32 °C Budapest

Jön a folyó mérleg adat - kijózanodás a forintpiacon?

Pénzcentrum
2004. szeptember 28. 10:20

A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön közli a folyó fizetési mérleg második negyedévre vonatkozó hiányát és a felülvizsgált 2002-es, 2003-as, illetve a 2004- I. negyedéves deficitszámokat. A Napi Gazdaság elemzői konszenzusa 2.29 milliárd eurós hiányprognózist vázol a második negyedéves folyó mérleg hiányára, míg a Világgazdaság számításai szerint a várakozásoknál kedvezőtlenebb lehet a deficit: összességében meghaladhatja a 2.5 milliárd eurót (az egy évre visszatekintő deficit a GDP 10%-át). A Reuters néhány nappal ezelőtt napvilágot látott konszenzusa a hiányt 2.3 milliárd euróra tette, valamivel magasabbra az egy hónapja várt 2.1 milliárdnál és az első negyedévben mért 1.705 milliárd eurónál.

A Napi konszenzusa szerint a mintegy 2.3 milliárd eurós Q2 deficitnek jó részét az áruforgalmi hiány - főként átmeneti okok miatti megugrása - eredményezhette, és ennek értelmében a félév végén 4 milliárd euró körül alakulhat a folyó deficit. A felmérés fontos része az is, hogy a második félévben javulást prognosztizálnak az elemzők a folyó mérleg folyamatokban, az év végére mintegy 7 milliárd euró hiányt mutat a konszenzus.

Csak emlékeztetőül: a jegybank legutóbbi inflációs jelentésében 7.2, a Reuters szeptemberi felmérésében pedig 6.8 milliárd eurós deficit volt a becslés. A nominális hiányok alapján az év végére 8.5% közelébe emelkedhet a GDP-arányos folyó mérleg hiány, mely kissé optimistább az MNB által prognosztizált év végi 8.8%-os aránynál.

A Világgazdaság becslése szerint a piaci várakozások (rendre 2-2.4 milliárd euró között szóródnak) felső határánál, akár 2.5 milliárd eurónál is magasabb lehet a Q2 folyó mérleg deficitje. Mivel megváltozott a jegybanknak a folyó mérleg statisztikákra vonatkozó közzétételi rendszere, így az áprilisi tényszám mellett az elemzők a folyó mérleg hiányát felépítő, rendelkezésre álló adatokra hagyatkozhatnak a várható deficit becslésekor.

A KSH által közzétett áruforgalmi egyenleg rendelkezésre áll, mely (kis módszertani eltérésekkel) gyakorlatilag megegyezik a folyó mérlegben használatos külkereskedelmi deficittel. A VG becslései szerint az export-import olló szélesedett, és az elmúlt év azonos negyedévéhez képest akár 500-600 millió euróval is magasabb lehetett a deficit idén. A profitrepatriálás kissé magasabb lehetett mint a tavalyi második negyedévben, illetve feltételezések szerint a szolgáltatások területén folytatódott az elmúlt negyedévekben megfigyelt kedvezőtlen tendencia, mely szintén az egyenlegromlás irányába mutat.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az akár 4 milliárd eurót meghaladó első félévi folyó mérleg hiány megítélésénél mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a második negyedévi "elszállást" jórészt átmeneti (többnyire az EU-csatlakozáshoz kapcsolható) hatások eredményezték. A KSH az első félévi külgazdasági folyamatokról szóló jelentésében kiemelte a taktikai célú elővásárlások, jelentős mennyiségű áru egyszeri intézkedéssel történt szabad forgalomba helyezését, illetve bizonyos módszertani változások hatását is. Emellett nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a KSH felhívta a figyelmet arra, hogy mintegy 35 milliárd forintnyi (kb. 140 millió euró) vámigazgatásban nem regisztrált adathiány van az exportadatokban.

Minden torzító, és a tisztán látást nehezítő tényező ellenére a deficitszámok várhatóan akár érdemi elmozdulásokat is okozhatnak a magyar pénz-és tőkepiacokon. Egyesek szerint a folyó mérleg adatok "kijózanítólag" hathatnak az elmúlt időszakban jórészt spekulánsok által csúcsokra tornászott forint árfolyamában is.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?