33 °C Budapest

Jön a folyó mérleg adat - kijózanodás a forintpiacon?

Pénzcentrum
2004. szeptember 28. 10:20

A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön közli a folyó fizetési mérleg második negyedévre vonatkozó hiányát és a felülvizsgált 2002-es, 2003-as, illetve a 2004- I. negyedéves deficitszámokat. A Napi Gazdaság elemzői konszenzusa 2.29 milliárd eurós hiányprognózist vázol a második negyedéves folyó mérleg hiányára, míg a Világgazdaság számításai szerint a várakozásoknál kedvezőtlenebb lehet a deficit: összességében meghaladhatja a 2.5 milliárd eurót (az egy évre visszatekintő deficit a GDP 10%-át). A Reuters néhány nappal ezelőtt napvilágot látott konszenzusa a hiányt 2.3 milliárd euróra tette, valamivel magasabbra az egy hónapja várt 2.1 milliárdnál és az első negyedévben mért 1.705 milliárd eurónál.

A Napi konszenzusa szerint a mintegy 2.3 milliárd eurós Q2 deficitnek jó részét az áruforgalmi hiány - főként átmeneti okok miatti megugrása - eredményezhette, és ennek értelmében a félév végén 4 milliárd euró körül alakulhat a folyó deficit. A felmérés fontos része az is, hogy a második félévben javulást prognosztizálnak az elemzők a folyó mérleg folyamatokban, az év végére mintegy 7 milliárd euró hiányt mutat a konszenzus.

Csak emlékeztetőül: a jegybank legutóbbi inflációs jelentésében 7.2, a Reuters szeptemberi felmérésében pedig 6.8 milliárd eurós deficit volt a becslés. A nominális hiányok alapján az év végére 8.5% közelébe emelkedhet a GDP-arányos folyó mérleg hiány, mely kissé optimistább az MNB által prognosztizált év végi 8.8%-os aránynál.

A Világgazdaság becslése szerint a piaci várakozások (rendre 2-2.4 milliárd euró között szóródnak) felső határánál, akár 2.5 milliárd eurónál is magasabb lehet a Q2 folyó mérleg deficitje. Mivel megváltozott a jegybanknak a folyó mérleg statisztikákra vonatkozó közzétételi rendszere, így az áprilisi tényszám mellett az elemzők a folyó mérleg hiányát felépítő, rendelkezésre álló adatokra hagyatkozhatnak a várható deficit becslésekor.

A KSH által közzétett áruforgalmi egyenleg rendelkezésre áll, mely (kis módszertani eltérésekkel) gyakorlatilag megegyezik a folyó mérlegben használatos külkereskedelmi deficittel. A VG becslései szerint az export-import olló szélesedett, és az elmúlt év azonos negyedévéhez képest akár 500-600 millió euróval is magasabb lehetett a deficit idén. A profitrepatriálás kissé magasabb lehetett mint a tavalyi második negyedévben, illetve feltételezések szerint a szolgáltatások területén folytatódott az elmúlt negyedévekben megfigyelt kedvezőtlen tendencia, mely szintén az egyenlegromlás irányába mutat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az akár 4 milliárd eurót meghaladó első félévi folyó mérleg hiány megítélésénél mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a második negyedévi "elszállást" jórészt átmeneti (többnyire az EU-csatlakozáshoz kapcsolható) hatások eredményezték. A KSH az első félévi külgazdasági folyamatokról szóló jelentésében kiemelte a taktikai célú elővásárlások, jelentős mennyiségű áru egyszeri intézkedéssel történt szabad forgalomba helyezését, illetve bizonyos módszertani változások hatását is. Emellett nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a KSH felhívta a figyelmet arra, hogy mintegy 35 milliárd forintnyi (kb. 140 millió euró) vámigazgatásban nem regisztrált adathiány van az exportadatokban.

Minden torzító, és a tisztán látást nehezítő tényező ellenére a deficitszámok várhatóan akár érdemi elmozdulásokat is okozhatnak a magyar pénz-és tőkepiacokon. Egyesek szerint a folyó mérleg adatok "kijózanítólag" hathatnak az elmúlt időszakban jórészt spekulánsok által csúcsokra tornászott forint árfolyamában is.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?