A nap grafikonja: Draskovics-csomag előtt és után, mi változott?

Pénzcentrum
2004. augusztus 5. 09:11

Az elmúlt hetekben ismét a fókuszba került a költségvetési szektorban dolgozók létszámának és bérének alakulása. A témát nem más, mint Draskovics Tibor pénzügyminiszter "elevenítette fel", aki július végén kijelentette, hogy a szférában tervezett jövő évi kötelező béremelésnek csupán egy része kerülne kifizetésre a költségvetésből, a többit az adott intézményeknek maguknak kellene kigazdálkodniuk. Mindez a létszámcsökkentés irányába mutató intézkedés. Nem állítjuk, hogy a létszám, illetve a bérek alakulása terén az eddigi folyamatok a jövőben is hasonlóan fognak bekövetkezni, ugyanakkor mindenképpen érdemes egy kissé visszatekinteni, hogy úgymond "tanulhassunk a múlt hibáiból".

A pénzügyminiszter a 6.5%-os jövő évi - költségvetési szférára vonatkozó - béremelési elképzelést a múlt héten közölte, egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a minisztérium elképzelései szerint a 6.5%-ból csak 5% kerülne kifizetésre a költségvetésből, a hiányzó rész előteremtése az egyes intézményekre hárulna.

Draskovics hozzátette, hogy véleménye szerint nem nevezhető természetesnek az, hogy a magyar munkavállalóknak közel 1/3-a (pontosítva a foglalkoztatottak 20-22%-a) dolgozik az állami szférában, azaz az adófizetők pénzéből kapja fizetését. Ezzel egyet kell értenünk. Azt a "módszert" ugyanakkor már a múlt heti cikkünkben is vitattuk, hogy a kiadások lefaragásán keresztüli létszámcsökkentés az állami szférában önmagában érdemi eredményre vezetne. Most ennek "alátámasztására" álljon itt egy ábra, ami az elmúlt 3 és fél év folyamatait ábrázolja egy kis KSH-s gyűjtőmunka eredményeként.


Az ábra alapján jól látszik, hogy az elmúlt néhány évben a sokat hangoztatott közigazgatási reformnak az állami szféra létszámának csökkentésére irányuló törekvéséből gyakorlatilag az lett, hogy a létszám érdekes módon csak tovább nőtt.

Már László Csaba pénzügyminisztersége alatt bizonyos kezdeményezések születtek a létszámcsökkentésre, ugyanakkor a tényadatok azt mutatják, hogy ez nem következett be. Bár bizonyos állami szférában dolgozó munkavállalók kénytelenek voltak elhagyni eredeti munkahelyüket, de sok volt az áthelyezés, illetve a régiek helyére legtöbbször újak jöttek (előfordult, hogy a létszáma a "leépítés" után mégemelkedett is).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A februári intézkedések sem gyakoroltak eddig érdemi hatást a létszám illetve a fizetések alakulására. Az igaz, hogy az elmúlt évek számottevő bérnövekedési dinamikája az állami szektorban is lassult, a tartós létszámcsökkenésnek azonban nincsenek jelei.

A fizetések felőli "fiskális szigor" az elmúlt évek tapasztalatai alapján kérdéses, hogy valódi tartós hatást eredményezhet-e.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?