31 °C Budapest

Miért zuhan a dollár? - válasz 5 pontban

Pénzcentrum
2004. november 5. 12:04

Több éves mélypontokat "ostromol" a dollár árfolyama ismét a nemzetközi devizapiacokon. Tudott, hogy a zöldhasú gyengülő trendben van, ugyanakkor mégis felmerül a kérdés, miért a mostani hirtelen értékvesztés? Az okok több tényezőre vezethetők vissza.

A dollár gyengülésében szerepet játszó elemek:

1. Általános makrogazdasági problémák
Ismert, hogy az elmúlt időszakban az amerikai gazdaság jelentős külső forrásbevonásra kényszerült a hatalmas folyó mérleg hiány miatt. A külső finanszírozási igény növekedése a lakossági túlfogyasztáshoz, illetve a jelentősen emelkedő költségvetési deficithez köthető. Hirtelen változás nem várható.

2. Arafat
Jasszer Arafat palesztin elnök egy francia kórházban haldoklik (egyes híradások szerint már meg is halt). Arafat halálával a közel-keleti feszültségek tovább éleződhetnek, az amerikai jelenlét és szerepvállalás a régióban meghosszabbodhat. Ez feltehetően további jelentős kiadásokat, a globális bizonytalanságok növekedését okozza.

3. Bush újraválasztása
Bush elnöki periódusa alatt (hivatalosan januárban lesz elnökcsere) a dollár kereskedelmi súlyokkal számított indexe kb. 20%-kal gyengült. Ebben jól megmutatkozik, hogy a Bush adminisztráció nem áll feltétlenül az erős dollár politikája mögött. Emiatt ha a dollár tovább gyengül, feltehetően nem lesznek érdemi lépések az értékvesztés megállítása érdekében. Bush fölényes győzelme miatt esetleg kisebb lesz a kényszerítő erő a költségvetési deficit leszorítására is (a hiányt 5 éven belül a felére kívánják csökkenteni a választási ígéretek szerint).

4. Stop-loss
A dollár értékvesztése miatt a jellemzően dollárdenominált eszközökkel rendelkező befektetők igyekeznek diverzifikálni portóliójukat, emiatt "szabadulnak" a dollártól. A kereskedők, befektetők egy része nem csak rövid távra tekint előre, jelentős esély van egy több éven keresztüli gyengülésnek is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

5. EKB inflációs félelmek
Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke a tegnapi kamatdöntés után az inflációs feszültségek esetleges felerősödésére utalt, mely a banak kamatemelését okozhatja. Bár Trichet szerint az erős euró kártékony az európai gazdaságra, a kijelentés mégis az euró erősödését okozhatt(j)a.


A fenti állítások nem teljes körűek, de talán jelzik azokat a főbb elemeket, melyek a dollár árfolyammozgására leginkább meghatározó hatással voltak és vannak a jelenlegi helyzetben. Ha összegezni akarjuk a fent felsorolt tényezőket, akkor további dollárgyengülést várhatunk átmeneti korrekciókkal. Ami ebből a forint vonatkozásában érdekes lehet, az az, hogy a dollár/forint árfolyam egyfajta származák az euró/forint és az Euró/dollár árfolyam alapján. Ha a forint ez euróval szemben nem gyengül, akkor akár a 190-es szintnél erősebb dollárárfolyamokat is láthatunk majd a devizapiacon.

Kis kiegészítés, hogy a dollár értékvesztésével párhuzamosan az arany újabb rekordot döntött, a nemesfém unciánként 433 dollárt is ért, ami 16 éves csúcsnak felel meg.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?