27 °C Budapest

Mit vár a piac a hétfői Monetáris Tanács üléstől? - idén már nem lesz egyszámjegyű kamat

Pénzcentrum
2004. szeptember 17. 11:06

A Monetáris Tanács (MT) jövő hétfőn ismét összeül, hogy az új ülésezési rendnek megfelelően az irányadó ráta mértékéről határozzon. Amint már több cikkünkben is utaltunk rá: sem a piac, sem az elemzők nem várnak újabb kamatcsökkentést. A piaci szereplők sokkal inkább a gazdasági folyamatok értelmezését várják a testülettől, melyből következtetni tudnak a kamatpálya várható idei alakulására. Egyelőre megoszlanak a vélemények arról, hogy lesz-e, és ha igen, akkor milyen mértékű vágások. A többség számít rá, hogy a jelenleg 11%-on álló ráta az idei évben még mérséklődhet.

A Világgazdaság szerint a belföldi piaci szereplők és elemzők augusztus közepén az év hátralévő részére összesen mintegy 100 bázispontos vágást vártak. Ebből augusztus 16-án 50 bp-nyi meg is valósult. A másik 50 bp időzítése egyelőre kérdéses, annyi bizonyosnak tűnik, hogy jövő hétfőn (szeptember 20-án) nem várható újabb kamatmérséklés.

A Reuters augusztus közepi elemzői felmérésének eredménye szerint (mely 19-én, a kormányválság kirobbanásának napján került publikálásra, tehát a kormányválság hatásait nem tükrözte), az 50 bp-os vágást követően további 100 bázispontos csökkentésre számítottak a szakértők. A napokban közölt londoni elemzői vélemények számottevő mértékben megoszlottak a várható további idei kamatcsökkentések mértékéről: a válaszok 0 és 100 bp között szóródtak. A véleménykülönbségeket főként az egyensúlyi folyamatokban (költségvetés, folyó fizetési mérleg) mutatkozó bizonytalanságok, illetve a dezinfláció várható sebességének eltérő megítélése okozza.

A képet tovább árnyalja, hogy a napokban Auth Henrik parlamenti beszámolójában egy esetleges kamatemelés lehetőségét sem zárta ki. Az MNB alelnöke szerint az erről szóló döntés az akkor még csak sejthetően módosuló idei deficitcélok piaci fogadtatásának, illetve a kockázati prémium módosulásának függvénye. A kamatemelés lehetősége szinte mindig említésre kerül a jegybankvezetők nyilatkozataiban, de az így is igen magas irányadó ráták emelése feltehetően nem lenne "hatékony" megoldás az orvoslandó problémák kezelésére. A magyar kamat- illetve hozamprémium jelenleg is igen magas (a régió országai közül a legmagasabb), feltehetően ehhez köthető a viszonylag stabil és erős forintárfolyam is. A jegybank legutóbbi kamatdöntésekor minden pozitív hír nélkül csökkentett kamatot, a költségvetési célok PM által történő "tisztázása" és a meghirdetett kisebb kiigazító csomag mellett irrealitás lenne a kamatemelési szándékot komolyan venni.


A kedden közzétett augusztusi infláció megfelelt a piaci várakozásoknak (éves alapon 7.2%, míg havi alapon 0.3%-os csökkenés). A jegybank azonban észlelve a felfelé mutató infláció kockázatokat, már az augusztusi inflációs jelentésében 4-ről 4.4%-ra emelte a jövő év decemberi infláció várható legvalószínűbb értékét. Ennek láttán többen azt hangoztatják, hogy ilyen keretek között az MNB az eddig gondoltaknál csak nehezebben talál majd érvrendszert a további kamatcsökkentésekre. A piac a jelenlegi másodpiaci árazások alapján három hónapon belül komoly esélyt ad egy 25-50 bp-os kamatvágásnak, míg 9 hónapon belül - a jövő év közepére - az irányadó kamatszint kb. 1 százalékponttal lehet alacsonyabb.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?