26 °C Budapest

Forintpiaci kilátások rövid és középtávon - az ideinél jóval nagyobb volatilitás várható (Commerzbank)

Pénzcentrum
2004. december 20. 13:20

A mai kamatmeghatározó üléstől Puskás Tamás, a budapesti Commerzbank Treasury vezetője 50 bp-os kamatcsökkentést vár. A szakértő szerint a forint/euró árfolyamban ezekben a napokban nem feltétlenül csak a kamathatást, hanem a forintban történő adófizetéseket (társasági adó-előleg feltöltések) is figyelembe kell venni. A piaci forward árazások következtében Puskás szerint egyértelmű, hogy a forint gyengülni fog a következő hónapokban: 6 hónapon belül a 255-ös, míg jövő év végére a 260-as szint közelébe mozdulhat az euróval szemben.

Puskás szerint jelenleg a bankközi piacon már jóval kisebb a likviditás, mint akár 1-2 hete is volt (volatilitás nagyobb valószínűsége), emellett a forint árfolyam-alakulása kapcsán azt is figyelembe kell venni, hogy az elmúlt napokban sok külföldi tulajdonú vállalat eurót forintra konvertált az adókötelezettség forintban történő kiegyenlítése érdekében.

2004.12.20 12:00
Járai nyilatkozata nem befolyásolta az elemzőket: 50 bp-os lehet a mai kamatcsökkentés

2004.12.20 08:22
Járai: már összeomlott volna a magyar gazdaság, ha...

A szakértő szerint az infláció jelentős további csökkenésére számítva a tudatos befektetők az elmúlt időszakban már "megvettek egy teljes kamatcsökkentési sorozatot", a jelenlegi 100 bp körüli beárazott vágás tehát összességében nem a mai napra szól, hanem a további hónapok folyamatai is "benne vannak". Puskás szerint ugyanakkor kissé "gyanús" a mostani belső és külső optimizmus (nyugalom), január-március között számos meglepetés érheti a befektetőket, melyek a forint árfolyamára fokozott kockázatot jelenthetnek. A Treasury vezetője szerint szinte 100%, hogy a forint gyengülni fog a jelenlegi 245-ös szintjéhez képest a következő hónapokban.

Puskás szerint mindenképpen figyelembe kell venni például, hogy januárban ismerhetjük meg a 2004-es teljes éves államháztartási hiányt (pénzforgalmi adatok), emellett a dollár gyengülésére vonatkozó jóslatok (1.40-1.50-es árfolyamok az euróval szemben 1-3 éves időtávon) is akár hirtelen megfordulhatnak. Puskás szerint az, hogy jelenleg minden nagyobb szereplő próbál "egy irányba beállni" (dolláreladás, euró vétel), a kisebb szereplők pedig követő magatartást tanúsítanak kissé elgondolkodtató, mivel az ilyen trendeket rendszerint hirtelen váltások szokták követni (megforduló dollár-bearish hangulat, csökkenő kamatkülönbözet a dollár, illetve euró befektetések, valamint a forintbefektetések között), emellett a profitrealizálások hatásait is figyelembe kell venni. Ezek a tényezők együttesen a forint ideinél jóval nagyobb volatilitásához vezethetnek 2005-ben. A szűkülő kamatrés a befektetők figyelmét ismét ráirányíthatja a magyar gazdaság valós makrofundamentumaira.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Puskás szerint ha az MNB a továbbiakban is folyamatosan figyel a külső befektetői környezet (kisebb) változásaira (is), és emellett csak az óvatosabb lépések politikáját követi, akkor hozzájárulhat a forint viszonylagos stabilitásának fenntartásához, kisebb-nagyobb árfolyam-ugrások azonban még így sem zárhatók ki.

A portfolio.hu értesülései szerint a piacon elterjedtek azok a szóbeszédek, hogy a forint/euró árfolyamánál a 245-ös, és a 260-as árfolyamszintek környékén (triggerek) igen jelentős összegű barrier-opciók találhatók(nagyobb piaci szereplők által). Ez azt jelenti, hogy ha a spot árfolyam ezen határokat túllépi, akkor löketszerű további forinterősödés (245 alatt), illetve további gyengülés (260 felett) következhet be. A forint tehát erősen sérülékeny (a gyengülés irányába), ezért is fontos, hogy a kormány a gyengébb forintárfolyam alatt milyen árfolyamot ért, 260 felett könnyen "elszállhat" a forint.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?