21 °C Budapest

Mit vár a piac a hétfői Monetáris Tanács üléstől? - idén már nem lesz egyszámjegyű kamat

Pénzcentrum
2004. szeptember 17. 11:06

A Monetáris Tanács (MT) jövő hétfőn ismét összeül, hogy az új ülésezési rendnek megfelelően az irányadó ráta mértékéről határozzon. Amint már több cikkünkben is utaltunk rá: sem a piac, sem az elemzők nem várnak újabb kamatcsökkentést. A piaci szereplők sokkal inkább a gazdasági folyamatok értelmezését várják a testülettől, melyből következtetni tudnak a kamatpálya várható idei alakulására. Egyelőre megoszlanak a vélemények arról, hogy lesz-e, és ha igen, akkor milyen mértékű vágások. A többség számít rá, hogy a jelenleg 11%-on álló ráta az idei évben még mérséklődhet.

A Világgazdaság szerint a belföldi piaci szereplők és elemzők augusztus közepén az év hátralévő részére összesen mintegy 100 bázispontos vágást vártak. Ebből augusztus 16-án 50 bp-nyi meg is valósult. A másik 50 bp időzítése egyelőre kérdéses, annyi bizonyosnak tűnik, hogy jövő hétfőn (szeptember 20-án) nem várható újabb kamatmérséklés.

A Reuters augusztus közepi elemzői felmérésének eredménye szerint (mely 19-én, a kormányválság kirobbanásának napján került publikálásra, tehát a kormányválság hatásait nem tükrözte), az 50 bp-os vágást követően további 100 bázispontos csökkentésre számítottak a szakértők. A napokban közölt londoni elemzői vélemények számottevő mértékben megoszlottak a várható további idei kamatcsökkentések mértékéről: a válaszok 0 és 100 bp között szóródtak. A véleménykülönbségeket főként az egyensúlyi folyamatokban (költségvetés, folyó fizetési mérleg) mutatkozó bizonytalanságok, illetve a dezinfláció várható sebességének eltérő megítélése okozza.

A képet tovább árnyalja, hogy a napokban Auth Henrik parlamenti beszámolójában egy esetleges kamatemelés lehetőségét sem zárta ki. Az MNB alelnöke szerint az erről szóló döntés az akkor még csak sejthetően módosuló idei deficitcélok piaci fogadtatásának, illetve a kockázati prémium módosulásának függvénye. A kamatemelés lehetősége szinte mindig említésre kerül a jegybankvezetők nyilatkozataiban, de az így is igen magas irányadó ráták emelése feltehetően nem lenne "hatékony" megoldás az orvoslandó problémák kezelésére. A magyar kamat- illetve hozamprémium jelenleg is igen magas (a régió országai közül a legmagasabb), feltehetően ehhez köthető a viszonylag stabil és erős forintárfolyam is. A jegybank legutóbbi kamatdöntésekor minden pozitív hír nélkül csökkentett kamatot, a költségvetési célok PM által történő "tisztázása" és a meghirdetett kisebb kiigazító csomag mellett irrealitás lenne a kamatemelési szándékot komolyan venni.


A kedden közzétett augusztusi infláció megfelelt a piaci várakozásoknak (éves alapon 7.2%, míg havi alapon 0.3%-os csökkenés). A jegybank azonban észlelve a felfelé mutató infláció kockázatokat, már az augusztusi inflációs jelentésében 4-ről 4.4%-ra emelte a jövő év decemberi infláció várható legvalószínűbb értékét. Ennek láttán többen azt hangoztatják, hogy ilyen keretek között az MNB az eddig gondoltaknál csak nehezebben talál majd érvrendszert a további kamatcsökkentésekre. A piac a jelenlegi másodpiaci árazások alapján három hónapon belül komoly esélyt ad egy 25-50 bp-os kamatvágásnak, míg 9 hónapon belül - a jövő év közepére - az irányadó kamatszint kb. 1 százalékponttal lehet alacsonyabb.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
laskainelli  |  2023.09.11 12:49
Gyanítom, ha ezt az írást olvasod, most nehéz időszakon mentek keresztül a párkapcsolatodban, és az...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 21. csütörtök
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM