22 °C Budapest

Duronelly a forint mögötti opciók lényegéről - váratlan lépés jöhet az MNB-től

Pénzcentrum
2005. február 17. 14:46

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő szakértője szerint a jelenlegi piaci helyzetben az egyik legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy nem lehet tudni: az. ún. knock-out opciós pozíciók mögött valójában mekkora tőke húzódik meg. A nagy külföldi szereplők különböző derivatív ügyleteinél az intervenciós sáv erős széle (240.01 forint/euró) jelentősen "bezavar a képbe", ezeket az árazási anomáliákat próbálják meg most kihasználni az ellentétes fejleményekre számító szereplők. A szakértő szerint a sávszél-közeli forint az eddig vártnál akár érdemben is nagyobb kamatvágást kényszeríthet ki az MNB-től jövő hétfőn, melynek mértéke fundamentális szempontból nem feltétlenül lenne megalapozott, így később elképzelhető, hogy korrekciós lépésre lesz szükség az MNB részéről.


eurhufcomp
eurhufcomp
A knock-out, vagy másképpen barrier opciók (ez utóbbi jellemzően akkor használatos, ha két árfolyam-korlát is be van építve) akkor válnak "élessé", amikor az adott termék árfolyama elér egy bizonyos szintet (kötési árfolyam). Duronelly kifejtette, hogy a standard opciós árazások nem tudnak kezelni bizonyos tényezőket, ilyen pl. az intervenciós sáv megléte (amely leszűkíti az ellentétes elmozdulásokra játszó szereplők mozgásterét, és így bizonyos értelemben az opciók nyereség-, vagy veszteségfüggvényét). Épp emiatt ezek a sávszél-közeli (sávszél alatti kötési árfolyamú) opciók meglehetősen drágák.

Duronelly egy példával illusztrálta a knock-out opciók működését:

Tegyük fel, hogy egy nagy szereplő euró call opciót vesz 239-es kötési árfolyammal (ez azt jelenti, hogy az opció jogosultja 239-es árfolyamon vehet eurót forint ellenében, ami tehát intervenciós sávon kívüli értéket jelent). Ilyen árfolyam gyakorlatilag csak az MNB hivatalos rendelkezésre állási idején kívül (tehát délután 16:30, és másnap 9 óra közötti időszakban) alakulhat ki. A sávból kilépő árfolyam miatt az MNB a következő intervenciós periódusban (másnap) forintot ad el euró ellenében, hogy növelje a forintkínálatot, így ismét az intervenciós sávon belülre tolja az árfolyamot, pl. 243-ig. Ekkor az a szereplő, aki már 239-es szinten megvette az eurót, most 243-at kap érte, ha eladja, így realizálja az eurónkénti 4 forint nyereséget. Ez azt jelenti, hogy ismét nagymértékű forintkereslettel jelenik meg a piacon, azaz ismét a sáv széle felé tolja az árfolyamot.

Nem szabad azonban elfeledkezni arról sem, hogy az a szereplő, aki 239-en adott el eurót, az ott "ül csomó forinttal", melyet el akar adni euróért sávon belüli árfolyam mellett. Ő tehát forintkínálattal jelenik meg, ami viszont feljebb tolhatja az árfolyamot. Bár a két devizamennyiség nagysángrendileg egyezik, azonban az átváltások időben nem feltétlenül esnek egybe, ezért várható tehát a megszokottnál jóval nagyobb volatilitás következik be egy ilyen forgatókönyv esetén a következő napokban, hetekben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Duronelly szerint látni kell, hogy elképesztő mértékű tőkebeáramlás mutatkozik a feltörekvő, különösen is a kelet-közép-európai piacokra (magyar, lengyel, cseh, szlovák, román és török). Megfigyelhető, hogy nem csak a részvény, hanem az állampapír-piac is bull hangulatban van.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy nem csak a FED kamatszintjének változása mozgatja a devizamozgásokat a világban, látni kell ugyanis, hogy az összes nagyobb súlyú jegybank kamatszintje nagyon alacsony szinten van (nem szabad elfeledkezni az ázsiai jegybankokról sem). Duronelly szerint ebben a helyzetben "lényegében mindegy, hogy az MNB hétfőn 50, vagy akár 100 bázisponttal csökkenti az irányadó rátáját", azaz az egyensúlyi problémák befolyásoló szerepe most a háttérbe szorul.

A szakértő szerint ebben a helyzetben a piaci folyamatok az MNB-től olyan lépést kényszeríthetnek ki, amely fundamentálisan nem feltétlenül megalapozott, ezért később annak korrigálására kényszerülhet a jegybank. Az alapkezelő elmondása szerint a legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy nem lehet tudni: a fent vázolt opciók mögött valójában mekkora tőkeállomány áll (az opciók megkötésekor csak az opciós díjat fizeti ki az opció vevője), így a monetáris politika kiemelt kockázati faktora a mostani helyzet, nem lehet előre látni, hogy mi is fog történni.

Az opciós deltahedge stratégia sajátossága, hogy hirtelen nagy mennyiségű devizavételre, vagy eladásra kényszerül-egy-egy szereplő, ami jelentős volatilitást okozhat a piacon. Ebben a helyzetben a kisebb szereplőknek célszerű, ha követő stratégiát folytatnak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?