Mégsem hűl a kínai gazdaság? 8 éves csúcson a GDP-bővülés 2004-ben

Pénzcentrum
2005. január 25. 11:55

A kínai gazdaság 9.5%-kal nőtt a tavalyi negyedik negyedévben, illetve az év egészében, ez utóbbi teljesítmény 1996 óta a legnagyobb bővülést mutatja és elsősorban a kiemelkedő export, illetve mezőgazdasági teljesítményeknek köszönhető. A negyedik negyedéves adatra az elemzői konszenzusok 8.6-8.9% körül szóródtak. 2003-ban 9.1%-kal nőtt a kínai GDP. A ma közzétett adatok ismeretében nem beszélhetünk az ázsiai óriásgazdaság fokozatos, vagy kevésbé fokozatos hűléséről. A statisztikai hivatal egyik magasrangú illetékese az adatok megjelenését követően a Reuters-nek adott interjújában leszögezte, hogy egyelőre nem látja szükségét annak, hogy emelni kellene az irányadó kínai kamatszinten, és cáfolt minden olyan jellegű spekulációt, miszerint azonnali reformok következhetnének be a kínai árfolyamrendszerben, illetve azonnali kamatemelésre kerülhetne sor.Li Deshui, a statisztikai hivatal magasrangú illetékese elismerte: a mai adatok arra utalnak, hogy a kínai gazdaság a kormány által meghirdetett fokozatos, tudatos lassító politika ellenére sem lassul. Egyúttal hozzátette, hogy fokozni kívánják a makrogazdasági, illetve a hitelezési kontrollt, és megjegyezte, hogy minden, a kínai árfolyamrendszerben történő változtatáshoz időre van szükség, és nem várható, hogy a vártnál dinamikusabb gazdasági bővülés miatt emelkedjen a kínai kamatszint.


A JP Morgan hong-kongi elemzőjének kalkulációi szerint szezonálisan kiigazítva 12.9%-kal nőtt 2004. IV. negyedévében a kínai GDP az előző negyedévhez képest, ami erős gyorsulást jelez a II. és III. negyedév között megfigyelt 8.4%-os növekedéshez képest.

Vannak jelek a lassulásra is

A befektetők által külön figyelt beruházási dinamika tavaly decemberben 23.1%-ra lassult éves alapon, ami az elmúlt 7 hónap legalacsonyabb növekedési dinamikájának felel meg. Az ipari termelés tavaly az év utolsó hónapjában 14.4%-os volt éves alapon, ami 2003 májusa óta a legalacsonyabb bővülési ütemet jelzi.

A kínai vezetés már mintegy egy éve felismerte, hogy a növekedési dinamika nem tartható fenn, egyre reálisabb egy hard-landing kockázata. Ennek elkerülése érdekében - mely az egész világgazdaságban is komolyabb hullámokat vethetne - tudatos lépésekkel igyekezett a növekedési dinamika fokozatos hűtését elérni. Többek között bizonyos beruházástípusokat megtiltottak, fokozták a kontrollt a hitelezési politika felett (lassítsák a pénzkiáramlást a gazdaságba).Szakértők szerint a mai adatok miatt újabb nyomás alá kerülhet a kínai vezetés, hogy tovább emelje a kamatszintet, mely a dollárhoz fixált árfolyam-rendszerben további feszültségeket eredményezne. A kínai kamatszint 9 év után tavaly októberben változott először (0.27%-kal emelkedett) a tudatos beruházás/gazdasághűtés céljával összhangban.

A G-7 országok február 4-5-én ülnek össze, hogy áttekintsék az aktuális gazdaságpolitikai kihívásokat a világgazdaságban. Az egyik fő téma várhatóan a rugalmasabb ázsiai (elsősorban kínai) árfolyam-rendszer elérésének szorgalmazása lehet. Anem lassuló kínai növekedés (illetve a kamatemelés halogatása) miatt az ázsiai ország vezetése egyre nehezebben védhető álláspontra kényszerülhet.

2004.10.28 16:13
9 év óta először: kamatemelés Kínában

A jüan 1995 óta 8.28-as árfolyam mellett a dollárhoz van kötve, mely számos szakértő szerint jelentős alulértékeltséget takar. Az Economist által publikált legutóbbi Big Mac-index alapján PPP-alapon a jüan mintegy 58%-kal volt alulértékelt a dollárhoz képest.

Az utóbbi időben készült átfogó elemzések (pl. JP Morgan) ugyanakkor arra utaltak, hogy amennyiben idén be is következik a sokak által várt árfolyam-reform (sávos árfolyamrendszer, vagy esetlegesen szabad lebegésre való áttérés), rövid időn belül akkor sem várható drasztikus mértétkű jüanerősödés. A JP Morgan szerint egy sávos árfolyam-rendszerre való áttérés esetén nem zárható ki egy azonali 5%-os mértékű jüanerősödés a dollárral szemben, míg 2005 végéig ez 7%-ra emelkedhet.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?