A nap grafikonja: Draskovics-csomag előtt és után, mi változott?

Pénzcentrum
2004. augusztus 5. 09:11

Az elmúlt hetekben ismét a fókuszba került a költségvetési szektorban dolgozók létszámának és bérének alakulása. A témát nem más, mint Draskovics Tibor pénzügyminiszter "elevenítette fel", aki július végén kijelentette, hogy a szférában tervezett jövő évi kötelező béremelésnek csupán egy része kerülne kifizetésre a költségvetésből, a többit az adott intézményeknek maguknak kellene kigazdálkodniuk. Mindez a létszámcsökkentés irányába mutató intézkedés. Nem állítjuk, hogy a létszám, illetve a bérek alakulása terén az eddigi folyamatok a jövőben is hasonlóan fognak bekövetkezni, ugyanakkor mindenképpen érdemes egy kissé visszatekinteni, hogy úgymond "tanulhassunk a múlt hibáiból".

A pénzügyminiszter a 6.5%-os jövő évi - költségvetési szférára vonatkozó - béremelési elképzelést a múlt héten közölte, egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a minisztérium elképzelései szerint a 6.5%-ból csak 5% kerülne kifizetésre a költségvetésből, a hiányzó rész előteremtése az egyes intézményekre hárulna.

Draskovics hozzátette, hogy véleménye szerint nem nevezhető természetesnek az, hogy a magyar munkavállalóknak közel 1/3-a (pontosítva a foglalkoztatottak 20-22%-a) dolgozik az állami szférában, azaz az adófizetők pénzéből kapja fizetését. Ezzel egyet kell értenünk. Azt a "módszert" ugyanakkor már a múlt heti cikkünkben is vitattuk, hogy a kiadások lefaragásán keresztüli létszámcsökkentés az állami szférában önmagában érdemi eredményre vezetne. Most ennek "alátámasztására" álljon itt egy ábra, ami az elmúlt 3 és fél év folyamatait ábrázolja egy kis KSH-s gyűjtőmunka eredményeként.


Az ábra alapján jól látszik, hogy az elmúlt néhány évben a sokat hangoztatott közigazgatási reformnak az állami szféra létszámának csökkentésére irányuló törekvéséből gyakorlatilag az lett, hogy a létszám érdekes módon csak tovább nőtt.

Már László Csaba pénzügyminisztersége alatt bizonyos kezdeményezések születtek a létszámcsökkentésre, ugyanakkor a tényadatok azt mutatják, hogy ez nem következett be. Bár bizonyos állami szférában dolgozó munkavállalók kénytelenek voltak elhagyni eredeti munkahelyüket, de sok volt az áthelyezés, illetve a régiek helyére legtöbbször újak jöttek (előfordult, hogy a létszáma a "leépítés" után mégemelkedett is).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A februári intézkedések sem gyakoroltak eddig érdemi hatást a létszám illetve a fizetések alakulására. Az igaz, hogy az elmúlt évek számottevő bérnövekedési dinamikája az állami szektorban is lassult, a tartós létszámcsökkenésnek azonban nincsenek jelei.

A fizetések felőli "fiskális szigor" az elmúlt évek tapasztalatai alapján kérdéses, hogy valódi tartós hatást eredményezhet-e.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?