29 °C Budapest

Újabb elemzői reakciók az inflációra - mi várható a forint és állampapírpiacon? (OTP, Raiffeisen)

Pénzcentrum
2005. február 17. 11:32

A KSH által közzétett januári inflációs adatot (4.1%) mindkét bank szakértője pozitív meglepetésnek tartja. A piaci konszenzus 4.5% volt, ugyanakkor mind az OTP, mind a Raiffeisen elemzője ennél kissé alacsonyabb értékre számított. A szakértők szerint azonnali piaci reakcióként a forint kissé még tovább erősödhet, az állampapírok másodpiacán a hozamok várható alakulása tekintetében kisebb korrekció elképzelhető a jövő héten. Az inflációs adatokról, illetve a várható piaci folyamatokról Vojnits Tamást, az OTP Bank, illetve Lányi Bencét, a Raiffeisen elemzőjét kérdeztük. A szakértő szerint bár meglepetésként értékelhető a januári inflációs adat, ugyanakkor a rövidebb idősorok jobban jelezték ennek lehetőségét, mint a klasszikus közgazdasági fundamentumok felőli megközelítés. Vojnits szerint a kedvező inflációhoz az élelmiszerek, illetve az üzemanyagok áralakulása erősebben hozzájárult, és ez várhatóan az elkövetkezendő hónapokban is így lehet, ugyanakkor szükség van mélyebb elemzésre annak megállapítására, hogy az év második felében ezek a hatások milyen mértékben befolyásolhatják majd a pénzromlási ütemet.

Vojnits szerint "ha a mostani vártnál mintegy fél százalékponttal alacsonyabb infláció az elkövetkezendő hónapok várt adataiba is automatikusan átültethető lenne (ennek eldöntésére kell egy mélyebb elemzés), akkor az azt jelentené, hogy az év végére várt eddigi inflációs prognózisunk kb. 4%-ra, míg az éves átlagos pénzromlási ütemre vonatkozó előrejelzésünk 3.7%-ra csökkenne".

A szakértő kifejtette, hogy természetes reakcióként a forint rövidtávon erősödéssel reagál a vártnál kedvezőbb adatra, ugyanakkor elmondta: "az egyre alacsonyabb és középtávon is alacsony inflációs várakozásoknak közép- és hosszabb távon be kellene épülnie a piaci várakozásokba". Vojnits ezt azzal magyarázta, hogy az MNB a kedvező inflációs kilátásokkal elveszíti az egyetlen indokát a kamat magasan, illetve a forint erősen tartása mellett, ami a jövőben az eddig gondoltnál dinamikusabb kamatcsökkentési pálya, és ennek tükrében a forint gyengülésének lehetőségét vetíti előre.

2005.02.16 11:27
Portfolio.hu poll: 4.5%-os januári infláció - 50 bp-os kamatcsökkentés hétfőn (2.)

Vojnits a tegnapi portfolio.hu felmérésünkkor 25 bp-os kamatcsökkentést várt a hétfői döntéstől, ugyanakkor a mai adatok tükrében jelezte, hogy erősödött egy 50 bp-os kamatcsökkentés valószínűsége, de továbbra is hangsúlyozta az óvatosabb vágások szükségességét a következő hónapokban. A szakértő a jövő hétfői vágást követően különösebb piaci reakciókkal nem számol.

A szakértő szerint - ahogy az MNB inflációról kiadott rövid kommentárja is utalt rá - a vártnál kedvezőbb pénzromlási ütemnél szerepet játszott az EU-csatlakozás miatt fokozódó import-árverseny árleszorító hatása, emellett a karácsony utáni szokásos árcsökkentések is az infláció vártnál nagyobb csökkenését segítették.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2005.02.17 09:28
Az MNB közleménye a 4.1%-os januári inflációról

Lányi szerint "bár a piac teljesen beárazott egy 50 bp-os kamatcsökkentés, de akibővülő Monetáris Tanácsban lehetnek olyan hangok, melyek egy 50 bp-osnál nagyobb kamatvágás szükségességét hangoztathatják - erről azonban majd a kamatdöntést követő harmadik héten kaphatunk képet". Lányi szerint a nagyobb kamatcsökkentést szorgalmazók érve lehet a vártnál nagyobb inflációcsökkenés, illetve az, hogy nominálisan (és reál értelemben is) kiemelkedően magas a magyar kamatszint (4%-os infláció mellett 9%-os alapkamat fenntartása nem szükséges). Lányi szerint a mai adatok tükrében nőtt a márciusi újabb 50 bp-os kamatcsökkentés esélye.

A szakértő szerint nem várható, hogy a forint a 243-as szint alá menne az euróval szemben, az eddigiekhez hasonlóan a 244-es szint közelében ingadozhat, és a hétfői kamatcsökkentés a beárazottsága miatt semleges lehet a forintra. Az állampapírok másodpiacán azonban hétfőt követően elképzelhető egy kisebb hozamkorrekció(átmeneti profitrealizálások miatt), az eddigi lendületes hozamcsökkenési trend megállhat, vagy átmenetileg megfordulhat.

HR BLOGGER
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?