20 °C Budapest

Morgan Stanley: egy populista fordulat kockázatai

Pénzcentrum
2004. augusztus 30. 10:12

A Morgan Stanley elemzőinek véleménye szerint igen bátor, de egyben kockázatos akció is volt az MSZP részéről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltté választása. A bankház szerint Gyurcsány jelölése kezdetben pozitívan hathat a piacra, ugyanis személyével a szocialisták úgy szerezhetik vissza elvesztett népszerűségük egy részét, hogy jelentős fiskális lazításra lenne szükség. A Morgan Stanley szerint a jegybank részéről maradhat az óvatos kamatpolitika, a forint a magas kamatfelár mellett erős maradhat, a továbbiakban újabb kamatcsökkentésekre lehet számítani.


Medgyessy lemondása a konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal történő váltással szemben némileg elhúzhatja a kormányátalakítást. Medgyessy kormánya a legutóbbi fejlemények szerint még további 30 napig teljes jogú kormányként tevékenykedik, Mádl Ferenc köztársasági elnök csak ezután kérheti fel kormányalakításra az új miniszterelnököt.

A Morgan Stanley is úgy véli, hogy Draskovics Tibor pénzügyminiszter pozíciója bizonytalan, ugyanakkor nagyobb valószínűséget adnak annak, hogy a pénzügyminiszter székében marad. Bár a miniszterelnök jelöltek kampányában a költségvetési kiadások növelésére vonatkozó kijelentések is szerepeltek, a Szabad Demokraták konzervatív megközelítése a fiskális politika iránt, illetve az ellenzéki kritika a költségvetési felelőtlenségre vonatkozóan gátat jelenthet a költségvetési politika fellazulása előtt. A bankház továbbra is úgy gondolja, hogy Gyurcsány óvatos lesz és nem ijeszti el a befektetőket.

A Morgan Stanley elemzői szerint fontos, hogy a leendő kormány ragaszkodjon a konvergencia-program célkitűzéseihez. Az államháztartás GDP arányos hiánya nagy valószínűséggel 5% körül lesz az idén a kitűzött 4.6%-kal szemben. A kitűzöttnél magasabb költségvetési hiánnyal párhuzamosan a folyó fizetési mérleg hiánya elérheti a GDP 8.8%-át. Ez a következő években mérséklődhet, a deficit finanszírozásában a hitel típusú eszközök aránya csökkenhet a működőtőke, az EU-transzferek javára. A jegybank részben az említett indokok miatt óvatos maradhat kamatpolitikájában. A magas kamatszint miatt a forint a politikai viharok ellenére erős maradhat.

Hosszabb távon döntő, hogy Gyurcsány milyen eszközökkel kívánja majd a kormány népszerűségét növelni. Az elmúlt időszakban a lakossági fogyasztás növekedési üteme érezhetően csökkent (az első negyedévben a 3%-os bővülés 1998 óta a legalacsonyabb volt). Ennek ellenére egyes bizalmi indexek a lakossági kiadások erősödését jelzik, a kiskereskedelmi forgalombővülés továbbra is jelentős. A második negyedévben a GDP növekedés feltehetően mérséklődött a gyengébb export és beruházási adatok miatt is, ugyanakkor a várhatóan erősödő fogyasztás a növekedést támogathatja. Az infláció a következő hat hónapban meredeken eshet, 2005 márciusára a júliusi 7.2%-ról 5.3%-ra csökkenhet az éves fogyasztói árindex.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Morgan Stanley szerint bár Gyurcsány üzleti múltja támadási felület lehet a jövőben, karizmatikus egyénisége mégis lehetőséget teremthet arra, hogy ellenálljon a pártja felől érkező, a költségvetési kiadások növelését sürgető szándékoknak. Hosszabb távon ugyanakkor nem zárható ki egy fordulat a fiskális politikában. Ha felelős gazdálkodás következi, és ez nem okoz majd népszerűség növekedést a kormánykoalíció pártjainak, akkor nehéz lesz a választási kampányban takarékosságra törekedni. Az euró bevezetése viszonylag alacsonyabb prioritást élvezhet majd, 2008 még messze van (a 2010-es euró bevezetéshez ekkorra kell a hiányt a GDP 3%-a alá csökkenteni).

Ennek ellenére a piaci kontrollt nem kerülheti el a kormány, a 2002-es választási ígérgetés és a két 100 napos program bizonyos negatív piaci reakciói intő példaként szolgálnak. A politika a háztartások devizatartozásainak jelentős növekedése mellett nem játszhat a gyenge forintra. A jelentős folyó mérleg hiány mellett a pénzügyi válság elkerülésének egyik legfontosabb eleme a szigorú költségvetési politika a kiadások ellenőrzés alatt tartásával.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08