Duronelly a forint mögötti opciók lényegéről - váratlan lépés jöhet az MNB-től

Pénzcentrum
2005. február 17. 14:46

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő szakértője szerint a jelenlegi piaci helyzetben az egyik legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy nem lehet tudni: az. ún. knock-out opciós pozíciók mögött valójában mekkora tőke húzódik meg. A nagy külföldi szereplők különböző derivatív ügyleteinél az intervenciós sáv erős széle (240.01 forint/euró) jelentősen "bezavar a képbe", ezeket az árazási anomáliákat próbálják meg most kihasználni az ellentétes fejleményekre számító szereplők. A szakértő szerint a sávszél-közeli forint az eddig vártnál akár érdemben is nagyobb kamatvágást kényszeríthet ki az MNB-től jövő hétfőn, melynek mértéke fundamentális szempontból nem feltétlenül lenne megalapozott, így később elképzelhető, hogy korrekciós lépésre lesz szükség az MNB részéről.


eurhufcomp
eurhufcomp
A knock-out, vagy másképpen barrier opciók (ez utóbbi jellemzően akkor használatos, ha két árfolyam-korlát is be van építve) akkor válnak "élessé", amikor az adott termék árfolyama elér egy bizonyos szintet (kötési árfolyam). Duronelly kifejtette, hogy a standard opciós árazások nem tudnak kezelni bizonyos tényezőket, ilyen pl. az intervenciós sáv megléte (amely leszűkíti az ellentétes elmozdulásokra játszó szereplők mozgásterét, és így bizonyos értelemben az opciók nyereség-, vagy veszteségfüggvényét). Épp emiatt ezek a sávszél-közeli (sávszél alatti kötési árfolyamú) opciók meglehetősen drágák.

Duronelly egy példával illusztrálta a knock-out opciók működését:

Tegyük fel, hogy egy nagy szereplő euró call opciót vesz 239-es kötési árfolyammal (ez azt jelenti, hogy az opció jogosultja 239-es árfolyamon vehet eurót forint ellenében, ami tehát intervenciós sávon kívüli értéket jelent). Ilyen árfolyam gyakorlatilag csak az MNB hivatalos rendelkezésre állási idején kívül (tehát délután 16:30, és másnap 9 óra közötti időszakban) alakulhat ki. A sávból kilépő árfolyam miatt az MNB a következő intervenciós periódusban (másnap) forintot ad el euró ellenében, hogy növelje a forintkínálatot, így ismét az intervenciós sávon belülre tolja az árfolyamot, pl. 243-ig. Ekkor az a szereplő, aki már 239-es szinten megvette az eurót, most 243-at kap érte, ha eladja, így realizálja az eurónkénti 4 forint nyereséget. Ez azt jelenti, hogy ismét nagymértékű forintkereslettel jelenik meg a piacon, azaz ismét a sáv széle felé tolja az árfolyamot.

Nem szabad azonban elfeledkezni arról sem, hogy az a szereplő, aki 239-en adott el eurót, az ott "ül csomó forinttal", melyet el akar adni euróért sávon belüli árfolyam mellett. Ő tehát forintkínálattal jelenik meg, ami viszont feljebb tolhatja az árfolyamot. Bár a két devizamennyiség nagysángrendileg egyezik, azonban az átváltások időben nem feltétlenül esnek egybe, ezért várható tehát a megszokottnál jóval nagyobb volatilitás következik be egy ilyen forgatókönyv esetén a következő napokban, hetekben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Duronelly szerint látni kell, hogy elképesztő mértékű tőkebeáramlás mutatkozik a feltörekvő, különösen is a kelet-közép-európai piacokra (magyar, lengyel, cseh, szlovák, román és török). Megfigyelhető, hogy nem csak a részvény, hanem az állampapír-piac is bull hangulatban van.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy nem csak a FED kamatszintjének változása mozgatja a devizamozgásokat a világban, látni kell ugyanis, hogy az összes nagyobb súlyú jegybank kamatszintje nagyon alacsony szinten van (nem szabad elfeledkezni az ázsiai jegybankokról sem). Duronelly szerint ebben a helyzetben "lényegében mindegy, hogy az MNB hétfőn 50, vagy akár 100 bázisponttal csökkenti az irányadó rátáját", azaz az egyensúlyi problémák befolyásoló szerepe most a háttérbe szorul.

A szakértő szerint ebben a helyzetben a piaci folyamatok az MNB-től olyan lépést kényszeríthetnek ki, amely fundamentálisan nem feltétlenül megalapozott, ezért később annak korrigálására kényszerülhet a jegybank. Az alapkezelő elmondása szerint a legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy nem lehet tudni: a fent vázolt opciók mögött valójában mekkora tőkeállomány áll (az opciók megkötésekor csak az opciós díjat fizeti ki az opció vevője), így a monetáris politika kiemelt kockázati faktora a mostani helyzet, nem lehet előre látni, hogy mi is fog történni.

Az opciós deltahedge stratégia sajátossága, hogy hirtelen nagy mennyiségű devizavételre, vagy eladásra kényszerül-egy-egy szereplő, ami jelentős volatilitást okozhat a piacon. Ebben a helyzetben a kisebb szereplőknek célszerű, ha követő stratégiát folytatnak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm