21 °C Budapest

Mit lép a FED? - kamatemelések között

Pénzcentrum
2004. november 9. 12:01

A holnapi napon ülésezik ismét a FED Nyíltpiaci Bizottsága. A piac 25 bp-os kamatemelést vár (19:15). Az amerikai gazdaságban egyre érezhetőbb az inflációs nyomás. Meg kell említeni, hogy a maginflációs mutató az év eleji 1% körüli értékről 2%-ra nőtt. Hasonló mértékű növekedés következett be a FED által figyelt PCE indexben is, mely egy alternatív inflációs mutató. A ráták tehát továbbra sem magasak, de növekvőek. A piac a következő egy évben összességében 1.5%pont körüli kamatemelést vár. A FED kamatpolitikája továbbra is mérsékelt és fokozatos lehet 25 bp-os lépésekkel.

Holnap ülésezik ismét a FED Nyíltpiaci Bizottsága. A Federal Funds Rate célértéke (mellyel a FED a bankközi piac likviditását szabályozza) a mostani 1.75%-ról 2%-ra változhat.


Az amerikai gazdaságban egyre inkább érezhető az inflációs nyomás erősödése, ugyanakkor kiemelkedően magas inflációs számok nincsenek. A maginfláció változása, a PCE (Personal Consumption Expenditures) index ezt egyértelműen jelzi. Mindkét mutatóban az év eleje óta kb. 1%pontnyi növekedés történt. Az alábbi ábra a maginflációs mutató alakulását mutatja.


Forrás: BLS

A FED Funds Rate (FFR) mind az inflációs rátához, mind a gazdaság növekedési üteméhez képest viszonylag alacsonynak tekinthető. Bár közgazdaságilag helytelen a FFR-et az inflációs rátához viszonyítani, ha nagyvonalúan ezt megtesszük (némi időbeli inkonziszetnciát is elfogadva) régóta negatív "reálkamatok"-ról beszélhetünk.

Ha a chicagói tőzsde határidős jegyzései alapján következtetünk a FED várható kamatpolitikájára, akkor viszonylag jó előrejelzést kaphatunk kb. egy évre előre. Az alábbi grafikon az egyes időbeli lejáratokhoz tartozó jegyzéseket mutatja. Az emelkedő vonal egyértelműen jelzi, hogy további kamatemelési lépések várhatók.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, hogy a határidős jegyzésekből milyen kamatlépésekre lehet számítani a Nyíltpiaci Bizottság következő ülésein. Természetesen a kép változhat, a tábla a piac jelenlegi értékítéletét mutatja.


A kamatpolitika mellett felhívnánk a figyelmet arra is, hogy a monetáris kondíciók alakításában az árfolyamnak is fontos szerepe van. Bár az Európai Központi Bank várhatóan csak lassan és később emel majd kamatot, az euró jelentős erősödése mégis a monetáris kondíciók számottevő szigorodását okozta. Az USA-ban emelkednek a kamatok, ugyanakkor a dollárgyengülés a monetáris kondíciók gyengülésének, lazulásának irányába hatnak. Az exportra jobban rászoruló Európában az árfolyam szerepe relatív jelentősebb.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?