11 °C Budapest

Miért zuhan a dollár? - válasz 5 pontban

Pénzcentrum
2004. november 5. 12:04

Több éves mélypontokat "ostromol" a dollár árfolyama ismét a nemzetközi devizapiacokon. Tudott, hogy a zöldhasú gyengülő trendben van, ugyanakkor mégis felmerül a kérdés, miért a mostani hirtelen értékvesztés? Az okok több tényezőre vezethetők vissza.

A dollár gyengülésében szerepet játszó elemek:

1. Általános makrogazdasági problémák
Ismert, hogy az elmúlt időszakban az amerikai gazdaság jelentős külső forrásbevonásra kényszerült a hatalmas folyó mérleg hiány miatt. A külső finanszírozási igény növekedése a lakossági túlfogyasztáshoz, illetve a jelentősen emelkedő költségvetési deficithez köthető. Hirtelen változás nem várható.

2. Arafat
Jasszer Arafat palesztin elnök egy francia kórházban haldoklik (egyes híradások szerint már meg is halt). Arafat halálával a közel-keleti feszültségek tovább éleződhetnek, az amerikai jelenlét és szerepvállalás a régióban meghosszabbodhat. Ez feltehetően további jelentős kiadásokat, a globális bizonytalanságok növekedését okozza.

3. Bush újraválasztása
Bush elnöki periódusa alatt (hivatalosan januárban lesz elnökcsere) a dollár kereskedelmi súlyokkal számított indexe kb. 20%-kal gyengült. Ebben jól megmutatkozik, hogy a Bush adminisztráció nem áll feltétlenül az erős dollár politikája mögött. Emiatt ha a dollár tovább gyengül, feltehetően nem lesznek érdemi lépések az értékvesztés megállítása érdekében. Bush fölényes győzelme miatt esetleg kisebb lesz a kényszerítő erő a költségvetési deficit leszorítására is (a hiányt 5 éven belül a felére kívánják csökkenteni a választási ígéretek szerint).

4. Stop-loss
A dollár értékvesztése miatt a jellemzően dollárdenominált eszközökkel rendelkező befektetők igyekeznek diverzifikálni portóliójukat, emiatt "szabadulnak" a dollártól. A kereskedők, befektetők egy része nem csak rövid távra tekint előre, jelentős esély van egy több éven keresztüli gyengülésnek is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

5. EKB inflációs félelmek
Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke a tegnapi kamatdöntés után az inflációs feszültségek esetleges felerősödésére utalt, mely a banak kamatemelését okozhatja. Bár Trichet szerint az erős euró kártékony az európai gazdaságra, a kijelentés mégis az euró erősödését okozhatt(j)a.


A fenti állítások nem teljes körűek, de talán jelzik azokat a főbb elemeket, melyek a dollár árfolyammozgására leginkább meghatározó hatással voltak és vannak a jelenlegi helyzetben. Ha összegezni akarjuk a fent felsorolt tényezőket, akkor további dollárgyengülést várhatunk átmeneti korrekciókkal. Ami ebből a forint vonatkozásában érdekes lehet, az az, hogy a dollár/forint árfolyam egyfajta származák az euró/forint és az Euró/dollár árfolyam alapján. Ha a forint ez euróval szemben nem gyengül, akkor akár a 190-es szintnél erősebb dollárárfolyamokat is láthatunk majd a devizapiacon.

Kis kiegészítés, hogy a dollár értékvesztésével párhuzamosan az arany újabb rekordot döntött, a nemesfém unciánként 433 dollárt is ért, ami 16 éves csúcsnak felel meg.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm