Újabb elemzői reakciók az inflációra - mi várható a forint és állampapírpiacon? (OTP, Raiffeisen)

Pénzcentrum
2005. február 17. 11:32

A KSH által közzétett januári inflációs adatot (4.1%) mindkét bank szakértője pozitív meglepetésnek tartja. A piaci konszenzus 4.5% volt, ugyanakkor mind az OTP, mind a Raiffeisen elemzője ennél kissé alacsonyabb értékre számított. A szakértők szerint azonnali piaci reakcióként a forint kissé még tovább erősödhet, az állampapírok másodpiacán a hozamok várható alakulása tekintetében kisebb korrekció elképzelhető a jövő héten. Az inflációs adatokról, illetve a várható piaci folyamatokról Vojnits Tamást, az OTP Bank, illetve Lányi Bencét, a Raiffeisen elemzőjét kérdeztük. A szakértő szerint bár meglepetésként értékelhető a januári inflációs adat, ugyanakkor a rövidebb idősorok jobban jelezték ennek lehetőségét, mint a klasszikus közgazdasági fundamentumok felőli megközelítés. Vojnits szerint a kedvező inflációhoz az élelmiszerek, illetve az üzemanyagok áralakulása erősebben hozzájárult, és ez várhatóan az elkövetkezendő hónapokban is így lehet, ugyanakkor szükség van mélyebb elemzésre annak megállapítására, hogy az év második felében ezek a hatások milyen mértékben befolyásolhatják majd a pénzromlási ütemet.

Vojnits szerint "ha a mostani vártnál mintegy fél százalékponttal alacsonyabb infláció az elkövetkezendő hónapok várt adataiba is automatikusan átültethető lenne (ennek eldöntésére kell egy mélyebb elemzés), akkor az azt jelentené, hogy az év végére várt eddigi inflációs prognózisunk kb. 4%-ra, míg az éves átlagos pénzromlási ütemre vonatkozó előrejelzésünk 3.7%-ra csökkenne".

A szakértő kifejtette, hogy természetes reakcióként a forint rövidtávon erősödéssel reagál a vártnál kedvezőbb adatra, ugyanakkor elmondta: "az egyre alacsonyabb és középtávon is alacsony inflációs várakozásoknak közép- és hosszabb távon be kellene épülnie a piaci várakozásokba". Vojnits ezt azzal magyarázta, hogy az MNB a kedvező inflációs kilátásokkal elveszíti az egyetlen indokát a kamat magasan, illetve a forint erősen tartása mellett, ami a jövőben az eddig gondoltnál dinamikusabb kamatcsökkentési pálya, és ennek tükrében a forint gyengülésének lehetőségét vetíti előre.

2005.02.16 11:27
Portfolio.hu poll: 4.5%-os januári infláció - 50 bp-os kamatcsökkentés hétfőn (2.)

Vojnits a tegnapi portfolio.hu felmérésünkkor 25 bp-os kamatcsökkentést várt a hétfői döntéstől, ugyanakkor a mai adatok tükrében jelezte, hogy erősödött egy 50 bp-os kamatcsökkentés valószínűsége, de továbbra is hangsúlyozta az óvatosabb vágások szükségességét a következő hónapokban. A szakértő a jövő hétfői vágást követően különösebb piaci reakciókkal nem számol.

A szakértő szerint - ahogy az MNB inflációról kiadott rövid kommentárja is utalt rá - a vártnál kedvezőbb pénzromlási ütemnél szerepet játszott az EU-csatlakozás miatt fokozódó import-árverseny árleszorító hatása, emellett a karácsony utáni szokásos árcsökkentések is az infláció vártnál nagyobb csökkenését segítették.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2005.02.17 09:28
Az MNB közleménye a 4.1%-os januári inflációról

Lányi szerint "bár a piac teljesen beárazott egy 50 bp-os kamatcsökkentés, de akibővülő Monetáris Tanácsban lehetnek olyan hangok, melyek egy 50 bp-osnál nagyobb kamatvágás szükségességét hangoztathatják - erről azonban majd a kamatdöntést követő harmadik héten kaphatunk képet". Lányi szerint a nagyobb kamatcsökkentést szorgalmazók érve lehet a vártnál nagyobb inflációcsökkenés, illetve az, hogy nominálisan (és reál értelemben is) kiemelkedően magas a magyar kamatszint (4%-os infláció mellett 9%-os alapkamat fenntartása nem szükséges). Lányi szerint a mai adatok tükrében nőtt a márciusi újabb 50 bp-os kamatcsökkentés esélye.

A szakértő szerint nem várható, hogy a forint a 243-as szint alá menne az euróval szemben, az eddigiekhez hasonlóan a 244-es szint közelében ingadozhat, és a hétfői kamatcsökkentés a beárazottsága miatt semleges lehet a forintra. Az állampapírok másodpiacán azonban hétfőt követően elképzelhető egy kisebb hozamkorrekció(átmeneti profitrealizálások miatt), az eddigi lendületes hozamcsökkenési trend megállhat, vagy átmenetileg megfordulhat.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem