Jön a folyó mérleg adat - kijózanodás a forintpiacon?

Pénzcentrum
2004. szeptember 28. 10:20

A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön közli a folyó fizetési mérleg második negyedévre vonatkozó hiányát és a felülvizsgált 2002-es, 2003-as, illetve a 2004- I. negyedéves deficitszámokat. A Napi Gazdaság elemzői konszenzusa 2.29 milliárd eurós hiányprognózist vázol a második negyedéves folyó mérleg hiányára, míg a Világgazdaság számításai szerint a várakozásoknál kedvezőtlenebb lehet a deficit: összességében meghaladhatja a 2.5 milliárd eurót (az egy évre visszatekintő deficit a GDP 10%-át). A Reuters néhány nappal ezelőtt napvilágot látott konszenzusa a hiányt 2.3 milliárd euróra tette, valamivel magasabbra az egy hónapja várt 2.1 milliárdnál és az első negyedévben mért 1.705 milliárd eurónál.

A Napi konszenzusa szerint a mintegy 2.3 milliárd eurós Q2 deficitnek jó részét az áruforgalmi hiány - főként átmeneti okok miatti megugrása - eredményezhette, és ennek értelmében a félév végén 4 milliárd euró körül alakulhat a folyó deficit. A felmérés fontos része az is, hogy a második félévben javulást prognosztizálnak az elemzők a folyó mérleg folyamatokban, az év végére mintegy 7 milliárd euró hiányt mutat a konszenzus.

Csak emlékeztetőül: a jegybank legutóbbi inflációs jelentésében 7.2, a Reuters szeptemberi felmérésében pedig 6.8 milliárd eurós deficit volt a becslés. A nominális hiányok alapján az év végére 8.5% közelébe emelkedhet a GDP-arányos folyó mérleg hiány, mely kissé optimistább az MNB által prognosztizált év végi 8.8%-os aránynál.

A Világgazdaság becslése szerint a piaci várakozások (rendre 2-2.4 milliárd euró között szóródnak) felső határánál, akár 2.5 milliárd eurónál is magasabb lehet a Q2 folyó mérleg deficitje. Mivel megváltozott a jegybanknak a folyó mérleg statisztikákra vonatkozó közzétételi rendszere, így az áprilisi tényszám mellett az elemzők a folyó mérleg hiányát felépítő, rendelkezésre álló adatokra hagyatkozhatnak a várható deficit becslésekor.

A KSH által közzétett áruforgalmi egyenleg rendelkezésre áll, mely (kis módszertani eltérésekkel) gyakorlatilag megegyezik a folyó mérlegben használatos külkereskedelmi deficittel. A VG becslései szerint az export-import olló szélesedett, és az elmúlt év azonos negyedévéhez képest akár 500-600 millió euróval is magasabb lehetett a deficit idén. A profitrepatriálás kissé magasabb lehetett mint a tavalyi második negyedévben, illetve feltételezések szerint a szolgáltatások területén folytatódott az elmúlt negyedévekben megfigyelt kedvezőtlen tendencia, mely szintén az egyenlegromlás irányába mutat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az akár 4 milliárd eurót meghaladó első félévi folyó mérleg hiány megítélésénél mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a második negyedévi "elszállást" jórészt átmeneti (többnyire az EU-csatlakozáshoz kapcsolható) hatások eredményezték. A KSH az első félévi külgazdasági folyamatokról szóló jelentésében kiemelte a taktikai célú elővásárlások, jelentős mennyiségű áru egyszeri intézkedéssel történt szabad forgalomba helyezését, illetve bizonyos módszertani változások hatását is. Emellett nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a KSH felhívta a figyelmet arra, hogy mintegy 35 milliárd forintnyi (kb. 140 millió euró) vámigazgatásban nem regisztrált adathiány van az exportadatokban.

Minden torzító, és a tisztán látást nehezítő tényező ellenére a deficitszámok várhatóan akár érdemi elmozdulásokat is okozhatnak a magyar pénz-és tőkepiacokon. Egyesek szerint a folyó mérleg adatok "kijózanítólag" hathatnak az elmúlt időszakban jórészt spekulánsok által csúcsokra tornászott forint árfolyamában is.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM