22 °C Budapest

A nap grafikonja: Draskovics-csomag előtt és után, mi változott?

Pénzcentrum
2004. augusztus 5. 09:11

Az elmúlt hetekben ismét a fókuszba került a költségvetési szektorban dolgozók létszámának és bérének alakulása. A témát nem más, mint Draskovics Tibor pénzügyminiszter "elevenítette fel", aki július végén kijelentette, hogy a szférában tervezett jövő évi kötelező béremelésnek csupán egy része kerülne kifizetésre a költségvetésből, a többit az adott intézményeknek maguknak kellene kigazdálkodniuk. Mindez a létszámcsökkentés irányába mutató intézkedés. Nem állítjuk, hogy a létszám, illetve a bérek alakulása terén az eddigi folyamatok a jövőben is hasonlóan fognak bekövetkezni, ugyanakkor mindenképpen érdemes egy kissé visszatekinteni, hogy úgymond "tanulhassunk a múlt hibáiból".

A pénzügyminiszter a 6.5%-os jövő évi - költségvetési szférára vonatkozó - béremelési elképzelést a múlt héten közölte, egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a minisztérium elképzelései szerint a 6.5%-ból csak 5% kerülne kifizetésre a költségvetésből, a hiányzó rész előteremtése az egyes intézményekre hárulna.

Draskovics hozzátette, hogy véleménye szerint nem nevezhető természetesnek az, hogy a magyar munkavállalóknak közel 1/3-a (pontosítva a foglalkoztatottak 20-22%-a) dolgozik az állami szférában, azaz az adófizetők pénzéből kapja fizetését. Ezzel egyet kell értenünk. Azt a "módszert" ugyanakkor már a múlt heti cikkünkben is vitattuk, hogy a kiadások lefaragásán keresztüli létszámcsökkentés az állami szférában önmagában érdemi eredményre vezetne. Most ennek "alátámasztására" álljon itt egy ábra, ami az elmúlt 3 és fél év folyamatait ábrázolja egy kis KSH-s gyűjtőmunka eredményeként.


Az ábra alapján jól látszik, hogy az elmúlt néhány évben a sokat hangoztatott közigazgatási reformnak az állami szféra létszámának csökkentésére irányuló törekvéséből gyakorlatilag az lett, hogy a létszám érdekes módon csak tovább nőtt.

Már László Csaba pénzügyminisztersége alatt bizonyos kezdeményezések születtek a létszámcsökkentésre, ugyanakkor a tényadatok azt mutatják, hogy ez nem következett be. Bár bizonyos állami szférában dolgozó munkavállalók kénytelenek voltak elhagyni eredeti munkahelyüket, de sok volt az áthelyezés, illetve a régiek helyére legtöbbször újak jöttek (előfordult, hogy a létszáma a "leépítés" után mégemelkedett is).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A februári intézkedések sem gyakoroltak eddig érdemi hatást a létszám illetve a fizetések alakulására. Az igaz, hogy az elmúlt évek számottevő bérnövekedési dinamikája az állami szektorban is lassult, a tartós létszámcsökkenésnek azonban nincsenek jelei.

A fizetések felőli "fiskális szigor" az elmúlt évek tapasztalatai alapján kérdéses, hogy valódi tartós hatást eredményezhet-e.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24