19 °C Budapest

Mit lép a FED? - kamatemelések között

Pénzcentrum
2004. november 9. 12:01

A holnapi napon ülésezik ismét a FED Nyíltpiaci Bizottsága. A piac 25 bp-os kamatemelést vár (19:15). Az amerikai gazdaságban egyre érezhetőbb az inflációs nyomás. Meg kell említeni, hogy a maginflációs mutató az év eleji 1% körüli értékről 2%-ra nőtt. Hasonló mértékű növekedés következett be a FED által figyelt PCE indexben is, mely egy alternatív inflációs mutató. A ráták tehát továbbra sem magasak, de növekvőek. A piac a következő egy évben összességében 1.5%pont körüli kamatemelést vár. A FED kamatpolitikája továbbra is mérsékelt és fokozatos lehet 25 bp-os lépésekkel.

Holnap ülésezik ismét a FED Nyíltpiaci Bizottsága. A Federal Funds Rate célértéke (mellyel a FED a bankközi piac likviditását szabályozza) a mostani 1.75%-ról 2%-ra változhat.


Az amerikai gazdaságban egyre inkább érezhető az inflációs nyomás erősödése, ugyanakkor kiemelkedően magas inflációs számok nincsenek. A maginfláció változása, a PCE (Personal Consumption Expenditures) index ezt egyértelműen jelzi. Mindkét mutatóban az év eleje óta kb. 1%pontnyi növekedés történt. Az alábbi ábra a maginflációs mutató alakulását mutatja.


Forrás: BLS

A FED Funds Rate (FFR) mind az inflációs rátához, mind a gazdaság növekedési üteméhez képest viszonylag alacsonynak tekinthető. Bár közgazdaságilag helytelen a FFR-et az inflációs rátához viszonyítani, ha nagyvonalúan ezt megtesszük (némi időbeli inkonziszetnciát is elfogadva) régóta negatív "reálkamatok"-ról beszélhetünk.

Ha a chicagói tőzsde határidős jegyzései alapján következtetünk a FED várható kamatpolitikájára, akkor viszonylag jó előrejelzést kaphatunk kb. egy évre előre. Az alábbi grafikon az egyes időbeli lejáratokhoz tartozó jegyzéseket mutatja. Az emelkedő vonal egyértelműen jelzi, hogy további kamatemelési lépések várhatók.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, hogy a határidős jegyzésekből milyen kamatlépésekre lehet számítani a Nyíltpiaci Bizottság következő ülésein. Természetesen a kép változhat, a tábla a piac jelenlegi értékítéletét mutatja.


A kamatpolitika mellett felhívnánk a figyelmet arra is, hogy a monetáris kondíciók alakításában az árfolyamnak is fontos szerepe van. Bár az Európai Központi Bank várhatóan csak lassan és később emel majd kamatot, az euró jelentős erősödése mégis a monetáris kondíciók számottevő szigorodását okozta. Az USA-ban emelkednek a kamatok, ugyanakkor a dollárgyengülés a monetáris kondíciók gyengülésének, lazulásának irányába hatnak. Az exportra jobban rászoruló Európában az árfolyam szerepe relatív jelentősebb.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?