6 °C Budapest

Monetáris Tanács: ma kamatcsökkentés - hogyan tovább?

Pénzcentrum
2004. október 18. 10:45

A mai napon kamatmeghatározó ülést tart a Monetáris Tanács. A jegybanki alapkamat mértéke 11%, a piac 50 bp-os kamatcsökkentést vár. A várható kamatvágást indokolná az erős forintárfolyam illetve a mérséklődő infláció. Az egyensúlyi problémák továbbra is jelentősek.



Nagy valószínűséggel újabb 50 bp-os kamatcsökkentésre kerülhet sor a Monetáris Tanács mai ülésén. Az irányadó ráta 11%-ról 10.50%-ra változhat. A várakozás mind az elemzői konszenzusokban, mind a piaci árazásban tetten érhető. A 3 hónapos papírok 10.5% körül forognak a másodpiacon.

A forint árfolyama az elmúlt hetekben rendkívül erős volt, kisebb gyengülés a kamatcsökkentési várakozások múlt heti felerősödésével következett be. A jegybank továbbra is ragaszkodott megváltozott kommunikációjához, és igyekezett minden olyan kijelentést elkerülni, mely bármiféle konkrétabb indikációt adna a "kívánatos" forintárfolyamról.

Fundamentális téren jelentős változás nem tapasztalható. A költségvetés helyzete továbbra is viszonylag kedvezőtlen, sok múlik a decemberi bevételek alakulásán. A folyó fizetési mérleg hiánya a GDP 9%-a körül alakul. A növekedés némileg lassul. Ilyen körülmények között az erős forintárfolyam mögött a magas kamatszint illetve a továbbra is jelentős devizahitel-felvét keltette forintkereslet állhat.

A forintárfolyam törékenysége nyilvánvaló, sokak számára rejtély, hogy miként tud a kurzus tartósan 250 Ft/euró alatt maradni. Elképzelhető, hogy egy vagy néhány nagyobb szereplő jelentősebb forintpiaci eladása egy hirtelen és jelentős forintgyengülést okozhat. Ennek ellenére a magyar papírok hozamelőnye továbbra is magas maradhat, mely az említett folyamat ellen hat.


Az alábbi ábrán jól látható, hogy a magyar állampapírok kockázati prémiuma a 10 éves hozamkülönbséggel jellemezve a legutóbbi kamatcsökkentés óta is növekedett. Jelenleg kb. 25 bp-tal vagyunk feljebb mint augusztus közepén.


A külföldi kézben levő forintkötvény állomány augusztus közepe óta kb. 100 mrd Ft-tal emelkedett, de az átlagos futamidő érdemben nem tudott növekedni. Ez mutatja, hogy a konvergencia befektetők oldaláról nem igazán nőtt az érdeklődés, inkább a rövid oldalra érkezett némi spekulatív tőke.


A dezinflációs folyamat júniusban újraindult. A ráta szeptemberre 1%pontot csökkent májushoz képest, a következő hónapokban néhány tized százalékpontos további mérséklődés várható. A jövő év elején a bázishatásokból kifolyólag (az adóemelések hatása kiesik) egy jelentősebb csökkenés várható, mely a kamatcsökkentéseknek újabb lendületet adhat.

A piaci árazás alapján a mai várható kamatcsökkentés után a következő 3 hónapban további 50 bp körüli vágásra van esély. Fél éven belül 125 bp van beárazva a másodpiaci hozamokba, a jövő év közepére az alapkamat 9.25% körül lehet.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem