12 °C Budapest

Duronelly a forint mögötti opciók lényegéről - váratlan lépés jöhet az MNB-től

Pénzcentrum
2005. február 17. 14:46

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő szakértője szerint a jelenlegi piaci helyzetben az egyik legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy nem lehet tudni: az. ún. knock-out opciós pozíciók mögött valójában mekkora tőke húzódik meg. A nagy külföldi szereplők különböző derivatív ügyleteinél az intervenciós sáv erős széle (240.01 forint/euró) jelentősen "bezavar a képbe", ezeket az árazási anomáliákat próbálják meg most kihasználni az ellentétes fejleményekre számító szereplők. A szakértő szerint a sávszél-közeli forint az eddig vártnál akár érdemben is nagyobb kamatvágást kényszeríthet ki az MNB-től jövő hétfőn, melynek mértéke fundamentális szempontból nem feltétlenül lenne megalapozott, így később elképzelhető, hogy korrekciós lépésre lesz szükség az MNB részéről.


eurhufcomp
eurhufcomp
A knock-out, vagy másképpen barrier opciók (ez utóbbi jellemzően akkor használatos, ha két árfolyam-korlát is be van építve) akkor válnak "élessé", amikor az adott termék árfolyama elér egy bizonyos szintet (kötési árfolyam). Duronelly kifejtette, hogy a standard opciós árazások nem tudnak kezelni bizonyos tényezőket, ilyen pl. az intervenciós sáv megléte (amely leszűkíti az ellentétes elmozdulásokra játszó szereplők mozgásterét, és így bizonyos értelemben az opciók nyereség-, vagy veszteségfüggvényét). Épp emiatt ezek a sávszél-közeli (sávszél alatti kötési árfolyamú) opciók meglehetősen drágák.

Duronelly egy példával illusztrálta a knock-out opciók működését:

Tegyük fel, hogy egy nagy szereplő euró call opciót vesz 239-es kötési árfolyammal (ez azt jelenti, hogy az opció jogosultja 239-es árfolyamon vehet eurót forint ellenében, ami tehát intervenciós sávon kívüli értéket jelent). Ilyen árfolyam gyakorlatilag csak az MNB hivatalos rendelkezésre állási idején kívül (tehát délután 16:30, és másnap 9 óra közötti időszakban) alakulhat ki. A sávból kilépő árfolyam miatt az MNB a következő intervenciós periódusban (másnap) forintot ad el euró ellenében, hogy növelje a forintkínálatot, így ismét az intervenciós sávon belülre tolja az árfolyamot, pl. 243-ig. Ekkor az a szereplő, aki már 239-es szinten megvette az eurót, most 243-at kap érte, ha eladja, így realizálja az eurónkénti 4 forint nyereséget. Ez azt jelenti, hogy ismét nagymértékű forintkereslettel jelenik meg a piacon, azaz ismét a sáv széle felé tolja az árfolyamot.

Nem szabad azonban elfeledkezni arról sem, hogy az a szereplő, aki 239-en adott el eurót, az ott "ül csomó forinttal", melyet el akar adni euróért sávon belüli árfolyam mellett. Ő tehát forintkínálattal jelenik meg, ami viszont feljebb tolhatja az árfolyamot. Bár a két devizamennyiség nagysángrendileg egyezik, azonban az átváltások időben nem feltétlenül esnek egybe, ezért várható tehát a megszokottnál jóval nagyobb volatilitás következik be egy ilyen forgatókönyv esetén a következő napokban, hetekben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Duronelly szerint látni kell, hogy elképesztő mértékű tőkebeáramlás mutatkozik a feltörekvő, különösen is a kelet-közép-európai piacokra (magyar, lengyel, cseh, szlovák, román és török). Megfigyelhető, hogy nem csak a részvény, hanem az állampapír-piac is bull hangulatban van.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy nem csak a FED kamatszintjének változása mozgatja a devizamozgásokat a világban, látni kell ugyanis, hogy az összes nagyobb súlyú jegybank kamatszintje nagyon alacsony szinten van (nem szabad elfeledkezni az ázsiai jegybankokról sem). Duronelly szerint ebben a helyzetben "lényegében mindegy, hogy az MNB hétfőn 50, vagy akár 100 bázisponttal csökkenti az irányadó rátáját", azaz az egyensúlyi problémák befolyásoló szerepe most a háttérbe szorul.

A szakértő szerint ebben a helyzetben a piaci folyamatok az MNB-től olyan lépést kényszeríthetnek ki, amely fundamentálisan nem feltétlenül megalapozott, ezért később annak korrigálására kényszerülhet a jegybank. Az alapkezelő elmondása szerint a legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy nem lehet tudni: a fent vázolt opciók mögött valójában mekkora tőkeállomány áll (az opciók megkötésekor csak az opciós díjat fizeti ki az opció vevője), így a monetáris politika kiemelt kockázati faktora a mostani helyzet, nem lehet előre látni, hogy mi is fog történni.

Az opciós deltahedge stratégia sajátossága, hogy hirtelen nagy mennyiségű devizavételre, vagy eladásra kényszerül-egy-egy szereplő, ami jelentős volatilitást okozhat a piacon. Ebben a helyzetben a kisebb szereplőknek célszerű, ha követő stratégiát folytatnak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm