24 °C Budapest

Mit lép a FED? - kamatemelések között

Pénzcentrum
2004. november 9. 12:01

A holnapi napon ülésezik ismét a FED Nyíltpiaci Bizottsága. A piac 25 bp-os kamatemelést vár (19:15). Az amerikai gazdaságban egyre érezhetőbb az inflációs nyomás. Meg kell említeni, hogy a maginflációs mutató az év eleji 1% körüli értékről 2%-ra nőtt. Hasonló mértékű növekedés következett be a FED által figyelt PCE indexben is, mely egy alternatív inflációs mutató. A ráták tehát továbbra sem magasak, de növekvőek. A piac a következő egy évben összességében 1.5%pont körüli kamatemelést vár. A FED kamatpolitikája továbbra is mérsékelt és fokozatos lehet 25 bp-os lépésekkel.

Holnap ülésezik ismét a FED Nyíltpiaci Bizottsága. A Federal Funds Rate célértéke (mellyel a FED a bankközi piac likviditását szabályozza) a mostani 1.75%-ról 2%-ra változhat.


Az amerikai gazdaságban egyre inkább érezhető az inflációs nyomás erősödése, ugyanakkor kiemelkedően magas inflációs számok nincsenek. A maginfláció változása, a PCE (Personal Consumption Expenditures) index ezt egyértelműen jelzi. Mindkét mutatóban az év eleje óta kb. 1%pontnyi növekedés történt. Az alábbi ábra a maginflációs mutató alakulását mutatja.


Forrás: BLS

A FED Funds Rate (FFR) mind az inflációs rátához, mind a gazdaság növekedési üteméhez képest viszonylag alacsonynak tekinthető. Bár közgazdaságilag helytelen a FFR-et az inflációs rátához viszonyítani, ha nagyvonalúan ezt megtesszük (némi időbeli inkonziszetnciát is elfogadva) régóta negatív "reálkamatok"-ról beszélhetünk.

Ha a chicagói tőzsde határidős jegyzései alapján következtetünk a FED várható kamatpolitikájára, akkor viszonylag jó előrejelzést kaphatunk kb. egy évre előre. Az alábbi grafikon az egyes időbeli lejáratokhoz tartozó jegyzéseket mutatja. Az emelkedő vonal egyértelműen jelzi, hogy további kamatemelési lépések várhatók.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, hogy a határidős jegyzésekből milyen kamatlépésekre lehet számítani a Nyíltpiaci Bizottság következő ülésein. Természetesen a kép változhat, a tábla a piac jelenlegi értékítéletét mutatja.


A kamatpolitika mellett felhívnánk a figyelmet arra is, hogy a monetáris kondíciók alakításában az árfolyamnak is fontos szerepe van. Bár az Európai Központi Bank várhatóan csak lassan és később emel majd kamatot, az euró jelentős erősödése mégis a monetáris kondíciók számottevő szigorodását okozta. Az USA-ban emelkednek a kamatok, ugyanakkor a dollárgyengülés a monetáris kondíciók gyengülésének, lazulásának irányába hatnak. Az exportra jobban rászoruló Európában az árfolyam szerepe relatív jelentősebb.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?