Morgan Stanley: egy populista fordulat kockázatai

Pénzcentrum
2004. augusztus 30. 10:12

A Morgan Stanley elemzőinek véleménye szerint igen bátor, de egyben kockázatos akció is volt az MSZP részéről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltté választása. A bankház szerint Gyurcsány jelölése kezdetben pozitívan hathat a piacra, ugyanis személyével a szocialisták úgy szerezhetik vissza elvesztett népszerűségük egy részét, hogy jelentős fiskális lazításra lenne szükség. A Morgan Stanley szerint a jegybank részéről maradhat az óvatos kamatpolitika, a forint a magas kamatfelár mellett erős maradhat, a továbbiakban újabb kamatcsökkentésekre lehet számítani.


Medgyessy lemondása a konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal történő váltással szemben némileg elhúzhatja a kormányátalakítást. Medgyessy kormánya a legutóbbi fejlemények szerint még további 30 napig teljes jogú kormányként tevékenykedik, Mádl Ferenc köztársasági elnök csak ezután kérheti fel kormányalakításra az új miniszterelnököt.

A Morgan Stanley is úgy véli, hogy Draskovics Tibor pénzügyminiszter pozíciója bizonytalan, ugyanakkor nagyobb valószínűséget adnak annak, hogy a pénzügyminiszter székében marad. Bár a miniszterelnök jelöltek kampányában a költségvetési kiadások növelésére vonatkozó kijelentések is szerepeltek, a Szabad Demokraták konzervatív megközelítése a fiskális politika iránt, illetve az ellenzéki kritika a költségvetési felelőtlenségre vonatkozóan gátat jelenthet a költségvetési politika fellazulása előtt. A bankház továbbra is úgy gondolja, hogy Gyurcsány óvatos lesz és nem ijeszti el a befektetőket.

A Morgan Stanley elemzői szerint fontos, hogy a leendő kormány ragaszkodjon a konvergencia-program célkitűzéseihez. Az államháztartás GDP arányos hiánya nagy valószínűséggel 5% körül lesz az idén a kitűzött 4.6%-kal szemben. A kitűzöttnél magasabb költségvetési hiánnyal párhuzamosan a folyó fizetési mérleg hiánya elérheti a GDP 8.8%-át. Ez a következő években mérséklődhet, a deficit finanszírozásában a hitel típusú eszközök aránya csökkenhet a működőtőke, az EU-transzferek javára. A jegybank részben az említett indokok miatt óvatos maradhat kamatpolitikájában. A magas kamatszint miatt a forint a politikai viharok ellenére erős maradhat.

Hosszabb távon döntő, hogy Gyurcsány milyen eszközökkel kívánja majd a kormány népszerűségét növelni. Az elmúlt időszakban a lakossági fogyasztás növekedési üteme érezhetően csökkent (az első negyedévben a 3%-os bővülés 1998 óta a legalacsonyabb volt). Ennek ellenére egyes bizalmi indexek a lakossági kiadások erősödését jelzik, a kiskereskedelmi forgalombővülés továbbra is jelentős. A második negyedévben a GDP növekedés feltehetően mérséklődött a gyengébb export és beruházási adatok miatt is, ugyanakkor a várhatóan erősödő fogyasztás a növekedést támogathatja. Az infláció a következő hat hónapban meredeken eshet, 2005 márciusára a júliusi 7.2%-ról 5.3%-ra csökkenhet az éves fogyasztói árindex.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Morgan Stanley szerint bár Gyurcsány üzleti múltja támadási felület lehet a jövőben, karizmatikus egyénisége mégis lehetőséget teremthet arra, hogy ellenálljon a pártja felől érkező, a költségvetési kiadások növelését sürgető szándékoknak. Hosszabb távon ugyanakkor nem zárható ki egy fordulat a fiskális politikában. Ha felelős gazdálkodás következi, és ez nem okoz majd népszerűség növekedést a kormánykoalíció pártjainak, akkor nehéz lesz a választási kampányban takarékosságra törekedni. Az euró bevezetése viszonylag alacsonyabb prioritást élvezhet majd, 2008 még messze van (a 2010-es euró bevezetéshez ekkorra kell a hiányt a GDP 3%-a alá csökkenteni).

Ennek ellenére a piaci kontrollt nem kerülheti el a kormány, a 2002-es választási ígérgetés és a két 100 napos program bizonyos negatív piaci reakciói intő példaként szolgálnak. A politika a háztartások devizatartozásainak jelentős növekedése mellett nem játszhat a gyenge forintra. A jelentős folyó mérleg hiány mellett a pénzügyi válság elkerülésének egyik legfontosabb eleme a szigorú költségvetési politika a kiadások ellenőrzés alatt tartásával.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?