reakcióként a forint rövidtávon erősödéssel reagál a vártnál kedvezőbb adatra, ugyanakkor elmondta: "az egyre alacsonyabb és középtávon is alacsony inflációs várakozásoknak közép- és hosszabb távon be kellene épülnie a piaci várakozásokba". Vojnits ezt azzal magyarázta, hogy az MNB a kedvező inflációs kilátásokkal elveszíti az egyetlen indokát a kamat magasan, illetve a forint erősen tartása mellett, ami a jövőben az eddig gondoltnál dinamikusabb kamatcsökkentési pálya, és ennek tükrében a forint gyengülésének lehetőségét vetíti előre.

2005.02.16 11:27
Portfolio.hu poll: 4.5%-os januári infláció - 50 bp-os kamatcsökkentés hétfőn (2.)

Vojnits a tegnapi portfolio.hu felmérésünkkor 25 bp-os kamatcsökkentést várt a hétfői döntéstől, ugyanakkor a mai adatok tükrében jelezte, hogy erősödött egy 50 bp-os kamatcsökkentés valószínűsége, de továbbra is hangsúlyozta az óvatosabb vágások szükségességét a következő hónapokban. A szakértő a jövő hétfői vágást követően különösebb piaci reakciókkal nem számol.

A szakértő szerint - ahogy az MNB inflációról kiadott rövid kommentárja is utalt rá - a vártnál kedvezőbb pénzromlási ütemnél szerepet játszott az EU-csatlakozás miatt fokozódó import-árverseny árleszorító hatása, emellett a karácsony utáni szokásos árcsökkentések is az infláció vártnál nagyobb csökkenését segítették.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2005.02.17 09:28
Az MNB közleménye a 4.1%-os januári inflációról

Lányi szerint "bár a piac teljesen beárazott egy 50 bp-os kamatcsökkentés, de akibővülő Monetáris Tanácsban lehetnek olyan hangok, melyek egy 50 bp-osnál nagyobb kamatvágás szükségességét hangoztathatják - erről azonban majd a kamatdöntést követő harmadik héten kaphatunk képet". Lányi szerint a nagyobb kamatcsökkentést szorgalmazók érve lehet a vártnál nagyobb inflációcsökkenés, illetve az, hogy nominálisan (és reál értelemben is) kiemelkedően magas a magyar kamatszint (4%-os infláció mellett 9%-os alapkamat fenntartása nem szükséges). Lányi szerint a mai adatok tükrében nőtt a márciusi újabb 50 bp-os kamatcsökkentés esélye.

A szakértő szerint nem várható, hogy a forint a 243-as szint alá menne az euróval szemben, az eddigiekhez hasonlóan a 244-es szint közelében ingadozhat, és a hétfői kamatcsökkentés a beárazottsága miatt semleges lehet a forintra. Az állampapírok másodpiacán azonban hétfőt követően elképzelhető egy kisebb hozamkorrekció(átmeneti profitrealizálások miatt), az eddigi lendületes hozamcsökkenési trend megállhat, vagy átmenetileg megfordulhat.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem