17 °C Budapest

Monetáris Tanács: ma kamatcsökkentés - hogyan tovább?

Pénzcentrum
2004. október 18. 10:45

A mai napon kamatmeghatározó ülést tart a Monetáris Tanács. A jegybanki alapkamat mértéke 11%, a piac 50 bp-os kamatcsökkentést vár. A várható kamatvágást indokolná az erős forintárfolyam illetve a mérséklődő infláció. Az egyensúlyi problémák továbbra is jelentősek.Nagy valószínűséggel újabb 50 bp-os kamatcsökkentésre kerülhet sor a Monetáris Tanács mai ülésén. Az irányadó ráta 11%-ról 10.50%-ra változhat. A várakozás mind az elemzői konszenzusokban, mind a piaci árazásban tetten érhető. A 3 hónapos papírok 10.5% körül forognak a másodpiacon.

A forint árfolyama az elmúlt hetekben rendkívül erős volt, kisebb gyengülés a kamatcsökkentési várakozások múlt heti felerősödésével következett be. A jegybank továbbra is ragaszkodott megváltozott kommunikációjához, és igyekezett minden olyan kijelentést elkerülni, mely bármiféle konkrétabb indikációt adna a "kívánatos" forintárfolyamról.

Fundamentális téren jelentős változás nem tapasztalható. A költségvetés helyzete továbbra is viszonylag kedvezőtlen, sok múlik a decemberi bevételek alakulásán. A folyó fizetési mérleg hiánya a GDP 9%-a körül alakul. A növekedés némileg lassul. Ilyen körülmények között az erős forintárfolyam mögött a magas kamatszint illetve a továbbra is jelentős devizahitel-felvét keltette forintkereslet állhat.

A forintárfolyam törékenysége nyilvánvaló, sokak számára rejtély, hogy miként tud a kurzus tartósan 250 Ft/euró alatt maradni. Elképzelhető, hogy egy vagy néhány nagyobb szereplő jelentősebb forintpiaci eladása egy hirtelen és jelentős forintgyengülést okozhat. Ennek ellenére a magyar papírok hozamelőnye továbbra is magas maradhat, mely az említett folyamat ellen hat.


Az alábbi ábrán jól látható, hogy a magyar állampapírok kockázati prémiuma a 10 éves hozamkülönbséggel jellemezve a legutóbbi kamatcsökkentés óta is növekedett. Jelenleg kb. 25 bp-tal vagyunk feljebb mint augusztus közepén.


A külföldi kézben levő forintkötvény állomány augusztus közepe óta kb. 100 mrd Ft-tal emelkedett, de az átlagos futamidő érdemben nem tudott növekedni. Ez mutatja, hogy a konvergencia befektetők oldaláról nem igazán nőtt az érdeklődés, inkább a rövid oldalra érkezett némi spekulatív tőke.


A dezinflációs folyamat júniusban újraindult. A ráta szeptemberre 1%pontot csökkent májushoz képest, a következő hónapokban néhány tized százalékpontos további mérséklődés várható. A jövő év elején a bázishatásokból kifolyólag (az adóemelések hatása kiesik) egy jelentősebb csökkenés várható, mely a kamatcsökkentéseknek újabb lendületet adhat.

A piaci árazás alapján a mai várható kamatcsökkentés után a következő 3 hónapban további 50 bp körüli vágásra van esély. Fél éven belül 125 bp van beárazva a másodpiaci hozamokba, a jövő év közepére az alapkamat 9.25% körül lehet.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?