16 °C Budapest

Morgan Stanley: egy populista fordulat kockázatai

Pénzcentrum
2004. augusztus 30. 10:12

A Morgan Stanley elemzőinek véleménye szerint igen bátor, de egyben kockázatos akció is volt az MSZP részéről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltté választása. A bankház szerint Gyurcsány jelölése kezdetben pozitívan hathat a piacra, ugyanis személyével a szocialisták úgy szerezhetik vissza elvesztett népszerűségük egy részét, hogy jelentős fiskális lazításra lenne szükség. A Morgan Stanley szerint a jegybank részéről maradhat az óvatos kamatpolitika, a forint a magas kamatfelár mellett erős maradhat, a továbbiakban újabb kamatcsökkentésekre lehet számítani.


Medgyessy lemondása a konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal történő váltással szemben némileg elhúzhatja a kormányátalakítást. Medgyessy kormánya a legutóbbi fejlemények szerint még további 30 napig teljes jogú kormányként tevékenykedik, Mádl Ferenc köztársasági elnök csak ezután kérheti fel kormányalakításra az új miniszterelnököt.

A Morgan Stanley is úgy véli, hogy Draskovics Tibor pénzügyminiszter pozíciója bizonytalan, ugyanakkor nagyobb valószínűséget adnak annak, hogy a pénzügyminiszter székében marad. Bár a miniszterelnök jelöltek kampányában a költségvetési kiadások növelésére vonatkozó kijelentések is szerepeltek, a Szabad Demokraták konzervatív megközelítése a fiskális politika iránt, illetve az ellenzéki kritika a költségvetési felelőtlenségre vonatkozóan gátat jelenthet a költségvetési politika fellazulása előtt. A bankház továbbra is úgy gondolja, hogy Gyurcsány óvatos lesz és nem ijeszti el a befektetőket.

A Morgan Stanley elemzői szerint fontos, hogy a leendő kormány ragaszkodjon a konvergencia-program célkitűzéseihez. Az államháztartás GDP arányos hiánya nagy valószínűséggel 5% körül lesz az idén a kitűzött 4.6%-kal szemben. A kitűzöttnél magasabb költségvetési hiánnyal párhuzamosan a folyó fizetési mérleg hiánya elérheti a GDP 8.8%-át. Ez a következő években mérséklődhet, a deficit finanszírozásában a hitel típusú eszközök aránya csökkenhet a működőtőke, az EU-transzferek javára. A jegybank részben az említett indokok miatt óvatos maradhat kamatpolitikájában. A magas kamatszint miatt a forint a politikai viharok ellenére erős maradhat.

Hosszabb távon döntő, hogy Gyurcsány milyen eszközökkel kívánja majd a kormány népszerűségét növelni. Az elmúlt időszakban a lakossági fogyasztás növekedési üteme érezhetően csökkent (az első negyedévben a 3%-os bővülés 1998 óta a legalacsonyabb volt). Ennek ellenére egyes bizalmi indexek a lakossági kiadások erősödését jelzik, a kiskereskedelmi forgalombővülés továbbra is jelentős. A második negyedévben a GDP növekedés feltehetően mérséklődött a gyengébb export és beruházási adatok miatt is, ugyanakkor a várhatóan erősödő fogyasztás a növekedést támogathatja. Az infláció a következő hat hónapban meredeken eshet, 2005 márciusára a júliusi 7.2%-ról 5.3%-ra csökkenhet az éves fogyasztói árindex.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Morgan Stanley szerint bár Gyurcsány üzleti múltja támadási felület lehet a jövőben, karizmatikus egyénisége mégis lehetőséget teremthet arra, hogy ellenálljon a pártja felől érkező, a költségvetési kiadások növelését sürgető szándékoknak. Hosszabb távon ugyanakkor nem zárható ki egy fordulat a fiskális politikában. Ha felelős gazdálkodás következi, és ez nem okoz majd népszerűség növekedést a kormánykoalíció pártjainak, akkor nehéz lesz a választási kampányban takarékosságra törekedni. Az euró bevezetése viszonylag alacsonyabb prioritást élvezhet majd, 2008 még messze van (a 2010-es euró bevezetéshez ekkorra kell a hiányt a GDP 3%-a alá csökkenteni).

Ennek ellenére a piaci kontrollt nem kerülheti el a kormány, a 2002-es választási ígérgetés és a két 100 napos program bizonyos negatív piaci reakciói intő példaként szolgálnak. A politika a háztartások devizatartozásainak jelentős növekedése mellett nem játszhat a gyenge forintra. A jelentős folyó mérleg hiány mellett a pénzügyi válság elkerülésének egyik legfontosabb eleme a szigorú költségvetési politika a kiadások ellenőrzés alatt tartásával.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?