20 °C Budapest

Monetáris Tanács: ma kamatcsökkentés - hogyan tovább?

Pénzcentrum
2004. október 18. 10:45

A mai napon kamatmeghatározó ülést tart a Monetáris Tanács. A jegybanki alapkamat mértéke 11%, a piac 50 bp-os kamatcsökkentést vár. A várható kamatvágást indokolná az erős forintárfolyam illetve a mérséklődő infláció. Az egyensúlyi problémák továbbra is jelentősek.Nagy valószínűséggel újabb 50 bp-os kamatcsökkentésre kerülhet sor a Monetáris Tanács mai ülésén. Az irányadó ráta 11%-ról 10.50%-ra változhat. A várakozás mind az elemzői konszenzusokban, mind a piaci árazásban tetten érhető. A 3 hónapos papírok 10.5% körül forognak a másodpiacon.

A forint árfolyama az elmúlt hetekben rendkívül erős volt, kisebb gyengülés a kamatcsökkentési várakozások múlt heti felerősödésével következett be. A jegybank továbbra is ragaszkodott megváltozott kommunikációjához, és igyekezett minden olyan kijelentést elkerülni, mely bármiféle konkrétabb indikációt adna a "kívánatos" forintárfolyamról.

Fundamentális téren jelentős változás nem tapasztalható. A költségvetés helyzete továbbra is viszonylag kedvezőtlen, sok múlik a decemberi bevételek alakulásán. A folyó fizetési mérleg hiánya a GDP 9%-a körül alakul. A növekedés némileg lassul. Ilyen körülmények között az erős forintárfolyam mögött a magas kamatszint illetve a továbbra is jelentős devizahitel-felvét keltette forintkereslet állhat.

A forintárfolyam törékenysége nyilvánvaló, sokak számára rejtély, hogy miként tud a kurzus tartósan 250 Ft/euró alatt maradni. Elképzelhető, hogy egy vagy néhány nagyobb szereplő jelentősebb forintpiaci eladása egy hirtelen és jelentős forintgyengülést okozhat. Ennek ellenére a magyar papírok hozamelőnye továbbra is magas maradhat, mely az említett folyamat ellen hat.


Az alábbi ábrán jól látható, hogy a magyar állampapírok kockázati prémiuma a 10 éves hozamkülönbséggel jellemezve a legutóbbi kamatcsökkentés óta is növekedett. Jelenleg kb. 25 bp-tal vagyunk feljebb mint augusztus közepén.


A külföldi kézben levő forintkötvény állomány augusztus közepe óta kb. 100 mrd Ft-tal emelkedett, de az átlagos futamidő érdemben nem tudott növekedni. Ez mutatja, hogy a konvergencia befektetők oldaláról nem igazán nőtt az érdeklődés, inkább a rövid oldalra érkezett némi spekulatív tőke.


A dezinflációs folyamat júniusban újraindult. A ráta szeptemberre 1%pontot csökkent májushoz képest, a következő hónapokban néhány tized százalékpontos további mérséklődés várható. A jövő év elején a bázishatásokból kifolyólag (az adóemelések hatása kiesik) egy jelentősebb csökkenés várható, mely a kamatcsökkentéseknek újabb lendületet adhat.

A piaci árazás alapján a mai várható kamatcsökkentés után a következő 3 hónapban további 50 bp körüli vágásra van esély. Fél éven belül 125 bp van beárazva a másodpiaci hozamokba, a jövő év közepére az alapkamat 9.25% körül lehet.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?