Duronelly a forint mögötti opciók lényegéről - váratlan lépés jöhet az MNB-től

Pénzcentrum
2005. február 17. 14:46

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő szakértője szerint a jelenlegi piaci helyzetben az egyik legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy nem lehet tudni: az. ún. knock-out opciós pozíciók mögött valójában mekkora tőke húzódik meg. A nagy külföldi szereplők különböző derivatív ügyleteinél az intervenciós sáv erős széle (240.01 forint/euró) jelentősen "bezavar a képbe", ezeket az árazási anomáliákat próbálják meg most kihasználni az ellentétes fejleményekre számító szereplők. A szakértő szerint a sávszél-közeli forint az eddig vártnál akár érdemben is nagyobb kamatvágást kényszeríthet ki az MNB-től jövő hétfőn, melynek mértéke fundamentális szempontból nem feltétlenül lenne megalapozott, így később elképzelhető, hogy korrekciós lépésre lesz szükség az MNB részéről.


eurhufcomp
eurhufcomp
A knock-out, vagy másképpen barrier opciók (ez utóbbi jellemzően akkor használatos, ha két árfolyam-korlát is be van építve) akkor válnak "élessé", amikor az adott termék árfolyama elér egy bizonyos szintet (kötési árfolyam). Duronelly kifejtette, hogy a standard opciós árazások nem tudnak kezelni bizonyos tényezőket, ilyen pl. az intervenciós sáv megléte (amely leszűkíti az ellentétes elmozdulásokra játszó szereplők mozgásterét, és így bizonyos értelemben az opciók nyereség-, vagy veszteségfüggvényét). Épp emiatt ezek a sávszél-közeli (sávszél alatti kötési árfolyamú) opciók meglehetősen drágák.

Duronelly egy példával illusztrálta a knock-out opciók működését:

Tegyük fel, hogy egy nagy szereplő euró call opciót vesz 239-es kötési árfolyammal (ez azt jelenti, hogy az opció jogosultja 239-es árfolyamon vehet eurót forint ellenében, ami tehát intervenciós sávon kívüli értéket jelent). Ilyen árfolyam gyakorlatilag csak az MNB hivatalos rendelkezésre állási idején kívül (tehát délután 16:30, és másnap 9 óra közötti időszakban) alakulhat ki. A sávból kilépő árfolyam miatt az MNB a következő intervenciós periódusban (másnap) forintot ad el euró ellenében, hogy növelje a forintkínálatot, így ismét az intervenciós sávon belülre tolja az árfolyamot, pl. 243-ig. Ekkor az a szereplő, aki már 239-es szinten megvette az eurót, most 243-at kap érte, ha eladja, így realizálja az eurónkénti 4 forint nyereséget. Ez azt jelenti, hogy ismét nagymértékű forintkereslettel jelenik meg a piacon, azaz ismét a sáv széle felé tolja az árfolyamot.

Nem szabad azonban elfeledkezni arról sem, hogy az a szereplő, aki 239-en adott el eurót, az ott "ül csomó forinttal", melyet el akar adni euróért sávon belüli árfolyam mellett. Ő tehát forintkínálattal jelenik meg, ami viszont feljebb tolhatja az árfolyamot. Bár a két devizamennyiség nagysángrendileg egyezik, azonban az átváltások időben nem feltétlenül esnek egybe, ezért várható tehát a megszokottnál jóval nagyobb volatilitás következik be egy ilyen forgatókönyv esetén a következő napokban, hetekben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Duronelly szerint látni kell, hogy elképesztő mértékű tőkebeáramlás mutatkozik a feltörekvő, különösen is a kelet-közép-európai piacokra (magyar, lengyel, cseh, szlovák, román és török). Megfigyelhető, hogy nem csak a részvény, hanem az állampapír-piac is bull hangulatban van.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy nem csak a FED kamatszintjének változása mozgatja a devizamozgásokat a világban, látni kell ugyanis, hogy az összes nagyobb súlyú jegybank kamatszintje nagyon alacsony szinten van (nem szabad elfeledkezni az ázsiai jegybankokról sem). Duronelly szerint ebben a helyzetben "lényegében mindegy, hogy az MNB hétfőn 50, vagy akár 100 bázisponttal csökkenti az irányadó rátáját", azaz az egyensúlyi problémák befolyásoló szerepe most a háttérbe szorul.

A szakértő szerint ebben a helyzetben a piaci folyamatok az MNB-től olyan lépést kényszeríthetnek ki, amely fundamentálisan nem feltétlenül megalapozott, ezért később annak korrigálására kényszerülhet a jegybank. Az alapkezelő elmondása szerint a legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy nem lehet tudni: a fent vázolt opciók mögött valójában mekkora tőkeállomány áll (az opciók megkötésekor csak az opciós díjat fizeti ki az opció vevője), így a monetáris politika kiemelt kockázati faktora a mostani helyzet, nem lehet előre látni, hogy mi is fog történni.

Az opciós deltahedge stratégia sajátossága, hogy hirtelen nagy mennyiségű devizavételre, vagy eladásra kényszerül-egy-egy szereplő, ami jelentős volatilitást okozhat a piacon. Ebben a helyzetben a kisebb szereplőknek célszerű, ha követő stratégiát folytatnak.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?