14 °C Budapest

Morgan Stanley: egy populista fordulat kockázatai

Pénzcentrum
2004. augusztus 30. 10:12

A Morgan Stanley elemzőinek véleménye szerint igen bátor, de egyben kockázatos akció is volt az MSZP részéről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltté választása. A bankház szerint Gyurcsány jelölése kezdetben pozitívan hathat a piacra, ugyanis személyével a szocialisták úgy szerezhetik vissza elvesztett népszerűségük egy részét, hogy jelentős fiskális lazításra lenne szükség. A Morgan Stanley szerint a jegybank részéről maradhat az óvatos kamatpolitika, a forint a magas kamatfelár mellett erős maradhat, a továbbiakban újabb kamatcsökkentésekre lehet számítani.


Medgyessy lemondása a konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal történő váltással szemben némileg elhúzhatja a kormányátalakítást. Medgyessy kormánya a legutóbbi fejlemények szerint még további 30 napig teljes jogú kormányként tevékenykedik, Mádl Ferenc köztársasági elnök csak ezután kérheti fel kormányalakításra az új miniszterelnököt.

A Morgan Stanley is úgy véli, hogy Draskovics Tibor pénzügyminiszter pozíciója bizonytalan, ugyanakkor nagyobb valószínűséget adnak annak, hogy a pénzügyminiszter székében marad. Bár a miniszterelnök jelöltek kampányában a költségvetési kiadások növelésére vonatkozó kijelentések is szerepeltek, a Szabad Demokraták konzervatív megközelítése a fiskális politika iránt, illetve az ellenzéki kritika a költségvetési felelőtlenségre vonatkozóan gátat jelenthet a költségvetési politika fellazulása előtt. A bankház továbbra is úgy gondolja, hogy Gyurcsány óvatos lesz és nem ijeszti el a befektetőket.

A Morgan Stanley elemzői szerint fontos, hogy a leendő kormány ragaszkodjon a konvergencia-program célkitűzéseihez. Az államháztartás GDP arányos hiánya nagy valószínűséggel 5% körül lesz az idén a kitűzött 4.6%-kal szemben. A kitűzöttnél magasabb költségvetési hiánnyal párhuzamosan a folyó fizetési mérleg hiánya elérheti a GDP 8.8%-át. Ez a következő években mérséklődhet, a deficit finanszírozásában a hitel típusú eszközök aránya csökkenhet a működőtőke, az EU-transzferek javára. A jegybank részben az említett indokok miatt óvatos maradhat kamatpolitikájában. A magas kamatszint miatt a forint a politikai viharok ellenére erős maradhat.

Hosszabb távon döntő, hogy Gyurcsány milyen eszközökkel kívánja majd a kormány népszerűségét növelni. Az elmúlt időszakban a lakossági fogyasztás növekedési üteme érezhetően csökkent (az első negyedévben a 3%-os bővülés 1998 óta a legalacsonyabb volt). Ennek ellenére egyes bizalmi indexek a lakossági kiadások erősödését jelzik, a kiskereskedelmi forgalombővülés továbbra is jelentős. A második negyedévben a GDP növekedés feltehetően mérséklődött a gyengébb export és beruházási adatok miatt is, ugyanakkor a várhatóan erősödő fogyasztás a növekedést támogathatja. Az infláció a következő hat hónapban meredeken eshet, 2005 márciusára a júliusi 7.2%-ról 5.3%-ra csökkenhet az éves fogyasztói árindex.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Morgan Stanley szerint bár Gyurcsány üzleti múltja támadási felület lehet a jövőben, karizmatikus egyénisége mégis lehetőséget teremthet arra, hogy ellenálljon a pártja felől érkező, a költségvetési kiadások növelését sürgető szándékoknak. Hosszabb távon ugyanakkor nem zárható ki egy fordulat a fiskális politikában. Ha felelős gazdálkodás következi, és ez nem okoz majd népszerűség növekedést a kormánykoalíció pártjainak, akkor nehéz lesz a választási kampányban takarékosságra törekedni. Az euró bevezetése viszonylag alacsonyabb prioritást élvezhet majd, 2008 még messze van (a 2010-es euró bevezetéshez ekkorra kell a hiányt a GDP 3%-a alá csökkenteni).

Ennek ellenére a piaci kontrollt nem kerülheti el a kormány, a 2002-es választási ígérgetés és a két 100 napos program bizonyos negatív piaci reakciói intő példaként szolgálnak. A politika a háztartások devizatartozásainak jelentős növekedése mellett nem játszhat a gyenge forintra. A jelentős folyó mérleg hiány mellett a pénzügyi válság elkerülésének egyik legfontosabb eleme a szigorú költségvetési politika a kiadások ellenőrzés alatt tartásával.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem