Miért zuhan a dollár? - válasz 5 pontban

Pénzcentrum
2004. november 5. 12:04

Több éves mélypontokat "ostromol" a dollár árfolyama ismét a nemzetközi devizapiacokon. Tudott, hogy a zöldhasú gyengülő trendben van, ugyanakkor mégis felmerül a kérdés, miért a mostani hirtelen értékvesztés? Az okok több tényezőre vezethetők vissza.

A dollár gyengülésében szerepet játszó elemek:

1. Általános makrogazdasági problémák
Ismert, hogy az elmúlt időszakban az amerikai gazdaság jelentős külső forrásbevonásra kényszerült a hatalmas folyó mérleg hiány miatt. A külső finanszírozási igény növekedése a lakossági túlfogyasztáshoz, illetve a jelentősen emelkedő költségvetési deficithez köthető. Hirtelen változás nem várható.

2. Arafat
Jasszer Arafat palesztin elnök egy francia kórházban haldoklik (egyes híradások szerint már meg is halt). Arafat halálával a közel-keleti feszültségek tovább éleződhetnek, az amerikai jelenlét és szerepvállalás a régióban meghosszabbodhat. Ez feltehetően további jelentős kiadásokat, a globális bizonytalanságok növekedését okozza.

3. Bush újraválasztása
Bush elnöki periódusa alatt (hivatalosan januárban lesz elnökcsere) a dollár kereskedelmi súlyokkal számított indexe kb. 20%-kal gyengült. Ebben jól megmutatkozik, hogy a Bush adminisztráció nem áll feltétlenül az erős dollár politikája mögött. Emiatt ha a dollár tovább gyengül, feltehetően nem lesznek érdemi lépések az értékvesztés megállítása érdekében. Bush fölényes győzelme miatt esetleg kisebb lesz a kényszerítő erő a költségvetési deficit leszorítására is (a hiányt 5 éven belül a felére kívánják csökkenteni a választási ígéretek szerint).

4. Stop-loss
A dollár értékvesztése miatt a jellemzően dollárdenominált eszközökkel rendelkező befektetők igyekeznek diverzifikálni portóliójukat, emiatt "szabadulnak" a dollártól. A kereskedők, befektetők egy része nem csak rövid távra tekint előre, jelentős esély van egy több éven keresztüli gyengülésnek is.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

5. EKB inflációs félelmek
Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke a tegnapi kamatdöntés után az inflációs feszültségek esetleges felerősödésére utalt, mely a banak kamatemelését okozhatja. Bár Trichet szerint az erős euró kártékony az európai gazdaságra, a kijelentés mégis az euró erősödését okozhatt(j)a.


A fenti állítások nem teljes körűek, de talán jelzik azokat a főbb elemeket, melyek a dollár árfolyammozgására leginkább meghatározó hatással voltak és vannak a jelenlegi helyzetben. Ha összegezni akarjuk a fent felsorolt tényezőket, akkor további dollárgyengülést várhatunk átmeneti korrekciókkal. Ami ebből a forint vonatkozásában érdekes lehet, az az, hogy a dollár/forint árfolyam egyfajta származák az euró/forint és az Euró/dollár árfolyam alapján. Ha a forint ez euróval szemben nem gyengül, akkor akár a 190-es szintnél erősebb dollárárfolyamokat is láthatunk majd a devizapiacon.

Kis kiegészítés, hogy a dollár értékvesztésével párhuzamosan az arany újabb rekordot döntött, a nemesfém unciánként 433 dollárt is ért, ami 16 éves csúcsnak felel meg.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?