18 °C Budapest

Miért zuhan a dollár? - válasz 5 pontban

Pénzcentrum
2004. november 5. 12:04

Több éves mélypontokat "ostromol" a dollár árfolyama ismét a nemzetközi devizapiacokon. Tudott, hogy a zöldhasú gyengülő trendben van, ugyanakkor mégis felmerül a kérdés, miért a mostani hirtelen értékvesztés? Az okok több tényezőre vezethetők vissza.

A dollár gyengülésében szerepet játszó elemek:

1. Általános makrogazdasági problémák
Ismert, hogy az elmúlt időszakban az amerikai gazdaság jelentős külső forrásbevonásra kényszerült a hatalmas folyó mérleg hiány miatt. A külső finanszírozási igény növekedése a lakossági túlfogyasztáshoz, illetve a jelentősen emelkedő költségvetési deficithez köthető. Hirtelen változás nem várható.

2. Arafat
Jasszer Arafat palesztin elnök egy francia kórházban haldoklik (egyes híradások szerint már meg is halt). Arafat halálával a közel-keleti feszültségek tovább éleződhetnek, az amerikai jelenlét és szerepvállalás a régióban meghosszabbodhat. Ez feltehetően további jelentős kiadásokat, a globális bizonytalanságok növekedését okozza.

3. Bush újraválasztása
Bush elnöki periódusa alatt (hivatalosan januárban lesz elnökcsere) a dollár kereskedelmi súlyokkal számított indexe kb. 20%-kal gyengült. Ebben jól megmutatkozik, hogy a Bush adminisztráció nem áll feltétlenül az erős dollár politikája mögött. Emiatt ha a dollár tovább gyengül, feltehetően nem lesznek érdemi lépések az értékvesztés megállítása érdekében. Bush fölényes győzelme miatt esetleg kisebb lesz a kényszerítő erő a költségvetési deficit leszorítására is (a hiányt 5 éven belül a felére kívánják csökkenteni a választási ígéretek szerint).

4. Stop-loss
A dollár értékvesztése miatt a jellemzően dollárdenominált eszközökkel rendelkező befektetők igyekeznek diverzifikálni portóliójukat, emiatt "szabadulnak" a dollártól. A kereskedők, befektetők egy része nem csak rövid távra tekint előre, jelentős esély van egy több éven keresztüli gyengülésnek is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

5. EKB inflációs félelmek
Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke a tegnapi kamatdöntés után az inflációs feszültségek esetleges felerősödésére utalt, mely a banak kamatemelését okozhatja. Bár Trichet szerint az erős euró kártékony az európai gazdaságra, a kijelentés mégis az euró erősödését okozhatt(j)a.


A fenti állítások nem teljes körűek, de talán jelzik azokat a főbb elemeket, melyek a dollár árfolyammozgására leginkább meghatározó hatással voltak és vannak a jelenlegi helyzetben. Ha összegezni akarjuk a fent felsorolt tényezőket, akkor további dollárgyengülést várhatunk átmeneti korrekciókkal. Ami ebből a forint vonatkozásában érdekes lehet, az az, hogy a dollár/forint árfolyam egyfajta származák az euró/forint és az Euró/dollár árfolyam alapján. Ha a forint ez euróval szemben nem gyengül, akkor akár a 190-es szintnél erősebb dollárárfolyamokat is láthatunk majd a devizapiacon.

Kis kiegészítés, hogy a dollár értékvesztésével párhuzamosan az arany újabb rekordot döntött, a nemesfém unciánként 433 dollárt is ért, ami 16 éves csúcsnak felel meg.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?