12 °C Budapest

Mégsem hűl a kínai gazdaság? 8 éves csúcson a GDP-bővülés 2004-ben

Pénzcentrum
2005. január 25. 11:55

A kínai gazdaság 9.5%-kal nőtt a tavalyi negyedik negyedévben, illetve az év egészében, ez utóbbi teljesítmény 1996 óta a legnagyobb bővülést mutatja és elsősorban a kiemelkedő export, illetve mezőgazdasági teljesítményeknek köszönhető. A negyedik negyedéves adatra az elemzői konszenzusok 8.6-8.9% körül szóródtak. 2003-ban 9.1%-kal nőtt a kínai GDP. A ma közzétett adatok ismeretében nem beszélhetünk az ázsiai óriásgazdaság fokozatos, vagy kevésbé fokozatos hűléséről. A statisztikai hivatal egyik magasrangú illetékese az adatok megjelenését követően a Reuters-nek adott interjújában leszögezte, hogy egyelőre nem látja szükségét annak, hogy emelni kellene az irányadó kínai kamatszinten, és cáfolt minden olyan jellegű spekulációt, miszerint azonnali reformok következhetnének be a kínai árfolyamrendszerben, illetve azonnali kamatemelésre kerülhetne sor.



Li Deshui, a statisztikai hivatal magasrangú illetékese elismerte: a mai adatok arra utalnak, hogy a kínai gazdaság a kormány által meghirdetett fokozatos, tudatos lassító politika ellenére sem lassul. Egyúttal hozzátette, hogy fokozni kívánják a makrogazdasági, illetve a hitelezési kontrollt, és megjegyezte, hogy minden, a kínai árfolyamrendszerben történő változtatáshoz időre van szükség, és nem várható, hogy a vártnál dinamikusabb gazdasági bővülés miatt emelkedjen a kínai kamatszint.


A JP Morgan hong-kongi elemzőjének kalkulációi szerint szezonálisan kiigazítva 12.9%-kal nőtt 2004. IV. negyedévében a kínai GDP az előző negyedévhez képest, ami erős gyorsulást jelez a II. és III. negyedév között megfigyelt 8.4%-os növekedéshez képest.

Vannak jelek a lassulásra is

A befektetők által külön figyelt beruházási dinamika tavaly decemberben 23.1%-ra lassult éves alapon, ami az elmúlt 7 hónap legalacsonyabb növekedési dinamikájának felel meg. Az ipari termelés tavaly az év utolsó hónapjában 14.4%-os volt éves alapon, ami 2003 májusa óta a legalacsonyabb bővülési ütemet jelzi.

A kínai vezetés már mintegy egy éve felismerte, hogy a növekedési dinamika nem tartható fenn, egyre reálisabb egy hard-landing kockázata. Ennek elkerülése érdekében - mely az egész világgazdaságban is komolyabb hullámokat vethetne - tudatos lépésekkel igyekezett a növekedési dinamika fokozatos hűtését elérni. Többek között bizonyos beruházástípusokat megtiltottak, fokozták a kontrollt a hitelezési politika felett (lassítsák a pénzkiáramlást a gazdaságba).



Szakértők szerint a mai adatok miatt újabb nyomás alá kerülhet a kínai vezetés, hogy tovább emelje a kamatszintet, mely a dollárhoz fixált árfolyam-rendszerben további feszültségeket eredményezne. A kínai kamatszint 9 év után tavaly októberben változott először (0.27%-kal emelkedett) a tudatos beruházás/gazdasághűtés céljával összhangban.

A G-7 országok február 4-5-én ülnek össze, hogy áttekintsék az aktuális gazdaságpolitikai kihívásokat a világgazdaságban. Az egyik fő téma várhatóan a rugalmasabb ázsiai (elsősorban kínai) árfolyam-rendszer elérésének szorgalmazása lehet. Anem lassuló kínai növekedés (illetve a kamatemelés halogatása) miatt az ázsiai ország vezetése egyre nehezebben védhető álláspontra kényszerülhet.

2004.10.28 16:13
9 év óta először: kamatemelés Kínában

A jüan 1995 óta 8.28-as árfolyam mellett a dollárhoz van kötve, mely számos szakértő szerint jelentős alulértékeltséget takar. Az Economist által publikált legutóbbi Big Mac-index alapján PPP-alapon a jüan mintegy 58%-kal volt alulértékelt a dollárhoz képest.

Az utóbbi időben készült átfogó elemzések (pl. JP Morgan) ugyanakkor arra utaltak, hogy amennyiben idén be is következik a sokak által várt árfolyam-reform (sávos árfolyamrendszer, vagy esetlegesen szabad lebegésre való áttérés), rövid időn belül akkor sem várható drasztikus mértétkű jüanerősödés. A JP Morgan szerint egy sávos árfolyam-rendszerre való áttérés esetén nem zárható ki egy azonali 5%-os mértékű jüanerősödés a dollárral szemben, míg 2005 végéig ez 7%-ra emelkedhet.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem