27 °C Budapest

Morgan Stanley: egy populista fordulat kockázatai

Pénzcentrum
2004. augusztus 30. 10:12

A Morgan Stanley elemzőinek véleménye szerint igen bátor, de egyben kockázatos akció is volt az MSZP részéről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltté választása. A bankház szerint Gyurcsány jelölése kezdetben pozitívan hathat a piacra, ugyanis személyével a szocialisták úgy szerezhetik vissza elvesztett népszerűségük egy részét, hogy jelentős fiskális lazításra lenne szükség. A Morgan Stanley szerint a jegybank részéről maradhat az óvatos kamatpolitika, a forint a magas kamatfelár mellett erős maradhat, a továbbiakban újabb kamatcsökkentésekre lehet számítani.


Medgyessy lemondása a konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal történő váltással szemben némileg elhúzhatja a kormányátalakítást. Medgyessy kormánya a legutóbbi fejlemények szerint még további 30 napig teljes jogú kormányként tevékenykedik, Mádl Ferenc köztársasági elnök csak ezután kérheti fel kormányalakításra az új miniszterelnököt.

A Morgan Stanley is úgy véli, hogy Draskovics Tibor pénzügyminiszter pozíciója bizonytalan, ugyanakkor nagyobb valószínűséget adnak annak, hogy a pénzügyminiszter székében marad. Bár a miniszterelnök jelöltek kampányában a költségvetési kiadások növelésére vonatkozó kijelentések is szerepeltek, a Szabad Demokraták konzervatív megközelítése a fiskális politika iránt, illetve az ellenzéki kritika a költségvetési felelőtlenségre vonatkozóan gátat jelenthet a költségvetési politika fellazulása előtt. A bankház továbbra is úgy gondolja, hogy Gyurcsány óvatos lesz és nem ijeszti el a befektetőket.

A Morgan Stanley elemzői szerint fontos, hogy a leendő kormány ragaszkodjon a konvergencia-program célkitűzéseihez. Az államháztartás GDP arányos hiánya nagy valószínűséggel 5% körül lesz az idén a kitűzött 4.6%-kal szemben. A kitűzöttnél magasabb költségvetési hiánnyal párhuzamosan a folyó fizetési mérleg hiánya elérheti a GDP 8.8%-át. Ez a következő években mérséklődhet, a deficit finanszírozásában a hitel típusú eszközök aránya csökkenhet a működőtőke, az EU-transzferek javára. A jegybank részben az említett indokok miatt óvatos maradhat kamatpolitikájában. A magas kamatszint miatt a forint a politikai viharok ellenére erős maradhat.

Hosszabb távon döntő, hogy Gyurcsány milyen eszközökkel kívánja majd a kormány népszerűségét növelni. Az elmúlt időszakban a lakossági fogyasztás növekedési üteme érezhetően csökkent (az első negyedévben a 3%-os bővülés 1998 óta a legalacsonyabb volt). Ennek ellenére egyes bizalmi indexek a lakossági kiadások erősödését jelzik, a kiskereskedelmi forgalombővülés továbbra is jelentős. A második negyedévben a GDP növekedés feltehetően mérséklődött a gyengébb export és beruházási adatok miatt is, ugyanakkor a várhatóan erősödő fogyasztás a növekedést támogathatja. Az infláció a következő hat hónapban meredeken eshet, 2005 márciusára a júliusi 7.2%-ról 5.3%-ra csökkenhet az éves fogyasztói árindex.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Morgan Stanley szerint bár Gyurcsány üzleti múltja támadási felület lehet a jövőben, karizmatikus egyénisége mégis lehetőséget teremthet arra, hogy ellenálljon a pártja felől érkező, a költségvetési kiadások növelését sürgető szándékoknak. Hosszabb távon ugyanakkor nem zárható ki egy fordulat a fiskális politikában. Ha felelős gazdálkodás következi, és ez nem okoz majd népszerűség növekedést a kormánykoalíció pártjainak, akkor nehéz lesz a választási kampányban takarékosságra törekedni. Az euró bevezetése viszonylag alacsonyabb prioritást élvezhet majd, 2008 még messze van (a 2010-es euró bevezetéshez ekkorra kell a hiányt a GDP 3%-a alá csökkenteni).

Ennek ellenére a piaci kontrollt nem kerülheti el a kormány, a 2002-es választási ígérgetés és a két 100 napos program bizonyos negatív piaci reakciói intő példaként szolgálnak. A politika a háztartások devizatartozásainak jelentős növekedése mellett nem játszhat a gyenge forintra. A jelentős folyó mérleg hiány mellett a pénzügyi válság elkerülésének egyik legfontosabb eleme a szigorú költségvetési politika a kiadások ellenőrzés alatt tartásával.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm