-2 °C Budapest

Monetáris Tanács: ma kamatcsökkentés - hogyan tovább?

Pénzcentrum
2004. október 18. 10:45

A mai napon kamatmeghatározó ülést tart a Monetáris Tanács. A jegybanki alapkamat mértéke 11%, a piac 50 bp-os kamatcsökkentést vár. A várható kamatvágást indokolná az erős forintárfolyam illetve a mérséklődő infláció. Az egyensúlyi problémák továbbra is jelentősek.Nagy valószínűséggel újabb 50 bp-os kamatcsökkentésre kerülhet sor a Monetáris Tanács mai ülésén. Az irányadó ráta 11%-ról 10.50%-ra változhat. A várakozás mind az elemzői konszenzusokban, mind a piaci árazásban tetten érhető. A 3 hónapos papírok 10.5% körül forognak a másodpiacon.

A forint árfolyama az elmúlt hetekben rendkívül erős volt, kisebb gyengülés a kamatcsökkentési várakozások múlt heti felerősödésével következett be. A jegybank továbbra is ragaszkodott megváltozott kommunikációjához, és igyekezett minden olyan kijelentést elkerülni, mely bármiféle konkrétabb indikációt adna a "kívánatos" forintárfolyamról.

Fundamentális téren jelentős változás nem tapasztalható. A költségvetés helyzete továbbra is viszonylag kedvezőtlen, sok múlik a decemberi bevételek alakulásán. A folyó fizetési mérleg hiánya a GDP 9%-a körül alakul. A növekedés némileg lassul. Ilyen körülmények között az erős forintárfolyam mögött a magas kamatszint illetve a továbbra is jelentős devizahitel-felvét keltette forintkereslet állhat.

A forintárfolyam törékenysége nyilvánvaló, sokak számára rejtély, hogy miként tud a kurzus tartósan 250 Ft/euró alatt maradni. Elképzelhető, hogy egy vagy néhány nagyobb szereplő jelentősebb forintpiaci eladása egy hirtelen és jelentős forintgyengülést okozhat. Ennek ellenére a magyar papírok hozamelőnye továbbra is magas maradhat, mely az említett folyamat ellen hat.


Az alábbi ábrán jól látható, hogy a magyar állampapírok kockázati prémiuma a 10 éves hozamkülönbséggel jellemezve a legutóbbi kamatcsökkentés óta is növekedett. Jelenleg kb. 25 bp-tal vagyunk feljebb mint augusztus közepén.


A külföldi kézben levő forintkötvény állomány augusztus közepe óta kb. 100 mrd Ft-tal emelkedett, de az átlagos futamidő érdemben nem tudott növekedni. Ez mutatja, hogy a konvergencia befektetők oldaláról nem igazán nőtt az érdeklődés, inkább a rövid oldalra érkezett némi spekulatív tőke.


A dezinflációs folyamat júniusban újraindult. A ráta szeptemberre 1%pontot csökkent májushoz képest, a következő hónapokban néhány tized százalékpontos további mérséklődés várható. A jövő év elején a bázishatásokból kifolyólag (az adóemelések hatása kiesik) egy jelentősebb csökkenés várható, mely a kamatcsökkentéseknek újabb lendületet adhat.

A piaci árazás alapján a mai várható kamatcsökkentés után a következő 3 hónapban további 50 bp körüli vágásra van esély. Fél éven belül 125 bp van beárazva a másodpiaci hozamokba, a jövő év közepére az alapkamat 9.25% körül lehet.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
hrbonbon  |  2023.12.06 23:54
NEARSHORING The practice of transferring a business operation to a nearby country, especially in pr...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem