13 °C Budapest

Forintpiaci kilátások rövid és középtávon - az ideinél jóval nagyobb volatilitás várható (Commerzbank)

Pénzcentrum
2004. december 20. 13:20

A mai kamatmeghatározó üléstől Puskás Tamás, a budapesti Commerzbank Treasury vezetője 50 bp-os kamatcsökkentést vár. A szakértő szerint a forint/euró árfolyamban ezekben a napokban nem feltétlenül csak a kamathatást, hanem a forintban történő adófizetéseket (társasági adó-előleg feltöltések) is figyelembe kell venni. A piaci forward árazások következtében Puskás szerint egyértelmű, hogy a forint gyengülni fog a következő hónapokban: 6 hónapon belül a 255-ös, míg jövő év végére a 260-as szint közelébe mozdulhat az euróval szemben.

Puskás szerint jelenleg a bankközi piacon már jóval kisebb a likviditás, mint akár 1-2 hete is volt (volatilitás nagyobb valószínűsége), emellett a forint árfolyam-alakulása kapcsán azt is figyelembe kell venni, hogy az elmúlt napokban sok külföldi tulajdonú vállalat eurót forintra konvertált az adókötelezettség forintban történő kiegyenlítése érdekében.

2004.12.20 12:00
Járai nyilatkozata nem befolyásolta az elemzőket: 50 bp-os lehet a mai kamatcsökkentés

2004.12.20 08:22
Járai: már összeomlott volna a magyar gazdaság, ha...

A szakértő szerint az infláció jelentős további csökkenésére számítva a tudatos befektetők az elmúlt időszakban már "megvettek egy teljes kamatcsökkentési sorozatot", a jelenlegi 100 bp körüli beárazott vágás tehát összességében nem a mai napra szól, hanem a további hónapok folyamatai is "benne vannak". Puskás szerint ugyanakkor kissé "gyanús" a mostani belső és külső optimizmus (nyugalom), január-március között számos meglepetés érheti a befektetőket, melyek a forint árfolyamára fokozott kockázatot jelenthetnek. A Treasury vezetője szerint szinte 100%, hogy a forint gyengülni fog a jelenlegi 245-ös szintjéhez képest a következő hónapokban.

Puskás szerint mindenképpen figyelembe kell venni például, hogy januárban ismerhetjük meg a 2004-es teljes éves államháztartási hiányt (pénzforgalmi adatok), emellett a dollár gyengülésére vonatkozó jóslatok (1.40-1.50-es árfolyamok az euróval szemben 1-3 éves időtávon) is akár hirtelen megfordulhatnak. Puskás szerint az, hogy jelenleg minden nagyobb szereplő próbál "egy irányba beállni" (dolláreladás, euró vétel), a kisebb szereplők pedig követő magatartást tanúsítanak kissé elgondolkodtató, mivel az ilyen trendeket rendszerint hirtelen váltások szokták követni (megforduló dollár-bearish hangulat, csökkenő kamatkülönbözet a dollár, illetve euró befektetések, valamint a forintbefektetések között), emellett a profitrealizálások hatásait is figyelembe kell venni. Ezek a tényezők együttesen a forint ideinél jóval nagyobb volatilitásához vezethetnek 2005-ben. A szűkülő kamatrés a befektetők figyelmét ismét ráirányíthatja a magyar gazdaság valós makrofundamentumaira.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Puskás szerint ha az MNB a továbbiakban is folyamatosan figyel a külső befektetői környezet (kisebb) változásaira (is), és emellett csak az óvatosabb lépések politikáját követi, akkor hozzájárulhat a forint viszonylagos stabilitásának fenntartásához, kisebb-nagyobb árfolyam-ugrások azonban még így sem zárhatók ki.

A portfolio.hu értesülései szerint a piacon elterjedtek azok a szóbeszédek, hogy a forint/euró árfolyamánál a 245-ös, és a 260-as árfolyamszintek környékén (triggerek) igen jelentős összegű barrier-opciók találhatók(nagyobb piaci szereplők által). Ez azt jelenti, hogy ha a spot árfolyam ezen határokat túllépi, akkor löketszerű további forinterősödés (245 alatt), illetve további gyengülés (260 felett) következhet be. A forint tehát erősen sérülékeny (a gyengülés irányába), ezért is fontos, hogy a kormány a gyengébb forintárfolyam alatt milyen árfolyamot ért, 260 felett könnyen "elszállhat" a forint.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm