21 °C Budapest

Mégsem hűl a kínai gazdaság? 8 éves csúcson a GDP-bővülés 2004-ben

Pénzcentrum
2005. január 25. 11:55

A kínai gazdaság 9.5%-kal nőtt a tavalyi negyedik negyedévben, illetve az év egészében, ez utóbbi teljesítmény 1996 óta a legnagyobb bővülést mutatja és elsősorban a kiemelkedő export, illetve mezőgazdasági teljesítményeknek köszönhető. A negyedik negyedéves adatra az elemzői konszenzusok 8.6-8.9% körül szóródtak. 2003-ban 9.1%-kal nőtt a kínai GDP. A ma közzétett adatok ismeretében nem beszélhetünk az ázsiai óriásgazdaság fokozatos, vagy kevésbé fokozatos hűléséről. A statisztikai hivatal egyik magasrangú illetékese az adatok megjelenését követően a Reuters-nek adott interjújában leszögezte, hogy egyelőre nem látja szükségét annak, hogy emelni kellene az irányadó kínai kamatszinten, és cáfolt minden olyan jellegű spekulációt, miszerint azonnali reformok következhetnének be a kínai árfolyamrendszerben, illetve azonnali kamatemelésre kerülhetne sor.



Li Deshui, a statisztikai hivatal magasrangú illetékese elismerte: a mai adatok arra utalnak, hogy a kínai gazdaság a kormány által meghirdetett fokozatos, tudatos lassító politika ellenére sem lassul. Egyúttal hozzátette, hogy fokozni kívánják a makrogazdasági, illetve a hitelezési kontrollt, és megjegyezte, hogy minden, a kínai árfolyamrendszerben történő változtatáshoz időre van szükség, és nem várható, hogy a vártnál dinamikusabb gazdasági bővülés miatt emelkedjen a kínai kamatszint.


A JP Morgan hong-kongi elemzőjének kalkulációi szerint szezonálisan kiigazítva 12.9%-kal nőtt 2004. IV. negyedévében a kínai GDP az előző negyedévhez képest, ami erős gyorsulást jelez a II. és III. negyedév között megfigyelt 8.4%-os növekedéshez képest.

Vannak jelek a lassulásra is

A befektetők által külön figyelt beruházási dinamika tavaly decemberben 23.1%-ra lassult éves alapon, ami az elmúlt 7 hónap legalacsonyabb növekedési dinamikájának felel meg. Az ipari termelés tavaly az év utolsó hónapjában 14.4%-os volt éves alapon, ami 2003 májusa óta a legalacsonyabb bővülési ütemet jelzi.

A kínai vezetés már mintegy egy éve felismerte, hogy a növekedési dinamika nem tartható fenn, egyre reálisabb egy hard-landing kockázata. Ennek elkerülése érdekében - mely az egész világgazdaságban is komolyabb hullámokat vethetne - tudatos lépésekkel igyekezett a növekedési dinamika fokozatos hűtését elérni. Többek között bizonyos beruházástípusokat megtiltottak, fokozták a kontrollt a hitelezési politika felett (lassítsák a pénzkiáramlást a gazdaságba).



Szakértők szerint a mai adatok miatt újabb nyomás alá kerülhet a kínai vezetés, hogy tovább emelje a kamatszintet, mely a dollárhoz fixált árfolyam-rendszerben további feszültségeket eredményezne. A kínai kamatszint 9 év után tavaly októberben változott először (0.27%-kal emelkedett) a tudatos beruházás/gazdasághűtés céljával összhangban.

A G-7 országok február 4-5-én ülnek össze, hogy áttekintsék az aktuális gazdaságpolitikai kihívásokat a világgazdaságban. Az egyik fő téma várhatóan a rugalmasabb ázsiai (elsősorban kínai) árfolyam-rendszer elérésének szorgalmazása lehet. Anem lassuló kínai növekedés (illetve a kamatemelés halogatása) miatt az ázsiai ország vezetése egyre nehezebben védhető álláspontra kényszerülhet.

2004.10.28 16:13
9 év óta először: kamatemelés Kínában

A jüan 1995 óta 8.28-as árfolyam mellett a dollárhoz van kötve, mely számos szakértő szerint jelentős alulértékeltséget takar. Az Economist által publikált legutóbbi Big Mac-index alapján PPP-alapon a jüan mintegy 58%-kal volt alulértékelt a dollárhoz képest.

Az utóbbi időben készült átfogó elemzések (pl. JP Morgan) ugyanakkor arra utaltak, hogy amennyiben idén be is következik a sokak által várt árfolyam-reform (sávos árfolyamrendszer, vagy esetlegesen szabad lebegésre való áttérés), rövid időn belül akkor sem várható drasztikus mértétkű jüanerősödés. A JP Morgan szerint egy sávos árfolyam-rendszerre való áttérés esetén nem zárható ki egy azonali 5%-os mértékű jüanerősödés a dollárral szemben, míg 2005 végéig ez 7%-ra emelkedhet.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem