36 °C Budapest

Forintpiaci kilátások rövid és középtávon - az ideinél jóval nagyobb volatilitás várható (Commerzbank)

Pénzcentrum
2004. december 20. 13:20

A mai kamatmeghatározó üléstől Puskás Tamás, a budapesti Commerzbank Treasury vezetője 50 bp-os kamatcsökkentést vár. A szakértő szerint a forint/euró árfolyamban ezekben a napokban nem feltétlenül csak a kamathatást, hanem a forintban történő adófizetéseket (társasági adó-előleg feltöltések) is figyelembe kell venni. A piaci forward árazások következtében Puskás szerint egyértelmű, hogy a forint gyengülni fog a következő hónapokban: 6 hónapon belül a 255-ös, míg jövő év végére a 260-as szint közelébe mozdulhat az euróval szemben.

Puskás szerint jelenleg a bankközi piacon már jóval kisebb a likviditás, mint akár 1-2 hete is volt (volatilitás nagyobb valószínűsége), emellett a forint árfolyam-alakulása kapcsán azt is figyelembe kell venni, hogy az elmúlt napokban sok külföldi tulajdonú vállalat eurót forintra konvertált az adókötelezettség forintban történő kiegyenlítése érdekében.

2004.12.20 12:00
Járai nyilatkozata nem befolyásolta az elemzőket: 50 bp-os lehet a mai kamatcsökkentés

2004.12.20 08:22
Járai: már összeomlott volna a magyar gazdaság, ha...

A szakértő szerint az infláció jelentős további csökkenésére számítva a tudatos befektetők az elmúlt időszakban már "megvettek egy teljes kamatcsökkentési sorozatot", a jelenlegi 100 bp körüli beárazott vágás tehát összességében nem a mai napra szól, hanem a további hónapok folyamatai is "benne vannak". Puskás szerint ugyanakkor kissé "gyanús" a mostani belső és külső optimizmus (nyugalom), január-március között számos meglepetés érheti a befektetőket, melyek a forint árfolyamára fokozott kockázatot jelenthetnek. A Treasury vezetője szerint szinte 100%, hogy a forint gyengülni fog a jelenlegi 245-ös szintjéhez képest a következő hónapokban.

Puskás szerint mindenképpen figyelembe kell venni például, hogy januárban ismerhetjük meg a 2004-es teljes éves államháztartási hiányt (pénzforgalmi adatok), emellett a dollár gyengülésére vonatkozó jóslatok (1.40-1.50-es árfolyamok az euróval szemben 1-3 éves időtávon) is akár hirtelen megfordulhatnak. Puskás szerint az, hogy jelenleg minden nagyobb szereplő próbál "egy irányba beállni" (dolláreladás, euró vétel), a kisebb szereplők pedig követő magatartást tanúsítanak kissé elgondolkodtató, mivel az ilyen trendeket rendszerint hirtelen váltások szokták követni (megforduló dollár-bearish hangulat, csökkenő kamatkülönbözet a dollár, illetve euró befektetések, valamint a forintbefektetések között), emellett a profitrealizálások hatásait is figyelembe kell venni. Ezek a tényezők együttesen a forint ideinél jóval nagyobb volatilitásához vezethetnek 2005-ben. A szűkülő kamatrés a befektetők figyelmét ismét ráirányíthatja a magyar gazdaság valós makrofundamentumaira.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Puskás szerint ha az MNB a továbbiakban is folyamatosan figyel a külső befektetői környezet (kisebb) változásaira (is), és emellett csak az óvatosabb lépések politikáját követi, akkor hozzájárulhat a forint viszonylagos stabilitásának fenntartásához, kisebb-nagyobb árfolyam-ugrások azonban még így sem zárhatók ki.

A portfolio.hu értesülései szerint a piacon elterjedtek azok a szóbeszédek, hogy a forint/euró árfolyamánál a 245-ös, és a 260-as árfolyamszintek környékén (triggerek) igen jelentős összegű barrier-opciók találhatók(nagyobb piaci szereplők által). Ez azt jelenti, hogy ha a spot árfolyam ezen határokat túllépi, akkor löketszerű további forinterősödés (245 alatt), illetve további gyengülés (260 felett) következhet be. A forint tehát erősen sérülékeny (a gyengülés irányába), ezért is fontos, hogy a kormány a gyengébb forintárfolyam alatt milyen árfolyamot ért, 260 felett könnyen "elszállhat" a forint.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?