23 °C Budapest

Mégsem hűl a kínai gazdaság? 8 éves csúcson a GDP-bővülés 2004-ben

Pénzcentrum
2005. január 25. 11:55

A kínai gazdaság 9.5%-kal nőtt a tavalyi negyedik negyedévben, illetve az év egészében, ez utóbbi teljesítmény 1996 óta a legnagyobb bővülést mutatja és elsősorban a kiemelkedő export, illetve mezőgazdasági teljesítményeknek köszönhető. A negyedik negyedéves adatra az elemzői konszenzusok 8.6-8.9% körül szóródtak. 2003-ban 9.1%-kal nőtt a kínai GDP. A ma közzétett adatok ismeretében nem beszélhetünk az ázsiai óriásgazdaság fokozatos, vagy kevésbé fokozatos hűléséről. A statisztikai hivatal egyik magasrangú illetékese az adatok megjelenését követően a Reuters-nek adott interjújában leszögezte, hogy egyelőre nem látja szükségét annak, hogy emelni kellene az irányadó kínai kamatszinten, és cáfolt minden olyan jellegű spekulációt, miszerint azonnali reformok következhetnének be a kínai árfolyamrendszerben, illetve azonnali kamatemelésre kerülhetne sor.Li Deshui, a statisztikai hivatal magasrangú illetékese elismerte: a mai adatok arra utalnak, hogy a kínai gazdaság a kormány által meghirdetett fokozatos, tudatos lassító politika ellenére sem lassul. Egyúttal hozzátette, hogy fokozni kívánják a makrogazdasági, illetve a hitelezési kontrollt, és megjegyezte, hogy minden, a kínai árfolyamrendszerben történő változtatáshoz időre van szükség, és nem várható, hogy a vártnál dinamikusabb gazdasági bővülés miatt emelkedjen a kínai kamatszint.


A JP Morgan hong-kongi elemzőjének kalkulációi szerint szezonálisan kiigazítva 12.9%-kal nőtt 2004. IV. negyedévében a kínai GDP az előző negyedévhez képest, ami erős gyorsulást jelez a II. és III. negyedév között megfigyelt 8.4%-os növekedéshez képest.

Vannak jelek a lassulásra is

A befektetők által külön figyelt beruházási dinamika tavaly decemberben 23.1%-ra lassult éves alapon, ami az elmúlt 7 hónap legalacsonyabb növekedési dinamikájának felel meg. Az ipari termelés tavaly az év utolsó hónapjában 14.4%-os volt éves alapon, ami 2003 májusa óta a legalacsonyabb bővülési ütemet jelzi.

A kínai vezetés már mintegy egy éve felismerte, hogy a növekedési dinamika nem tartható fenn, egyre reálisabb egy hard-landing kockázata. Ennek elkerülése érdekében - mely az egész világgazdaságban is komolyabb hullámokat vethetne - tudatos lépésekkel igyekezett a növekedési dinamika fokozatos hűtését elérni. Többek között bizonyos beruházástípusokat megtiltottak, fokozták a kontrollt a hitelezési politika felett (lassítsák a pénzkiáramlást a gazdaságba).Szakértők szerint a mai adatok miatt újabb nyomás alá kerülhet a kínai vezetés, hogy tovább emelje a kamatszintet, mely a dollárhoz fixált árfolyam-rendszerben további feszültségeket eredményezne. A kínai kamatszint 9 év után tavaly októberben változott először (0.27%-kal emelkedett) a tudatos beruházás/gazdasághűtés céljával összhangban.

A G-7 országok február 4-5-én ülnek össze, hogy áttekintsék az aktuális gazdaságpolitikai kihívásokat a világgazdaságban. Az egyik fő téma várhatóan a rugalmasabb ázsiai (elsősorban kínai) árfolyam-rendszer elérésének szorgalmazása lehet. Anem lassuló kínai növekedés (illetve a kamatemelés halogatása) miatt az ázsiai ország vezetése egyre nehezebben védhető álláspontra kényszerülhet.

2004.10.28 16:13
9 év óta először: kamatemelés Kínában

A jüan 1995 óta 8.28-as árfolyam mellett a dollárhoz van kötve, mely számos szakértő szerint jelentős alulértékeltséget takar. Az Economist által publikált legutóbbi Big Mac-index alapján PPP-alapon a jüan mintegy 58%-kal volt alulértékelt a dollárhoz képest.

Az utóbbi időben készült átfogó elemzések (pl. JP Morgan) ugyanakkor arra utaltak, hogy amennyiben idén be is következik a sokak által várt árfolyam-reform (sávos árfolyamrendszer, vagy esetlegesen szabad lebegésre való áttérés), rövid időn belül akkor sem várható drasztikus mértétkű jüanerősödés. A JP Morgan szerint egy sávos árfolyam-rendszerre való áttérés esetén nem zárható ki egy azonali 5%-os mértékű jüanerősödés a dollárral szemben, míg 2005 végéig ez 7%-ra emelkedhet.
HR BLOGGER
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?