1 °C Budapest

Forintpiaci kilátások rövid és középtávon - az ideinél jóval nagyobb volatilitás várható (Commerzbank)

Pénzcentrum
2004. december 20. 13:20

A mai kamatmeghatározó üléstől Puskás Tamás, a budapesti Commerzbank Treasury vezetője 50 bp-os kamatcsökkentést vár. A szakértő szerint a forint/euró árfolyamban ezekben a napokban nem feltétlenül csak a kamathatást, hanem a forintban történő adófizetéseket (társasági adó-előleg feltöltések) is figyelembe kell venni. A piaci forward árazások következtében Puskás szerint egyértelmű, hogy a forint gyengülni fog a következő hónapokban: 6 hónapon belül a 255-ös, míg jövő év végére a 260-as szint közelébe mozdulhat az euróval szemben.

Puskás szerint jelenleg a bankközi piacon már jóval kisebb a likviditás, mint akár 1-2 hete is volt (volatilitás nagyobb valószínűsége), emellett a forint árfolyam-alakulása kapcsán azt is figyelembe kell venni, hogy az elmúlt napokban sok külföldi tulajdonú vállalat eurót forintra konvertált az adókötelezettség forintban történő kiegyenlítése érdekében.

2004.12.20 12:00
Járai nyilatkozata nem befolyásolta az elemzőket: 50 bp-os lehet a mai kamatcsökkentés

2004.12.20 08:22
Járai: már összeomlott volna a magyar gazdaság, ha...

A szakértő szerint az infláció jelentős további csökkenésére számítva a tudatos befektetők az elmúlt időszakban már "megvettek egy teljes kamatcsökkentési sorozatot", a jelenlegi 100 bp körüli beárazott vágás tehát összességében nem a mai napra szól, hanem a további hónapok folyamatai is "benne vannak". Puskás szerint ugyanakkor kissé "gyanús" a mostani belső és külső optimizmus (nyugalom), január-március között számos meglepetés érheti a befektetőket, melyek a forint árfolyamára fokozott kockázatot jelenthetnek. A Treasury vezetője szerint szinte 100%, hogy a forint gyengülni fog a jelenlegi 245-ös szintjéhez képest a következő hónapokban.

Puskás szerint mindenképpen figyelembe kell venni például, hogy januárban ismerhetjük meg a 2004-es teljes éves államháztartási hiányt (pénzforgalmi adatok), emellett a dollár gyengülésére vonatkozó jóslatok (1.40-1.50-es árfolyamok az euróval szemben 1-3 éves időtávon) is akár hirtelen megfordulhatnak. Puskás szerint az, hogy jelenleg minden nagyobb szereplő próbál "egy irányba beállni" (dolláreladás, euró vétel), a kisebb szereplők pedig követő magatartást tanúsítanak kissé elgondolkodtató, mivel az ilyen trendeket rendszerint hirtelen váltások szokták követni (megforduló dollár-bearish hangulat, csökkenő kamatkülönbözet a dollár, illetve euró befektetések, valamint a forintbefektetések között), emellett a profitrealizálások hatásait is figyelembe kell venni. Ezek a tényezők együttesen a forint ideinél jóval nagyobb volatilitásához vezethetnek 2005-ben. A szűkülő kamatrés a befektetők figyelmét ismét ráirányíthatja a magyar gazdaság valós makrofundamentumaira.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Puskás szerint ha az MNB a továbbiakban is folyamatosan figyel a külső befektetői környezet (kisebb) változásaira (is), és emellett csak az óvatosabb lépések politikáját követi, akkor hozzájárulhat a forint viszonylagos stabilitásának fenntartásához, kisebb-nagyobb árfolyam-ugrások azonban még így sem zárhatók ki.

A portfolio.hu értesülései szerint a piacon elterjedtek azok a szóbeszédek, hogy a forint/euró árfolyamánál a 245-ös, és a 260-as árfolyamszintek környékén (triggerek) igen jelentős összegű barrier-opciók találhatók(nagyobb piaci szereplők által). Ez azt jelenti, hogy ha a spot árfolyam ezen határokat túllépi, akkor löketszerű további forinterősödés (245 alatt), illetve további gyengülés (260 felett) következhet be. A forint tehát erősen sérülékeny (a gyengülés irányába), ezért is fontos, hogy a kormány a gyengébb forintárfolyam alatt milyen árfolyamot ért, 260 felett könnyen "elszállhat" a forint.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.03 00:01
DIGITAL NOMAD With more remote work options, people are moving from place to place, living in a nom...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem